75% van de jongeren wil de Zuid-Koreaanse ‘hel’ ontsnappen

75% van de jongeren wil de Zuid-Koreaanse ‘hel’ ontsnappen

1 januari 2020 0 Door Indignatie redactie

Weerspiegelt onderzoek wereldwijde angst uit de middenklasse, een unieke Koreaanse malaise – of alleen maar praten?

Andrew SALMON

Zuid-Koreanen lijken van verre te zijn gezegend onder Oost-Aziaten.

Burgers van een welvarende democratie die een hero-to-zero nationaal succesverhaal heeft voortgebracht, wereldberoemde bedrijfsmerken, een futuristische infrastructuur en het blitse K-pop-universum dat geliefd is in de hele regio, ze bieden een benijdenswaardige uitstraling, levensstijl en kwaliteit van leven.

Van dichtbij zien de dingen er anders uit. Volgens een recent onderzoek van 5000 personen, 75% van de 19-34-jarige inwoners van ‘s werelds 11 th  rijkste natie willen eruit.

De schokbevinding,  gerapporteerd in de populaire Hankyoreh-krant op 29 december , werd onthuld op het 119e Forum voor gendergelijkheidsbeleid van het Korea Women’s Development Institute, in een presentatie getiteld “Diagnose van genderconflicten vanuit een jeugdstandpunt en voorgestelde beleidsreacties voor een inclusieve staat: A Geslachtsanalyse van eerlijkheidspercepties. ”

Uit het onderzoek bleek dat 79,1% van de jonge vrouwen en 72,1% van de jonge mannen Korea willen verlaten, dat 83,1% van de jonge vrouwen en 78,4% van de jonge mannen Korea als “hel” beschouwen en dat 29,8% van de jonge vrouwen en 34,1% van de jonge mannen beschouwen zichzelf als ‘verliezers’.

Afgezien van genderverschillen, suggereert het onderzoek een enorme ontevredenheid bij het lokale leven.

Maar vereist het dat de elite van Seoul gaat zitten en serieus nadenkt over de Koreaanse Droom? Of weerspiegelt het slechts oppervlakkig gepraat onder jongeren die een fatsoenlijk leven leiden en niet echt van plan zijn te vertrekken?

‘Hell Joseon’

De jongste Koreanen hebben de afgelopen jaren een slogan gebruikt om hun land te beschrijven: “Hell Joseon” – “Joseon” is de naam van een lang geleden overleden Koreaans koninkrijk. Die zin wordt vervangen door een nieuwe term, “Tal-Jo” – een pormanteau bestaande uit “verlaten” en “Joseon”, die, in de volksmond, misschien het beste kan worden vertaald als “Escape Hell”.

“Als een grap noemen we Korea ‘Hell Joseon’, maar er is een andere term genaamd ‘Tal-Jo’ die we tegenwoordig veel meer gebruiken dan ‘Hell Joseon’,” Park Ji-na, een 20-jarige student in Seoul, vertelde Asia Times. “Ik en mijn vrienden gebruiken dit gewoon in een gesprek als grap, maar als ik een goede gelegenheid had om naar het buitenland te gaan en te werken, zou ik dat doen.”

Sommigen zeggen dat het verre van uniek is voor Korea. “Ik denk dat er een middenklasse crisis is in alle rijke landen,” vertelde Pae Hee-kyung, die een onderwijsinstituut in de buurt van Seoul runt, aan Asia Times.

In de ontwikkelde, postindustriële wereld worden middenklassen belegerd door dalende levensstandaarden, verdampende kansen en toenemende rijkdomongelijkheid. Deze trends zijn ontstaan ​​tegen de achtergrond van een globaliserende wereld die kapitaal en banen verdeelt buiten de gebruikelijke centra voor investeringen, productie en aanverwante welvaart.

Sommige experts stellen dat deze kwesties de Brexit in het VK, de verkiezing van Donald Trump in de VS en de protesten van jonge Hong Kongers verklaren.

Zijn Zuid-Koreanen anders?

Voor Korea is de overgang van armoede naar welvaart en de opkomst van de bourgeoisie schokkend snel geweest: het land veranderde in slechts drie decennia van weinig bekend agrarisch binnenwater naar een wereldwijde industriële grootmacht. Hoewel Koreanen vanaf het midden van de jaren zestig tot het midden van de jaren negentig konden anticiperen op fatsoenlijke banen en stijgende levensstandaarden naarmate de groeicijfers stegen, is dit niet langer het geval.

“Als je naar de generatie van je vader kijkt, hadden ze minder materieel, maar ze hoopten dat ze elk jaar meer zouden krijgen, dat ze een appartement konden kopen, en dat de prijs omhoog zou gaan en ze zouden voelen een gevoel van prestatie en rijkdom, ” vertelde Daniel Tudor, auteur van  Korea: The Impossible Country , aan Asia Times.

Dat is om twee redenen niet meer het geval.

Ten eerste is de Zuid-Koreaanse economie volwassen geworden en is de groei vertraagd van de hoge dubbele cijfers naar de lage enkele cijfers. Ten tweede zijn de nationale groeilocomotieven – door familie gerunde conglomeraten, zoals Samsung, Hyundai en LG – wereldwijd en buiten de kust gegaan. Met de bevolking van Zuid-Korea nu op een nationaal hoogtepunt van 51 miljoen personen, zijn er onvoldoende fulltime bedienden om een ​​hoogopgeleide bevolking te absorberen.

