Storm van verontwaardiging na klimaatlied: “Mijn oma is een oud milieuvarken”

Storm van verontwaardiging na klimaatlied: “Mijn oma is een oud milieuvarken”

28 december 2019 0 Door Indignatie redactie

Het was gepland als satire, maar het verliep anders. Uiteindelijk werd de WDR zelfs gedwongen de video van het kinderkoor te verwijderen. Uiteindelijk waren de reacties ‘ondraaglijk’ voor de omroep, aldus een verklaring op Facebook.

Wat was er gebeurd? Het station had eerder een grappige video van zijn kinderkoor in Dortmund gepubliceerd. De kinderen zingen een opnieuw ontworpen versie van de klassieker “Mijn oma rijdt op een motorfiets in het kippenhok”.

Op de bijbehorende melodie van het liedje stond nu bijvoorbeeld: ‘Mijn grootmoeder rijdt op een motorfiets in het kippenhok. Dat is duizend liter super elke maand. Mijn oma is een oud milieuvarken ”. De kinderen zingen elders: “Mijn grootmoeder frituurt elke dag een karbonade, een karbonade, een karbonade. Omdat discounter-vlees bijna niets kost. Mijn oma is een oud milieuvarken ”.

Mario on Twitter

WDR, wie erbärmlich ist das denn? https://t.co/bUcwNiIOHt

Aan het einde van het nummer kun je de stem van Greta Thunberg horen. De meisjes bewegen hun lippen naar regels uit hun goed ontvangen toespraak op de VN-klimaattop: “We laten je hier niet mee wegkomen” – “We laten je er niet mee wegkomen”, leggen de meisjes uit terwijl ze serieus naar de camera kijken ,

Er is kritiek op sociale netwerken

De bijdrage werd niet bijzonder goed ontvangen door veel kijkers – zelfs als de WDR op het satirische karakter had gewezen. De omroep plaagde bijvoorbeeld de post op Facebook met de woorden: ‘In tijden van klimaatverandering moeten klassiekers als’ Mijn oma rijdt in de kippenrenmotorfiets ‘worden herschreven (aandacht, satire)’ en probeerde de boze gebruiker te kalmeren.

WDR Aktuelle Stunde on Twitter

@freitweeter Das ist eine Satire-Aktion der Kolleg*innen von WDR2, die sich im Fach Humor austoben. Beleidigend soll die Aktion nicht sein @Hausfrau4ever @BlaueLocke @proxysum @ribo_87 @hechtwanderer: https://t.co/6bbCE6S4QE

Niettemin was er soms gewelddadige kritiek op sociale netwerken.

Miss on Twitter

Meine Oma ist IMMER mit dem 🚲 einkaufen gefahren! Fleisch gabs nur Sonntags. Milch u. Eier wurden vom Bauern geholt. Sie hatte stets frisches Obst u. Gemüse aus dem eigenem Garten vorrätig u. Essensreste wurden an den 🐶 verfüttert. Ich schäme mich für euch! #Umweltsau @WDR2 https://t.co/bMB5xtxVKX

Robin Redwood on Twitter

Meine Oma hatte kein Auto, ist jeden Meter zu Fuß gegangen. Sie hatte Hühner, einen Garten den sie noch mit 75 jahren bewirtschaftete. Ich nehme an, dass niemand beim WDR zu Fuß läuft, sich aus dem eigenen Garten ernährt, oder einen Weltkrieg erlebt hat? #Umweltsau

Sophia Maria on Twitter

Ach ja. Die Generation, die mit Gemüsenetz einkaufen geht. Die Geschenkpapier noch mal aufbügelt. Die niemals Essen wegschmeißt. Die den Toaster repariert, anstatt einen neuen zu kaufen. Die Klamotten näht, anstatt neue zu kaufen. https://t.co/iHxRCrMFVg

Lees ook:  Evangelical Church wordt de uitgestrekte arm van linkse terrorist ANTIFA

“Ondraaglijk voor de redactie”

Jan Böhmermann nam ook ‘s ochtends deel aan het debat: “Als je elke dag goedkoop goedkoop supermarktvlees frituurt, ben je een milieuvarken”, schreef een satiricus op Twitter .

Jan Böhmermann 🤨 on Twitter

Wer sich jeden Tag billiges Discounterfleisch aufbrät, ist eine Umweltsau.

De omroep had al “zeer verschillende reacties” verwacht, aldus de verklaring . Gemengde reacties zijn “in het beste geval ook een gevoel van satire”, het gaat tenslotte om de “intensivering van een onderwerp”. Maar er waren ook aantijgingen dat de kinderen waren uitgebuit. Een verwijt, dat de omroep duidelijk tegenspreekt: “Dit is absoluut niet het geval, maar we besloten de video te verwijderen, omdat de veronderstelling dat WDR 2 de kinderen van het koor had geïnstrumenteerd ondraaglijk is voor de redactie” het in de verklaring.

Het WDR Kinderkoor Dortmund bestaat sinds 2017. 9- tot 13-jarige kinderen uit “alle schooltypen en sociale klassen uit het Ruhrgebied” oefenen daar samen, zoals de officiële website zegt .

Activisten van Fridays for Future houden ook afstand

De Thüringen-tak van Fridays for Future neemt ook afstand van de WDR-bijdrage: “SUV’s zijn een probleem. Vliegen is een probleem. Cruises zijn een probleem. Dagelijkse vleesconsumptie is een probleem. Mijn grootmoeder is GEEN probleem en zeker geen milieuvarken” , Fridays for Future Thuringia schreef op Twitter.

Fridays for Future Thüringen on Twitter

SUVs sind ein Problem. Fliegen ist ein Problem. Kreuzfahrten sind ein Problem. Täglicher Fleischkonsum ist ein Problem. Meine Oma ist KEIN Problem und schon gar keine #Umweltsau!

Onlangs moest de klimaatbeweging zich echter verontschuldigen voor een vergelijkbare tweet. Fridays for Future Duitsland schreef daar: “Waarom praten de grootouders nog steeds elk jaar met ons? Ze zijn binnenkort toch weg”.

Fridays For Future Germany on Twitter

Warum reden uns die Großeltern eigentlich immer noch jedes Jahr rein? Die sind doch eh bald nicht mehr dabei. #weihnachtenundklimakrise

Veel gebruikers reageerden boos op de bijdrage, zelfs het ministerie van Milieu antwoordde: “Klimaatbescherming betreft iedereen en is een maatschappelijke taak voor ALLE generaties”.

Bundesumweltministerium on Twitter

Klimaschutz geht alle an und ist eine gesellschaftliche Aufgabe über ALLE Generationen hinweg. https://t.co/xsnTQp3Z8h

Ten slotte verontschuldigden de klimaatactivisten zich aan iedereen die zich gekwetst voelde door de satirische tweet.

Lees ook:  Nu is de tijd voor een rechtse 'Eurovisie'


Comments

comments