De Israelische hand in de diefstal van Iraakse en Syrische olie

De Israelische hand in de diefstal van Iraakse en Syrische olie

11 december 2019 0 Door Indignatie redactie

“We willen onze soldaten naar huis brengen. Maar we hebben soldaten verlaten omdat we de olie behouden, ‘zei president Trump op 3 november, voordat hij eraan toevoegde:’ Ik hou van olie. We houden de olie. ‘

Hoewel hij een terugtrekking van Amerikaanse troepen uit hun illegale bezetting van Syrië had beloofd, schokte Trump velen met zijn botte erkenning dat troepen werden achtergelaten om te voorkomen dat Syrische oliebronnen door de Syrische regering zouden worden ontwikkeld en in plaats daarvan in handen van wie de VS ook geschikt achtte om hen te controleren, in dit geval de door de VS gesteunde militie met Koerdische meerderheid, bekend als de Syrische Democratische Krachten (SDF).

Hoewel Trump zelf alle lof ontving – en de minachting – voor dit controversiële nieuwe beleid, is wat uit de media-aandacht is weggelaten het feit dat belangrijke spelers in de pro-Israëlische lobby van de VS een belangrijke rol hebben gespeeld bij de oprichting ervan met het doel van het verkopen van Syrische olie aan de staat Israël. Hoewel recente ontwikkelingen in het Syrische conflict een dergelijk plan mogelijk hebben verhinderd werkelijkheid te worden, biedt het desalniettemin een sprekend voorbeeld van de geheime rol die de Amerikaanse pro-Israëlische lobby vaak speelt bij het vormgeven van sleutelelementen van het Amerikaanse buitenlands beleid en gesloten deuren met grote regionale implicaties.

Inderdaad, de door Israël geleide inspanningen om de VS de verkoop van Syrische olie aan Israël te laten faciliteren, is geen op zichzelf staand incident, aangezien slechts enkele jaren geleden andere personen verbonden aan dezelfde pro-Israël lobbygroepen en zionistische neoconservatieven beide manipuleerden VS-beleid en de Koerdische regionale regering van Irak (KRG) om Iraakse olie zonder toestemming van de Iraakse regering aan Israël te kunnen verkopen. Deze ontwerpen, in tegenstelling tot die welke zich blijven ontwikkelen in Syrië, waren in dienst van langdurige neoconservatieve en zionistische inspanningen om Irak te balkaniseren door de KRG te versterken en Bagdad te verzwakken.

Na de bezetting van het Iraakse gouvernement Nineve door ISIS (juni 2014-oktober 2015), profiteerde de Koerdische regionale regering (KRG) van de terugtocht van het Iraakse leger en, temidden van de chaos, illegaal beslag op Kirkuk op 12 juni. ondersteund door zowel de VS als Israël en, later, de door de VS geleide coalitie gericht op ISIS. Dit gaf de KRG controle, niet alleen over de exportpijpleiding van Irak naar de haven van Ceyhan in Turkije, maar ook naar de grootste olievelden van Irak.

Israël importeerde in deze periode enorme hoeveelheden olie van de Koerden, allemaal zonder de toestemming van Bagdad. Israël was ook de  grootste klant van olie  verkocht door ISIS, die door Koerdisch gecontroleerde Kirkuk gebruikte om olie te verkopen in delen van Irak en Syrië onder zijn controle. Om dit te doen in door ISIS gecontroleerde gebieden van Irak, werd de olie eerst naar de Koerdische stad Zakho nabij de grens met Turkije gestuurd en vervolgens naar Turkije, bedrieglijk bestempeld als olie die afkomstig was uit Iraaks Koerdistan. ISIS heeft niets gedaan om de eigen olie-export van KRG te belemmeren, hoewel ze gemakkelijk hadden kunnen geven dat de exportpijpleiding van Kirkuk-Ceyhan door gebieden liep die ISIS al jaren bezet had.

Achteraf gezien en na  onthullingen van Wikileaks  en nieuwe informatie over de achtergrond van relevante actoren, is onthuld dat veel van de geheime manoeuvres achter de schermen die dit scenario mogelijk maakten nauw samenhingen met de krachtige pro-Israëlische lobby van de Verenigde Staten. Nu, met een soortgelijk scenario dat zich afspeelt in Syrië, kunnen inspanningen van de Amerikaanse lobby in de VS om het buitenlands beleid van de VS te manipuleren om de stroom koolwaterstoffen ten gunste van Israël te verschuiven, in plaats daarvan worden gezien als een gedragspatroon, niet als een op zichzelf staand incident.

