DMplus: Verrassende winst in strijd tegen de #pensioenroof – tussenstand

DMplus: Verrassende winst in strijd tegen de #pensioenroof – tussenstand

10 december 2019 0 Door Indignatie redactie

Dankzij een toelichting op de bevoegdheid van de ECB ziet het er voor pensioengerechtigden ineens een stuk rooskleuriger uit. De pensioenbesturen moeten hun verantwoording nemen en hoeven helemaal niet te luisteren naar Den Haag voor de rekenrente. Dat en meer blijkt wanneer wij de ontwikkelingen op een rijtje zetten, met dank aan Ad Broere.

23 september 2019
Dagvaarding: Staat is onbevoegd

Een aantal seniorenorganisaties dagvaarden de Nederlandse Staat op 23 september 2019 omdat deze op basis van de Europese Richtlijn kiest voor extreem lage rekenrente voor de pensioenfondsen. De organisaties gaan ervan uit dat de Staat helemaal geen bevoegdheid heeft om dit te doen.

In de rechtszaak stellen de organisaties dat de Europese richtlijn, waardoor de Staat voor de extreem lage rekenrente heeft gekozen, alleen geldt voor fondsen die een gegarandeerd pensioen uitkeren. De meeste pensioenen zijn echter niet gegarandeerd: indexatie blijft al jaren uit, er is gekort en nieuwe kortingen dreigen.

Wanneer de rechter dit standpunt volgt, vervalt de wettelijke basis om pensioenen te bevriezen en te korten.
(Lees het persbericht)

Hierover is nog geen uitspraak gedaan, maar komt er binnenkort aan.

29 oktober 2019
Aangifte tegen pensioenfondsen voor valsheid in geschrifte

De pensioenfondsen in Nederland overtreden de Pensioenwet, omdat ze zich gedwongen voelen de rekenregels van De Nederlandsche Bank uit te voeren. Ze houden zich niet aan de wet om de marktwaarde van de technische voorzieningen (het bedrag dat ze nu opzij moeten zetten om later de pensioenaanspraken te kunnen betalen) te berekenen. W.B. Verwoerd heeft aangifte gedaan bij het Functioneel Parket in Amsterdam.
(Lees verder Ad Broeres Blog)

Lees ook:  Honderden duizenden stakende arbeiders klagen de neoliberale pensioenhervormingen van Macron aan en brengen Frankrijk tot stilstand

21 november 2019
Klacht tegen ECB wegens wanbeleid pensioenfondsen

De Nederlandse bevolking denkt volgens berichtgeving dat Draghi en de ECB schuldig zijn aan het opleggen van de marktrente als rekenrente aan pensioenfondsen. Minister Koolmees en DNB-president Knot spreken dit niet tegen.
Frits Schuurman dient bij de Europese Ombudsman een klacht in tegen de Europese Centrale Bank, omdat deze bank de oorzaak is van het wanbeheer van de Nederlandse pensioenfondsen.
(Lees verder Ad Broeres Blog)

29 november 2019 / 6 december 2019
Brief aan ECB om toelichting rol wanbeleid pensioenfondsen
Antwoord ECB

Het antwoord van de Europese Centrale Bank op de brief van Schuurman is dat de ECB de rekenrente voor pensioenfondsen niet vaststelt, maar de nationale wetgeving!

Deze wetgeving stelt dat de rekenrente met de marktwaarde moet rekening houden. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de pensioenfondsen.

(Lees toelichting op Ad Broeres Blog)

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenConclusie

Pensioenfondsen ontvangen pensioenpremies en beleggen deze. Na hun pensionering ontvangen werknemers het ingelegde geld plus de opbrengsten van de beleggingen als pensioen. Een rendement op die beleggingen van 2,5 á 3% per jaar is ruim voldoende om de pensioenen nu en in de toekomst te kunnen betalen. Al jaren behalen de pensioenfondsen een rendement van meer dan 5%, waardoor het totale vermogen van alle fondsen in Nederland de afgelopen tien jaar tot 1.600 miljard euro.

Lees ook:  DE PENSIOENDIEFSTAL VAN DE NEDERLANDSE BANK EN ECB GAAT MAAR DOOR

Door de duidelijkheid die de ECB gegeven heeft, blijkt dat de pensioenfondsbesturen hun werk niet goed gedaan hebben. Zij hebben de overheid en De Nederlandsche Bank slaafs gevolgd. De pensioengerechtigden zijn daardoor in de voorbije jaren ernstig tekort gedaan. Braaf luisterden zij naar een overheid die helemaal niet bevoegd is om de rekenrente vast te stellen. De belangen van de pensioengerechtigden – hun klanten –  hebben zij slecht behartigd!

Doorpakken

Dit is niet de eerste keer dat burgers uit goedgelovigheid zich door de overheid het kaas van het brood laten eten. Dat zelfde geldt voor de pensioengerechtigden die de behartiging van hun belangen overlieten aan de besturen van de pensioenfondsen.

Met een kritischer houding hadden ze de premie-achteruitgang van de afgelopen jaren kunnen tegenhouden. Dit is een goed moment om de manier waarop deze besturen worden gevormd kritisch tegen het licht te houden en er voor te zorgen dat de pensioenbesturen zich niet meer zo gemakkelijk laten ringeloren. Daarvoor is enig inzicht in de organisatie nodig.

Pensioenbestuur en raad

Een deel van de pensioenverzekerden is lid van een vakbond die hen vertegenwoordigen in de verschillende besturen. Voor werknemers die niet zijn aangesloten is er geen enkele mogelijkheid om de besturen ter verantwoording te roepen.

De pensioendeelnemers moeten een oneindig vertrouwen hebben in het pensioenbestuur en de pensioenraad. Het probleem is echter dat zij hen nooit ter verantwoording kunnen roepen.

Het bestuur bestaat uit een onafhankelijke voorzitter, vijf leden namens werknemersorganisaties, een voor de gepensioneerden en zes leden als vertegenwoordigers van de werkgeversorganisaties.

Lees ook:  Coronavirus: Donald Trump verdedigt het gebruik van antimalariamiddelen ondanks de gerapporteerde gevaarlijke bijwerkingen

De pensioenraad heeft 36 leden (bijvoorbeeld van Zorg en Welzijn). Het adviseert het bestuur vooraf over het pensioenbeleid en beoordeelt jaarlijks (achteraf) of het goed gehandeld heeft. Het bestaat uit:

  • 12 vertegenwoordigers van werkgeversorganisaties
  • 18 vertegenwoordigers van werknemersorganisaties
  • 6 vertegenwoordigers van gepensioneerden
  • met een onafhankelijke voorzitter

Omdat ik niet te spreken was over de rekenrente heb ik mijn pensioenfonds gevraagd mij inzicht te geven in hun besluitvorming en de vergaderstukken van het bestuur. Zij weigeren mij die openheid te geven. Ik snap nu waarom.
(Lees Pensioenfonds weigert openheid aan deelnemer)

Kortom, pensioengerechtigden hebben de komende tijd veel te doen, want zij moeten hun pensioenbesturen aanspreken op de blunder van de afgelopen periode en deze laten corrigeren.

Rob Vellekoop, 8 december 2019Comments

comments