Lees ook:  APOCALYPS NOW Bill Gates 'voorspelde'coronavirus een jaar geleden met simulatie en zei dat 33 MILJOEN zou kunnen sterven in de eerste zes maanden

Toch zijn de werkloosheidsstatistieken van Korea nauwelijks rampzalig. Volgens gegevens van de Wereldbank is de werkloosheid tussen 1995 en 2017 slechts drie jaar lang boven de 4% gestegen – 1999, 2000 en 2001 (in de nasleep van de financiële crisis in Azië). Het bedroeg meer dan 4% voor de eerste acht maanden van 2019, maar daalde tot 3,6% in november,  volgens gegevensprovider CEIC.   Het jeugdwerkloosheidspercentage in Zuid-Korea was van 1982 tot 2019 gemiddeld 7,19%, volgens Statistics Korea, maar ondanks het bereiken van een hoogtepunt van 11,7% in april van dit jaar, was het gedaald tot 7,1% in oktober.

Een gerelateerd probleem is eigendom. Koreanen hebben van oudsher niet belegd in effecten of financiële producten en gaven er de voorkeur aan hun spaargeld in huizen te laten zinken – een trend die wordt verergerd door het tijdperk van de lage rente. Het resultaat: stijgende huizenprijzen. Combineer dit met de helft van de nationale bevolking – zo’n 24 miljoen mensen – die in en rond het grootstedelijk gebied van Seoul wonen, en het is gemakkelijk te begrijpen waarom jonge Koreanen denken dat ze zich nooit een huis kunnen veroorloven.

En er is één gebied waar jonge Koreanen een duidelijk lokaal onrecht aanvoelen. In deze neo-Confuciaanse, snelgroeiende economie biedt onderwijs de sleutel tot succes. Ondanks de methodologische kritiek werd het instapsysteem van het college algemeen als eerlijk beoordeeld. Nu hangen daar vragen over.

In de afgelopen jaren zijn de kinderen van twee prominente figuren – Choi Soon-sil, de vertrouweling van de gevangenis ex-president Park Geun-hye, en Cho Kuk, een kortstondige minister van justitie onder het huidige Moon Jae-in-bestuur – onthuld bevoorrechte toegang hebben gehad tot de beste hogescholen. De zaken zijn uit beide kanten van het politieke spectrum naar voren gekomen en suggereren een brede cultuur van eliterechten.

Velen voelen een resulterende bitterheid.

Zulke bevoorrechte mensen “hebben veel geld en gebruiken dat geld om naar universiteiten te gaan en hun leven is zeer zeker”, aldus Park. “Maar hoe hard we ook werken, we weten niet eens of we een huis kunnen kopen – ik weet niet hoe we in de toekomst kunnen leven!”

Echte bezorgdheid of jeugdpraat?

Het is duidelijk dat de bevindingen van de studie het gesprek van jongeren weerspiegelen. Hoe moeten ze worden geanalyseerd?

Volgens de GINI co-efficiënte gegevens van de  Wereldbank is  Zuid-Korea een redelijke 31,6, vergeleken met Japan op 32,1, het VK op 33,2 en de VS op 41,5 – hoe hoger het aantal, hoe groter de ongelijkheid – maar auteur Tudor gelooft dat Korea fast-track ontwikkelingstraject heeft geleid tot acute gevoeligheden.

 Ik denk niet dat Korea bijzonder ongelijk is – het is vrij middenklasse in vergelijking met andere rijke landen – maar als je één of twee generaties teruggaat, waren de dingen erg gelijk: iedereen had niets.” Zei hij. “Als iedereen niets heeft, voel je je niet arm, maar nu, zelfs als je een behoorlijke levensstandaard hebt, kijk je naar anderen in de buurt en voel je je misschien:” Oh mijn god! “”

Pae, de opvoeder, is van mening dat de huidige jongeren niet zo slecht worden bediend door hun systemen als ze geloven.

“In het Koreaanse onderwijssysteem zijn er veel kansen voor beurzen; Koreaans hoger onderwijs is een stuk goedkoper dan in het buitenland; en er zijn veel kansen op werkvakanties – dus er zijn veel mogelijkheden, ‘zei ze. “Maar millennials willen uit deze cyclus komen.”

Een ander probleem is een zeer opmerkelijke nationale neiging om emotionele stemmen op te roepen.

“Sinds ik in Korea woon, klagen mensen altijd,” zei Tudor. “De president is verschrikkelijk – wie hij of zij ook is – en de economie is verschrikkelijk of staat aan de vooravond van een crisis – hoe goed die ook is.”

Zelfs Park, de student, geeft toe dat zij en haar vrienden geen bewegingen plannen.

“Ik en mijn vrienden praten over het verlaten van Korea, maar om een ​​baan in het buitenland te krijgen, moeten we op zijn minst een doctoraat hebben of bepaalde kwalificaties hebben, zoals verpleegster of UX-ontwerper,” zei ze. “Ik en mijn vrienden, die vrije kunsten of bedrijfskunde studeren, hoewel we ‘Tal Jo’ zeggen – dat kunnen we niet.”Lees ook:  Rutte doctrine maakt corruptie mogelijk

Comments

comments