Zelfbeschadiging, angst, verwaarlozing: nieuwe rapporten tonen horror onder ogen van alleenstaande kinderen in Grieks migrantenkamp

Zelfbeschadiging, angst, verwaarlozing: nieuwe rapporten tonen horror onder ogen van alleenstaande kinderen in Grieks migrantenkamp

19 december 2019 0 Door Indignatie redactie

“Alles is hier gevaarlijk – de kou, de plaats waar ik slaap, de gevechten. Ik voel me niet veilig.”

Mensenrechtenadvocaten op woensdag wezen op de betreurenswaardige omstandigheden en de fysieke en mentale gezondheidseffecten die niet-begeleide minderjarige kinderen lijden terwijl ze gevangen zitten in een overvol vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Lesbos.

“Ik slaap op straat. Ik en enkele andere jongens van mijn leeftijd,” vertelde de 16-jarige Saleh * uit Somalië aan Human Rights Watch (HRW). ‘Er zijn’ s nachts dronken mensen en we zijn erg bang. We hebben geen container of tent. We wonen gewoon buiten, op straat, in het kamp. Als we op de grond slapen, is het ‘s nachts nat en koud .”

Saleh was een van de 22 kinderen die HRW half oktober ondervroeg onder duizenden die wegkwijnden in het Moria-kamp met overcapaciteit, waar de omstandigheden als verschrikkelijk zijn afgekeurd. Moria is het grootste vluchtelingenkamp van Europa, met migranten uit onder meer door oorlog geteisterde Syrië en Afghanistan terwijl ze maanden wachten om naar het vasteland te worden overgebracht. Gevestigd op een voormalige militaire basis, was het kamp opgezet voor 2.000 migranten en asielzoekers. Moria heeft momenteel meer dan 18.000 mensen, waaronder duizenden kinderen.

HRW publiceerde woensdag een rapport over de niet-begeleide minderjarigen in Moria – een groep waarvan de mensenrechtengroep zei dat ze met ernstige onzekerheid wordt geconfronteerd.

MSF International on Twitter

Lesbos is one of the most beautiful islands of the Aegean Sea. We’d like you to see some of the most hidden places on the island. 🌊🌞 https://t.co/U9aCow4dSB

“Honderden alleenstaande kinderen op Lesbos moeten voor zichzelf zorgen, slapen op matten en kartonnen dozen, blootgesteld aan verslechterende en gevaarlijke weersomstandigheden,” zei Eva Cossé, Griekenland-onderzoeker bij Human Rights Watch, woensdag in een verklaring. “De Griekse autoriteiten moeten er dringend op toezien dat deze kinderen veilig en verzorgd zijn.”

Met de tent in Moria voor niet-begeleide minderjarigen al gevuld met 600 kinderen, zijn andere alleenstaande kinderen ofwel opgezet met de drukke algemene bevolking of buiten, gedwongen om hun eigen precaire tijdelijke schuilplaats voor pallets of karton te bouwen. Maar HRW zei in zijn nieuwe rapport: “kinderen achterlaten om voor zichzelf te zorgen in de open kampen is verwant aan het achterlaten van hen op straat.”

Lees ook:  Blijkbaar heeft Turkije de ware omvang van het China-virus verduisterd (video)

“Alles is hier gevaarlijk – de kou, de plaats waar ik slaap, de gevechten. Ik voel me niet veilig”, zei de 14-jarige Rachid, die eind augustus uit Afghanistan arriveerde. “We slapen ongeveer 50 mensen in de grote tent. Het ruikt heel slecht, er zijn ratten, en soms sterven ze in de tent en het ruikt slecht. Er zijn er zoveel.”

De kinderen in Moria – van wie velen al getraumatiseerd waren door de oorlog en het geweld dat ze zijn ontvlucht – vertonen tekenen van emotionele stress, soms hoewel zelfbeschadiging. Sommige jonge kinderen zeggen dat ze willen sterven, zoals blijkt uit een BBC- video die dinsdag is gepubliceerd.

“Dit is een plaats die alleen psychologisch trauma kan verergeren, niet kalmeren”, schreef de Londense neuroloog Jules Montague in oktober na een onderzoeksreis naar Lesbos.

Het zijn niet alleen kinderen die lijden in Moria.

Reuters meldde in oktober dat er protesten uitbraken in het kamp nadat een vrouw stierf in een brand, de derde dood in het kamp in twee maanden. “Een Afghaanse tiener werd gedood in een gevecht in augustus en een vijf jaar oude Afghaanse jongen werd per ongeluk overreden door een vrachtwagen tijdens het spelen in een kartonnen doos buiten het kamp in september,” meldde de outlet.

Rachel Donadio schreef vorige maand in de Atlantische Oceaan en beschreef Moria als ‘waar Europa’s idealen – solidariteit, mensenrechten, een veilige haven voor slachtoffers van oorlog en geweld – oplossen in een wirwar van bureaucratie, onverschilligheid en gebrek aan politieke wil. de normalisering van een humanitaire crisis. Het is het morele falen van Europa. “

De Duitse Europarlementariër Damian Boeselager schreef in een op-ed op The Guardian Wednesday dat mensen vastzitten in Moria onder “gruwelijke omstandigheden zonder een einde in zicht” en noemde het “een humanitaire crisis en het gebeurt op Europees grondgebied. In dat kamp, luisterend naar mensen die me hun verhalen vertellen, kon ik niet trots zijn om Europeaan te zijn. “

“Elke avond behandelen we de situatie niet, een andere vrouw zal waarschijnlijk worden verkracht, een ander kind kan sterven en een andere persoon zal worden neergestoken,” schreef Boeselager. “We moeten onmiddellijk kortetermijnmaatregelen vinden om de omvang van het lijden op te vangen. We moeten beginnen met het verplaatsen van de 1.200 niet-begeleide minderjarigen die nu in de open lucht bevriezen.”

Waardeer dit artikel!!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine donatie klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.
Lees ook:  TERUG VECHTEN! Griekenland maakt duidelijk dat dit niet de dumpplaats van Turkije voor illegale migranten zal zijn


Comments

comments