Brexit: in dit decennium zal het politieke en sociale landschap van Groot-Brittannië ongetwijfeld veranderen

Brexit: in dit decennium zal het politieke en sociale landschap van Groot-Brittannië ongetwijfeld veranderen

2 januari 2020 0 Door Indignatie redactie

In het decennium van 2010 tot 2020, een periode waarin de conservatieve regering toezicht hield op de Grote Recessie en het langzaamste herstel van elke geregistreerde economische malaise beheerde – het bracht miljoenen mensen ellende in de vorm van een mislukt beleid, soberheid genoemd.

Het verdubbelde de nationale schuld als percentage van het BBP en leende meer dan £ 1 biljoen om de banken en het politiek-economische wanbeheer van opeenvolgende regeringen te redden. Hiermee beroofde het de meest kwetsbaren in de samenleving, versnelde het kinderarmoede en dakloosheid en keek het de andere kant op over de opkomende zorgcrisis en sociale zorgcrisis. Tegelijkertijd verloren ruim 100.000 mensen  hun leven in afwachting van hulp . De ongelijkheid werd uitgebreid, niet de economie.

De regering bood een proteststem aan in de vorm van een referendum en uiteindelijk leidde dit tot Brexit, wat zelf leidde tot een regering die meer dan 200 jaar meer rechtse was dan welke dan ook. De Britse Unie wordt nu ernstig bedreigd, net als belangrijke internationale relaties. Zoals het Zuid-Amerikaanse gezegde luidt: ” als er geen voedsel is voor de armen, is er geen rust voor de rijken .” Dit is het traject van een neerwaartse spiraal.

In het afgelopen decennium zijn we getuige geweest van meer politieke en financiële schandalen dan welk ander decennium dan ook; zijn hoogtepunt werd waargenomen in de gevolgen van de door de bank geleide financiële ineenstorting, waarvan de implicaties zich nog steeds voordoen.

De komende tien jaar zullen echter slechter zijn. De kieswet, het gerechtelijk apparaat en het parlement zelf zullen allemaal worden ‘hervormd’, allemaal om politieke en electorale voordelen te bieden aan één politieke partij. De regering van Boris Johnson zal  meedogenloos  hun overwinning uitbuiten en de Britse democratie radicaal hervormen, een periode van macht inluiden die mogelijk een generatie zal duren.

Met autoritaire neigingen zullen de Tories, die alleen ooit van een dergelijke overwinning hebben gedroomd, van deze gelegenheid gebruik maken om zich te verschansen in wat alleen kan worden omschreven als conservatieve hegemonie. 

Dit blijkt uit pagina 47/48 van het Tory-manifest van  2019 , waarin wordt gezien dat die dromen werkelijkheid worden. 

De wet parlementen voor bepaalde tijd wordt ingetrokken. Dit geeft Johnson het persoonlijke recht om de datum van de volgende algemene verkiezingen te bepalen. Verkiezingsgrenzen zullen opnieuw worden bepaald om Tory-marginalen te bevoordelen en er zal een  identificatiewet voor kiezers worden ingevoerd om ervoor te zorgen dat degenen die geen identiteitsbewijs met foto hebben, niet kunnen stemmen. Het volledig verouderde ‘first-past-the-post’-stemsysteem moet worden beschermd en het bovenhuis zal een plaats blijven om macht te verschuiven.

Boris Johnson, die slechts 1 procent meer van de verkiezingsstemming won dan Theresa May in 2017, resulteerde in een ramp voor haar, maar met FPTP was hij een aardverschuiving. 

De bedreigingen in dit manifest zijn overduidelijk en substantieeler dan wat er ook in de moderne tijd voor was.

“ Na de Brexit moeten we ook kijken naar de bredere aspecten van onze grondwet: de relatie tussen de regering, het parlement en de rechtbanken; het functioneren van het Koninklijk Voorrecht; de rol van het House of Lords; en toegang tot gerechtigheid voor gewone mensen. Het vermogen van onze veiligheidsdiensten om ons te verdedigen tegen terrorisme en georganiseerde misdaad is van cruciaal belang. We zullen de Mensenrechtenwet en het bestuursrecht bijwerken om ervoor te zorgen dat er een goed evenwicht is tussen de rechten van personen, onze vitale nationale veiligheid en een effectieve overheid. 

