“Keurig” gedaan! Nederlandse overheid pest journalist naar buitenland weg met treitercampagne: ‘Klaar met de staat!’

“Keurig” gedaan! Nederlandse overheid pest journalist naar buitenland weg met treitercampagne: ‘Klaar met de staat!’

9 december 2019 1 Door Indignatie redactie

Een NOS-verslaggever gaat verhuizen naar Roemenië, en trekt pardoes de stekker uit zijn journalistieke werk in Nederland. Hij noemt daarbij z’n eigen leeftijd (53), maar ook dat hij er klaar mee is nadat hij dit jaar volledig onterecht door de Nederlandse overheid gegijzeld werd en in een celletje gemikt.

Nederland heeft altijd een grote mond richting landen waar op hardhandige wijze wordt opgetreden tegen de persvrijheid. Niet dat er niets aan moet gebeuren in die landen, maar we zouden ook in ons eigen land wel eens wat beter mogen omspringen met journalisten. Althans, dat is een gedachte die heel goed bij je kan opkomen vandaag. Want vandaag kondigt NOS-journalist Robert Bas aan z’n werkzaamheden voor de Nederlandse journalistiek neer te leggen. Hij gaat met z’n vrouw emigreren naar Roemenië, vertelt hij. Niets doen. En zwerfhonden helpen, zo vertelt hij.

En de reden? Nou ja, behalve het feit dat straatterroristjes je op je 53e veel gemakkelijker de baas zijn dan op je 23e had Bas ook schoon genoeg van de Nederlandse staat, die hem afgelopen jaar gijzelde in een strafzaak. Bas moest aan bronbescherming doen, een journalistieke plicht, maar de overheid wilde dat de NOS’er ging snitchen, en zette hem daarvoor in de gevangenis. Het speelde groot mee in zijn beslissing dit hele land maar te verlaten, zo vertelt Bas:

Lees ook:  Kabinet: geen lastenverhoging in verkiezingsjaar: “want 2021 wordt rampjaar”

“De journalist zegt klaar te zijn met de maatregelen van de staat en de agressie die hij tegenkomt tijdens het uitvoeren van zijn werk op straat. Zo zegt hij vaker het slachtoffer te worden van “bedreigingen, bespugingen en scheldpartijen”.

“De straatterreur en de staatsterreur, zoals ik het altijd maar noem, maken het werk wel minder leuk. En de journalistiek beheerst 24 uur per dag mijn leven – ik sta altijd stand-by. Dat is intensief”, legt hij zijn beslissing om te stoppen uit. “Binnenkort word ik 54; dan ga je het toch merken als je weer de hele dag achter zo’n demonstratie hebt aangelopen.”

Hopelijk zitten er nu wat mensen, die zorgde dat Bas achter de tralies verdween, zich flink te schamen. Ze hebben de man niet gebroken, maar wel gezorgd dat een journalist z’n baan opzegde. En Nederland dus misschien niet zoveel persvrijheid heeft als we met z’n allen graag denken. Fijn…Comments

comments