“Bewaar de olie” voor Israël

Na de recente verschuivingen in het bestuur Trump in zijn Syrië beleid, de Amerikaanse troepen zijn controversieel zijn in Syrië gehouden “ te houden van de olie ,” met de Amerikaanse militaire functionarissen vervolgens te beweren dat dit te doen was “een subset van de contra-ISIS missie.” Echter, Minister van Defensie Mark Esper  beweerde later  dat een andere factor achter het aandringen van de VS op het bewaken van Syrische olievelden was het voorkomen van de winning en de daaropvolgende verkoop van Syrische olie door de Syrische regering of Rusland.

Een belangrijke, maar vaak over het hoofd gezien, speler achter de druk om een ​​volledige terugtrekking van de Amerikaanse troepen in Syrië te voorkomen om “de olie te behouden” was de huidige Amerikaanse ambassadeur in Turkije, David Satterfield. Satterfield was eerder de assistent-staatssecretaris voor Near Eastern Affairs, waar hij grote invloed had op het Amerikaanse beleid in zowel Irak als Syrië en nauw samenwerkte met Brett McGurk, de voormalige vice-assistent-staatssecretaris voor Irak en Iran en later speciale presidentiële gezant voor de door de VS geleide “anti-ISIS” -coalitie.

In de loop van zijn lange diplomatieke carrière stond Satterfield bij de Amerikaanse overheid bekend als een Israëlisch inlichtingenmiddel ingebed in het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Satterfield werd inderdaad genoemd als een belangrijke speler in wat nu bekend staat als het AIPAC-spionageschandaal, ook bekend als het Lawrence Franklin-spionageschandaal, hoewel hij vreemd genoeg nooit werd aangeklaagd voor zijn rol na de tussenkomst van zijn superieuren bij het State Department in de George W. Bush administratie.

In 2005 citeerden federale officieren van justitie een functionaris van de Amerikaanse overheid  die illegaal geheime informatie  aan Steve Rosen had doorgegeven en vervolgens voor AIPAC werkte, die die informatie vervolgens aan de Israëlische regering doorbracht. Die vertrouwelijke informatie omvatte informatie over Iran en de aard van het delen van inlichtingen tussen de VS en Israël. Daaropvolgende berichten in de media van de  New York Times  en andere verkooppunten onthulden dat deze regeringsfunctionaris niemand minder was dan David Satterfield, die toen diende als adjunct-adjunct-secretaris voor Nabije Oostenzaken.

De aanklachten tegen Rosen, evenals zijn mede-samenzweerder en collega-AIPAC-medewerker Keith Weissman, werden in 2009 ingetrokken en er werden geen aanklachten tegen Satterfield ingesteld nadat ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken schokkend beweerden dat Satterfield “binnen zijn gezag had gehandeld” bij het lekken van geheime informatie aan een persoon die werkt om de belangen van een buitenlandse overheid te bevorderen. Richard Armitage, een neoconservatieve bondgenoot met  een lange geschiedenis  van banden met CIA-geheime operaties in het Midden-Oosten en elders,  heeft sindsdien beweerd  dat hij een van de belangrijkste verdedigers van Satterfield was in gesprekken met de FBI in deze tijd toen hij als adjunct-secretaris van Staat.

De andere regeringsfunctionaris die in de aanklacht werd genoemd, voormalig ambtenaar van het Pentagon, Lawrence Franklin, had niet zoveel geluk en werd in 2006 volgens de Spionage Act aangeklaagd. in 2006 om te dienen als de coördinator voor Irak en senior adviseur van de toenmalige staatssecretaris Condoleezza Rice.

Naast zijn geschiedenis van het lekken van geheime informatie aan AIPAC, heeft Satterfield ook een langdurige relatie met het Washington Institute for Near East Policy, een controversiële spin-off van AIPAC, ook bekend onder de afkorting WINEP. De website van WINEP vermeldt Satterfield al lang als  een van zijn experts  en Satterfield heeft op verschillende WINEP-evenementen en beleidsfora gesproken, waaronder een aantal  nadat zijn betrokkenheid  bij het AIPAC-spionageschandaal bekend werd. Ondanks zijn langdurige en controversiële banden met de Amerikaanse pro-Israël lobby, is de huidige relatie van Satterfield met sommige elementen van die lobby, zoals de Zionist Organisation of America (ZOA), op zijn best ingewikkeld.

Hoewel de rol van Satterfield in weer een omkering van een beloofde terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Syrië grotendeels is ontsnapt aan mediaonderzoek, is een ander individu met diepe banden met de Israëlische lobby en Syrische “rebellen” groepen ook door de media genegeerd, ondanks zijn grote rol in voordeel halen uit dit nieuwe Amerikaanse beleid ten behoeve van Israël.

US Israel Lobby stelt deal met Koerden veilig

Eerder dit jaar, ruim voordat Trump’s nieuwe Syrische beleid van ‘het houden van de olie’ officieel vorm had gekregen, zorgde een ander individu met diepe banden met de lobby van de VS Israël voor een lucratieve overeenkomst met door de VS gesteunde Koerdische groepen in Syrië. Een officieel document  dat eerder dit jaar is uitgegeven door de Syrian Democratic Council (SDC), de politieke arm van de Koerdische meerderheid en door de VS gesteunde Syrian Democratic Forces (SDF), een bedrijf uit New Jersey,  opgericht en geleid  door de Amerikaans-Israëlische dubbele burger Mordechai “Motti” Kahana, kreeg de controle over de olie op het grondgebied van de SDC.

Volgens het document accepteerde de SDC formeel het aanbod van Kahana’s bedrijf – Global Development Corporation (GDC) – om SDC te vertegenwoordigen in alle aangelegenheden die betrekking hebben op de verkoop van olie gewonnen in territorium die het beheert en geeft GDC ook “het recht om olie te verkennen en te ontwikkelen dat zich bevindt in gebieden die wij besturen. ”

olie

De formele aanvaarding door de SDC van het aanbod van Global Development Corporation om Syrische olievelden te ontwikkelen. Bron | Al-Akhbar

Het document vermeldt ook dat de hoeveelheid olie die vervolgens wordt geproduceerd in SDC-gecontroleerde gebieden 125.000 vaten per dag bedroeg en dat ze verwachtten dat dit zou toenemen tot 400.000 vaten per dag en dat deze olie wordt beschouwd als een buitenlands actief onder controle van de Verenigde Staten door het Amerikaanse ministerie van Financiën.

Nadat het document door de Libanese outlet Al-Akhbar openbaar was gemaakt  , beweerde de SDC dat het een vervalsing was, hoewel Kahana  de inhoud afzonderlijk had bevestigd en de brief zelf  enkele weken geleden aan de Los Angeles Times had  gedeeld  . Kahana probeerde eerder afstand te nemen van de inspanning en  vertelde de Israëlische krant  Israel Hayom  in juli dat hij het aanbod aan de SDC had gedaan als middel om te voorkomen dat het ‘Assad-regime’ van Syrië inkomsten zou halen uit de verkoop van Syrische olie.

De Koerden houden momenteel 11 oliebronnen in een gebied onder controle van de [Syrische] Democratische strijdkrachten. De overgrote meerderheid van de Syrische olie bevindt zich in dat gebied. Ik wil niet dat deze olie Iran of het Assad-regime bereikt. ‘

Destijds verklaarde Kahana ook dat “op het moment dat de regering Trump haar goedkeuring geeft, we kunnen beginnen deze olie tegen eerlijke prijzen te exporteren.”

Gezien het feit dat Kahana openlijk heeft bevestigd dat hij het oliebedrijf van de SDC vertegenwoordigt kort nadat Trump het controversiële ‘behoud van het oliebeleid’ heeft aangenomen, lijkt het aannemelijk dat Kahana nu de benodigde goedkeuring heeft ontvangen voor zijn bedrijf om de olie te exporteren namens de SDC. Verschillende berichten in de media  hebben gespeculeerd  dat, als Kahana’s inspanningen ongehinderd doorgaan, de Syrische olie aan Israël zal worden verkocht.

Gezien de afkeer van Turkije om deel te nemen aan activiteiten die de PKK-SDF ten goede kunnen komen, zijn er echter aanzienlijke obstakels voor de plannen van Kahana. Terwijl de SDF – samen met hulp van Amerikaanse troepen – nog steeds verschillende olievelden in Syrië controleert, beweren experts dat ze de olie alleen realistisch aan de Syrische regering kunnen verkopen. Zelfs de Iraakse Koerden zijn geen kandidaat, gezien de stevige controle van Bagdad over de grens tussen Irak en Syrië en de verzwakte staat van de KRG na het mislukte onafhankelijkheidsbod eind 2017.

Hoe dan ook, Kahana’s betrokkenheid bij deze affaire is om een ​​paar redenen belangrijk. Ten eerste is Kahana een belangrijke speler geweest in de promotie en financiering van radicale groepen in Syrië en is zelfs  betrapt op het inhuren van  zogenaamde ‘rebellen’ om Syrische Joden te ontvoeren en tegen hun wil naar Israël te brengen. Het was bijvoorbeeld Kahana die de nu beruchte reis van wijlen senator John McCain naar Syrië financierde en orkestreerde, waar hij Syrische “rebellen” ontmoette, waaronder Khalid al-Hamad – een “gematigde” rebel die bekendheid verwierf na een video van hij die het hart van een soldaat van het Syrische leger opeet  ging online viral . McCain had ook toegegeven dat hij  ISIS-leden had  ontmoet , hoewel het onduidelijk is of hij dit tijdens deze reis of een andere reis naar Syrië heeft gedaan.

Bovendien was Kahana ook het brein achter de ‘Caesar’-controverse, waarbij een Syriër die het pseudoniem’ Caesar ‘gebruikte door Kahana naar de VS werd gebracht en ging door met claims over foltering en andere misdaden die naar verluidt zijn begaan door de door Assad geleide regering Syrië, claims die  later in diskrediet werden gebracht  door onafhankelijke analisten. Hij was ook  erg betrokken bij de mislukte inspanningen van Israël om een ​​’veilige zone’ in Zuid-Syrië te vestigen als een middel  om het Israëlische grondgebied heimelijk uit te breiden  van de bezette Golan-hoogvlakte naar Quneitra.

Kahana heeft met name diepe banden – niet alleen met inspanningen om de Syrische regering omver te werpen – maar ook met de lobby van de VS Israël, waaronder het Washington Institute for Near East Policy (WINEP) waar Satterfield als expert is. Kahana was bijvoorbeeld een hoofdrolspeler in  een symposium van 2013 georganiseerd door WINEP samen met Syrische oppositiegroeperingen die nauw betrokken waren bij het bewapenen van zogenaamde ‘rebellen’. Een van de andere deelnemers aan het symposium naast Kahana was Mouaz Moustafa, directeur van de “Syrische Emergency Task Force” die Kahana hielp bij het brengen van McCain naar Syrië in 2013. Moustafa  werd vermeld  als een WINEP-expert op de website van de organisatie, maar werd later op mysterieuze wijze verwijderd.

Lees ook:  Nog een diep door de staat aangespoord Trump-beschuldiging: Oekraïne is een teerbaby van corruptie

Kahana is ook nauw betrokken bij de Israeli American Council (IAC), een pro-Israël lobbyorganisatie, als  teamlid  van de nationale conferentie. IAC is mede opgericht en wordt voorgezeten door  Adam Milstein , een multimiljonair en veroordeelde misdadiger die ook deel uitmaakt van de raden van bestuur van AIPAC, StandWithUs, Birthright en andere prominente lobbyorganisaties voor pro-Israël. Een van de beste donoren van IAC is Sheldon Adelson, die ook de topdonor is van president Trump en de hele Republikeinse partij.

Hoewel de machinaties van zowel Kahana als Satterfield om het Amerikaanse beleid te sturen om de stroom van Syrische koolwaterstoffen ten behoeve van Israël te manipuleren misschien voor sommigen schokkend lijken, deze zelfde tactiek van pro-Israël lobbyisten die de Koerden gebruiken om illegaal de olie van een land aan Israël te verkopen was een paar jaar eerder ontwikkeld, niet in Syrië, maar in Irak. Met name de personen die verantwoordelijk zijn voor dat beleid in Irak deelden banden met verschillende van dezelfde pro-Israël lobbyorganisaties als zowel Satterfield als Kahana, wat suggereert dat hun recente inspanningen in Syrië geen op zichzelf staande gebeurtenis zijn, maar een patroon.

