Hoe Europa met hoge belastingen er echt uitziet

Hoe Europa met hoge belastingen er echt uitziet

28 december 2019 0 Door Indignatie redactie

Een nieuw rapport schetst hoe ingrijpend de hoge belastingen van Europa zijn op het werkleven van zijn burgers. Is dit wat Amerikanen willen?

De beloften nemen toe in de primaire debatten van de Democratische Partij, terwijl deelnemers elkaar proberen te overbieden op gratis gezondheidszorg, gratis openbaar onderwijs of, in het geval van Andrew Yang,  gewoon gratis geld . Senator Elizabeth Warren is van  plan  om de universiteit gratis te maken, naast het kwijtschelden van de studentenschuld voor miljoenen mensen tegen een geschatte kostprijs van $ 1,25 biljoen over een periode van 10 jaar. De ‘Medicare For All’-rekening van senator Bernie Sanders zou   over een periode van 10 jaar $ 34 biljoen dollar kosten .

Alleen al deze rekening zou de uitgaven van de hele Amerikaanse overheid bijna verdubbelen. Dubbele! Huidige uitgaven omvatten rente op de massale staatsschuld, vliegtuigen, vliegdekschepen, tanks en raketten, tal van agentschappen, NASA en zijn bijdragen aan het internationale ruimtestation ISS, wegenbouw, buitenlandse hulp, enz.

Het plan van Sanders zou in wezen een tweede Amerikaanse regering bovenop de bestaande toevoegen, ondanks het feit dat de huidige regering al meer uitgeeft dan nodig is.

Dit aanwijzen is bestempeld als een “Republikeins aanspreekpunt” (alsof de Republikeinen er ooit zo veel om gaven om een ​​begroting te verdelen). Het is echter bemoedigend om te zien dat journalisten bereid zijn democraten onder druk te zetten hoe zij deze uitgebreide programma’s daadwerkelijk zullen betalen.

Zowel Bernie Sanders als Elizabeth Warren stellen voor om de rijken te belasten als een oplossing voor het inkomstenprobleem dat hun voorstellen zouden veroorzaken. Ze vergelijken vaak hun fiscale ambities om de rijken “hun billijk aandeel te laten betalen” met belastingtarieven in Europa. Een nieuw rapport over marginale belastingtarieven biedt enig perspectief op die claim.

EPICENTER, het Europees Informatiecentrum voor beleid in Brussel, heeft zojuist het rapport ‘ Taxing High Income ‘ uitgebracht, geschreven in samenwerking met de Zweedse denktank Timbro en de Tax Foundation, die de meest interessante vragen over marginale belastingtarieven beantwoordt.

Het marginale belastingtarief is het tarief dat van toepassing is op de laatst verdiende eenheid. In een progressief belastingstelsel is dit het tarief waartegen het laatste deel van het inkomen van een belastingbetaler wordt belast, dat wil zeggen hoeveel u betaalt voor elke extra dollar. Er wordt onderscheid gemaakt tussen het marginale belastingtarief en het marginale effectieve belastingtarief, waarbij ook rekening wordt gehouden met de bedragen die de staat aan de belastingbetaler betaalt (toelagen, subsidies, enz.). Het  is dus een ingewikkelde vraag om de vraag te beantwoorden hoeveel de rijken  echt aan belasting betalen.

Lees ook:  Betalen voor migranten om terug naar huis te gaan: hoe de EU-regeling voor vrijwillige terugkeer de wanhopige mislukt

Dit is de reden waarom het EPICENTER-rapport, waarin de beste effectieve marginale belastingtarieven op inkomen uit arbeid in 41 OESO (Bureau voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) en EU-landen worden vergeleken, zo interessant is. Het rapport kijkt bijvoorbeeld naar socialezekerheidsbijdragen zoals gezondheidszorg en pensioenen die gekoppeld zijn aan eerdere inkomsten. Zoals de auteurs uitleggen, zijn de sociale uitkeringen in de meeste gevallen echter beperkt. Daarom kunnen sociale premies die met hoge inkomens worden betaald, meestal als zuivere belastingen worden beschouwd.

Het rapport schetst hoeveel belastingen high-income verdieners op elke extra dollar kunnen raken. Nominaal lagere inkomstenbelastingtarieven komen niet overeen met lagere marginale tarieven. Bijvoorbeeld:

Hongarije heeft een platte inkomstenbelasting van 15 procent, terwijl de Verenigde Staten een progressieve federale inkomstenbelasting hebben met een top marginaal belastingtarief van 37 procent. Omdat de loon- en verbruiksbelastingen laag zijn in de Verenigde Staten, is het effectieve marginale belastingtarief niet veel hoger, namelijk 47 procent. In Hongarije daarentegen worden substantiële socialezekerheidsbijdragen betaald door zowel werkgevers als werknemers. Bovendien heeft het land de hoogste btw ter wereld. Het resultaat is een effectief belastingtarief van 57 procent – 13 plaatsen hoger dan de Verenigde Staten op de ranglijst van landen.

belasting eu

De Verenigde Staten hebben eigenlijk geen lage marginale belastingtarieven, omdat ze voor de hoogste inkomens op 50 procent komen. Een aantal geanalyseerde staten, namelijk Cyprus, Zwitserland, Turkije, Chili, Slowakije, Litouwen, Nieuw-Zeeland, Mexico en Bulgarije, hebben allemaal lagere marginale belastingtarieven.

Is het belastingtarief van 76 procent in Zweden het einddoel van de Democratische kandidaten? Als dat zo is, moeten ze voorzichtig zijn. Het EPICENTER-rapport schetst het conflict tussen efficiëntie en billijkheid in belastingstelsels en legt uit hoe hoge marginale belastingtarieven op de lange termijn van invloed kunnen zijn op loopbaankeuzes en migratiebeslissingen, naast het verlagen van het rendement op onderwijs en ondernemerschap.

Naarmate de kapitaalvlucht (mensen die verhuizen vanwege hoge belastingtarieven) toeneemt en de interesse in investeringen en ondernemerschap afneemt, blijft de vraag: wie betaalt de programma’s die Elizabeth Warren en Bernie Sanders veelbelovend zijn?

Comments

comments