Gevangenis als broeinest van islamistische radicalisering: wanneer gevangenissen terreurkampen worden

Gevangenis als broeinest van islamistische radicalisering: wanneer gevangenissen terreurkampen worden

14 december 2019 0 Door Indignatie redactie

Terroristen, repatrianten uit IS-oorlogsgebieden, kleine criminelen, criminelen met en zonder religieuze kenmerken. In de gevangenis komt een speciale klantenkring samen in een kleine ruimte. Zeer ideologisch ontmoet de ongegronde. Goede voorwaarden voor islamistische radicalisering. Experts waarschuwen: de gevangenis kan een broeinest worden voor gewelddadig extremisme. De vermeende moordenaar van Straatsburg zou ook islamistisch in de gevangenis hebben geradicaliseerd. Hij heeft vijf mensen vermoord, er zijn veel gewonden.

“Islamistische radicalisering achter de tralies is al jaren een probleem”, zegt psycholoog en islam-expert Ahmad Mansour. “Zonder een goede strategie voor preventie en de-radicalisering, zouden de gevangenissen universiteiten van de radicalen kunnen worden.” In de corrigerende voorzieningen ontmoeten islamisten een bijzonder groot aantal onstabiele mensen, kleine criminelen en mensen die geweld zoeken op zoek naar oriëntatie. De radicale ideologie maakte hen zeer aantrekkelijk. “Ze krijgen te horen dat ze tot een selecte elite behoren, ze krijgen vaste gedragsregels en een duidelijke alledaagse structuur.”

Preventie heeft hier te weinig tegen. “We moeten sneller zijn dan de islamisten, we moeten duurzaam samenwerken met de kwetsbaren, hen alternatieven tonen, hen immuniseren, hen machtigen en hen in staat stellen weerstand te bieden”, benadrukt Mansour. Een nationale strategie is nodig.

De zaak Straatsburg van de vermeende islamist Chérif Chekatt wijst ook op tekortkomingen in de Duitse correctiefaciliteit, zegt de Association of Correctional Staff (BSBD). “Kortom, elke dader loopt het risico te worden geradicaliseerd als hij de verkeerde mensen tegenkomt, die hun overtuigingen op een vaardige manier overbrengen met extreme enthousiasme,” zegt BSBD-voorzitter René Müller. Een probleem dat niet alleen betrekking heeft op gevangenen met een moslimachtergrond. “De radicalen bieden zichzelf aan de gevangenen, die vaak uit gebroken gezinnen komen, als een veronderstelde vaderfiguur, als een broer of vriend.”

Lees ook:  Turkije's Plan in Syrië: Knak de Dromen van Koerdische Autonomie

Welke dimensie is het? Volgens de federale politie zijn ongeveer 170 islamitische daders in hechtenis in Duitsland. Veel moeilijker echter: volgens deskundigen is er een hoog, groeiend aantal radicale islamitische gevangenen die niet serieus kunnen worden geschat. “Het aantal niet-gemelde gevallen is groter dan verwacht”, meent Müller. “We weten niet veel van hen, noch onthullen ze zichzelf aan de psycholoog of de Imam.”

Hij beschouwt de opleiding van wetshandhavers als essentieel. Je zou in staat moeten zijn om vroeg te herkennen of een gevangene reageert op islamistische propaganda. Een steeds meer spartaanse cel, bijvoorbeeld een veranderd uiterlijk, het eerste ongewone gedrag zou de reden kunnen zijn om alarm te slaan. Maar de BSBD-baas weet dat veel onopgemerkt blijft door gebrek aan personeel en tijd. Bovendien konden de bekende bedreigingen niet jarenlang worden geïsoleerd. Je hebt ze scherp in de gaten. “Maar er is nog steeds geen adequaat plan om ermee om te gaan.”

Afhankelijk van de staat, zijn er grote verschillen in actie, meldt Mansour. “Hoewel Beieren een pionier is, zie ik een zekere nalatigheid in sommige deelstaten, omdat het probleem al jaren bekend is – en het is enorm.” Zijn educatieve team van Mind Prevention gaat naar Beierse gevangenissen in een project om zich specifiek te richten op gevangenen tegen salafistische, jihadistische de arm hersenspoeling.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenIn sommige landen zijn er speciale beveiligingsfunctionarissen in de instellingen. Mansour eist: “We hebben ze overal nodig.” Speciale hotspots voor de islamisten zijn Noord-Rijnland-Westfalen, Berlijn, Bremen en Hamburg. Daar is het risico in gevangenissen groot. In een speciaal opgezet centrum in NRW zijn al meer dan 2.700 gevangenbewaarders van islamitische wetenschappers getraind in het omgaan met de risico’s van radicalisering, benadrukt een woordvoerder van het ministerie van Justitie. Er zijn ook integratiefunctionarissen in alle instellingen.

