Technologie en handelsoorlog: VS, EU en China

Technologie en handelsoorlog: VS, EU en China

19 december 2019 0 Door Indignatie redactie

Er zijn recent verschillende belangrijke nieuwsverhalen geweest over de aanhoudende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, inclusief de pogingen van Washington om de opkomst van Huawei in China te dwarsbomen. Deze strijd is echter verder gegaan dan de twee reuzen en heeft nu de kusten van de Europese Unie bereikt.

Allereerst moet worden gewezen op een gemeenschappelijke misvatting dat Donald Trump persoonlijk de handelsoorlog tegen China is begonnen: in werkelijkheid is het conflict al vele jaren aan de gang. In 2015 legde China obstakels op voor het belang van bepaalde Amerikaanse technologieën, wat leidde tot vijandige reacties van de Verenigde Staten en vervolgens president Barack Obama, die zijn woede uitte en de Chinese regering waarschuwde om hun positie te veranderen als het wilde blijven handelen met de ONS.

De waarheid is dat de Chinese maatregel om toegang tot bepaalde Amerikaanse technologiesectoren te voorkomen een strategisch succes was. Enerzijds bleek het gunstig te zijn voor nationale bedrijven op de binnenlandse markt, en was het een adequaat antwoord op tal van blokkades waar Chinese bedrijven zoals Huawei sinds 2010 last van hadden gehad. Met betrekking tot Huawei werd de directe blokkade van Obama door het bedrijf gerechtvaardigd door het Witte Huis als een ‘nationale veiligheidsmaatregel’ in een rapport uit 2012.

Bovendien onthulde WikiLeaks in 2014 rapporten waaruit bleek dat de NSA Huawei-servers had gehackt om meer te weten te komen over Chinese plannen en hun Iraanse, Afghaanse en Pakistaanse bondgenoten te bespioneren. Tijdens de regering Trump werd de situatie intenser. De argumenten van Washington hadden vaak betrekking op “kritieke infrastructuur”, “spionage” en “nationale veiligheid”, wat het voor de Chinezen erg moeilijk heeft gemaakt om juridische stappen te ondernemen tegen de acties van de VS tegen hen. Dit leidde er uiteindelijk toe dat de CEO van Huawei in Spanje verklaarde dat het bedrijf Amerikaanse hardwarecomponenten zou vervangen door onderdelen uit Europa, en dat ze in de nabije toekomst van plan waren hetzelfde te doen met de software gekoppeld aan Google.

Huawei is een uiterst competent bedrijf dat snel groeit vanwege een verscheidenheid aan factoren, soms gerelateerd aan duistere rechtszaken, maar ook puur door de verkoop van een groot aantal mobiele telefoons en het aanbieden van wifi-netwerken, inspanningen die gepaard zijn gegaan met belangrijke technologische ontwikkelingen in de telecommunicatie . De belangrijkste van deze ontwikkelingen is de snelheid waarmee Huawei 5G-technologie ontwikkelt voor verschillende Europese landen. Dit is al beschreven door sectoren die tegen Chinese investeringen zijn als een ‘gevaar’ voor de menselijke gezondheid en het wilde leven, ondanks een gebrek aan bewijs. Het bleek dat de kranten die deze beschuldigingen publiceerden geopolitiek en economisch gemotiveerd waren door mensen die belang hadden bij het blokkeren van handelsovereenkomsten met China.

Lees ook:  Meer dan tientallen doden in het ergste religieuze geweld in New Delhi in decennia

Een ander kritiek moment was toen Trump dreigde met het invoeren van tarieven voor goederen uit de Europese Unie. Hij beweerde dat de eerdere overeenkomsten die de Verenigde Staten met Europa hadden gesloten “nadelig” waren en moesten worden gewijzigd. Veel Europese landen bekritiseerden al snel deze maatregelen, vooral Frankrijk, dat sterk werd getroffen.

Het Amerikaanse International Trade Office gaf aan dat het overweegt om 100% tarieven op Franse producten toe te passen als reactie op Macron’s plannen om het “GAFA-tarief” te implementeren, een maatregel die een belasting van 3% zou heffen op alle technologische reuzen (zoals Google, Apple, Facebook en Amazon). In het Verenigd Koninkrijk kondigde Boris Jonhson, ondanks waarschuwingen van Amerikaanse zijde, aan dat zijn plan om belastingen te heffen tegen dezelfde grote technologiebedrijven vanwege de enorme inkomsten die zij ontvangen in verband met het kleine bedrag aan belastingen die zij betalen om in het land te opereren. . Andere landen die goede relaties hebben met de VS, zoals Argentinië en Brazilië, hadden ook last van tarieven op producten zoals staal en aluminium, wat aantoont dat de Verenigde Staten een beleid voeren om de voordelen ten koste van alles te maximaliseren en meer te bewijzen een zakenpartner dan een bondgenoot.

Donald J. Trump on Twitter

Brazil and Argentina have been presiding over a massive devaluation of their currencies. which is not good for our farmers. Therefore, effective immediately, I will restore the Tariffs on all Steel & Aluminum that is shipped into the U.S. from those countries. The Federal….

De houding van Washington heeft zware gevolgen gehad in Europa, niet zozeer in termen van individuele landen, maar collectief. De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula Von der Leyen, kondigde aan dat Europa bereid was te reageren op de sancties van de VS en drong aan op dialoog en onderhandelingen waar iedereen baat bij heeft. China van zijn kant heeft verklaard dat het voornemens is een proces van technologische ontwikkeling te ontwikkelen dat steeds minder afhankelijk is van het buitenland in zijn regeringskantoren en openbare instellingen, iets dat Amerikaanse bedrijven zoals Microsoft, Dell een enorme klap zou kunnen geven. en HP, de traditionele leveranciers van de Aziatische reus. Deze maatregel is bedoeld om schade door toekomstige sancties te voorkomen en de maatregelen van Trump tegen te gaan, en om het vermogen van het land tot technologische zelfvoorziening aan te tonen.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  Politieke EU elite viert feest u bent er in getrapt geld niets meer waard alleen maar schuld

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  Eindelijk - Europese Commissie gaat geheime LuxLeaks Tax Deal van Juncker onderzoeken
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 5 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments