Saoedische militaire basisschutter en de onverklaarbare 9/11-verbinding


De vermeende schutter in de fatale schietpartij op vrijdag op Marinestation Pensacola in Florida, waarbij ten minste drie werden gedood en anderen gewond, is een Saoedische staatsburger die de afgelopen twee jaar aan de basis was toegewezen.

De training van de vermoedelijke schutter, Mohammed Alshamrani, werd betaald door de Saoedische regering. CNN haalde een bron van wetshandhaving aan die zei dat Alshamrani – een tweede luitenant bij de Royal Saudi Air Force – werd gecontroleerd bij binnenkomst in de VS en zijn achtergrond opnieuw controleerde na de schietpartij zonder dat er rode vlaggen werden ontdekt.

En de zaak wordt steeds bizarer. De nacht vóór de schietpartij gaf Alshamrani naar verluidt een etentje voor drie andere Saoedi’s, waarin ze video’s van andere massale schietpartijen bekeken. 

Ten minste een van die mannen maakte blijkbaar ook video buiten het gebouw tijdens de schietpartij op de marinebasis, terwijl de andere twee in een auto zaten te kijken. Toeval? Of hadden ze vooraf kennis van wat er zou gebeuren? Later vertelden ze de onderzoekers dat ze ‘er toevallig toevallig waren’.

Op zaterdagavond meldde de Washington Post dat een ambtenaar hem had verteld dat er op dit moment geen aanwijzingen zijn voor een samenzwering. En hij voegde eraan toe: Alshamrani is mogelijk zelf geradicaliseerd. De Post meldde ook dat Alshamrani binnenkort een brief schreef voor de schietpartijen die de VS veroordelen voor ‘financiering van misdaden tegen moslims’ en voor het ondersteunen van Israël.

Saoedische extremistische activiteiten in Florida waarbij cijfers betrokken zijn bij de Saoedische regering is zeker niet nieuw. Maar de details hebben blijkbaar geen blijvende belangstelling getrokken van Amerikaanse autoriteiten. Integendeel zelfs: onderzoeken, ook door wetshandhavers, lijken te zijn afgesloten. 

Misschien heeft het vreemdste verhaal te maken met banden tussen de 9/11 kapers en een Saoedische familie die in Sarasota, FL woont, tot vlak voor die aanvallen. WhoWhatWhy onderzocht die kwestie, en werd getroffen door het gebrek aan belangstelling van ambtenaren voor de diep verontrustende bijzonderheden, die suggereerden dat het 9/11 complot op hoog niveau van de Saoedische koninklijke familie bekend was. 

Ook in dat geval zouden sleutelfiguren door de Amerikaanse regering zijn doorgelicht. 

Zoals we hebben vernomen, werden een officier voor terrorismebestrijding, een FBI-agent en een senator die vastbesloten waren de zaak te blijven onderzoeken, op verschillende manieren gewaarschuwd, tegengehouden of opnieuw toegewezen. 

Het lijkt de moeite waard om te overwegen hoeveel de afhankelijkheid van de VS van olie van het Arabisch schiereiland een rol speelt bij het falen van onderzoek – net zoals de VS heel snel leden van de Saoedische koninklijke familie in de Verenigde Staten ten tijde van de aanslagen het land liet verlaten zonder te worden ondervraagd, ondanks ernstige beperkingen op vluchten. 

Het is ook heel voorzichtig om geen brandbommen te gebruiken zoals ‘terrorist’ wanneer het de Saoedi’s betreft, inclusief die in de zaak Pensacola. 

President Donald Trump weigerde te zeggen of de schietpartij verband hield met terrorisme en hij leek zich meer bezig te houden met de dissociatie van de Saoedische regering van de schutter. Hij tweette: “De koning zei dat het Saoedische volk erg boos is op de barbaarse acties van de schutter, en dat deze persoon op geen enkele manier de gevoelens vertegenwoordigt van het Saoedische volk dat van het Amerikaanse volk houdt.”

Echter, Rep. Matt Gaetz , (R-FL), een uitgesproken Trump loyalist die Pensacola vertegenwoordigt, aarzelde niet om de handeling te noemen terrorisme, en te eisen dat de Saoedi’s op geen enkele wijze bemoeien met het onderzoek naar de massa schieten. 

Critici hebben opgemerkt dat de verdraagzaamheid die Saudi-Arabië wordt verleend uitzonderlijk is – zeker geen hoffelijkheid die zou zijn verlengd als verdachten uit bijvoorbeeld Iran zouden zijn gekomen. 

We publiceren ons oorspronkelijke werk hier over de 9-11-aanvallen opnieuw, omdat we geloven dat het volledige verhaal en de context nog steeds controle vereisen. Meer nog vanwege de Pensacola-schietpartijen. Het is een continu verhaal en een continu mysterie. 

WhoWhatWhy heeft bewijs gevonden dat de Saoedische koninklijke familie koppelt aan Saoedi’s in Zuid-Florida die naar verluidt rechtstreeks contact hadden met de kapers van 9/11 voordat ze vlak voor de aanslagen de Verenigde Staten ontvluchtten. Ons rapport verbindt enkele punten die voor het eerst zijn aangelegd door onderzoeksauteur Anthony Summers en journalist Dan Christensen uit Florida, gezamenlijk gepubliceerd in de Miami Herald en op de non-profit nieuwssite BrowardBulldog.org .

Begin september van dit jaar meldden Summers en Christensen dat een geheime FBI-sonde, nooit gedeeld met congresonderzoekers of de presidentiële commissie van 9/11, informatie had ontdekt over de mogelijkheid van steun voor de kapers van voorheen onbekende confederaten in de Verenigde Staten tijdens 2001.