Lees ook:  George Soros' Hypocrisie over Facebook en meer...

Preventiewerk met maatschappelijk werkers, psychologen en opgeleid gevangenispersoneel is “veel goedkoper” voor de samenleving dan om later de gevolgen te compenseren als geradicaliseerde mensen buiten gevaarlijk worden, zegt Mansour. Of als het gaat om barbaarse handelingen met dode mensen zoals in Frankrijk. Chekatt was onder andere in Duitsland geweest.

Eén ding moet duidelijk zijn: radicale ideeën vallen op vruchtbare grond in de gevangenis, zegt Jens Borchert, die sociale educatieprojecten ontwerpt voor de uitvoering. Waarom? Detentie resulteert in een “verlies van identiteit” – en velen zijn op zoek naar een vervangende identiteit. Oproep van de wetenschapper aan de Merseburg University of Applied Sciences onlangs op een conferentie in Keulen van het Federale Centrum voor Burgereducatie: geef niet op, werk met alle gevangenen op elk niveau van radicalisering. Mansour eist ook meer inzet, zelfs als hij weet: “Je kunt niet iedereen bereiken, er is geen garantie voor succes.”

Een soort Guantanamo

België kiest er dus voor om zijn geradicaliseerde gevangenen af te zonderen. Maar loop je dan niet het gevaar dat zo’n speciale afdeling een soort Guantanamo wordt, een terroristische eliteschool waar gelijkgezinden elkaar nog verder opjutten in hun haat tegen de westerse maatschappij? Is het dan niet beter hen onder de gewone gevangenispopulatie te verspreiden?

‘Een duivels dilemma’, noemt de Nederlandse radicaliseringsexpert Omar Ramadan het. ‘Besmetting is een reëel risico. Je wilt het niet hebben dat een simpele tasjesdief onder invloed van een geradicaliseerde medegevangene als een fanatiek jihadist in de maatschappij terugkeert. Vele gevangenen zijn sociaal geïsoleerd en voelen zich losers. Dat maakt hen vatbaar voor charismatische figuren die hen een heilige missie aanpraten, en de solidariteit van de broeders en zusters als een warm deken aanbieden. Maar ook concentreren heeft nadelen. Want wie zet je allemaal samen? Radicalisering is ook zo’n vaag begrip. Onder de teruggekeerde Syriëstrijders zitten geharnaste jihadisten, maar evengoed vertwijfelde pubers of naïeve idealisten die naar Syrië zijn vertrokken om te helpen, maar nooit verder zijn geraakt dan de Turkse grens. Door iedereen op één hoop te gooien, maak je het de leidersfiguren erg gemakkelijk.’

Lees ook:  Omzigt-affaire toont schokkende dominantie van macht

Een grondige screening is volgens Ramadan de oplossing. ‘Je moet de rotte appels uit de mand halen. Niet alleen aan de gevangenispoort, maar ook tijdens de detentie. Bijzondere regimes moeten voldoende flexibel zijn, wie gunstig evolueert moet terug naar het reguliere systeem kunnen. In feite pleit ik voor een gemengd model waarin zowel concentreren als spreiden een plaats hebben. Al blijft het altijd oppassen met valse modelgevangenen die pas hun ware aard tonen als ze in een open regime belanden.’

Het fenomeen van radicalisering in de gevangenis bestaat al lang, benadrukt Ramadan. ‘Landen als Spanje, Italië, Frankrijk en Groot-Brittannië worden er al tientallen jaren mee geconfronteerd. Groot-Brittannië en Spanje hebben overwegend voor het concentratiemodel gekozen. Men ging er immers van uit dat men IRA-aanhangers of ETA-leden toch nooit op andere gedachten kon brengen. Frankrijk kent al sinds de jaren negentig moslimterrorisme, naast Corsicaans separatisme en extreemlinkse terreur. Daar opteren ze eerder voor spreiding.’Comments

comments