Kan een brutale moord India ertoe brengen zijn verkrachtingscultuur onder ogen te zien?

Kan een brutale moord India ertoe brengen zijn verkrachtingscultuur onder ogen te zien?

7 december 2019 1 Door Indignatie redactie

De publieke woede over de brute verkrachting en moord op Priyanka Reddy lijkt in tegenspraak met de onverschilligheid tegenover andere schendingen van vrouwenrechten in India.

Op 27 november werd Priyanka Reddy, een dierenarts uit de Indiase deelstaat Telangana, op brute wijze verkracht en vermoord. Haar lichaam werd verbrand om weinig sporen van de misdaad achter te laten. Het incident vond plaats toen Priyanka, terwijl ze alleen op een scooter naar huis reed, uitstapte naar een tolplein. Een groep van vier mannen liet de banden van haar scooter leeglopen en nam haar vervolgens mee naar een afgelegen plek en verkrachtte haar.

Het gruwelijke incident heeft de bevolking van Telangana en heel India geschokt. Op sociale media begon #RIPPriyankaReddy met trending, met verontwaardiging die vrijelijk uit alle hoeken van de samenleving stroomde. Hoewel de reactie van de staatsregering van Telangana traag was, veroordeelde minister-president Chandrashekhar Rao de verkrachting als “gruwelijk” en herhaalde hij de behoefte aan meer bewustzijn over omgaan met seksuele intimidatie en mishandeling, en over veiligheidsmaatregelen zoals het gebruik van de ” 100-inch hulplijnnummer om contact op te nemen met de politie. Nationale politici ook toegetreden tot in het veroordelen van de moord.

Het gruwelijke karakter van de verkrachting en de publieke verontwaardiging die daarop volgde, doet denken aan de beruchte verkrachtingszaak Nirbhaya die de hoofdstad New Delhi schokte en zeven jaar geleden door het hele land weergalmde. In 2017 handhaafde het Hooggerechtshof van India de doodstraf voor de daders van de brute verkrachting van Jyoti Singh Pandey, bijgenaamd ‘Nirbhaya’ (onbevreesd), die leidde tot haar dood. Destijds merkte Fair Observer op dat de doodstraf niet voldoende was om verkrachting in India te ontmoedigen. Is er sindsdien iets veranderd?

Gezien de doodstraf

Een trending hashtag, #HangRapists, heeft verschillende debatten in India teweeggebracht. Politici hebben opgeroepen tot het lynchen van de verkrachters, beroemdheden hebben opgeroepen tot de doodstraf. De IT-minister van Telangana, KT Rama Rao, de zoon van de eerste minister, heeft het idee geopperd om een verzoekschrift in te dienen bij de Indiase premier Narendra Modi om het Indiase wetboek van strafrecht en het wetboek van strafvordering te wijzigen om de doodstraf toe te kennen voor alle misdaden tegen vrouwen en kinderen. 

Het probleem met de doodstraf is tweeledig. Ten eerste staat het misschien geen berouw of restitutie toe. Het vermindert ook de prikkels voor maatschappelijke en culturele verandering. Ernstige juridische gevolgen, zoals levenslange gevangenisstraf, bestaan ​​al. Dit geeft aan dat het onwaarschijnlijk is dat zware straffen voldoende afschrikmiddel zijn tegen misdaden zoals verkrachting. Het doodvonnis dat aan de Nirbhaya-verkrachters was uitgesproken, had volgens deze logica ook moeten fungeren als een effectief afschrikmiddel voor de moordenaars van Roodje. Maar deze gruwelijke misdaden worden gevoed door onverschilligheid ten aanzien van de rechten van vrouwen of minderheden, en door de gevolgen van het overtreden ervan. De sociale amnestie die wordt toegekend aan daders van seksuele intimidatie en mishandeling stelt mannen in staat om zich te abonneren op dit schadelijke verhaal van straffeloosheid voor misdaden tegen vrouwen.