Wraak verbergt zich kwaadwillig in de schaduw van deze paragraaf. De saga die zich tijdens het Brexit-slagveld in 2019 heeft afgespeeld, moet worden behandeld. Het Hooggerechtshof, het House of Lords en het parlement die hebben geprobeerd de Brexit te stoppen, zullen wetgeving ondergaan die een verandering teweegbrengt. En als dat zo is, zal het worden gevormd om te zorgen voor duurzame kracht om elke weerstand tegen zijn wil te vernietigen.

De instellingen die Groot-Brittannië de afgelopen decennia goed hebben gediend, moeten worden aangepast aan de nieuwe orde. Dominic Cummings, de man in Downing Street, is een gevaarlijke technocraat die geen geheim heeft gemaakt van zijn haat jegens de neutrale Britse overheid, een onafhankelijke rechterlijke macht, de monarchie, het leger en de regering in het algemeen. Hij aanbidt de Amerikaanse regering en autoriteit (zonder de constitutionele obstakels van couse) en hun manier van leven. Het zegt iets over onze politiek wanneer een  vijfde van alle nieuwe Tory-parlementsleden  als lobbyisten heeft gewerkt.

Zoals TruePublica al zo vaak heeft gemeld en gewaarschuwd, lonkt het autoritarisme nu in dit decennium van mislukking. En we zijn bijna hulpeloos wanneer we in zijn schadelijke sfeer worden gezogen. 

In het VK hebben liberalen gruwelijk toegekeken terwijl Donald Trump de normen van de Amerikaanse democratie heeft vertrapt. Hij is afgezet als een bedreiging voor de nationale veiligheid te midden van claims van corruptie en misdaad. Maar aan deze kant van de vijver verdwijnen de weinige mechanismen die overblijven om de vernietiging van wetten te stoppen die zijn ontworpen om billijkheid, evenwicht en onpartijdigheid te creëren wanneer de rol van de politieke oppositie vacant is. De waarheid is dat het VK kwetsbaarder is voor autoritarisme dan Amerika. Het gecentraliseerde politieke model van Groot-Brittannië, de ongeschreven grondwet en het verouderde kiesstelsel zijn allemaal geschenken aan de zittende regering – vooral iemand die bereid is alle regels te overtreden.

Nepnieuws, ‘deepfake’ videotechnologie, kunstmatige intelligentie, surveillance-kapitalisme, sociale media en andere mislukkingsinstrumenten zullen ons bedekken met wantrouwen. Het is de perfecte mantel voor populisten – het dividend van leugenaars.

Een Britse premier – met een meerderheid in het Lagerhuis is bijna ongeëvenaard in zijn macht in Europa. 

De recente gewoonte van de kiezers om regeringen met slechts kleine meerderheden of helemaal geen meerderheid terug te sturen, was een informele toets en evenwicht geweest. Maar Johnson’s ondubbelzinnige triomf heeft zelfs dit verwijderd. 

Schotland, een van de weinige gebieden die conservatieve hegemonie tart, kan zich binnenkort afscheiden van het VK. Maar let op hoe wraakzuchtig deze regering zal zijn om die wens toe te kennen.

De delicate, ongeschreven grondwet van Groot-Brittannië en de fragiele democratische instellingen staan ​​nu voor een ongekende test. En omdat Labour snel zal leren wat het kost, hebben dergelijke nederlagen voor verkiezingen consequenties. Tegen de tijd dat hun gekibbel voorbij is en ze zich hebben gehergroepeerd, zal het politieke, technische en operationele landschap van winnende verkiezingen zijn veranderd.

hoge Raad

Er zijn oproepen gedaan door Brexiter-advocaten en parlementsleden om de benoeming van rechters te laten goedkeuren.

De vertrekkende president van het Hooggerechtshof,  Lady Hale  , die beroemd was tegen de vijf weken durende prorogatie van het parlement door Johnson, gebruikte haar pensioneringstoespraak vorige maand om te waarschuwen voor de politieke benoeming van hoge rechters. ” Er zijn in dit land geen rechters benoemd vanwege partijpolitieke redenen, althans sinds de Tweede Wereldoorlog, we willen niet het Supreme Court van de Verenigde Staten worden – hetzij in bevoegdheden of in een benoemingsproces.”