Nu   onthult WhoWhatWhy dat die vermeende confederaten nauw verbonden waren met invloedrijke leden van de Saoedische heersende elite.

Zoals gemeld in de Herald , hebben telefonische records gedocumenteerde communicatie, die meer dan een jaar oud was, die een Saoedisch gezin dat vervolgens in een huis in de buurt van Sarasota, Florida woonde, verbonden met de vermeende plotleider, Mohammed Atta, en zijn kaperspiloten – evenals aan elf van de andere kapers. Bovendien bonden records van het wachthuis in de gated community Atta’s voertuig en zijn medeplichtige Ziad Jarrah aan daadwerkelijke bezoeken aan het huis. Hoewel verder onderzoek nodig is, suggereert deze informatie dat het huis mogelijk heeft gefunctioneerd als een operationele basis voor de kapers.

Volgens interviews en verslagen onderzocht door The Herald , verlieten Anoud en Abdulaziz al-Hijji en hun jonge tweeling abrupt hun huis in Sarasota slechts enkele dagen vóór 11 september 2001 en reisden naar Arlington, Virginia, waar ze kort verbleven in een ander huis van Anoud’s vader, Esam Ghazzawi.

Toen, nog ruim voor 9/11, vloog de hele groep, nu inclusief de vader, naar Londen en verder naar Riyad, Saoedi-Arabië. Het Sarasota-huis werd in 2003 verkocht, net als een penthouse-appartement in een andere DC, buitenwijk, Rosslyn, Virginia. De Ghazzawi’s lijken in de Verenigde Staten geen voet meer te hebben gezet.

Nieuwe onthullingen

Voortbouwend op deze onthullingen heeft WhoWhatWhy documenten gevonden waarin de koninklijke connecties van de Ghazzawis worden uitgelegd via een nest Saoedische bedrijven die de naam EIRAD delen. Esam Ghazzawi is directeur van EIRAD Management Company, de Britse divisie van EIRAD Trading and Contracting Co. Ltd., die onder meer de Saoedische franchise bezit voor veel multinationale merken, waaronder UPS. Esam’s broer Mamdouh, wiens naam voorkomt in openbare registers in verband met familie-eigendommen in de VS, is de uitvoerend directeur van het moederbedrijf, EIRAD Holding Co. Ltd. EIRAD heeft via contracten connecties met de Amerikaanse overheid. In 2008, zo blijkt uit records, betaalde het ministerie van Buitenlandse Zaken $ 11.733 aan EIRAD voor het huren van faciliteiten, vermoedelijk in Saoedi-Arabië.

Er zijn geen aanwijzingen dat het bedrijf zelf, of een van zijn functionarissen of werknemers, enig verband hebben met het 9/11 incident, of kennis hebben van iets met betrekking tot de activiteiten van de heer Ghazzawi in de Verenigde Staten. Oproepen voor commentaar op het hoofdschakelbord van het bedrijf bleven tijdens normale kantooruren onbeantwoord; haar website functioneerde niet correct en Saoedische handelsambtenaren in de Verenigde Staten hadden op het moment van publicatie geen alternatieve contactgegevens verstrekt.

Maar de nu geopenbaarde link tussen de Ghazzawis en de hoogste rangen van het Saoedische establishment heropent vragen over de controversiële goedkeuring van het Witte Huis voor meerdere chartervluchten waardoor Saoedische burgers de VS kunnen verlaten, beginnend ongeveer 48 uur na de aanslagen, zonder dat de passagiers werden geïnterviewd door de politie – ondanks de identificatie van de meerderheid van de kapers als Saoedi’s.

Bovendien vestigen de nieuwe onthullingen verder aandacht op een web van relaties, waaronder de langdurige en hechte zakelijke, persoonlijke en politieke banden tussen de familie Bush en de Saoedische koninklijke familie.

Saoedisch geld wordt geweven door bedrijven die verbonden zijn met de Bushes. Saoedische fondsen hielpen zelfs in het begin van zijn leven de mislukte oliemaatschappij van George W. Bush te redden. Jim Bath, een goede vriend van Bush in de Nationale Luchtwacht van Texas, ging een bedrijf oprichten samen met twee zonen van machtige Saoedische families – Khalid bin Mahfouz, wiens familie bankdiensten verleent aan de Saoedische vorsten, en Salem bin Laden, erfgenaam van het wereldwijde bouwimperium van de familie Bin Laden en een halfbroer van Osama bin Laden. (Zie mijn boek Family of Secrets: The Bush Dynasty, America’s Invisible Government en the Hidden History of the Last Fifty Years voor een gedetailleerd onderzoek naar de omgang van de familie Bush met de Saoedi’s, inclusief substantieel eerder niet-gemeld materiaal . )

Details van de onthullingen van The Herald

De aanwezigheid van Ghazzawi in de Sunshine State was ten minste zes jaar ouder dan 9/11. In 1995 trouwde een jonge Saoedische vrouw genaamd Anoud Ghazzawi die in Zuid-Florida woonde, met een andere Saoedische inheemse, Abdulaziz al-Hijji (Engelse spelling van zijn voornaam en achternaam variëren, zoals typisch is voor Arabische namen .) Anoud’s vader, Esam, en zijn Amerikaan -geboren vrouw Deborah kocht het paar een stijlvol huis met drie slaapkamers in een gated community in Sarasota. Het huis bleef in de namen van de oudere Ghazzawis terwijl het jonge paar daar woonde en een gezin stichtte.

