Edward Snowden: Als ik terug zou komen naar de VS, zou ik waarschijnlijk sterven in de gevangenis voor het vertellen van de waarheid

Edward Snowden: Als ik terug zou komen naar de VS, zou ik waarschijnlijk sterven in de gevangenis voor het vertellen van de waarheid

7 december 2019 0 Door Indignatie redactie

Tijdens de The Right Livelihood Awards van woensdag interviewde Amy Goodman Snowden voor het live publiek van de prijsuitreiking via een videolink uit Moskou.

De Right Livelihood Awards vierden hun 40e verjaardag woensdag in de historische Cirkus Arena in Stockholm, Zweden, waar meer dan duizend mensen samenkwamen om de vier laureaten van dit jaar te vieren: de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg; Chinese vrouwenrechtenadvocaat Guo Jianmei, Braziliaanse inheemse leider Davi Kopenawa en de organisatie die hij mede-oprichtte, de Yanomami Hutukara Association; en Sahrawi-mensenrechtenleider Aminatou Haidar, die al decennia lang de Marokkaanse bezetting van de Westelijke Sahara betwist. De Right Livelihood Award staat bekend als de ‘Alternatieve Nobelprijs’.

In de afgelopen vier decennia is het gegeven aan leiders en activisten over de hele wereld – waaronder de wereldberoemde NSA-klokkenluider Edward Snowden. Tijdens het gala van woensdag interviewde Amy Goodman Snowden voor het live publiek van de prijsuitreiking via een videolink uit Moskou, waar hij in ballingschap heeft geleefd sinds hij een aantal geheime documenten lekte waaruit bleek dat de Amerikaanse regering een ongekend massabewakingssysteem had gebouwd om Amerikanen te bespioneren en mensen over de hele wereld. Nadat ze de documenten in 2013 met verslaggevers hadden gedeeld, werd Snowden in de VS aangeklaagd wegens schending van de Spionage Act en andere wetten. Toen hij probeerde van Hong Kong naar Latijns-Amerika te vluchten, strandde Snowden in Rusland nadat de VS zijn paspoort had ingetrokken en hij woont daar sindsdien. Edward Snowden won de Right Livelihood Award in 2014,

Kijk maar:

Lees ook:  Geheimen en Leugens: Klokkenluiders zijn de helden van onze tijd


Comments

comments