In heel Zuid-Amerika verschijnt structureel geweld als straatgeweld

In heel Zuid-Amerika verschijnt structureel geweld als straatgeweld

1 januari 2020 0 Door Indignatie redactie

Ecuador was alleen de laatste indicator van wat mogelijk is wanneer inheemse bewegingen hun macht uitoefenen. Het liet ook zien wat er op het spel staat.

De afgelopen maanden hebben conflicten in heel Zuid-Amerika – van Ecuador tot Bolivia, Chili en Colombia – extreme mensenrechtenschendingen aan het licht gebracht door regeringen die banden hebben met internationale organismen zoals het IMF en afhankelijk zijn van de winningsindustrieën. Vaak is het doelwit de grote inheemse bevolking van het continent geweest.

Terwijl de Boliviaanse protesten draaiden om de staatsgreep waarbij de inheemse president Evo Morales werd afgezet , begonnen ze in Ecuador, Chili en Colombia in reactie op die regeringen die een neoliberaal economisch beleid aannamen. In elk van deze gevallen hebben inheemse bewegingen belangrijke overwinningen behaald.

In Chili wonnen demonstranten een overeenkomst om de grondwet van het Pinochet-tijdperk te vervangen . In Bolivia heeft een nieuwe wet de weg vrijgemaakt voor nieuwe verkiezingen . Ondertussen gaan indrukwekkende stakingen door in Colombia.

Voordien was dit echter een grote overwinning in het inheemse meerderheid van Ecuador, waar demonstranten de regering dwongen terug te komen op de annulering van brandstofsubsidies voor arme inwoners. Daar zagen we een van de duidelijkste patronen van de belangen van de winningsindustrieën in lijn met neoliberale financiële instellingen – en vervolgens op brute wijze worden afgedwongen door racistische militaire en politieagenten.

Ecuador was alleen de laatste indicator van wat mogelijk is wanneer inheemse bewegingen hun macht uitoefenen. Maar zoals elders op het continent, is het ook een geval van het structurele geweld dat een groot deel van het continent plaagt en opduikt in alarmerend, onmiddellijk straatgeweld.

Structurele aanpassing

Afgelopen maart ondertekende de Ecuadoraanse regering een intentieverklaring met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor een lening van $ 4,2 miljard met strikte vereisten voor ‘structurele aanpassing’, dat wil zeggen vereisten voor bezuinigingen op openbare diensten en uitgaven.

Mensenrechtenorganisaties merkten op dat dit soort overeenkomsten in de Ecuadoriaanse wetgeving door de Nationale Vergadering moet worden geratificeerd. Deze lening was dat echter niet. “De aard van de voorwaarden” in de overeenkomst, maakten ze zich zorgen, “vormen een bedreiging voor directe schending van arbeidsrechten en indirecte bedreiging voor de rechten op gezondheid, onderwijs, een gezond milieu en evenwichtige ecosystemen, op culturele identiteit en toegang aan openbare diensten als gevolg van bezuinigingen. “

Een coalitie ondernam gerechtelijke stappen en vroeg justitiële autoriteiten om voorzorgsmaatregelen te nemen “om de dreiging van het schenden van de bovengenoemde rechten te stoppen” en eiste dat de overeenkomst met het IMF transparant werd gemaakt – en de president verbood het te ondertekenen – totdat een rechterlijke uitspraak beslist of de Nationale vergadering moet het goedkeuren. Ze kregen geen antwoord.

Op 1 oktober kondigde de Ecuadoraanse president Lenin Moreno een uitvoerend besluit 883 aan, een pakket economische maatregelen, waaronder de afschaffing van brandstofsubsidies. Hij kondigde ook aan dat hij andere structurele aanpassingshervormingen zou sturen – die effectief de arbeidsrechten zouden verminderen en multinationale ondernemingen ten goede zouden komen – ter goedkeuring aan de Nationale Vergadering.

The Paro

equador

De oktoberstaking in Quito, Ecuador (Shutterstock)

In reactie op de aankondiging van Moreno organiseerden transportbonden een nationale staking om Decreet 883 op 3 oktober in te trekken, de dag waarop de brandstofsubsidies zouden eindigen. Studenten en populaire klassen sloten zich aan bij opvallende transportmedewerkers in straten blokkeren en mobiliteit stoppen.