Zes jaar later, minder dan twee weken voor de aanslagen van 9/11, verlieten Anoud, Abdulaziz en hun kinderen hun huis op of rond 30 augustus 2001 in grote haast en vertrokken in een wit busje. Dit was ongeveer dezelfde tijd dat de kapers hun kaartjes kochten voor de gerichte vluchten.

De familie had blijkbaar geen planning vooraf, liet bijna al hun bezittingen achter en liet drie recent geregistreerde voertuigen, waaronder een gloednieuwe Chrysler PT Cruiser, achter in de garage en oprit. Zoals het artikel Herald verklaarde:

“Er lag post op de tafel, vuile luiers in een van de badkamers … alle toiletartikelen nog op hun plaats … al hun kleren hangen in de kast … weelderige meubels, gelijk of groter in waarde dan het huis … het zwembad loopt, met speelgoed in het … De bedden waren opgemaakt … fruit op het aanrecht … de koelkast vol voedsel. … Het was alsof ze boodschappen gingen doen. Alsof ze naar een film gingen … [Maar] de kluis was open in de slaapkamer, met niets erin, geen paperclip. … Er was nog een computer. Een computerplug in een andere kamer en de lijn daar nog. Het leek erop dat ze [een andere] computer hadden meegenomen en het snoer hadden achtergelaten. ‘

Na openbare onthulling van Saoedische betrokkenheid bij de aanslagen van 9/11, namen mensen in de gated community kennis van het gehaaste vertrek en de verdwijning van de Ghazzawi-al-Hijji’s. De aanvallers hadden tenslotte niet alleen een overweldigende Saoedische nationaliteit, maar drie van de vier toekomstige kapers hadden geleefd en getraind om te vliegen in Venice, Florida, op slechts 16 km afstand van het huis.

De beveiligingsfunctionaris van het complex waarschuwde de FBI, die een onderzoek begon naar het huis in Escondito Circle 4224. (Bovendien waarschuwde een verdachte buurman de FBI per e-mail op de dag van de aanslagen.)

Het ministerie van Justitie weigerde de Bode een verklaring af te geven , maar volgens een naamloze senior officier voor terrorismebestrijding die een van de twee mensen was die het huis binnenkwam en als een belangrijke bron voor het papier diende, droeg het onderzoek verbluffend veel vruchten af.

Uit telefoongegevens bleek communicatie, die meer dan een jaar oud was, die de mensen in het huis verbond met de vermeende plotleider, Mohammed Atta en zijn handlangers, waaronder elf van de andere kapers. Andere gegevens, bewaard door bewakers bij de gated community, documenteerden talloze bezoeken aan het huis met een voertuig waarvan bekend was dat het door Atta was gebruikt, en wezen op de fysieke aanwezigheid in de auto van de vermeende medeplichtige Ziad Jarrah van Atta. Het leek alsof het Ghazzawi-huis een soort zenuwcentrum was voor de hele operatie.

Volgens de senior officier voor terrorismebestrijding stonden zowel Esam Ghazzawi als zijn schoonzoon al-Hijji op een watchlist bij de FBI vóór 9/11. Een naamloos Amerikaans agentschap dat terreurfondsen opspoorde, had ook belangstelling voor hen. “464 was het nummer van Ghazzawi,” zei de officier. “Ik herinner me het nummer van de andere man niet.”

Geheimhouding onthult Little Official Curiosity – of Coverup?

Deze verbluffende onthullingen – naar verluidt gebaseerd op het werk van de zwerm FBI-agenten die in de herfst van 2001 naar de gated community afdaalden – zouden zeker krantenkoppen hebben gegenereerd als ze na 9/11 bekend zouden zijn geworden. Maar de FBI slaagde er om onbekende redenen niet in de informatie aan de Congressional 9/11 onderzoekers of aan de presidentiële 9/11 commissie te geven, en daarom is het de afgelopen tien jaar geheim gebleven.

Als reactie op het artikel Herald heeft de FBI een verklaring afgegeven waarin staat dat de bewoners van het huis zijn opgespoord en ondervraagd en geen banden met de kapers hebben gevonden. Het is niet duidelijk wanneer deze ondervragingen zouden hebben plaatsgevonden, of dat ze werden gevoerd door de FBI of door Saoedische inlichtingendiensten. Maar gezien de slechte staat van dienst van de FBI op het gebied van openheid in de zaak, wordt de verklaring met enige scepsis bekeken.

Het toevoegen van deze twijfels is een inefficiënte poging van het Bureau om de huiseigenaren terug te halen naar Florida. Volgens Scott McKay, een advocaat voor de vereniging van huiseigenaren van de gated community, bekend als Prestancia, probeerde de FBI de Ghazzawi’s ervan te overtuigen dat ze persoonlijk terug moesten komen om documenten te ondertekenen met betrekking tot onbetaalde terugbetalingen aan de vereniging. Deze poging is mislukt toen de Ghazzawi’s gewoon regelden om de documenten elders te ondertekenen. Deze feiten, gerapporteerd door The Herald, roepen vragen op over de vastberadenheid van de Amerikaanse regering om het paar te interviewen: de handtekening van Esam Ghazzawi werd notarieel in Libanon – niet minder door een Amerikaanse functionaris – de vice-consul van de Amerikaanse ambassade in Beiroet. De handtekening van zijn vrouw was ook notarieel vastgelegd – elders in de Verenigde Staten, in Riverside County, Californië.

