Oogsten van het bloed van Amerika’s armen: de nieuwste fase van het kapitalisme

Oogsten van het bloed van Amerika’s armen: de nieuwste fase van het kapitalisme

8 december 2019 0 Door Indignatie redactie

Bloed is big business geworden in de Verenigde Staten en er is geen tekort aan bedrijven die klaar staan ​​om de meest kwetsbare bevolkingsgroepen van Amerika te exploiteren om een ​​deel van de taart te krijgen.

Voor een groot deel van de wereld is bloed doneren puur een daad van solidariteit; een burgerplicht die de gezonde mensen vervullen om anderen in nood te helpen. Het idee om voor zo’n actie betaald te worden, zou als bizar worden beschouwd. Maar in de Verenigde Staten is het big business. Inderdaad, in de ellendige economie van vandaag, waar  ongeveer 130 miljoen Amerikanen  toegeven dat ze niet in staat zijn te betalen voor basisbehoeften zoals voedsel, huisvesting of gezondheidszorg, is het kopen en verkopen van bloed een van de weinige bloeiende industrieën die Amerika heeft verlaten. 

Het aantal verzamelcentra in de Verenigde Staten is sinds 2005 meer dan verdubbeld en bloed vertegenwoordigt nu  ruim 2 procent  van de totale Amerikaanse export naar waarde. Om dat in perspectief te plaatsen, het bloed van Amerikanen is nu meer waard dan alle geëxporteerde maïs of sojaproducten die grote delen van het binnenland van het land bedekken. De VS levert  volledig 70 procent  van ‘s werelds plasma, vooral omdat de meeste andere landen de praktijk op ethische en medische gronden hebben verboden. De export steeg  tussen 2016 en 2017  met meer dan 13 procent, tot $ 28,6 miljard, en de plasmamarkt zal  volgens een brancherapport naar verwachting “stralend groeien” . De meerderheid  gaat naar rijke Europese landen; Duitsland koopt bijvoorbeeld 15 procent van alle Amerikaanse bloeduitvoer. China en Japan zijn ook belangrijke klanten.

Het is vooral het plasma – een gouden vloeistof die eiwitten en rode en witte bloedcellen door het lichaam transporteert – waardoor het zo gewild is. Gedoneerd bloed is cruciaal bij de behandeling van medische aandoeningen zoals bloedarmoede en kanker en is gewoonlijk vereist om operaties uit te voeren. Zwangere vrouwen hebben ook vaak transfusies nodig om bloedverlies tijdens de bevalling te behandelen. Zoals alle volwassen industrieën zijn enkele enorme bloeddorstige bedrijven, zoals Grifols en CSL, de Amerikaanse markt gaan domineren.

Maar om zulke enorme winsten te genereren, richten deze vampirische bedrijven zich bewust op de armste en meest wanhopige Amerikanen. Uit één onderzoek bleek dat  de meerderheid van de donoren  in Cleveland meer dan een derde van hun inkomsten genereert door bloed te ‘doneren’. Het geld dat ze ontvangen,  merkt professor Kathryn Edin van Princeton University op , is letterlijk ‘de levensader van de armen van $ 2 per dag’. Professor H. Luke Schaefer van de Universiteit van Michigan, co-auteur van Edin van  $ 2 per dag: leven op bijna niets in Amerika , vertelde  MintPress Nieuws :

De enorme toename van de verkoop van bloedplasma is het gevolg van een ontoereikend en op veel plaatsen niet-bestaand vangnet voor contanten, gecombineerd met een onstabiele arbeidsmarkt. Onze ervaring is dat mensen het geld nodig hebben, dat is de belangrijkste reden waarom mensen in plasmacentra verschijnen. ”

Bijna de helft van Amerika is blut en  58 procent van het land  leeft van salaris naar salaris, met besparingen van minder dan $ 1000.  37 miljoen Amerikanen  gaan hongerig naar bed, waaronder  een zesde  van de New Yorkers en bijna de helft van de inwoners van South Bronx. En  op een bepaalde nacht slaapt  meer dan een half miljoen op straat, met vele miljoenen meer in voertuigen of afhankelijk van vrienden of familie. Het is in deze context dat miljoenen in het rood zijn overgestapt op het verkopen van bloed om rond te komen. In heel reële zin oogsten deze bedrijven het bloed van de armen en zuigen ze letterlijk het leven eruit.