De eerste stap om deze onverschilligheid ten aanzien van misdaden tegen vrouwen op individueel niveau te corrigeren, zou zijn om te proberen het individu opnieuw op te leiden in plaats van zijn toevlucht te nemen tot de doodstraf. De vraag is hier niet of verkrachters ooit kunnen worden hervormd of die kans verdienen. In plaats daarvan is het een erkenning van een fundamentele fout in zowel het begrip van de samenleving als van individuen van de rechten van minderheden en het is een poging om dit te corrigeren. Eenvoudig door dit te erkennen, erkennen we dat het probleem er een is van immoraliteit en onmenselijkheid, in plaats van een onveranderlijk recht of kenmerk van mannen om vrouwen te overmeesteren en te misbruiken.

Hoewel de doodstraf op geen enkele manier deze boodschap wil overbrengen, is het mogelijk dat het negeren van het terugbetalingsbeginsel voor deze specifieke misdaad in dit specifieke land het idee biedt dat mannen verkrachters zijn en nooit zullen veranderen. Als er geen hoop is op het veranderen van de mannen, dan is onze enige toevlucht het beschermen van de vrouwen.

Hoewel dit argument in een vacuüm zwak klinkt, wordt de logica ervan sterker als je kijkt naar de noodzaak om de samenleving als geheel te hervormen. Oproep voor een doodstraf na de moord op Reddy is bijna een middel geworden om het niveau van verontwaardiging van een persoon uit te drukken. Voor politici kunnen dergelijke publieke uitingen van woede eigenlijk de tekortkomingen in de samenleving en het bestuur excuseren als het gaat om het voorkomen van verkrachting.

Het omgekeerde kan echter ook worden betoogd. De ernst van een doodvonnis duidt misschien op de ernst van misdaden tegen vrouwen. Ongeacht de mogelijke tekortkomingen van blindelings oproepen tot de doodstraf, zijn er verschillende redenen waarom een ​​dergelijke straf gerechtvaardigd is. Dergelijke gerechtigheid helpt het gezin van slachtoffers te sluiten, voorkomt elke vorm van straffeloosheid en kan absoluut niet worden genegeerd.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Moslims ontploffen in India na plan regering om christenen burgerschap te verlenen

Dubbele standaarden

De oproepen om de verkrachters op te hangen wijzen op een ander probleem. De woede over de verkrachtingszaak lijkt in tegenspraak met de onverschilligheid tegenover andere schendingen van de rechten van vrouwen. Dit werd duidelijk toen Sandeep Reddy Vanga tweette als reactie op de verkrachting dat “FEAR de enige factor is die dingen radicaal kan veranderen in de samenleving en FEAR zou de nieuwe regel moeten zijn. De brutale zin zal een voorbeeld zijn. Nu heeft elk meisje in het land een stevige garantie nodig. “

Vanga staat bekend om het regisseren van “Kabir Singh”, een Bollywood-film waarin een alcoholische, beledigende arts, die vaak gewelddadig is tegen vrouwen, uiteindelijk wordt verheerlijkt als een held. De film werd genoemd vanwege zijn misogynistische plot, maar het mocht niet baten. Het deed het geweldig in de kassa, met mensen die de film keken en ervan genoten, onverschillig voor de giftigheid die ermee werd gepropageerd.

Vanga ging op commentaar dat “Als je niet kunt slaan, als je je vrouw niet kunnen aanraken waar u maar wilt, als je niet kan kussen, ik zie niet in emotie daar.” Deze dubbele standaard die ons ondersteunt seksistische verhalen en geweld tegen vrouwen maar veroordeelt verkrachting is zowel verwarrend als walgelijk. Zangeres Sona Mohapatra was een van de publieke figuren die de hypocrisie van Vanga riep. Een paar weken eerder had Mohapatra beweerd dat hij seksuele intimidatie had gepleegd tegen de componist Anu Malik en eiste zijn ontslag als rechter voor het populaire reality-tv-programma ‘Indian Idol’. Haar campagne tegen Malik zag haar online misbruikt en lastiggevallen, onderworpen aan naam- bellen en schamen op verschillende niveaus.

