TIMMERMANS DRINGT AAN OP EEN KLIMAATNEUTRAAL EUROPA TEGEN 2050: VERSLAG

TIMMERMANS DRINGT AAN OP EEN KLIMAATNEUTRAAL EUROPA TEGEN 2050: VERSLAG

10 december 2019 0 Door Indignatie redactie

De Nederlandse Europese commissaris Frans Timmermans wil Europa tot het eerste klimaatneutrale continent maken en dit tegen 2050 bereiken, volgens een ‘Green Deal’ die hij en voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen woensdag presenteren. Het maatregelenpakket zal de hele Europese wetgeving herzien, meldde de Volkskrant dinsdag.

De plannen hebben grote gevolgen voor de industrie, de transport- en energiesector en de landbouw. Ze variëren van het renoveren van miljoenen huizen om ze energiezuiniger te maken, tot het planten van 2 miljard bomen. Om tegen 2050 klimaatneutraliteit te bereiken, moet het huidige doel van 40 procent minder CO2-uitstoot tegen 2030 volgens de plannen worden verlaagd naar 50 tot 55 procent. Het exacte percentage wordt in oktober volgend jaar bekendgemaakt, na een onderzoek van de Commissie naar de impact die dit zal hebben op de economieën van de EU. 

Om ervoor te zorgen dat de ‘Green Deal’ niet leidt tot tweedeling in Europa en de EU-lidstaten, stelt Timmermans een ‘fair transitiefonds’ voor van 100 miljard euro. Dit geld moet er ook voor zorgen dat de oostelijke lidstaten, die vrezen dat zij het hardst zullen worden getroffen door de duurzaamheidstransitie, de verdergaande voorstellen niet zullen blokkeren. “We laten niemand achter”, stelt de Green Deal. 

Andere plannen in de Green Deal omvatten strengere emissie-eisen voor lichte vrachtwagens en benzine- en dieselauto’s, 1 miljoen oplaadpunten voor elektrische auto’s die in de EU zijn geïnstalleerd met EU-geld en kilometerheffing of kilometerheffing op meer plaatsen. De commissarissen stellen ook voor de scheepvaart te belasten voor zijn uitstoot via het Europese emissiehandelssysteem en een deel van de gratis CO2-uitstootrechten van luchtvaartmaatschappijen te schrappen. 

Naast transport bevatten de plannen een ‘Clean Steel’-plan, waarin staat dat staal moet worden geproduceerd zonder CO2-uitstoot vanaf 2030. Om Europese bedrijven te beschermen tegen oneerlijke concurrentie, zal er een CO2-belasting worden geheven op producten van vervuilende buitenlandse bedrijven. Er komt ook een actieplan voor de productie van schone batterijen en een stimulans voor een ‘farm to table’-strategie voor duurzamere landbouw. De Commissie wil ook dat de Europese Investeringsbank de komende tien jaar 1.000 miljard euro aan groene investeringen in de markt vrijgeeft. 

De ambities in de Green Deal van Timmermans worden de komende twee jaar uitgewerkt in wetgevingsvoorstellen. Deze voorstellen moeten dan worden goedgekeurd door de EU-lidstaten. 

Lees ook:  Boris Johnson faalt zo erg omdat hij nog steeds denkt als een krantencolumnist, een rampzalige zwakte tijdens deze crisis


Comments

comments