Adam H. Johnson on Twitter

i see we’ve moved on to the “harvesting the blood of the poor” stage of late capitalism

MintPress Nieuws  sprak met een aantal Amerikanen die consequent plasma doneerden. Sommigen wilden niet volledig geïdentificeerd worden. Maar niemand maakte illusies over het systeem en hoe ze werden uitgebuit.

“De centra zijn nooit in een goed deel van de stad, altijd ergens waar ze een eindeloze voorraad arme mensen kunnen krijgen, wanhopig voor die honderd dollar per week,” merkte Andrew Watkins op, die zijn bloed ongeveer 18 maanden in Pittsburgh, PA verkocht.

De mensen die opdagen zijn een mix van gehandicapten, werkende armen, daklozen, alleenstaande ouders en studenten. Met uitzondering van de studenten die op zoek zijn naar drankgeld, is dit waarschijnlijk het gemakkelijkste en meest betrouwbare inkomen dat ze hebben. Je baan kan je op elk moment ontslaan wanneer je je op dit niveau van de samenleving bevindt, maar je hebt altijd bloed. En het verkopen van je bloed telt niet als een baan of inkomen als het gaat om het bepalen van invaliditeitsuitkeringen, voedselbonnen of werkloosheid, dus het is een bron van geld voor de mensen die absoluut niets anders hebben. “

Rachel uit Wisconsin, die gedurende een periode van zeven jaar honderden keren doneerde, gaf ook commentaar op de overduidelijke sociaal-economische samenstelling van donoren.

We waren arm, we konden daar allemaal zien dat we aan de onderkant van de inkomensklasse zaten. Ze stimuleren je met bonussen en hoe meer je in een maand doneert, hoe meer je wordt betaald, het werven van vriendenbonussen, vakantiebonussen, enz. ”

Keita Currier uit Washington, DC, merkte op dat zij en haar man weinig andere keus hadden dan jarenlang klinieken in Maryland te blijven bezoeken, maar zich kwalijk namen tegenover hun betaalmethoden.

Ze zijn roofzuchtig, de prijs die is ingesteld voor je plasma is gebaseerd op een bevlieging. Eén plaats die ik bijvoorbeeld de eerste vijf keer heb geschonken, krijg je $ 75, dan krijg je 20, 20, 30, 50, 25. Het is willekeurig, het maakt niet uit, maar ze weten dat je wanhopig bent en als je het niet doet uw donatie van $ 30 krijgt u uw volgende keer niet meer. Blijkbaar is het plasma iets waard in de honderden, dus het is niet verwonderlijk dat je wordt verpest. “

De armen van Amerika verslaan

De respondenten waren het er allemaal over eens dat ze inderdaad werden uitgebuit, maar op meer dan één manier. Wanhopige Amerikanen mogen twee keer per week doneren (104 keer per jaar). Maar het verliezen van zoveel plasma kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid, waarvan de meeste niet zijn onderzocht, waarschuwt professor Schaefer, benadrukkend dat meer onderzoek nodig is.  Ongeveer 70 procent van de donoren  ondervindt gezondheidscomplicaties. Donoren hebben een  lager eiwitgehalte  in hun bloed, waardoor ze een groter risico lopen op infecties en lever- en nieraandoeningen. Veel stamgasten lijden aan vrijwel permanente vermoeidheid en zijn borderline-anemisch. Dit alles voor een gemiddelde van $ 30 per bezoek. Rachel beschreef de verschrikkelijke Catch-22 waar veel werkende armen zich in bevinden:

Ik werd twee keer weggestuurd – een keer omdat ik te uitgedroogd was en een keer omdat ik bloedarm was. Arm zijn creëerde een slechte paradox waar ik niet kon eten, en omdat ik niet kon eten waren mijn ijzerniveaus niet hoog genoeg om me toe te staan ​​om te doneren. Dat was een week van loonsverlaging, geld dat ik hard nodig had voor huur en rekeningen en medicijnen. ‘

Een  veel voorkomende methode om vals te spelen  in duursporten is om extra bloed in je systeem te injecteren vóór een race, waardoor je een enorme prestatieverbetering krijgt. Maar het extraheren ervan heeft het tegenovergestelde effect, waardoor je dagenlang traag en moe wordt. Dus, deze slopende praktijk is de armen van Amerika zombifying.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Het grootste slachtoffer van COVID-19 zijn uw individuele rechten