In reactie daarop gaf Moreno een uitvoerend decreet uit 884, waarin een nationale “uitzonderingsstaat” werd verklaard – het recht op vereniging en vergadering werd opgeschort en de bewegingsvrijheid werd beperkt.

Wat volgde, zeiden mensenrechtenorganisaties, waren systemische schendingen van ‘ rechten op leven, menselijke waardigheid, vrijheid en integriteit ‘ door wetshandhavingsinstanties die ‘ massale repressie ‘ afdwingen . Ze gebruikten tactieken zoals het vullen van ambulances met voorraden die werden gebruikt om demonstranten te onderdrukken. Ten minste 26 leden van de pers werden aangevallen , terwijl reguliere communicatie-uitingen (krachtens uitvoerend decreet 888) verplicht waren “officiële berichten te verzenden.”

Ondanks de repressie hebben nationale inheemse organisaties hun steun voor de staking aangekondigd en hun leden opgeroepen op 9 oktober in Quito samen te komen . In een persbericht verklaarde de Confederation of Indigenous Nationalities of Ecuador (CONAIE): “Deze [ paro of staking] zal niet stoppen voordat het IMF Ecuador verlaat .”

Ze voegde eraan toe: “Deze strijd gaat niet over vandaag, of alleen over de prijs van benzine. Het is om te voorkomen dat ze onze toekomst verhypothekeren, zodat we twee of drie generaties lang met honger en armoede betalen wat we vandaag niet stoppen. ”Duizenden inheemse mensen uit het hele land stroomden begin 8 oktober in Quito. President Moreno verplaatste de regering van Quito naar Guayaquil.

Mannen, vrouwen, kinderen en ouderen arriveerden om hun kamp op te zetten in het cultureel centrum ( Casa de la Cultura ) en verschillende universiteiten (aangeduid als ‘humanitaire vredeszones’), en werden ondersteund door donaties van voedsel, kleding en medische benodigdheden, die stroomde uit Quito en in het hele land. Desondanks viel de politie deze ruimtes aan vanaf het moment dat de inheemse bevolking arriveerde tot de paro eindigde, mensen intimideren, traangas in gebouwen vuren, gewonden en gezondheidswerkers aanvallen.

Lees ook:  De NRA is geen binnenlandse terroristische organisatie

De situatie kwam tot een hoogtepunt op 12 oktober, toen de politie een vreedzame vrouwenmars aanviel. Elders stak iemand het kantoor van de staatsauditor in brand en Moreno legde nog een avondklok op.

Na zijn aankondiging doken er video’s op op sociale media van militaire vrachtwagens en tanks die de straten vulden, terwijl de politie het culturele centrum omringde en traangas direct in het gebouw schoot. Waarschuwingen volgden dat het leger de 20.000 inheemse bevolking zou afslachten terwijl ze die nacht sliepen. Je kon de paniek horen in de stemmen van die filmgebeurtenissen.

In een ander deel van de ‘humanitaire zone’ stonden medische studenten tegenover het leger, hand in hand om een ​​cirkel rond hun universiteit te vormen, waar duizenden inheemse demonstranten waren gehuisvest. Mensen probeerden waarheid van gerucht te onderscheiden, rubberen kogels van echte.

De volgende dag, tijdens een vergadering bemiddeld door vertegenwoordigers van de Verenigde Naties en de Ecuadoriaanse Bisschoppelijke Conferentie, kwamen inheemse en regeringsleiders bijeen en onderhandelden over de intrekking van Decreet 883, en begonnen een voortdurende samenwerking om nieuw economisch beleid te creëren.

CONAIE richtte vervolgens het “Volksparlement” op, waaraan meer dan 180 sociale organisaties deelnamen om het ” Alternatieve voorstel voor het economische en sociale model ” te ontwikkelen en te schrijven , gepresenteerd aan de Ecuadoraanse regering op 31 oktober. De regering heeft aangekondigd dat zij het voorstel niet zal overwegen .

Mensenrechten 

Staatsrepressie tijdens de paro had racistische, classistische en xenofobe kenmerken .

