Schotse regering razend na “OK om blank te zijn”-stickers

Schotse regering razend na “OK om blank te zijn”-stickers

20 december 2019 0 Door Indignatie redactie

De Schotse politiek staat in rep in roer. In Perth, een stad in centraal Schotland, zijn een aantal stickers gespot met de boodschap: “Het is OK om blank te zijn”. De eerder passieve boodschap schiet bij de leidende linkse SNP-politici echter in het verkeerde keelgat. De Schotse vicepremier, John Swinney (SNP), heeft de stickers al veroordeeld. De SNP-toppoliticus (Scottish National Party) noemde de stickers zelfs “afgrijselijk”, stellende dat de stickers “geen plaats hebben in Perth, of in elk ander deel van ons land.” De heisa werd onder meer opgepikt door BBC.

Waarom de boodschap dat het ‘ok is om blank te zijn’ zo’n heisa veroorzaakt is niet meteen duidelijk. Volgens bepaalde getuigenissen zorgen de stickers ervoor dat andere etnische groepen zich ‘onveilig’ voelen. Een allochtone Schot zei zo: “Ik ben zeker bezorgd voor mijn dochters die niet blank zijn, maar wel van Perth zijn”, zo citeert BBC de klager“Het is ziekelijk en degoutant om te weten dat er mensen zijn die zo denken.”

Schotland: Zelfs politie start onderzoek na klachten gesakker SNP-politici over stickers

Nochtans zijn gelijkaardige boodschappen zoals ‘black is beautiful’, ‘black lives matter’, of zelfs ‘black pride’ heel courant en breed aanvaard. Een en ander zou echter te maken hebben met dat de stickers in Perth worden verspreid door vermeend extreemrechtse groepen, al is dit niet bewezen.

Lees ook:  Nogmaals demonstreert YouTube pro-Second Amendment-video's en stemmen als 'aanstootgevende' inhoud, maar er is een alternatief: Brighteon.com

De politie organiseert wel een onderzoek en liet weten “de zaak te bekijken”, hoewel “er geen klacht werd ingediend bij de politie rond deze posters. Ze werden wel onder onze aandacht gebracht en agenten zijn momenteel bezig met de zaak.”

In 2017 heeft de conservatieve Fox News-commentator Tucker Carlson de boodschap nog verdedigd, nadat ze veelvuldig werd verspreid in de VS tijdens protesten en betogingen. Carslon vroeg zich zo op de nationale Amerikaanse televisie af“Wat is dan de correctie positie? Dat het niet OK is om blank te zijn? Blank zijn is overigens niet is dat je kan controleren.”

TUCKER CARLSON (HOST): Het gevoel “het is goed om wit te zijn” is nu een haatmisdrijf. Ok dus wat is de juiste positie? Dat het niet oké is om wit te zijn? Trouwens wit zijn is niet iets dat je kunt controleren. Zoals elke etniciteit waarmee je bent geboren, daarom moet je er geen mensen voor aanvallen en toch doet links dat constant voor het geval je het niet hebt gemerkt. Dus wie zaait hier rassenverdeling? Ze zouden moeten stoppen. Deze dingen eindigen nooit goed.Comments

comments