Verkiezingsresultaat duidt op een mogelijk einde van het Verenigd Koninkrijk

Verkiezingsresultaat duidt op een mogelijk einde van het Verenigd Koninkrijk

14 december 2019 0 Door Indignatie redactie

Op het eerste gezicht had het verkiezingsresultaat van donderdag nauwelijks beter kunnen zijn voor Boris Johnson en zijn regerende conservatieve partij. Campaigning op een eenvoudige slogan van “krijg Brexit gedaan”, de Tories rende naar de overwinning, het winnen van 365 van in totaal 650 zetels, gemakkelijk genoeg voor een comfortabele meerderheidsbestuur. In zijn overwinningstoespraak beweerde de premier dat hij vernederd was dat het Britse publiek op hem had vertrouwd en beloofde dat het zijn missie zou zijn om dag en nacht hard te werken om de Brexit op 31 januari af te ronden , “ geen ifs, geen buts, geen maybes. ‘

Nog beter, zijn rivalen leden enorme nederlagen; na wat hij een ‘zeer teleurstellende nacht voor de Labour Party’ noemde , kondigde Jeremy Corbyn aan dat hij na vier jaar de leiding zou nemen. Ondertussen leed de liberaal-democratische leider Jo Swinson de schaamte om haar zetel in East Dunbartonshire te verliezen.

De resultaten zullen worden geïnterpreteerd als een zeer duidelijk mandaat voor Johnson om zijn plannen voor een snel vertrek uit de Europese Unie voort te zetten. En toch is de ironie dat juist deze aandrang van velen in de Conservatieve en Unionistische Partij, om haar volledige naam te geven, zou kunnen leiden tot het uiteenvallen van de unie, waardoor het Verenigd Koninkrijk voor altijd zou eindigen. Uit een peiling in oktober bleek dat de meerderheid van de Engelse conservatieve kiezers de versnippering van het VK zou accepteren als prijs voor het verlaten van de EU. Die kiezers kunnen hun wens krijgen – en eerder dan verwacht.

Schotland, die overweldigend stemde om in de EU te blijven, gaf de Scottish National Party (SNP) een enorme meerderheid, omdat de partij 47 van de 59 zetels van het land won op 45% van het totale aantal stemmen, 12 meer zetels dan in 2017. Dit wordt toegevoegd aan de 69 van de mogelijke 129 vertegenwoordigers in bezetten in de lokale Schotse regering, een opmerkelijke prestatie in een meerpartijenstelsel met evenredige vertegenwoordiging.

Het resultaat is een onmiskenbaar mandaat voor een tweede referendum over onafhankelijkheid, het laatste in 2014, waarbij 45% van de Schotten stemde om de unie te verlaten. Uit peilingen blijkt dat de meerderheid deze keer voor onafhankelijkheid zal stemmen. Een belangrijk gesprekspunt van de kant van de anti-onafhankelijkheid was dat het land er niet zeker van zou kunnen zijn om in de EU te blijven als het het VK zou verlaten, een troef die nu in stof is veranderd. Johnson heeft gesproken over het blokkeren van een tweede referendum, maar SNP-leider en eerste minister van Schotland Nicola Sturgeon heeft voorgesteld dat ze er toch een zouden kunnen organiseren, zonder de steun van Londen, en zo snel als binnen een paar maanden.

Lees ook:  Brexit gaat naar de Cliff Edge

In Engeland voelden de twee unionisten, pro-EU-partijen, Labour en de Liberale Democraten de woede van de kiezers, waardoor het politieke centrum tamelijk leeg bleef. Ondertussen verloor de sterk rechtse protestantse Democratische Unionistische partijleider Nigel Dodds op spectaculaire wijze zijn stoel aan John Finucane van Sinn Fein. De vader van Finucane was het slachtoffer van een beruchte moord door loyalistische paramilitairen. Maar Sinn Fein, een linkse partij die staat voor een verenigd Ierland, heeft zijn eigen diepe banden met de IRA. Sinds september hebben enquêtes aangetoond dat een meerderheid van Noord-Ieren er ook voorstander van is om het VK te verlaten en zich te verenigen met de Republiek Ierland, die in 1922 na een bittere gewapende strijd zijn eigen onafhankelijkheid van het VK verwoestte. Het feit dat Johnson vooruitgaat met Brexit, dat veel diepere gevolgen heeft voor Noord-Ierland vanwege zijn landgrens met en diepe verbindingen met de EU-lidstaat in het zuiden, zal niets doen om deze trend te keren.

Voor het eerst in de geschiedenis heeft het noorden een meerderheid van Ierse nationalistische en republikeinse politici gekozen in het Westminster-parlement, waarbij Sinn Fein 47% van de stemmen zelf ontving. De leider Mary Lou McDonald beweerde dat de oproepen voor een referendum over Ierse eenwording nu “onmogelijk te negeren” waren.

De onderliggende reden voor het groeiende nationalistische en separatistische sentiment is de decennia van neoliberaal beleid die economische ontwrichting, soberheid en een algemene ontevredenheid met zich meebrachten. Zowel de reële lonen als de levensstandaard zijn sinds de jaren zeventig langzaam aan het dalen. Dit was het duidelijkst in het postindustriële noorden van Engeland, niet toevallig het gebied met het sterkste pro-Brexit-gevoel. Aan de andere kant hebben de bevolking van de verwoeste steden Glasgow en Belfast hun energie gekanaliseerd in een meer progressieve visie op onafhankelijkheid.

Het is juist de conservatieve partij die het meest verantwoordelijk is voor het doorvoeren van de economische veranderingen die tot deze situatie hebben geleid. Ironisch dan, dat ze de twijfelachtige eer hebben gekregen om een ​​Brexit door te drukken die het probleem waarschijnlijk alleen maar erger zal maken. In zijn overwinningstoespraak buiten 10 Downing Street beschreef Johnson zichzelf als een ‘conservatieve natie’. Misschien regeert hij binnenkort over een veel kleinere.Lees ook:  “Het gaat goed met de PVV,” zegt Geert Wilders in een filmpje

Comments

comments