Het buitensporige gebruik van geweld was vooral gericht op inheemse demonstranten, de meerderheid van de mensen die tijdens de paro werden gedood, waren inheemse en / of boeren, en zeven inheemse leiders worden momenteel geconfronteerd met aanklachten , die het protest effectief strafbaar stellen. Oswaldo Jarrin, de minister van Defensie, heeft openbare verklaringen afgelegd waarin hij het bestaan ​​van constitutioneel erkende inheemse gebieden ontkende. De staat handhaafde ook een xenofoob discours dat buitenstaanders de schuld gaf voor de paro en onregelmatige detenties van migranten rechtvaardigde.

Een rapport van de Public Defender documenteert dat 1.340 mensen met verwondingen werden behandeld door het Rode Kruis en gezondheidswerkers van de overheid. Minstens 11 mensen werden gedood in de protesten, velen door buitensporig gebruik van geweld door wetshandhavingsinstanties, en minstens 8 mensen verloren de ogen door het misbruik van “niet-dodelijke” wapens.

Tussen 3 en 13 oktober werden 1.192 mensen vastgehouden – 96 procent van hen mannen en 50 procent tussen de 15 en 24 jaar oud, wat een criminalisering van jonge mannen aan het licht bracht. Driekwart van de gevangenen werd onschuldig bepaald en onmiddellijk vrijgelaten . Er waren ook meldingen van verdwijningen in de hele paro, immigranten die in hechtenis waren mishandeld en inheemse leiders die waren gemarteld door wetshandhaving.

De Paro als onderdeel van voortdurend geweld 

chili

Chileense demonstranten verzamelen zich tegen soberheid en ongelijkheid. (Shutterstock)

In zekere zin heeft het geweld in de Ecuadoraanse paro en de andere Zuid-Amerikaanse protesten het geweld zichtbaar gemaakt dat al jaren onder de oppervlakte plaatsvindt. De mondiale sociaaleconomische structuur heeft bedrijven, instellingen zoals het IMF en overheden die winst willen maximaliseren zonder rekening te houden met mensenrechten of natuurlijke rechten tegen inheemse groepen en activisten.

Omdat inheemse en boeren in landelijke gebieden wonen en een nauwe relatie met het land hebben voor hun levensonderhoud en manier van leven , zijn zij vaak degenen die het verdedigen. De jaarlijkse rapporten van Global Witness over het geweld tegen milieuverdedigers documenteren dit. Het UNDP meldt dat “Vrouwen, vooral inheemse vrouwen, bijzonder kwetsbaar zijn voor milieugerelateerd geweld – ongeveer de helft van alle vrouwelijke activisten werd vermoord voor het verdedigen van gemeenschapsland en milieurechten.”

Ecuadoraanse milieuactivisten praten over een ‘feminogenocidio’ (vrouwelijke genocide) terwijl ze bespreken hoe Ecuadoraanse vrouwen hun leven riskeren om het milieu te verdedigen . Ze proberen internationale aandacht te vragen voor het gevaar van genocidale uitsterving voor de laatste 300 inheemse inwoners van Sapara, de ongecontacteerde Tagaeri en de Taromenane-stammen, vooral met de recente olieconcessies van de regering op hun grondgebied.

Ondertussen meldt het Institute for Development and Peace Studies in Colombia, waar stakingen nog aan de gang zijn, dat tussen 2006 en 2018 1.786 sociale leiders, mensenrechtenactivisten en ex-FARC-strijders en hun familieleden zijn gedood. Van 2016 tot mei 2019 waren er 499 gevallen van moord gericht op inheemse en Afro-Colombiaanse volkeren, milieuactivisten, boerenorganisaties en leden van de gemeenschap. Eenenzeventig procent daarvan had betrekking op agrarische conflicten over land, territorium of natuurlijke hulpbronnen.

Ecuadorianen hebben laten zien wat mogelijk is wanneer bewegingen deze onrechtvaardigheden confronteren. Maar daar en op het hele continent krijgen we nog steeds alarmerende glimpen van wat er op het spel staat.Lees ook:  Brand, NEOLIBERALISM, Brand: de oorlog van het volk is NU volledig van kracht

Comments

comments