Washington’s ontmaskerde imperialisme naar Europa en Rusland

Washington’s ontmaskerde imperialisme naar Europa en Rusland

27 december 2019 0 Door Indignatie redactie

Washington moet denken dat de rest van de wereld net zo dom is als veel van zijn eigen politici. De inwerkingtreding ervan – ondertekend door president Trump deze week – van sancties om de Nord Stream-2 en Turk Stream gasvoorzieningsprojecten stop te zetten, is een naakte imperialistische stap om de Europese energiemarkt voor zijn eigen economische voordeel te knallen.

Amerikaanse sancties zijn gepland voor Europese bedrijven die betrokken zijn bij de Russische Gazprom bij de aanleg van de 1.225 kilometer lange pijpleiding onder de Baltische Zee die aardgas zal leveren van Rusland naar Duitsland en elders in de Europese Unie. Het project van € 9,5 miljard ($ 11 miljard) is voor 80 procent voltooid en zal begin volgend jaar worden afgerond.

Het is vrij duidelijk – omdat Amerikaanse politici het openlijk hebben erkend – dat het doel van Washington is Rusland als de belangrijkste exporteur van aardgas naar de gigantische EU-markt te verdrijven en te vervangen door duurder Amerikaans geproduceerd gas.

Wat hilarisch is, is de manier waarop Amerikaanse politici, diplomaten en nieuwsmedia deze Amerikaanse aanval op marktprincipes en de soevereiniteit van naties afbeelden als een daad van ridderlijkheid.

Washington beweert dat de sancties “pro-Europees” zijn omdat ze “Europa redden van de afhankelijkheid van Rusland voor zijn energie”. De Amerikaanse hypocrisie luidt verder met de bewering dat door Rusland te stoppen met het verdienen van lucratieve exportinkomsten, Moskou dan niet meer hoeft te ‘interfereren’ in Europese landen. Alsof de eigen acties van Washington geen massale inmenging zijn.

Europese politici en bedrijven kopen deze Amerikaanse claptrap niet. De enorme overschrijding door Washington van Europese aangelegenheden heeft EU-regeringen ertoe aangezet de aard van de trans-Atlantische relatie in twijfel te trekken. Over tijd ook. De onderdrukking en het pesten van Washington ondermijnen dus de doelstelling om Europa te domineren voor zijn eigen egoïstische belangen.

Rusland, Duitsland en anderen hebben Washington uitdagend verteld dat het wapenen van economische sancties de Nord Stream- en de Turk Stream-projecten niet zal stoppen.

Zoals de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas eerder deze maand zei : “het is onaanvaardbaar” voor de VS om zich brutaal in te mengen in de Europese en Russische energiehandel. Het Amerikaanse voorwendsel van het zogenaamd ‘beschermen’ van de nationale veiligheid van haar vermeende Europese bondgenoten is eerlijk gezegd lachwekkend.

De Amerikaanse agenda is een flagrant imperialistische herschikking van de energiemarkt ten behoeve van de Amerikaanse economische belangen. Om deze dappere zwendel te stoppen, moet Washington noodzakelijkerwijs Rusland demoniseren en isoleren, terwijl hij ook ruw geschokt wordt over zijn Europese bondgenoten. Europa heeft deze Amerikaanse steek van eigen belangen gedeeltelijk geholpen omdat het dwaas heeft toegegeven aan het Amerikaanse antagonisme tegen Rusland met sancties als gevolg van het conflict in Oekraïne, de Krim en andere anti-Ruslanduitstrijkjes.

Lees ook:  Battle of the Ages om de Euraziatische integratie te stoppen

De wetgeving die zowel door de Republikeinen als door de Democraten (gezamenlijk de War Party genoemd) door het Amerikaanse Congres wordt gefloten, leidt roekeloos tot spanningen tussen de VS en Rusland. In een poging economische voordelen te behalen ten opzichte van Europa’s energie, roept Washington moedwillig animus op richting Moskou.

Afgezien van de sancties tegen Russische en Europese bedrijven die samenwerken aan Nord Stream, heeft het Amerikaanse congres afzonderlijke wetgeving aangenomen die tot doel heeft de Amerikaanse olie- en gasproductie in het oostelijke Middellandse Zeegebied te stimuleren.

Deze week stond in een radiovrij Europa- rapport : ‘Congres passeert meer wetgeving gericht op het beperken van de Russische energiegreep op Europa’.

De kop had nauwkeuriger moeten worden geformuleerd: ‘Congres passeert meer wetgeving gericht op versterking van Amerika’s energiegreep op Europa’.

Het RFE-rapport vermeldt: “De bipartisanale Oostelijke Mediterrane Veiligheids- en Energiepartnerschapswet, die op 19 december werd goedgekeurd, is het laatste stuk van de Amerikaanse wetgeving die dit jaar is aangenomen en die is gericht op het diversifiëren van [sic] Europa’s energiebronnen van door het Kremlin gecontroleerde bedrijven. ”

Nogmaals, de Amerikaanse dubbele gedachte is adembenemend. Dat is de arrogantie van een wankelend, waanzinnig imperium wanneer het publiekelijk met een recht gezicht een energiemarktgreep met een deugdvertoning kan rechtvaardigen.

Amerikaanse olie- en gasreuzen verhuizen naar het oostelijke Middellandse Zeegebied. Exxon Mobil kondigde in februari van dit jaar de ontdekking aan van een groot aardgasveld buiten Cyprus. Amerikaanse bedrijven werken ook samen met Israëlische bedrijven om de gasproductie te starten in het Leviathan Field voor de kust in Haifa.

Het lijdt geen twijfel dat de Amerikaanse sancties tegen Nord Stream en Turk Stream deel uitmaken van een grotere gezamenlijke tangbeweging door Washington om de EU-energiemarkt van 500 miljoen consumenten (meer dan het dubbele van de Amerikaanse bevolking) in het nauw te drijven.

Colin Cavell, een Amerikaanse professor in de politieke wetenschappen, zei tegen de Strategic Culture Foundation: “Wat moet worden gehamerd in dit voortdurende debat over welk land olie en aardgas aan Europa kan leveren, is het feit dat noch de Verenigde Staten, noch en vooral de Republikeinse Partij, staat voor zogenaamde vrijhandel. “

Vrijhandelskapitalisme wordt verondersteld een ideologische pijler van de VS te zijn. In deze ideologie moeten overheden zich niet bemoeien met vraag en aanbod op de markt. Maar paradoxaal genoeg is het Amerikaanse congres, wat de door de VS opgelegde sancties tegen Russisch-Europese energiebedrijven betreft, “een typische anti-vrije markt”, merkt Cavell op.

In zijn schaamteloze winst, handelt Washington agressief tegen Rusland en Europa terwijl het zijn eigen vermeende economische principes negeert en vertrouwt op brute kracht om zijn argumenten te winnen. De imperialistische agenda van Amerika tegenover Europa en Rusland is hoe wereldoorlogen worden aangewakkerd.Lees ook:  DE PENSIOENDIEFSTAL VAN DE NEDERLANDSE BANK EN ECB GAAT MAAR DOOR

Comments

comments