Oorlog tegen ISIS is een oorlog om olie

In  een e-mail  van 15 juni 2014 onthulde James Franklin Jeffrey (voormalig ambassadeur in Irak en Turkije en huidige Amerikaanse speciale vertegenwoordiger voor Syrië) aan Stephen Hadley, een voormalige George Bush-administratieadviseur die vervolgens werkte bij het door de overheid gefinancierde United States Institute of Peace , zijn bedoeling om de KRG te adviseren om de olieproductie van Kirkuk te ondersteunen. Het plan, zoals Jeffery het omschreef, was om zowel de provincie Koerdistan van olie te voorzien en de export van olie via Kirkuk-Ceyhan naar Israël toe te staan, Irak van zijn olie te beroven en het Koerdische gebied van het land te versterken, samen met het streven van de regionale regering naar autonomie.

Jeffrey,  wiens haveloze opvattingen over Iran en Syrië bekend zijn , zei dat Brett McGurk, de belangrijkste onderhandelaar van de VS tussen Bagdad en de KRG, fungeerde als zijn contactpersoon met de KRG. McGurk, die in verschillende hoedanigheden in Irak onder zowel Bush als Obama had gediend, diende toen ook plaatsvervangend adjunct-staatssecretaris voor Irak en Iran. Een jaar later zou hij de speciale presidentiële gezant worden voor de door de VS geleide “anti-ISIS” -coalitie en, zoals eerder vermeld, nauw samengewerkt met David Satterfield.

Jeffrey was toen een particulier die momenteel niet in dienst is van de overheid en werd gebruikt als een niet-gouvernementeel kanaal bij het nastreven van de plannen beschreven in de gelekte e-mails gepubliceerd door WikiLeaks. Jeffrey’s activiteiten achter de schermen met betrekking tot de olie-export van de KRG werden clandestien gedaan, grotendeels omdat hij toen in dienst was van een prominente arm van de pro-Israëlische lobby van de VS.

Op het moment van de e-mail diende Jeffrey  als een vooraanstaande fellow  (2013-2018) bij WINEP. Zoals eerder vermeld, is WINEP een pro-Israëlische denktank voor buitenlands beleid die neoconservatieve opvattingen omarmt en in 1985 werd opgericht door onderzoekers  die AIPAC haastig hadden verlaten om te ontsnappen aan onderzoeken  tegen de organisatie die gerelateerd waren aan sommige van zijn leden die spionage uitvoerden namens Israël. AIPAC, de Amerikaanse Israëlische Public Affairs Committee, is de grootste geregistreerde Israëlische lobbyorganisatie in de VS (hoewel registratie onder de Foreign Agents Registration Act geschikter zou zijn), en heeft, naast het incident van 1985 dat tot de oprichting van WINEP heeft geleid, gehad leden aangeklaagd wegens spionage tegen de VS namens Israël.

De lancering van WINEP werd gefinancierd door voormalig president van de Joodse Federatie van Los Angeles, Barbara Weinberg, die de oprichtende president en constante voorzitter Emerita is. Bijgenaamd ‘Barbi’, zij is de echtgenote van wijlen Lawrence Weinberg die president was van AIPAC van 1976-81 en die JJ Goldberg, auteur van het boek Jewish Power uit 1997   aangeduid als een van de weinige individuen  die in wezen AIPAC domineerden ongeacht van zijn gekozen leiderschap.  Mede-oprichter naast Weinberg was Martin Indyk. Indyk, Amerikaans ambassadeur in Israël (1995-1997) en assistent-staatssecretaris voor Nabije-Oostenzaken (1997-1999), leidde de AIPAC-onderzoekstijd die WINEP vormde om aan de bovengenoemde onderzoeken te ontsnappen.

WINEP heeft van oudsher   financiering ontvangen van  donoren  die doneren aan oorzaken van speciaal belang voor het zionisme en Israël. Onder de beheerders zijn extreem prominente namen in het politieke zionisme en financiers van andere Israel Lobby-organisaties, zoals  Charles en Edgar Bronfman  en  de Chernicks . Het lidmaatschap wordt  nog steeds gedomineerd door personen die hun carrière hebben doorgebracht met het promoten van Israëlische belangen in de VS.