In een poging om te stoppen met het bereiken van zaken bij het Hooggerechtshof – heeft Downing Street al een plan bevestigd om lagere rechtbanken toe te staan ​​de wettelijke uitspraken van de EU na de Brexit terug te draaien. Dit is een plan dat aanleiding gaf tot bezorgdheid dat het gemakkelijker wordt om de Europese normen op gebieden als de rechten van werknemers en het milieu aan te vechten. Deze verstoring van de democratie is ingebed in de nieuwe terugtrekkingswet en wordt door velen gezien als een manier om controle af te leiden en de wettelijke normen te verminderen.

Ambtenaren

Lees ook:  De-Bunking de mythe van de joodse samenzwering

Dominic Cummings die de oorlog tegen het Britse ambtenarenapparaat snel nadert, is alarmerend. Een insider schrijft: ” Hij (Cummings) is een  shock-doctrine-liefhebber  die in Brexit een unieke kans heeft gezien om beleidsideeën te rammen die op een ander moment niet konden worden geïmplementeerd.”  Sommige van die ideeën kunnen wees goede. Anderen, zoals het toestaan ​​van een verhoogde politisering van het ambtenarenapparaat, zijn dat niet. Het probleem met de meeste van zijn ideeën is dat ze niet zijn getest. Als ze fout gaan, zouden ze, volgens de chef van  de ambtenarenbond, David Penman , ” invloed hebben op de levering van openbare diensten aan miljoenen burgers” –  een experiment dat levens kan kosten.

De  schrijvers van de Civil Service World publiceerden deze eerste paragraaf in een onheilspellende waarschuwing voor de onmiddellijke toekomst: ‘ Na het plotse bestuur van Theresa May is de nacht aangebroken. Gehuld in duisternis rijdt een Prins van Duisternis. Dominic Cummings zal de meest invloedrijke adviseur in het Britse politieke leven worden. Hij zal de svengali van deze generatie zijn; het internet-tijdperk Rasputin. “

Monarchie

In 1980 werd de toespraak van de Koningin bekeken door 28 miljoen kijkers die de dienstbaarheid van mensen aan de staat in zijn vele vormen weerspiegelden en vierden. Vorig jaar werd haar toespraak bekeken door 7,1 miljoen mensen waarin ze waarschuwde dat mensen elkaar moeten respecteren, zelfs wanneer ze diepgewortelde verschillen koesteren.

In 2019, Professor Robert Hazell van de Grondwet Unit  branded  politieke plannen van Johnson’s een “schijnvertoning” dat “beschaamd” de koningin. De proroguing van het parlement was een uiting van politieke macht – niet alleen aan de koningin maar aan alle politieke tegenstanders van Johnson. De relaties tussen de monarchie en de overheid raakten vervolgens op de bodem.

Prins Andrew heeft ondertussen veel gedaan om de reputatie van het Huis van Windsor te vernietigen – de rechtse gedrukte media hebben de hertogin van Sussex, Megan gebruikt als hun bestemming voor koninklijke ire. 

In de komende tien jaar zal de koningin waarschijnlijk te oud worden om te dienen en af ​​te treden. Prins Charles is al 71.  Wat ze achterlaat is een monarchie die door de rechtse media is verwoest en ondergeschikt aan een gewetenloze autoritaire die niet is gefaseerd door het afbreken van tradities en normen.

Economie

Oude  beweringen  dat de Brexit een economische bloei zal brengen, zijn niet alleen grondig  afgewezen door economen , maar het belemmerende effect van het crashen van inkomende investeringen eist nu zijn tol. De Britse economie gaat nu 2020 binnen met de  zwakste groei  buiten een recessie sinds de Tweede Wereldoorlog. 

Dit kan nu als een trend worden aangemerkt. De economische groei voor 2019 als geheel is naar verwachting slechts 1%, de zwakste expansie buiten een recessie voor meer dan een halve eeuw. En Johnson’s beslissing om  de optie van no-deal Brexit op tafel te laten liggen,  zal de bedrijfsinvesteringen opnieuw tegenhouden, de impact zal de komende jaren doorgaan.

De enige consensus van economen over de Brexit is dat alle vormen van  Brexit de economie zullen schaden . De enige vraag die nog rest – is hoeveel. Met beloftes om geen belastingen te heffen en meer uit te geven in een omgeving van het verminderen van inkomsten, zal het 2019 Tory-manifest hoogstwaarschijnlijk weer een weefsel van leugens worden.