De opkomst van deze informatie vervloekte Bob Graham, de voormalige Amerikaanse senator van Florida. Graham was voorzitter van de Senaatscommissie voor inlichtingen (en in 2004 kandidaat voor de Democratische presidentiële nominatie) en was medevoorzitter van het gezamenlijke congresonderzoek naar 9/11. “Aan het begin van het onderzoek,” vertelde hij The Herald , “werd elk van de inlichtingendiensten, inclusief de FBI, gevraagd om alle informatie te verstrekken die het agentschap bezat met betrekking tot 9/11.” Graham merkte op dat het Bureau ook verzuimde informatie overdragen die de kapers verbindt met andere Saoedi’s die in Californië wonen, die zijn eigen onderzoekers later zelf ontdekten.

Net zo vreemd, toen de congresonderzoekers van Graham een ​​grote hoeveelheid informatie over de kapers die ze hadden verzameld aan de presidentiële commissie van 9/11 hadden overgedragen, leek het niet geïnteresseerd. “Ze hebben er heel weinig mee gedaan,” zei Graham, “en hun verwijzing naar Saoedi-Arabië is soms bijna cryptisch. … ik heb nooit een goed antwoord gekregen waarom ze dat niet hebben nagestreefd. “

Over de nieuwe ontdekking in Sarasota zei Graham dat het “de deur opent naar een nieuw hoofdstuk van onderzoek naar de diepte van de Saoedische rol in 9/11.”

All Eyes on Prince Sultan

Van bijzonder belang is de baas van de Ghazzawis, de voorzitter van Eirad Holding Co. Ltd., Prins Sultan bin Fahd bin Salman bin Abdulaziz Al Saud . Hij is een prominent lid van de heersende Saoedische koninklijke familie. Hij is een achterkleinzoon van koning Abdulaziz (gewoonlijk Ibn Saud genoemd), oprichter van het moderne Saoedi-Arabië en kleinzoon van de huidige koning.

Zijn oom is een andere Sultan – Sultan bin Salman bin Abdulaziz Al Saud . Prince Sultan is een vooraanstaand pleitbezorger om Saoedi’s te leren vliegen en is de oprichter en voorzitter van de raad van bestuur van de Saudi Aviation Club en voorzitter van het toezichtcomité van King Khaled International Airport (KKIA). Sinds 2000 geeft hij ook leiding aan de toerismecommissie van Saoedi-Arabië , waardoor hij tot een handvol kleinzonen van de koning behoort om ministerier te worden. Een van zijn missies als hoofd van de toerismecommissie is om de schade aan het imago van Saoedi-Arabië als gevolg van de aanslagen van 9/11 te herstellen.

In een document uitgegeven door Wikileaks, karakteriseert de Amerikaanse ambassadeur in Saoedi-Arabië, James B. Smith, Prins Sultan op deze manier: “Met een krachtige vader die de gouverneur van Riyad is en een sterke kandidaat om de volgende kroonprins te worden, is Sultan goed gepositioneerd om hogerop te komen in de Saoedische regering … Sultan heeft bijna elke staat [in de VS] bezocht. Hij grapte met de ambassadeur dat ‘misschien de enige staten die hij nog niet heeft bezocht de Dakota’s zijn’. “(Hij is extra goed verbonden, met een broer die dienst doet als de vice-minister van olie)

Prins Sultan is nauw verbonden met Prins Bandar bin Sultan bin Abdul-Aziz Al Saud, de voormalige oude ambassadeur in de Verenigde Staten, die vaak ‘Bandar Bush’ wordt genoemd vanwege zijn vriendschappelijke relatie met de familie Bush. Sultan en Bandar werken al jaren samen om de Saoedische belangstelling voor de luchtvaart te bevorderen.

The Bushes and the Royals

De familie Bush wordt al lang beschouwd als vriendelijk voor de familie van de prins en hun medewerkers. De NASA-missie van Prince Sultan wordt door George HW Bush georkestreerd als een gunst voor de Saoedi’s. Medewerkers van de familie Bush hebben veel banden met de familie van de Prins. De juridisch adviseur van de vader van Prins Sultan is William Jeffress Jr. van Baker Botts LLP uit Houston , waar James A. Baker III, jarenlang adviseur van de Bush-familie, waaronder beide Presidenten Bush, een senior partner is. Ten tijde van de aanslagen van 9/11 bekleedde Baker de functie van Senior Counselor voor de Carlyle Group , een wereldwijd actief vermogensbeheerbedrijf dat zwaar belegt in militaire contracten; onder de grote investeerders van Carlyle waren de Bin Ladens. (In een merkwaardig toeval keek Baker naar de live televisie-uitzending van de aanvallen vanuit het Ritz-Carlton Hotel in Washington, waar hij en vertegenwoordigers van Osama bin Ladens uitgebreide familie de jaarlijkse conferentie van de Carlyle-groep bijwoonden. In een ander vreemd toeval, president George W. Bush zelf was in Sarasota, aan het voorlezen aan schoolkinderen, op het moment dat de terroristen uit het Sarasota-gebied de vliegtuigen kapten. Inderdaad, hij was op korte afstand van het huis dat de Ghazzawis onlangs hadden verlaten.)

De acties van president Bush in de nasleep van het World Trade Center en de aanvallen van het Pentagon met betrekking tot de Saoedische koninklijke familie zijn al lang bekend, maar moeten nog volledig worden onderzocht. Kort na de aanslagen stond president Bush een uitzondering toe op het verbod op luchtverkeer, zodat vliegtuigen prominente Saoedi’s het land uit konden halen. Een van degenen die vertrokken op de vluchten was wijlen Prins Ahmed bin Salman, broer van Prins Sultan.