Het proces van bloed geven is niet prettig. Currier merkte op dat na constant doneren, “de kneuzingen vreselijk worden … Soms kunnen ze de ijdele shit niet vinden of steken ze het verkeerd in en moeten ze de naald onder je huid aanpassen”, zei ze, terwijl ze eraan dacht maakt haar bang en onthulde dat haar man tijdelijk moest stoppen met doneren omdat zijn bazen dachten dat hij heroïne gebruikte vanwege de sporen op zijn armen.

Watkins ging akkoord. “Je kon altijd zien hoe lang iemand het werk al met die naald had gedaan,” herinnert hij zich. “Als ze er een jaar of zo waren geweest, hadden ze letterlijk duizenden mensen gestoken en konden ze gewoon een keer op je elleboog tikken en de naald zonder problemen in de ader glijden. Nieuwe jongens missen de ader, slaan door de ader of proberen ernaar te jagen met de naaldpunt, waardoor vreselijke kneuzingen achterblijven. ‘

Er is ook weinig aandacht voor het comfort van de patiënten. Zoals Watkins heeft uitgelegd, worden de thermostaten altijd verlaagd tot ongeveer 50-60 ° F omwille van het plasma. Zodra het amberkleurige plasma is geëxtraheerd, wordt uw gekoelde bloed opnieuw geïnjecteerd in een pijnlijk proces dat voelt alsof er ijs in het lichaam wordt ingebracht. “Gecombineerd met de toch al koude luchttemperaturen was dit gekmakend,” merkt hij op.

Zo blijven Amerika’s zombiearmen bijna permanent geestelijk leeg als heroïneverslaafden, en met op dezelfde manier gekneusde en doorboorde armen, behalve dat ze worden betaald voor het ongemak. Maar het ergste van de ervaring is volgens de geïnterviewden de ontmenselijking van het proces. 

Donoren worden publiek gewogen om te zorgen dat ze zwaar genoeg zijn. Zwaarlijvige mensen zijn de bloeddorstige bedrijven meer waard omdat ze elke sessie veilig meer plasma kunnen extraheren (terwijl ze dezelfde vergoeding betalen). “Ze maken je absoluut in een product in een zeer letterlijke zin”, zegt Watkins; “Het is diep uitbuitend en een symptoom van hoe ver kapitalisme is gegaan.”

Veel centra zijn enorm, met meerdere rijen van tientallen machines die werken om de onverzadigbare eetlust van de vampirische onderneming te stillen. En er is volgens Watkins geen gebrek aan menselijke ‘slachtoffers’ die bereid zijn om als dieren te worden behandeld in batterijboerderijen, in ruil voor een paar dollar: ‘ Het was een assemblagelijn om vloeibaar goud uit menselijke mijnen te winnen ‘, merkt hij op. 

Currier benadrukte ook de behandeling van het personeel en de kostenbesparende maatregelen van klinieken in Maryland die ze zou bezoeken:

Meestal zijn de plaatsen enorm onderbezet, wat betekent dat ze vaak niet van handschoenen wisselen, de mensen overwerkt zijn, en je blijft minimaal 2-3 uur daar, wat betekent dat je een hele dag rond deze shit moet plannen om alleen 20 dollar in je zak om de komende dagen door te komen. Het is deprimerend, ontmoedigend en eerlijk gezegd beschamend om zo te moeten haasten. Ik heb zin in shit nadat ik doneer . ‘

Exploitatie bereikt nieuwe niveaus

Maar de uitbuiting van mensen heeft nieuwe niveaus bereikt in klinieken aan de grens tussen de VS en Mexico. Wekelijks komen duizenden Mexicanen de VS binnen met tijdelijke visa om hun bloed te verkopen aan farmaceutische bedrijven met winstoogmerk. De praktijk is verboden om gezondheidsredenen in Mexico, maar is volledig legaal ten noorden van de grens.  Volgens  ProPublica zijn er minstens 43 bloeddonatiecentra langs de grens die voornamelijk ten prooi vallen aan Mexicaanse staatsburgers in een juridisch dubbelzinnige praktijk.