Er was nauwelijks media-aandacht voor haar campagne, noch was er sprake van verontwaardiging van Hollywood-figuren of politici, die de kwestie grotendeels negeerden. Dit is de behandeling van #MeToo en andere gevallen van seksuele intimidatie in India sinds 2017. Het lijkt erop dat geweld tegen vrouwen alleen een probleem wordt wanneer het publiek wordt gedwongen om de fysieke manifestaties van het misbruik te zien in de vorm van een brutalized en verkoolde vrouw lichaam. Tot die tijd weegt het woord van de vrouw niet, en krijgen de beschuldigden vanzelfsprekend het voordeel van de twijfel dat hun carrière wordt verpest als gevolg van hun eigen ongepast gedrag.

Beschamende dichotomie

Op het meest basale niveau wijst de tweedeling tussen de behandeling van slachtoffers van seksuele intimidatie en verkrachting op een diepgeworteld gevoel van rechten dat mannen op zichzelf hebben, waarin vrouwen niet worden geloofd totdat dit absoluut noodzakelijk is. Hoewel slecht politiewerk in het afgelegen gebied waar de verkrachting van Reddy plaatsvond, de misdaad niet kon voorkomen, blijft het feit dat de wet niet geheel ineffectief is.

Na de dood van Jyoti Singh Pandey werd een precedent geschapen voor verkrachtingszaken in versnelde rechtbanken, met een doodstraf die nu van toepassing is op verkrachtingsovertuigingen die de dood of een vegetatieve staat tot gevolg hebben. Overheidsinspanningen om de bescherming van kinderen tegen seksuele delicten te versterken (amendement) Bill, 2019 vergroten het bewustzijn over de kwetsbaarheid van kinderen voor seksueel misbruik. Oproepen voor beter politiebeleid en bewustwording over de schadelijke aard van seksueel geweld zijn ook aan de gang.

Er lijkt een groeiende erkenning te zijn van de onveilige sfeer waarin de vrouwen van India dag na dag leven, maar dit is grotendeels beperkt tot de ontwikkelde kringen en de vrouwen zelf. Dit besef zag verschillende vrouwen spreken over hun ervaringen in de openbare ruimte en instanties waar ze zich onveilig en kwetsbaar voelden.

De zaak van Priyanka Reddy is gruwelijk en verdient ongetwijfeld de media-aandacht en verontwaardiging die hij ontvangt. Maar het is problematisch als dezelfde samenleving niet erkent dat subtielere vormen van seksuele intimidatie en misbruik deze verkrachtingscultuur voeden. Verkrachtingscultuur is niet alleen een geschonden lichaam van een vrouw. Het normaliseert de objectivering van vrouwen in film. Het is de weigering om de beschuldigingen van vrouwen van seksuele intimidatie te geloven, hetzij door de online gemeenschap, hetzij door de politie en de wettelijke autoriteiten. Het is de maatschappelijke straffeloosheid die wordt toegekend aan daders van seksuele intimidatie door hen in staat te stellen invloedrijke posities te blijven innemen. Verkrachtingscultuur betekent dat het de schokkende aanblik van een dode vrouw nodig heeft om de maatschappij aan haar menselijkheid te herinneren.

Een van de toonaangevende kranten van Mumbai, Mumbai Mirror, vergeleek deze spraakmakende moord met ‘India’s meest sensationele verkrachting en moordzaak in Nirbhaya.’ Je kunt alleen maar hopen dat het lot van Priyanka Reddy nooit wordt beschreven en gebagatelliseerd als op afstand ‘sensationeel’, noch een vergelijkbare geval in de gelegenheid gesteld om op te staan. Hiervoor kan verandering niet worden beperkt tot wetgeving. Bewustzijn, educatie en publieksbereik moeten ook beter worden gebruikt om sociale verandering tot stand te brengen.Lees ook:  In een krankzinnige wereld ziet waanzin er matig uit en ziet gezond verstand er radicaal uit

Comments

comments