WINEP is bekender en misschien wel controversiëler geworden, de afgelopen jaren nadat zijn onderzoeksdirecteur beroemd om valse vlagaanvallen riep om een ​​Amerikaanse oorlog met Iran in 2012 te veroorzaken, verklaringen goed afgestemd op  langdurige pogingen van de Israëlische lobby  om over zo’n oorlog.

Een waardige partner in crime

Stephen Hadley, een andere particulier die Jeffrey kennelijk als een partner beschouwde in zijn geheime transacties die in de e-mails werden besproken, heeft ook zijn eigen verleden van betrokkenheid bij Israël-specifieke intriges en bemoeienis.

Tijdens de regering van GW Bush heeft Hadley samen met  neoconservatieven meegewerkt  aan hun talloze creaties van nepintelligentie en pogingen om Irak te beschuldigen voor het bezit van chemische en nucleaire wapens. Hadley was een van de promotors binnen de Amerikaanse regering van de valse claim dat kapitein Mohammed Atta op 9/11 Iraakse functionarissen in Praag ontmoette.

Hadley werkte ook  met de toenmalige stafchef van de vice-president Lewis Libby –  een neoconservatieve en voormalige advocaat voor de Mossad-agent en miljardair Marc Rich  – om een ​​CIA-onderzoek in diskrediet te brengen naar claims van Irak dat yellowcake uranium uit Niger koopt. Die claim verscheen in 2002 in het State of the Union-adres van Bush.

Wat deze bewering gemeen had met de   desinformatie ‘Irak ontmoet Atta in Praag’ , en andere beroemde leugens tegen Irak verzonnen en verspreid door het dichte neocon-netwerk, was de bron: Israël en pro-Israëlische partizanen.

Het distributienetwerk  van deze inmiddels lang ontkrachte claims was niemand minder dan de neoconservatieven die een echte Israëlische vijfde kolom zijn die al lang heeft geprobeerd de Israëlische doelstellingen van het buitenlands beleid te promoten als zijnde in het belang van de Verenigde Staten. Hierin speelde Hadley zijn rol door te helpen ervoor te zorgen dat de Verenigde Staten werden ingezet voor een oorlog die al lang werd gepromoot door zowel Israëlische als Amerikaanse neoconservatieven, met name Richard Perle – een adviseur van WINEP – die regimeverandering in Irak had bevorderd  voor Israëls expliciete voordeel  voor decennia.

Kortom, voor geheime intriges om Israël te dienen waar waarschijnlijk protest tegen zou komen als ze aan de regering zouden worden geworpen voor implementatie als beleid, was het CV van Hadley indrukwekkend.

Israëlische belangen nagestreefd via geheime kanalen

Gezien zijn dienstverband bij WINEP gedurende deze periode, is Jeffrey’s voornemen om de KRG te adviseren de olieproductie van Kirkuk te handhaven ondanks de inbeslagname van de olieraffinaderij in Baiji door ISIS enigszins verdacht, vooral omdat het vereiste dat 100.000 vaten per dag ongehinderd door ISIS gecontroleerd grondgebied moesten passeren .

Jeffrey’s e-mail van 14 juni toonde daarom aan dat hij voorkennis had dat ISIS de KRG niet zou storen zolang de Koerden olie die oorspronkelijk voor Baiji was bedoeld, doorstuurden naar de exportpijpleiding Kirkuk-Ceyhan, waardoor de export en later de verkoop naar Israël werd vergemakkelijkt.

Met name, tot de bevrijding halverwege 2015 door de Iraakse regering en gealigneerde sjiitische paramilitairen,  hield ISIS de raffinaderij draaiende  en vernietigde de faciliteit alleen bij hun terugtocht.

In juli 2014 begon de KRG  vol vertrouwen de Koerdische gebieden te  voorzien van Kirkuk’s olie volgens het plan dat Jeffrey in de eerder genoemde e-mail had uiteengezet. Bagdad werd zich snel bewust van de regeling en haalde uit naar Israël en Turkije,  waarvan de banken door de KRG werden gebruikt  om de olie-inkomsten van Israël te ontvangen.