Volgens een  Zwitserse documentaire  over dit onderwerp zijn er maar weinig controles op de netheid van het bloed dat deze bedrijven accepteren, waarbij sommige geïnterviewde donoren toegeven dat ze drugsverslaafden waren. Maar alles wordt opgeofferd in het nastreven van oogverblindende winsten, iets waar donors zich goed van bewust waren. Rachel uit Wisconsin gaf toe,

 Ik deed het voor het geld, ik denk dat we het allemaal doen voor het geld, maar het is niet echt iets wat je erop en eraan zegt, want er is een fineer van “zieken helpen” eroverheen gesmeerd. Maar ik ving een glimp op van wat voor soort industrie het bij gelegenheid was door onschuldige vragen te stellen. De hoeveelheid plasma die van één persoon per donatie werd genomen, was $ 600 waard, daar heb ik nooit echt een duidelijk antwoord op gekregen.

Andrew uit Pennsylvania was het ermee eens en merkte wrang op,

 Ik weet dat mijn plasma duizenden dollars per donatie waard was [aan anderen], omdat ik heb gezien wat een ziekenhuis in mijn stad hemofilie in rekening bracht voor bloedplaatjes, dus het schijntje dat ze betalen is belachelijk, maar er is maar één koper die aanbiedingen doet op menselijk niveau. Als je arm bent en geen andere opties meer, neem je $ 40, maar je kunt het krijgen. Elke haven in een storm.”

Michael, een maatschappelijk werker uit Georgia die zijn bloed verkocht voor extra geld, was diep minachtend over de hele situatie. “Ik heb een behoorlijk aantal mensen gekend die vertrouwen op geld dat wordt verdiend door plasma te verkopen. Vaak gaat het om kinderopvang of recepten of iets dergelijks, ‘zei hij. “Het is absoluut betreurenswaardig om letterlijk bloedgeld te gebruiken van mensen die zo weinig opties hebben.”

bloed

* (Een teken dat studenten aanmoedigt om bloed te verkopen om hun opleiding te financieren. Credit: tjulrich / Twitter )

Grote pharma is vooral geïnteresseerd in het bloed van jongeren. Eén reclamebordcampagne van Grifols was opzettelijk gericht op arbeidersstudenten. “Boeken nodig? Maak je geen zorgen. Doneer Plasma ”leest de kop. Er is veel vraag naar bloed van tieners in Silicon Valley, waar technologieën tegen veroudering de nieuwste trend zijn. Eén bedrijf, Ambrosia,  rekent $ 8000 per behandeling  aan verouderende tech-managers, waardoor ze het bloed van de jongeren krijgen en deze personen op meer dan één manier in bloedzuigers veranderen. Ondanks het feit dat er  geen klinisch bewijs is  dat de praktijk gunstige effecten heeft, groeit het bedrijf snel. Een toegewijde klant is PayPal-mede-oprichter die Trump-surrogaat Peter Thiel is geworden, die naar  verluidt uitgaven uitgeeft grote sommen geld voor het financieren van startups tegen veroudering.  Thiel beweert  dat we zijn geïmpliceerd door “de ideologie van de onvermijdelijkheid van de dood van elk individu” en gelooft dat zijn eigen onsterfelijkheid misschien om de hoek ligt, een begrip dat  zowel  academici  als  commentatoren diep heeft geraakt .

De nieuwe en bloeiende bloedmarkt is de perfecte belichaming van de laat-kapitalistische dystopie die modern Amerika is geworden. Het ontmenselijkende proces van het oogsten van het bloed van de armen om de quixotische onsterfelijkheidsdromen van de superrijken te financieren, verandert de eerste in wandelende, levende zombies en de laatste in vampieren, feestend op het bloed van de jongeren; een waar Amerikaans horrorverhaal dat Stephen King of HP Lovecraft waardig is. Zoals Rachel uit Wisconsin zei:

Het is echt een industrie waar ‘bloed uit stenen persen’ ongeveer zo letterlijk is als je kunt krijgen. ‘

* (Bovenste afbeelding: bloedplasmazakken. Credit: Jason Hargrove / Flickr )

* Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op MintPressNews.Lees ook:  De oorlog van Trump tegen steden is een gigantische foto-op-gemaakt voor Fox News en campagne-advertenties

Comments

comments