Heeft Nederland geprobeerd een MH17-clementiezaak om te kopen?

Heeft Nederland geprobeerd een MH17-clementiezaak om te kopen?

30 december 2019 0 Door Indignatie redactie

Het neerhalen van vlucht MH17 van Malaysia Airlines in 2014 boven Oost-Oekraïne is nog steeds niet helemaal duidelijk. Beschuldigingen en tegenbeschuldigingen bemoeilijken het werk. Nu heeft een van de hoofdverdachten Nederland en Oekraïne voor het Europese Hof van Justitie gebracht.

Wladimir Zemach werd afgeschilderd als de hoofdverdachte door de door de overheid gefinancierde Bellingcat-hobbyonderzoekers die op die noodlottige 17 juli 2014 het BUK-luchtverdedigingssysteem exploiteerden en zou het hebben verborgen nadat de Boeing 777 was neergeschoten. Als bewijs citeert Bellingcat een interview met Zemach dat op internet verscheen, waarin hij naar verluidt toegeeft dat hij de Buk had verborgen. Het enige probleem is dat het punt in kwestie in de video werd verdoezeld met een pieptoon. Maar men kan op de lippen lezen dat hij het woord “Buk” uitsprak , beweerden de hobbyonderzoekers.

Voor het onderzoeksteam van het Joint Investigation Team (JIT) is de 58-jarige Vladimir Zemach daarom een ​​zeer belangrijke getuige. Onder Nederlands management nemen ook Australië, België, Maleisië en Oekraïne deel aan de onderzoeken. Het is onduidelijk of de getuige op 27 juni is gekidnapt, verdoofd en overgebracht naar Kiev door een bevel van de Oekraïense geheime dienst SBU uit Snezhnoe in de zelfbenoemde Volksrepubliek Donetsk. Wat zeker is, is dat Zemach via Rusland is teruggekeerd als onderdeel van de uitwisseling van gevangenen tussen Rusland en Oekraïne in september.

In de detentie van Kiev ontving de Afghaanse veteraan bezoek van Nederlandse onderzoekers die hem wilden vragen om vlucht MH17 te doden. Ze hebben duidelijk geen enkele moeite gedaan met de omstandigheden waarin Zemach zelfs naar Kiev kon worden gebracht. Toen de regering in Den Haag ontdekte dat “haar” getuige van zijn hechtenis moest worden vrijgelaten, protesteerde ze en vroeg de Oekraïense autoriteiten hem te blijven vasthouden omdat hij nu verdacht werd verklaard.

Lees ook:  Schulden lopen uit de klauw: doet Corona de kredietberg exploderen

Na zijn vrijlating maakte Vladimir Zemach niet alleen beschuldigingen tegen Oekraïne, maar ook tegen Nederland. In een interview met het Russische televisiestation Rossiya-24 beweerde hij dat zijn deelname aan “terroristen” (wat betekent de separatisten van de twee “Volksrepublieken” van Donetsk en Lugansk “) dreigde hem voor het leven achter de tralies te laten hij kon zich ervan bevrijden als hij zei dat Rusland en de milities achter het neerhalen van het MH17-vliegtuig van Malaysia Airlines zaten, en als beloning zou hij niet alleen vrijheid krijgen, maar ook Nederlands staatsburgerschap en een thuis daar.

De bewering wordt gevolgd door verdere acties. Zoals zijn advocaat Anatoli Kutscherena zei , had hij namens het Europees Hof voor de Rechten van de Mens een vordering ingesteld tegen Nederland en Oekraïne namens Zemach. In het bijzonder betreft het de ontvoering, de detentieomstandigheden en de toediening van psychotrope geneesmiddelen om hem, zoals gezegd, tot een gewenste verklaring te brengen. Maar zijn mandaat doorstond de druk en kon niet worden gebogen, zei Kutscherena. Zemach was in principe klaar om met Oekraïense en Nederlandse onderzoekers te praten, maar alleen in zijn thuisland, voegde hij eraan toe. 

Comments

comments