In een brief van 2004 aan de New York Times reageerde Prins Sultan op aantijgingen rond die vluchten en wees hij op een conclusie in het rapport van de commissie 9/11: “Onze eigen onafhankelijke beoordeling van de betrokken Saoedische staatsburgers bevestigt dat niemand met bekende links naar terrorisme vertrok op deze vluchten. ”(Een andere Saoedi-Arabië die na 9/11 de VS verliet, was de architect Abdel Wahed El-Wakil, die een basis had in Miami en dient als adviseur van Prins Sultan.)

Beschuldigingen van Saoedische koninklijke complicatie

Sultan’s broer Prins Ahmed was de meest verwesterde van de Saoedische set. Hij fokte paarden in Kentucky en was de eigenaar van de winnaar van Kentucky Derby in 2001, met de misschien ongelukkige naam “War Emblem”. Beschuldigingen over Prins Ahmed kwamen naar voren in het boek 2003, Why America Slept, door de bestsellerauteur Gerald Posner. Posner zegt dat inlichtingenbronnen hem vertelden hoe hij in maart 2002 werd ondervraagd (maar voordat hij in augustus 83 keer aan boord was geweest), Vermeende Al Qaida-chef, Abu Zubaydah, ontspande zich en begon samen te werken. Bedrogen omdat hij dacht dat hij in Saoedische hechtenis was, vroeg Zubaydah zijn ondervragers om een ​​senior lid van de Saoedische koninklijke familie te bellen, die volgens hem zijn contactpersoon was. Hij voorzag, uit het geheugen, het privé-huis en de mobiele telefoons van de man. Dit contact was volgens Posner Prins Ahmed.

Zubaydah zou hebben gezegd dat Osama bin Laden een deal had gesloten met een top Pakistaanse militaire functionaris, Air Marshal Mushaf Ali Mir, die in de Pakistaanse intelligentie dicht bij islamitische elementen stond. Volgens dit verslag tekende de chef van de Saoedische geheime dienst, Prins Turki, dit af en stemde hij ermee in om hulp te bieden aan de Taliban in Afghanistan en Al Qaida niet achterna te gaan zolang de terroristische groepering zijn geweervizieren op afstand van de Saoedi houdt. royals.

In deze versie van evenementen zou Zubaydah ook Prins Sultan, samen met een andere neef, Prins Fahd bin Turki bin Saud al-Kabir, hebben betrokken als Al Qaida-achterban, en beweren dat de Pakistaanse luchtmaarschalk Mushaf Ali Mir en Saoedi Prins Ahmed wist van tevoren over de aanslagen van 9/11.

Hoewel de ondervragers sceptisch stonden tegenover deze claims, bleek Zubaydah vaak geloofwaardig. Informatie die hij verstrekte leidde tot de gevangenneming van een senior al-Qaida-agent in Zuidoost-Azië. Zubaydah zou alleen praten als hij dacht dat hij in Saoedische handen was. Toen Amerikaans personeel, niet langer poseren als Saoedi’s, hem confronteerde, zei Zubaydah dat hij zijn eerdere verklaringen had verzonnen. Maar onderzoekers vonden geen basis om te geloven dat de informatie vals was – en vonden zelfs materiaal dat zijn beweerde banden met Saudi’s op hoog niveau bevestigde. Het is niet verrassend dat de Saoedische en Pakistaanse regeringen erop stonden dat zijn beweringen in alle opzichten onjuist waren.

Een van de sleutelfiguren genoemd door Zubaydah, prins Turki, was op 1 september 2001, tien dagen voor de aanslagen, uit zijn functie als chef van de Saoedische inlichtingendienst verwijderd. Hij zat dus blijkbaar niet op die kritieke dag in die functie. Toch was zijn verwijdering een tijdelijke afwezigheid van de hoogste niveaus van Saoedisch leiderschap, en niet noodzakelijkerwijs een indicatie dat hij ernstig in ongenoegen was gevallen. Het jaar daarop werd hij Saoedische ambassadeur in Groot-Brittannië genoemd, net zoals een verschuiving van de focus van Al Qaida naar Irak naar de Britten werd gestuurd. Als de claims van Zubaydah überhaupt geloofwaardig zijn, is de verwijdering van Turki uit een officiële positie kort voor de aanslagen zeker een nadere analyse waard – net als de overhaaste vlucht van de Ghazzawis vanuit de VS in dezelfde periode.

Volgens het boek The Eleventh Day van Summers en zijn co-auteur Robbyn Swan is Zubaydah niet de enige die een Saudi-Al Qaida-deal beweert:

In gezworen verklaringen na 9/11 zei voormalig Taliban-inlichtingenchef Mohammed Khaksar dat Prins Turki, hoofd van de Algemene Inlichtingendienst van Saudi-Arabië (GID), in 1998 een deal sloot op grond waarvan Bin Laden ermee instemde Saoedische doelen niet aan te vallen. In ruil daarvoor zou Saoedi-Arabië geld en materiële hulp bieden aan de Taliban, geen uitlevering van Bin Laden eisen en geen druk uitoefenen om de trainingskampen van Al-Qaeda te sluiten. Saoedische bedrijven zouden er ondertussen voor zorgen dat het geld ook rechtstreeks naar Bin Laden stroomde.

***

Prins Ahmed en een andere koninklijke, Prins Sultan bin Fahd bin Salman bin Abdulaziz, behoorden tot de vijftien Saoedi’s die met goedkeuring van president Bush op 16 september 2001 via Lexington, Kentucky, dwz uit de achtertuin van Prins Ahmed, met goedkeuring van president Bush uit de VS werden gedreven. . Prince Sultan bin Fahd is het neefje van Prince Ahmed en Prince Sultan, en de zoon van Prince Fahd bin Salman (zie hieronder) die onverwacht stierf kort voor de aanslagen van 9/11.