Normaal gesproken zou men verwachten dat ISIS zich zou verzetten tegen een dergelijke heimelijke verstandhouding, aangezien de KRG, hoewel hij een begunstigde was van het conflict tussen ISIS en Bagdad, geen bondgenoot van ISIS was. Een buitenlandse macht  met strategische banden met ISIS  gebruikte dus zijn  nauwe banden met de KRG  en verzekerde dat het aan boord was voor de oliehandel, om een ​​geloofwaardige garantie te bieden dat ISIS zou ‘samenwerken’ en dat een groei in productie en export in de kaarten.

Deze buitenlandse macht – die garant stond voor het begrip ISIS-KRG ten opzichte van de illegale olie-economie, vertegenwoordigd door Jeffrey en duidelijk niet op goede voet met de Iraakse regering – was duidelijk Israël.

Israël  heeft aanzienlijke financiële steun verleend  en bewapening geboden aan andere extremistische terroristische groeperingen die actief waren in de buurt van de grens tussen de door Israël bezette Golan-hoogvlakte en Zuid-Syrië toen de oorlog voor het eerst uitbrak in Syrië in 2011. Ten minste vier van deze extremistische groepen werden geleid door individuen  die directe banden hebben met de Israëlische inlichtingendienst . Deze zelfde groepen, soms gepromoot als ‘gematigd’ door sommige media, vochten actief tegen de Syrische regering – een vijand van Israël en bondgenoot van Iran – voordat ISIS bestond en  gretig samenwerkte met ISIS  toen het zijn campagne uitbreidde naar Syrië.

Bovendien hebben Israëlische functionarissen  publiekelijk toegegeven  dat ze regelmatig contact onderhouden met ISIS-cellen in Zuid-Syrië en hebben ze publiekelijk hun wens uitgesproken  dat ISIS niet  in het land wordt verslagen . In Libië zijn  Israëlische Mossad-agenten ingebed in ISIS gevonden , wat suggereert dat Israël ook heimelijke maar duidelijke banden heeft met de groep buiten Syrië.

Israël heeft ook lang de onafhankelijkheid van Iraaks Koerdistan bevorderd, waarbij Israël de Koerden van Irak al in de jaren zestig van wapens, training en teams van Mossad-adviseurs heeft voorzien  . Meer recent was  Israël de enige staat  die het referendum over de onafhankelijkheid van KRG in september 2017 steunde, ondanks zijn nutteloosheid, hetgeen suggereert dat Israël de KRG hoog houdt. De Iraakse regering  versloeg vervolgens militair de KRG’s drang naar staat  en veroverde de olievelden van Kirkuk met hulp van de sjiitische paramilitairen die verantwoordelijk waren voor het verslaan van ISIS in het gebied.

olie

Een kaart van 2014 toont de gebieden onder ISIS en Koerdische controle op dat moment. Bron | Telegraaf

Deze regeling, georkestreerd door Jeffrey, diende de oude neoconservatieve-Israëlische agenda van het versterken van de Koerden, het  verkopen van Iraakse olie  aan Israël en het verzwakken van de Iraakse regering in Bagdad.

De nauwe samenwerking van WINEP met AIPAC,  die  in het verleden meerdere keren namens Israël de VS heeft bespioneerd zonder consequenties, gecombineerd met Jeffrey’s jarenlange kennismaking met belangrijke Amerikaanse figuren in Irak, zoals McGurk, bood een ideale opening voor Israël in Irak. Na de implementatie van Jeffrey’s plan, was de Israëlische invoer van KRG-olie  77 procent van de totale olie-invoer van Israël  tijdens de bezetting van de KRG door Kirkuk.

De WINEP-connectie met de olieovereenkomst met KRG en Israël toont de sleutelrol die wordt gespeeld door de Amerikaanse pro-Israëlische lobby, niet alleen voor het ondersteunen van Amerikaanse financiële hulp aan Israël en het opvoeren van spanningen met Israëls tegenstanders, maar ook bij het faciliteren van de meer verborgen aspecten van VS-Israëlische samenwerking en de uitvoering van beleid dat Israël bevoordeelt.

Maar de rol die de lobby van de VS Israël in deze hoedanigheid speelt, met name wat betreft het orkestreren van overeenkomsten voor olieverkoop ten behoeve van Israël, is nauwelijks exclusief voor Irak en kan nauwkeurig worden omschreven als een herhaald gedragspatroon.Lees ook:  'Leider Trump' Geeft De Voorkeur Aan Nukkigheid Boven Regeren

Comments

comments