Afghanistan Oorlog toont disfunctie van Amerikaanse politiek

Afghanistan Oorlog toont disfunctie van Amerikaanse politiek

13 december 2019 0 Door Indignatie redactie

Een rapport van de Washington Post deze week ( hier opnieuw geplaatst ) heeft de Amerikaanse oorlog in Afghanistan blootgelegd als een walgelijke charade. Gederubriceerde overheidspapieren onthullen aantekeningen en interviews door honderden hoge Amerikaanse functionarissen die getuigen van systematische leugens en bedrog in het voeren van die oorlog. De regeringen van GW Bush en Obama zijn direct betrokken bij het beroven van het Amerikaanse volk over de reden waarom de VS in oktober 2001 naar Afghanistan zijn gegaan. Bijna twee decennia later gaat die oorlog door onder de regering Trump zonder enig teken van stoppen.

Bijna 150.000 mensen zijn gedood in deze oorlog, waaronder 38.000 burgers. Afghanistan is verstrikt in geweld en corruptie onder een marionettenregime gestut door Washington. De financiële kosten van het conflict worden geraamd op meer dan $ 1 biljoen, wat generaties Amerikaanse burgers zullen betalen met de daaruit voortvloeiende nationale schuld.

Senior Amerikaanse politici en militaire leiders, van presidenten George W Bush tot Barack Obama, van voormalige defensie-secretarissen Donald Rumsfeld en Leon Panetta tot generaals David Petraeus en Douglas Lute, zijn betrokken bij het voeren van een illegale oorlog achter de rug van het Amerikaanse volk. De regering Trump is ook betrokken omdat het deze oorlog blijft voeren. Er is inderdaad een sterke toename van het aantal burgerslachtoffers door Amerikaanse luchtaanvallen op Afghanistan sinds Donald Trump het presidentschap in 2017 overnam. Toch, zoals het rapport van de Washington Post duidelijk maakt, is de hele oorlog een fraude. Het ging nooit over “terrorismebestrijding”, zo blijkt uit de vrijgegeven rubrieken van Amerikaanse beleidsmakers. Amerika bevindt zich in een moeras waarvan het niet weet hoe het zichzelf kan bevrijden. Het is niet alleen een eindeloze oorlog; het is een eindeloze criminele oorlog.

De onthullingen over de Afghaanse oorlog zouden voor alle politici in Washington en de hele Amerikaanse nieuwsmedia een wereldschokkend moment moeten zijn. Tot nu toe zijn slechts een handvol van wetgevers zoals Democraat vertegenwoordiger Ro Khanna naar verluidt het maken van een protest. Ze roepen op tot congreshoorzittingen en voor voormalige regeringsambtenaren om te getuigen in getuigenis. De kans is echter groot dat er niets zal worden gedaan om politici en militaire commandanten ter verantwoording te roepen. Net als andere grote schandalen, zoals bewezen CIA-martelprogramma’s, zal het Afghaanse oorlogsdebacle door Washington en zakelijke media-onverschilligheid verdwijnen.

Lees ook:  'Gerechtigheid moet en zal geschieden:' Joe Biden spreekt zich uit over het neerschieten van Jacob Blake door de politie

Daar staat tegenover dat de extravagantie van belastinggeld, politieke energie en media-aandacht op relatief kleine schandalen is overladen.

Neem ‘Russiagate’ en de meedogenloze, ongegronde beweringen over Russische inmenging bij Amerikaanse verkiezingen. Een tweejarig rapport van speciale raadsman Robert Mueller produceerde dunne pap om vraatzuchtige eetlust voor Russische wangedrag te bevredigen. De hysterische samenzweringstheorieën en media-hyperbool tegen Rusland blijven domineren, zoals te zien is aan de belemmerde bilaterale relaties, waarbij Moskou wordt behandeld als een vijand. Toen de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov deze week het Witte Huis bezocht – bijna twee en een half jaar na zijn laatste bezoek – was het duidelijk dat de vooruitgang bij belangrijke onderhandelingen, zoals wapenbeheersing, nog steeds wordt gefrustreerd door de giftige erfenis van “Russiagate” .

Een andere illustratie van cognitieve dissonantie in Washington en de reguliere Amerikaanse media is het onderzoek naar beschuldigingen tegen Trump. Het door de Democraten gecontroleerde Huis van Afgevaardigden heeft de president formeel beschuldigd van onaantastbare overtredingen met betrekking tot een telefoongesprek met de Oekraïense tegenhanger, Volodymyr Zelensky. Trump wordt beschuldigd van misbruik van zijn ambt voor persoonlijk politiek gewin. Velen binnen zijn Republikeinse partij zijn niet overtuigd door de beschuldigingszaak tegen Trump. Het zal ongetwijfeld worden beëindigd als het gaat stemmen in de door de republikeinen gecontroleerde senaat.

De hoeveelheid politiek en mediakapitaal besteed aan “Russiagate” en wat “Ukrainegate” wordt genoemd, is wild onevenredig met de weinige of lichte bewijzen. De uitkomst tot nu toe is schadelijk voor de betrekkingen tussen de VS en Rusland en kan de kansen op een vreedzame oplossing voor het Oekraïense conflict belemmeren. President Vladimir Poetin ontmoette deze week Zelensky in Parijs voor de broodnodige vredesbesprekingen. Maar Amerikaanse politici die geobsedeerd zijn door Ukrainegate ondermijnen een mogelijke oplossing door Rusland valselijk af te schilderen als een agressor.

Wanneer iets zo flagrant en enorm crimineel als de oorlog in Afghanistan – de langste Amerikaanse oorlog ooit – vrijwel wordt genegeerd, terwijl Washington gefixeerd is op zaken als Russiagate en afzetting op basis van dubieuze claims, dan moeten we weten dat de Amerikaanse politieke instellingen niet goed functioneren hun kern.Lees ook:  Wil het EU Hof van Justitie het wereldwijde internet filteren en censureren?

Comments

comments