“Het lijkt alsof ze niet in de buurt wilden zijn om te worden ondervraagd over de rol die ze hadden gespeeld en de beste manier om dat te voorkomen was om het land uit te komen,” vertelde oud-senator Bob Graham aan de Sarasota Herald-tribune .

Zoals auteur Craig Unger in zijn boek House of Bush, House of Saud opmerkt, waren FBI-agenten op alle vertrekpunten gestationeerd voor de groep Saudi’s die zich in Lexington verzamelden voordat ze het land verlieten, maar er zijn geen aanwijzingen dat ze vragen hebben gekregen bij alle.

Ironisch genoeg wordt Posner, die regelmatig door de bedrijfsmedia wordt aangehaald voor zijn opvattingen over de moord op JFK (hij is een leidende verdediger van de conclusie dat Oswald de enige schutter was), grotendeels genegeerd voor zijn werk aan de Saudi-9/11-verbinding , waar hij doet poneren high-level betrokkenheid. Posner is een zeer controversieel en soms verwarrend figuur, maar hij staat erop dat hij solide informatiebronnen heeft, en de strekking van zijn beweringen is gekoppeld aan die van de inlichtingenverslaggever en bestsellerauteur James Risen van de New York Times . Zoals Risen schreef in zijn boek State of War ,

Sinds de aanslagen van 11 september is het pad terug van Al Qaida naar Saoedi-Arabië een intrigerend pad geweest, maar een dat maar weinig Amerikaanse onderzoekers bereid zijn te volgen. . . . [B] Voor en na 9/11 hebben president Bush en zijn regering een opmerkelijk gebrek aan belangstelling getoond voor het agressief onderzoeken van de verbindingen tussen Osama bin Laden, Al Qaeda en de Saoedische machtselite. Hoewel de regering Bush enorme tijd en energie besteedde aan het tevergeefs proberen verbindingen tussen Saddam Hussein en Osama bin Laden aan te tonen om de oorlog in Irak te rechtvaardigen, negeerde de regering veel meer overtuigende banden met Saoedi-Arabië. Die links zijn veel sterker en veel verontrustender dan ooit eerder is onthuld, en totdat ze grondig zijn onderzocht, de wortels van Al Qaeda’s macht,

Verschillende van degenen die beweerden kennis te hebben gehad van dit vermeende schema en de enorme implicaties ervan, eindigden kort voor het einde van Zubaydah’s ondervraging. In juni 2002, drie maanden na de gevangenneming van Zubaydah, stierf de man die hij identificeerde als zijn controleur, Prins Ahmed, aan wat functionarissen zeiden dat een hartaanval was terwijl hij sliep. Een andere broer van Ahmed en Sultan, Prins Fahd bin Salman bin Abdulaziz, stierf aan een hartaanval op 25 juli 2001, ongeveer zes weken voor de aanslagen van 9/11. De dood van Fahd, die aan zijn broer voorafging als hoofd van EIRAD, wordt als volgt beschreven in een artikel in Riyadh datelined door Middle East Newsfile:

Prins Fahd stierf plotseling. Prins Fahd vertoonde geen symptomen van enige kwaal. Hij had echter een afspraak gemaakt met een tandarts in het King Faisal Specialist Hospital in Riyadh om kiespijn te controleren.

Een neef, Prins Sultan bin Faisal bin Turki al-Saud, stierf toen zijn auto crashte op weg naar de begrafenis van Salman. Zubaydah zou zogenaamd Prins Sultan bin Faisal hebben betrokken, en een andere koninklijke, Prins Fahd bin Turki bin Saud al-Kabir. als supporters van Al-Qaeda. Al deze mannen waren veertigers. Nog een andere sleutelfiguur in het monsterlijke scenario van Zubaydah kwam een ​​vroegtijdige dood tegemoet. Op 20 februari 2003 kwamen Mushaf Ali Mir, de Pakistaanse luchtmachtchef, zijn vrouw en vijftien anderen om het leven bij een vliegtuigongeluk.

Geen hint van bovenstaande informatie verscheen in het vrijgegeven gedeelte van het rapport van de presidentiële commissie 9/11. Het is niet bekend of er iets in de 28 pagina’s met materiaal over Saoedische connecties zat dat de Bush-administratie op nationale veiligheidsredenen heeft gecensureerd.

Een langdurige relatie

De relatie van de Ghazzawis met de Verenigde Staten lijkt te dateren uit de jaren 1950, toen Amerikaanse immigratieregisters aantonen dat Abbas Ghazzawi New York bezocht. Abbas Ghazzawi was een prominente Saoedische advocaat. Esam, wiens volledige naam Esam Abbas Ghazzawi is, lijkt zijn zoon te zijn. ( WhoWhatWhy kon Ghazzawi niet bereiken voor commentaar op een van de zaken in dit artikel.)

Abbas Ghazzawi arriveerde met een eersteklas ticket op een aansluitende vlucht die zijn oorsprong had in Saoedi-Arabië en reisde in een elite-gevolg. Een metgezel, Rasem al-Khalidi, was een hooggeplaatste Saoedische monetaire ambtenaar . Een andere, Faisal al-Hegelan, zou jaren later in de uiterst belangrijke positie van Saoedische ambassadeur in Washington dienen. Hij bekleedde die functie in 1979-1983, een periode die gedeeltelijk samenviel met de regering-Reagan-Bush. Hij werd vervangen door Prins Bandar, de vriend van de familie Bush die grapjes ‘Bandar Bush’ werd genoemd.

