Pensioen volgend jaar korten of toch niet?

Pensioen volgend jaar korten of toch niet?

22 december 2019 0 Door Indignatie redactie

Verreweg de meeste pensioenfondsen hoeven volgend jaar niet te korten op hun oudedagsuitkeringen, ook niet als ze volgens de regels onvoldoende geld in kas hebben voor de toekomst. Dat maakte minister Wouter Koolmees vorige maand bekend. Koolmees hoopte met dit besluit rust te creëren aan het  front. Rust die hij heel goed kan gebruiken bij het uitwerken van de pensioenhervormingen waarover hij eerder een akkoord sloot met vakbeweging en werkgevers.

Maar die hoop is deze week al de bodem ingeslagen. Want de FNV eist niet alleen dat de pensioenkorting ook in 2021 niet doorgaat, ze wil tevens dat de fondsen dan hun uitkeringen mogen verhogen. Dat laatste is al een jaar of tien niet meer gebeurd. “Pensioengat gaapt,” kopte De Telegraaf vrijdag dan ook met koeienletters boven een interview met FNV-vicevoorzitter Tuur Elzinga.

Aan de eerste eis van de vakcentrale zal het kabinet vermoedelijk wel willen voldoen. Nog geen drie maanden na het aanbreken van 2021 zijn er immers Kamerverkiezingen. Geen politicus die goed bij zijn verstand is zal dan het mes willen zetten in miljoenen pensioenen. Dat zou electoraal zo ongeveer zelfmoord zijn.

Maar de tweede eis van de FNV ligt aanzienlijk gevoeliger. Het is waar dat de meeste pensioenfondsen hun uitkeringen al een decennium niet meer hebben mogen aanpassen aan het prijspeil (indexeren) omdat ze hun financiële situatie niet op orde hadden. Maar dat zal over een jaar niet plotsklaps anders zijn. De dekkingsgraad van de meeste pensioenfondsen ligt vrijwel zeker ook in 2021 onder de 100 procent. Dat is in de nieuwe, nog in de maak zijnde pensioenregels de absolute ondergrens voor indexatie.

Lees ook:  Geloof hun leugens NIET!: We worden stap voor stap uitgekleed door #pensioenroof van Rutte 3

Tegemoetkomen aan de verlangens van de FNV  kan alleen door het rentepercentage te verhogen waarmee de pensioenfondsen hun reserves moeten berekenen. En daar willen de regeringspartijen absoluut niet aan. PvdA en GroenLinks trouwens evenmin. Want de rekenrente verhogen betekent volgens deze partijen dat de pensioenfondsen straks niet genoeg geld meer hebben om de huidige jongeren uit te betalen.

De partijen (een ruime Kamermeerderheid) worden hierin gesteund door mensen die ervoor doorgeleerd hebben. President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank bijvoorbeeld. En ex-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. En tal van hoogleraren economie. Zij wijzen erop dat de rente in de markt momenteel heel laag is, dus moet dat ook gelden voor de daaraan gekoppelde rekenrente. “We kunnen het korten van de pensioenen niet blijven uitstellen,” doceerde Knot niet zo lang geleden. Laat staan dat je ze zou kunnen indexeren.

Het vervelende is dat allerlei andere mensen, die er ook voor hebben doorgeleerd, het tegendeel beweren. Volgens diverse directeuren van pensioenfondsen en andere deskundigen kan de rekenrente best omhoog. Zij wijzen op de fraaie beleggingsrendementen die de fondsen momenteel maken. Gezamenlijk hebben ze meer dan 1500 miljard in kas. Waarom moet die rekenrente dan zo laag blijven? Waarom moeten de pensioenfondsen zich arm rekenen?

Van deze discussie, die al jaren woedt, hoopte Koolmees verlost te zijn bij het uitwerken van zijn hervormingsplannen. Maar niks hoor, ze gaat gewoon door. Zelfs nog voor de besprekingen met vakbonden en werkgevers over het nieuwe pensioenstelsel goed en wel begonnen zijn, schalt de  onverzettelijke taal al door de polder.

Lees ook:  Schulden, schulden en schulden

Het kabinet zou natuurlijk een commissie van deskundigen aan het werk kunnen zetten om te bestuderen of de rekenrente niet toch kan stijgen. 50PLUS (warm voorstander van een hogere rekenrente) heeft daar al diverse keren op aangedrongen. Maar het is de vraag of de twee kampen zich niet al te veel hebben ingegraven om het nog eens te kunnen worden. Zou een onderzoekscommissie tot de conclusie komen dat de rekenrente moet blijven zoals ze is, dan zullen de tegenstanders zich daar niet bij neerleggen. Mocht de commissie een verhoging van de rekenrente adviseren, dan zal het kabinet zich vermoedelijk met hand en tand verzetten.

Het beste zou zijn als de marktrente opeens fors ging stijgen. Dan zou de rekenrente dat ook doen en was de discussie meteen beëindigd. Dan zou er een weldadige vrede neerdalen in de polder. Maar de kans dat zoiets gebeurt is uiterst miniem.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Lees ook:  FactChecking the State of the Union van Donald trump 2020

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments