3 augustus 2021

INDIGNATIE

Indignatie.nl jaagt altijd naar interessante, belangrijke en controversiële perspectieven grotendeels uitgesloten van de mainstream media

Het is oorlog tussen de boeren en de supermarkten

boeren

2019-10-16 09:17:30 DEN HAAG - Boeren rijden met hun tractoren door Den Haag. Belangenbehartiger LTO Noord riep op tot het boerenprotest en eist een opschorting van de beleidsregels rond stikstof. ANP REMKO DE WAAL


 9 total views,  3 views today

De boerenorganisaties, inclusief Farmers Defense Force (FDF) hebben zich tot één blok gevormd. Dat is een goede zaak. Hoe meer eenheid hoe beter, gezien de omvang van de boerenstand in dit land.

Maar het begint al weer slecht: er wordt om geld gebedeld. Er zou van het kabinet € 3 miljard beschikbaar moeten worden gesteld voor de reductie van stikstof naar de norm. Met andere woorden: afbouwen van de sector, helemaal fout. Je moet nooit om geld vragen, want dan ben je al toeschouwer in plaats van speler. Niet vergeten wie dat geld moet ophoesten, onder anderen de boeren zelf. Een valse start dus.

Dit Landbouw Collectief voert de onderhandelingen met het kabinet namens alle boeren. Voorzitter is Dr. Ir. Aalt Dijkhuizen, een bekende figuur en zeer gerespecteerd in de agrarische wereld en ver daarbuiten. Zo is hij onder anderen lid van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Het zit dus wel snor met deze man, die overal binnen kan komen, zo denken we. En toch moeten de boeren op hun tellen (blijven) passen. Deze voormalige professor aan de Universiteit van Wageningen is buitengewoon goed ingevoerd in de regionen van de beslissers. Een fanatiek promotor van de modernste en meest intensieve landbouw- en veeteeltmethoden. Zelf zoon van een veehouder en afgestudeerd op diergeneeskunde. Daarnaast is hij fervent voorstander van de export naar China. Niet alleen van babyvoeding, maar vooral van de onbetaalbare Nederlandse technologische kennis op het gebied van de agrarische productiemethoden. Een topfunctionaris, waarvan lang bekend is dat hij een van de best betaalde profs in de Lage Landen was met zijn krappe € 4 ton (officieel). Hoe goed hij is ingevoerd in de hogere segmenten van de samenleving, bewijst zijn afscheidsfeest op de Universiteit van Wageningen, die werd bezocht door de “crème de la crème” van toute agrarisch Nederland, waaronder onze “vorstelijke” voorbeeldboerin, voor de gelegenheid in het oranje uitgedost. Sommigen vinden dat prachtig, u zult begrijpen dat wij het ongepast vinden dat deze familie met de Oranjes worden geassocieerd, gezien de titel van deze website. Aalt Dijkhuizen was in zijn nopjes, dat stak hij niet onder stoelen of banken.

Aalt Dijkhuizen is de man die voor zijn achterban een goed woordje moet doen bij een verzameling rijksambtenaren in Den Haag. Als dat maar goed komt, want er is meer.

Ook een bekende op de Universiteit van Wageningen is mevrouw professor Dr. Ir. Louise O. Fresco. In 2011 zat mevrouw in de Trilateral Commission namens de RABO bank, Unilever en als “onafhankelijk” kroonlid van de SER. Die Commissie vergadert ieder jaar, vergelijkbaar met de Bilderberg Club. En ook daar schuift Louise aan, naast het neusje van de zalm van de zakenwereld. Ook Louise Fresco gaat u niets vertellen over welke belangrijke zaken zij heeft gesproken, dat houdt ook zij top-secret. Buitengewoon hooggewaardeerde hoogleraar in Wageningen en opvolger van Dijkhuizen als hoogste baas. Goed ingevoerd in de wereld van de beslissers en wellicht begiftigd met een beter geheugen als de figuur naast haar, de naam is ons even ontschoten:

rutte

Mevrouw de professor heeft ook een goede kennis in de vorm van Prof. Cees Veerman, akkerbouwer en hoogleraar. Deze man zit in ontelbaar veel commissies en voert ontelbaar veel commissariaten. In zijn tijd als minister zag hij soms door de bomen het bos niet meer en vergat van alles op te geven, waardoor hij uiteindelijk zijn politieke leven in kon korten. Dat hij wegens subsidiefraude heeft vastgezeten is een minder bekend feit. Cees heeft in opdracht van de overheid de Universiteit van Wageningen “gereorganiseerd”, door het commerciële bedrijfsleven mee te laten dokken. Daarmee is Wageningen een door die bedrijven zwaar gesubsidieerde en gecontroleerde proeftuin geworden. Het woord “gecorrumpeerd” willen we nog even niet noemen, maar onderzoeksrapporten die dat bedrijfsleven in een kwaad daglicht zetten zullen in Wageningen het licht niet zien. Met dank aan de elitaire loopjongen Cees Veerman, die eigenlijk een spoor van vernieling heeft achtergelaten.

Cees en Louise hebben nu samen een werkstukje geproduceerd met de veelbelovende titel “Geef landbouw eigen gebieden”. Ze willen een zware staatscommissie in het leven roepen, die dat gaat uitwerken. Uiteraard zitten ze daar zelf in om de plannen in goede banen te leiden. De commentaren van de boeren zijn niet van de lucht: “Totale onzin, afkappen, opsluiten en niet meer loslaten”. Het plannetje is wel duidelijk. De boeren moeten in reservaten, teelt bij teelt, soort bij soort. Een briljant plan om ze onder controle te krijgen en te houden. En om ze naar een ander reservaat te schoppen, als de grond voor nog meer dozen en stapelwoningen nodig is. Met andere woorden, het is foute boel met deze beide profs. De belangen van de boeren zijn met zulke plannen niet gediend, hopelijk hebben ze dat snel door. En hebben ze ook snel door, dat dit soort lieden met hun “kolchoze-methoden” voor de agendering van de macht werken en niet voor hun achterban.

In diverse interviews laat Aalt Dijkhuizen merken dat hij FDF als de militante tak van het Landbouw Collectief ziet. Maandag a.s. gaat hij met het kabinet onderhandelen, terwijl de woensdag daarop volgend harde acties zijn aangekondigd. Aalt Dijkhuizen zegt niet, dat de uitkomsten van maandag moeten worden afgewacht. Ik voorspel u, dat hij met de mededeling komt, dat hij “het uiterste” eruit heeft gehaald in de “zware onderhandelingen met de regering”. Dat “uiterste” is waarschijnlijk een (bijna) dooie mus, waar in ieder geval de boeren niets mee opschieten. Ik voorspel u ook, dat dan de harde acties gaan plaatsvinden en er een splijting in het collectief komt.

Ik wil niet stoken in een goed “verstandshuwelijk”, maar boeren: let op uw zaak en houd de vinger aan de pols. Het is daar in Den Haag een “ons-kent-ons” cultuurtje waar over het algemeen minachtend op de gewone man wordt neergekeken en de boeren als een lastig minderheidje worden gezien met teveel grond en teveel stank. Fresco, Dijkhuizen en Veerman zijn allang met hetzelfde sop overgoten als de andere loopjongens van de macht, die werken volgens een agenda en zelf geen enkele visie hebben.

Persoonlijk heb ik weinig vertrouwen in dat soort “insiders”, maar we gaan het zien.

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Comments

comments