In de Britse verkiezingen staat de toekomst van de mensenrechten op het spel

In de Britse verkiezingen staat de toekomst van de mensenrechten op het spel

9 december 2019 0 Door Indignatie redactie

Mensenrechten staan ​​centraal in deze Britse verkiezingen – we vechten voor hun bestaan.

Toen Boris Johnson in juli premier werd, assembleerde hij het meest agressieve anti-mensenrechten kabinet in decennia. De huidige thuissecretaris, Priti Patel, wil de doodstraf terugbrengen. De kanselier, Sajid Javid, als voormalig minister van Binnenlandse Zaken, deporteerde Britse burgers naar de VS zonder doodstrafverzekeringen en trok het burgerschap van Shamima Begum in – die zich bij de Islamitische Staat voegde als een bruid van slechts 15 – haar staatloos achterlatend en met het risico op overlijden .

De buitenlandse secretaris, Dominic Raab, gelooft niet in economische en sociale rechten, en beweert dat het “te moeilijk is om mensen aan te werven en te ontslaan” in het VK, en feministen “onaangename dwepen” noemt . En de leider van het House of Commons, Jacob Rees-Mogg, is tegen homohuwelijk en abortus, zelfs in gevallen van incest en verkrachting.

Als de Tories deze verkiezing winnen, zullen zoveel van onze rechten – van werknemersrechten tot vrouwenrechten en alles daartussenin – worden bedreigd. Zelfs het meest fundamentele recht van allemaal – het recht op leven – loopt gevaar. Het manifest van de Conservatieve Partij verbindt eufemistisch om de Mensenrechtenwet te ‘actualiseren’. Maar laten we duidelijk zijn, ze zullen het niet ‘updaten’ om onze bestaande rechten te versterken of nieuwe toe te voegen – ze zullen belangrijke beschermingen wegnemen die op ons allemaal van toepassing zijn. Vergeet niet dat dit dezelfde partij is die in 2015 beloofde de Mensenrechtenwet helemaal te schrappen. Met een conservatieve meerderheid zal geen van onze hard-bevochten en hard-won rechten veilig zijn.

Onze mensenrechten

Het huidige Labour-schaduwkabinet daarentegen is verenigd door zijn geloof in – en respect voor – mensenrechten. Jeremy Corbyn heeft zijn hele leven lang gevochten voor de rechten van anderen, zowel hier in het Verenigd Koninkrijk als in het buitenland, en de partij vooraan staat vol met mensenrechtenadvocaten, advocaten en campagnevoerders.

Als Labour de verkiezingen wint, hebben we een minister van Binnenlandse Zaken die zich inzet voor burgerlijke vrijheden. Diane Abbott heeft onvermoeibaar gevochten voor de slachtoffers van het Windrush-schandaal en voor vrouwen die voor onbepaalde tijd vastgehouden werden in detentiecentra voor immigratie zoals Yarl’s Wood en Brook House. In plaats van migranten te straffen, zal Labour een einde maken aan onbepaalde hechtenis en het gespaarde geld gebruiken om overlevenden van mensenhandel en moderne slavernij te ondersteunen. In plaats van weer op te hangen, zal Labour de financiering voor gevangenissen herstellen en ondersteuning bieden aan mensen met psychische problemen en drugsverslavingen.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Rush to arms shops in Wenen: bewoners bereiden zich voor op de burgeroorlog

Een Labour-regering zou niet alleen onze bestaande rechten beschermen, maar ook nieuwe creëren. De arbeid heeft toegezegd een geheel nieuw recht op voedsel te zullen introduceren. Sociale rechten zoals deze zijn meer dan ooit nodig. In het afgelopen decennium is het gebruik van voedselbanken met meer dan 5.000% toegenomen. Het is een morele schande dat zoveel van onze burgers hiertoe zijn gedreven. Arbeid zal een einde maken aan “voedselbank Groot-Brittannië” en ervoor zorgen dat geen enkel kind honger lijdt in het vijfde rijkste land ter wereld.

Naast voedsel zal Labour binnen vijf jaar een einde maken aan ruw slapen, duizenden nieuwe huizen bouwen en ervoor zorgen dat iedereen toegang heeft tot gratis onderwijs via een National Education Service.

Maar onze mensenrechten hebben geen betekenis als we ze niet voor de rechter kunnen afdwingen. De Tories weten dat en daarom hebben ze het budget van het ministerie van Justitie – inclusief kritieke financiering voor rechtsbijstand – meer verlaagd dan welke andere afdeling dan ook. Er zijn nu rechtsbijstandswoestijnen in het hele land en miljoenen mensen hebben geen toegang tot de rechter. Daarom heeft Labour niet alleen toegezegd om de financiering voor vroeg juridisch advies te herstellen, maar ook om honderden advocaten in de gemeenschap in te huren en een uitgebreid netwerk van advocatencentra op te bouwen. Arbeid zal de toegang tot de rechter behandelen als een fundamenteel mensenrecht, hetzelfde als onderwijs of gezondheidszorg.

Voorbij onze grenzen

De bescherming van de mensenrechten zou niet stoppen aan onze grenzen. Een Labour-regering – met Emily Thornberry als buitenlandse secretaris – zou mensenrechten en internationaal humanitair recht centraal stellen in het buitenlandse beleid van Groot-Brittannië. Dit betekent onmiddellijk de wapenverkoop aan Saoedi-Arabië voor gebruik in Jemen op te schorten en een grondige hervorming van ons wapenexportregime door te voeren.

Zoals Thornberry eerder dit jaar op de partijconferentie zei, zal Labour nooit strategische allianties met dictators zoals Mohammed bin Salman uit Saoedi-Arabië voor onze verantwoordelijkheid zetten om de mensenrechten te handhaven en levens over de hele wereld te beschermen. Onze regering moet nooit een oogje dichtknijpen terwijl onze “bondgenoten” journalisten vermoorden en bommen laten vallen in bussen vol onschuldige kinderen.

Met Labour de baas, zou Groot-Brittannië een baken van hoop over de hele wereld zijn, opkomen voor democratie, de rechtsstaat en respect voor de mensenrechten. Maar dit betekent ook in het reine komen met onze eigen geschiedenis, en daarom zou Labour een audit uitvoeren van de impact van de Britse koloniale erfenis om onze bijdrage aan geweld en onveiligheid over de hele wereld beter te begrijpen. Alleen door dit te erkennen kan Groot-Brittannië geloofwaardige mensenrechtenschendingen in andere landen, met name voormalige koloniën, op geloofwaardige wijze bekritiseren.

Met zoveel aandacht voor de Brexit, is het belangrijk om te onthouden wat er nog meer op het spel staat bij deze verkiezingen. Boris Johnson en zijn kabinet zijn zo tegen de mensenrechten dat ze hun bestaan ​​uitdagen. Een regering van Johnson zou niet aarzelen om de klok terug te draaien op de vooruitgang van de mensenrechten – en zelfs zo ver gaan dat de Mensenrechtenwet wordt ingetrokken. Dit is waar het om gaat bij deze verkiezingen en waar we voor vechten. Arbeid zal onze mensenrechten altijd beschermen en respecteren. De conservatieven zullen ze vernietigen.  Lees ook:  Brexit is een symptoom, niet het probleem

Comments

comments