De focus van Saoedische vorsten in hun omgang met de Verenigde Staten kan worden gezien in het gedrag van al-Hegelan. Als ambassadeur hield al-Hegelan zich hoofdzakelijk bezig met het steunen van het Saoedische regime. Hij had zeventien militaire attachés fulltime toegewezen om te lobbyen voor de verkoop van het geavanceerde commando- en controlevliegtuig bekend als AWACS aan de Saoedische luchtmacht. (zie P. 17 van het boek Arab Reach, door Hoag Levins.) Door de zware druk op de Israëliërs op Washington te overwinnen, slaagden de Saoedi’s erin het Congres de AWACS-verkoop te laten goedkeuren. Al-Hegelan leidde ook een lobbycampagne tegen de publieke steun van minister van Buitenlandse Zaken Alexander Haig aan de invasie van Israël in Libanon. President Reagan, met krachtige inbreng van zijn vice-president, George HW Bush, verwijderde Haig en verving hem door George Schultz, die de kant van de Saoedi’s koos; Schultz was president van Bechtel, een van de grootste aannemers in Saoedi-Arabië, wiens projecten de originele trans-Arabische pijpleiding omvatten.

We vinden de Ghazzawi-clan weer in de Verenigde Staten in 1970, toen de jonge Esam trouwde met de Amerikaanse Deborah G. Browning. Het huwelijk duurde niet lang – in juli 1971 gingen ze scheiden in Orange County, Californië.

Het eerste teken van de Ghazzawi-clan aan de oostkust van de Verenigde Staten was in 1992, toen Esam een ​​penthouse-appartement kocht in de voorstad DC van Rosslyn, Virginia. In verschillende rekeningen wordt Esam beschreven als een bankier of financier, die ook werkt als interieurontwerpster. Hij bouwde extra onroerend goed op in Arlington, Virginia en Longboat Key, Florida, en zijn naam verschijnt in verband met een chique kantoorgebouw in de lobby van K Street.

In deze periode dook de naam van Esam op toen onderzoekers de monumentaal corrupte Bank of Credit and Commerce International (BCCI) onderzochtenzocht activa terug te vorderen van Saoedische prins Fahd bin Salman – broer van prins Sultan bin Salman. De prins beweerde dat zijn bezittingen onder een andere rekening stonden onder de naam Esam Ghazzawi. Alleen laag niveau BCCI-ambtenaren gingen naar de gevangenis in het uitgestrekte schandaal, waarbij banken en overheden over de hele wereld betrokken waren. Prins Fahd bin Salman is een van de familieleden die onverwacht stierf in het jaar van de aanslagen van 9/11. (De administraties van Reagan en George HW Bush werden herhaaldelijk beschuldigd door onderzoekers in de BCCI-puinhoop van het belemmeren van hun onderzoeken; het is vermeldenswaard dat de ambtenaar van het ministerie van Financiën die verantwoordelijk is voor het onderzoeken van de zaken van BCCI in de regering-Reagan-Bush assistent-secretaris was voor handhaving John M. Walker Jr. – die toevallig de neef van George HW Bush was.)

In 1995 trouwde Ghazzawi’s dochter Anoud, woonachtig in Zuid-Florida, met Abdulaziz al-Hiijii, die een universiteitsstudent in het gebied was. Esam en Deborah Ghazzawi, blijkbaar herenigd ergens na hun scheiding van 1971, kochten het Sarasota-huis waarin het paar verhuisde. Abdulaziz lijkt een BS en Masters of Information Systems te hebben ontvangen van de University of South Florida. Zijn meester moet worden opgemerkt in de context van slechts een van de twee items die uit het huis van Sarasota zijn verwijderd voordat het paar vluchtte – een computer.

Tegenwoordig lijkt het gezin comfortabel terug te keren in Saoedi-Arabië. In augustus 2003 werd Abdulaziz al-Hijji loopbaanadviseur bij de oliemaatschappij van de overheid – Saudi Aramco – een functie die hij tot op de dag van vandaag behoudt. Hij was lid van het comité dat een symposium hield over elektronische diensten in de oostelijke (olieproducerende) provincie Saoedi-Arabië, gehouden in Khobar in 2008.

We vonden de in Amerika geboren Deborah Ghazzawi, die slechts drie jaar geleden online plaatste voor hulp bij het vinden van haar gebruikersnaam / wachtwoord voor een Saudi Blackberry-simkaart.

***

De schijnbare terughoudendheid van de Amerikaanse regering om aanwijzingen van mogelijke Saoedische medeplichtigheid bij de aanslagen van 9/11 na te streven, waar ze ook toe leiden, is nauwelijks een geïsoleerde mislukking. Richard Clarke, de belangrijkste functionaris voor terrorismebestrijding in zowel de Clinton- als de Bush-administratie, heeft onlangs zijn mening uitgesproken dat de CIA een mislukte poging heeft gedaan om twee van de kapers voor de aanslagen van 9/11 als dubbele agent te rekruteren en zich vervolgens haastte om dit te verbergen. inspanning. Clarke denkt dat er bewijs is dat het spionagentschap zelf de kapers de VS toestaat als onderdeel van dit schema. Als Clarke gelijk heeft, zou dit weer een geval zijn waarin belanghebbende partijen in de regering de waarheid voor eigen doeleinden op een rijtje houden.

