“Time” benoemt Greta Thunberg tot persoon van het jaar

“Time” benoemt Greta Thunberg tot persoon van het jaar

11 december 2019 0 Door Indignatie redactie

Het “Time Magazine” noemde de 16-jarige klimaatactivist Greta Thunberg als de jongste persoonlijkheid ooit voor de persoon van het jaar. “Greta Thunberg is de meest overtuigende stem op het belangrijkste onderwerp van de planeet geworden”, aldus het Amerikaanse tijdschrift.

Thunberg is de eerste Zweed die de titel ontvangt. Ik ben zeer dankbaar en ik hoop dat dit de beweging zal helpen, “zei Thunberg kort na de aankondiging van de Zweedse krant Dagens Nyheter .

Een paar uur voor de aankondiging had Thunberg een toespraak gehouden op de Wereldconferentie over klimaatverandering in Madrid. Daarin bekritiseerde de jonge Zweed de regeringen van rijke landen voor hun nietsdoen in de strijd tegen klimaatverandering. In een toespraak op basis van wetenschappelijke gegevens over CO2-uitstoot en de opwarming van de aarde presenteerde ze met spoed de feiten over de gevolgen als de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden werden gemist. 

“Elke fractie van een graad telt,” zei Thunberg. Het echte gevaar is niet de passiviteit van de regeringen en bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de crisis, “maar het feit dat politici en CEO’s het doen lijken alsof ze iets doen.” Het decennium, dat over slechts drie weken begint, “zal onze toekomst bepalen”. Mensen hebben nu een teken van hoop nodig:

Lees ook:  Klimaathysterie als voorloper van ecoterrorisme?

Maar er is hoop, ik heb het gezien – het komt niet van overheden en bedrijven, maar van de mensen.

Thunberg is de initiatiefnemer van de internationale klimaatbeweging Fridays for Future. Ze ging in augustus 2018 voor de Rijksdag in Stockholm zitten om de politici van haar land te overtuigen meer te doen om klimaatverandering te bestrijden. Ondertussen protesteren duizenden mensen over de hele wereld regelmatig voor meer klimaatbescherming, velen in Duitsland. Thunberg heeft de Human Rights Award van Amnesty International en de Alternative Nobel Prize al ontvangen voor haar werk tegen de klimaatcrisis.

De Time redactie eert met de titel sinds 1927, de persoonlijkheden van de gebeurtenissen in de wereld die het meest beïnvloed het afgelopen jaar. Vier jaar geleden, in het jaar van de vluchtelingencrisis, was het bijvoorbeeld bondskanselier Angela Merkel. Een jaar later werd Donald Trump Time de persoon van het jaar na het winnen van de Amerikaanse presidentsverkiezingen kort daarvoor. In het verleden werden ook Adolf Hitler en Josef Stalin geëerd.

Waardeer dit artikel!!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine donatie klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Comments

comments