Nog verontrustender was het laatste deel van het rapport van het congresonderzoek over ‘bronnen van buitenlandse steun voor enkele kapers van 11 september’ volledig redactief. Het is nog steeds niet beschikbaar voor het publiek op de 10 ste verjaardag van de aanslagen. Zowel Graham als zijn GOP-tegenhanger, senator Richard Shelby uit Alabama, besloten dat de nationale veiligheid niet zou worden geschaad door die pagina’s vrij te geven. Toch werden ze onthouden – op bevel van George W. Bush.

Graham vertelde de verslaggevers dat hij denkt dat onderdrukking van het geboden materiaal “bescherming van de Saoedi’s tegen schaamte, bescherming van de regering tegen politieke schaamte … enkele onbekenden, enkele geheimen van 9/11” biedt.

Veelzeggend onderzocht de eerbiedwaardige Britse verzekeringsmaatschappij Lloyd’s uit Londen actief de Saoedische medeplichtigheid in 9/11. Zoals gemeld door de Britse krant The Independent , heeft een Lloyd’s-eenheid een zogenaamde “historische rechtszaak” tegen Saoedi-Arabië gelanceerd en beweert dat het koninkrijk indirect verantwoordelijk is voor de aanslagen van 9/11. Lloyd’s beweert dat Saoedische banken en liefdadigheidsinstellingen die als surrogaten voor de koninklijke familie fungeerden, de terroristische groep het voedsel gaven dat het nodig had om de aanslag in 2001 uit te voeren. (Lloyd’s probeert bedragen terug te vorderen die zij heeft betaald aan bedrijven en personen die door de gebeurtenis zijn getroffen.) Meldt The Independent :

De wettelijke claim luidt: “Zonder de sponsoring van materiële sponsors en supporters van al-Qa’ida, inclusief de daarin genoemde beklaagden, zou al-Qa’ida niet over het vermogen beschikken om de aanslagen van 11 september te concipiëren, plannen en uitvoeren. Het succes van de agenda van al-Qa’ida, inclusief de aanslagen van 11 september zelf, is mogelijk gemaakt door de overvloedige sponsoring die Al-Qa’ida al meer dan een decennium voorafgaand aan 11 september 2001 van zijn materiële sponsors en supporters heeft ontvangen. ”

Bizar genoeg trok Lloyd’s enkele dagen geleden stilletjes zijn pak terug en weigerde uit te leggen waarom. Maar de verhuizing werd op zo’n manier uitgevoerd dat er een mogelijke schikking werd gesuggereerd, waardoor nog meer vragen voor onderzoek werden opgeworpen.

Ondertussen, in de Verenigde Staten, eist een groeiend koor van stemmen – sommige zeer gevestigde stemmen – verantwoordelijkheid en openhartigheid. Graham en Clarke zijn nu vergezeld door gepensioneerde CIA-officier Bob Baer, ​​door verschillende voormalige FBI-agenten en door Tom Kean, voorzitter van de presidentiële commissie van 9/11, die allemaal hun bezorgdheid uiten dat het volledige verhaal niet is toegestaan.

“Geen bewijs,” maar geen gedacht

Het rapport van de Commissie 11/11 “vond geen bewijs dat de Saoedische regering als instelling of hoge Saoedische functionarissen” Al Qaida financierde. Maar deze zorgvuldig geformuleerde verklaring sluit niet de mogelijkheid uit dat leden van de Saoedische koninklijke familie persoonlijk financiering hebben verstrekt, of dat hoge ambtenaren bedrijven of buitenstaanders hebben gefinancierd die op hun beurt financiering hebben verstrekt.

Veel vragen moeten nog worden beantwoord. Waarom vluchtte de Ghazzawi-clan bijvoorbeeld op zo’n overhaaste manier, alleen pauzerend om hun kluis te legen maar voedsel op het aanrecht en hun zwembadpomp te laten staan? Was het omdat ze onverwacht nieuws hadden ontvangen, nieuws dat zo dringend en alarmerend was dat normale voorbereidingen voor een ordentelijk vertrek plaats maakten voor een paniekerige uitgang?

Als deze vraag onbelangrijk lijkt, denk dan aan wat voor soort nieuws, in de dagen vlak voor 9/11, een dergelijke onmetelijke vlucht uit de Verenigde Staten had kunnen veroorzaken door een goed verbonden clan van Saoedi’s? De mogelijke antwoorden op deze vraag kunnen wereldveranderend blijken te zijn. De belangrijkste Mideast-natie tot nu toe onaangeroerd door de ontwrichtingen van de Arabische lente is Saoedi-Arabië, de grootste leverancier van aardolie naar de westerse wereld. Als wordt aangetoond dat grote spelers in de heersende familie van dat land een hand hebben gehad bij de aanslagen van 9/11, zou dit het equivalent zijn van een geopolitieke tsunami – die machtige elites over de hele wereld verstoort. Is het een wonder dat er pogingen zijn gedaan om een ​​onderzoek zonder beperkingen naar dit verband te voorkomen? En is het niet tijd, tien jaar later, om deze verdoezeling te beëindigen – in de naam van het algemeen belang?

Voormalig senator Graham, bijvoorbeeld, is in toenemende mate onvermurwbaar. Zoals hij de St. Petersburg Times vertelde : “Deze 19 mensen speelden dit complot niet als eenzame wolven. De kansen dat 19 mensen, van wie de meesten nog nooit in de VS waren geweest, die geen Engels spraken en de meesten elkaar niet kenden, een opleiding hadden kunnen volgen, zo’n gecompliceerd plot hadden geoefend en uitgevoerd, zijn niet logisch. ‘

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Geef een antwoord