NHS

Er is geen echte consensus onder economen dat Brexit de belastinginkomsten zal verhogen – integendeel zelfs. Het Tory-manifest belooft geen nieuwe belastingen en staat in schril contrast met de herhaalde verkiezingscampagnes van Boris Johnson over verkopen, privatiseren en / of een handelsovereenkomst sluiten met Amerika – een exclusief rapport in The Mirror bevestigt dat – “NHS kankerzorg en kinderen ‘behandelingen liggen voor het oprapen in een heimelijke uitverkoop.’ Dr. John Lister van Keep Our NHS Public zei: ‘ Dit is batchprivatisering gericht op het stimuleren van NHS trusts om diensten uit te besteden in plaats van ze zelf te leveren. Dit kan betekenen dat hele eenheden of diensten worden uitbesteed en personeel wordt overgeplaatst of overbodig wordt. 

Ons meest gedetailleerde rapport over NHS-privatisering van het  Centre for Health and the Public Interest  bewijst dat privatiseringsprojecten nu 26 procent van het NHS-budget in beslag nemen – niet 7 procent zoals algemeen gerapporteerd. De NHS is al zwaar geprivatiseerd en zal dat ook blijven. Het gevolg is duidelijk. NHS-services zullen niet herstellen en de algehele service wordt opnieuw  ingesteld om te mislukken . Verwacht geen verbeteringen in de NHS, maar verwacht wel een uitbreiding van particuliere ziekenhuizen en gerelateerde op winst gebaseerde services die de NHS uiteindelijk koopt. Dit is het geld dat extra gaat.

Immigratie

Er is hier een onuitgesproken ironie. De nieuwe premier heeft al publiekelijk geklaagd dat EU-burgers zich ‘te veel thuis voelen in Groot-Brittannië’. Maar Groot-Brittannië kan niet functioneren zonder immigratie. En zo gaat het verder. 

Je kunt verwachten dat immigratie zal worden beperkt, maar verwacht niet dat immigratie zal dalen. Immigratie uit de EU zal alleen maar substantieel worden vervangen (volgens de regering is de werkloosheid immers het laagst). In plaats van EU-servicemedewerkers kunt u werknemers uit Afrika, Zuid-Amerika en Azië verwachten. De cijfers zullen niet veranderen tenzij de economie hapert of hapert omdat er niet genoeg werknemers zijn.

Leeftijd van onzekerheid

Al deze verandering zal worden behandeld in een tijdperk van onzekerheid. Nepnieuws, ‘deepfake’ videotechnologie, kunstmatige intelligentie, surveillancekapitalisme, sociale media en andere mislukkingsinstrumenten zullen ons  bedekken met wantrouwen.  Het is de perfecte mantel voor populisten – het dividend van leugenaars. 

Google / YouTube, Facebook / Instagram en Twitter trekken op grote schaal aandacht en openden een politiek discours voor stemmen van buiten de reguliere media. Door dit te doen, hebben ze hetzelfde gedaan met degenen met snode bedoelingen, inclusief buitenlandse staatsmachten. Sensationele, misleidende en fictieve inhoud is een essentiële motor van hun groei geweest.

Volgens bestanden die zijn gelekt door Edward Snowden, heeft de NSA nu feitelijk onbeperkte toegang tot gegevens die zijn verzameld door Google, Facebook en Microsoft. Haar zusterinstelling in het VK, GCHQ, voert ook massale illegale surveillance uit van al onze online communicatie. Het weet meer over uw bewegingen en interacties met de wereld dan wie dan ook. Dit alles is nu in handen van een nieuwe regering met autoritaire neigingen die aan de macht kwam door te liegen. In dit traject zal de wil van de regering worden uitgeoefend ten opzichte van protestgroepen van burgers en andersdenkenden dan ooit tevoren. Binnenkort zullen we niet veel vertrouwen in wat we zien, horen of lezen.

Pech of reconstructie?

In het volgende decennium zal het politieke, economische en sociale landschap van Groot-Brittannië ongetwijfeld veranderen, maar er zal zeker iets naar voren komen als de waarheid. Tegen 2030 zal het schisma tussen de haves en have-nots alleen maar groter zijn geworden.

Voor de haves – Groot-Brittannië zal zichzelf hebben gereconstrueerd in een tijdperk van financiële mislukking (crash van 2008 = soberheid) om te voorschijn te komen met extreme voordelen in een post-Brexit-wereld. Voor zijn architecten en acolieten zal rijkdom naar boven blijven sluipen, maar met minder barrières of regelgevende obstakels. Voor de ‘want-nots’ zal de sociale democratie en de instellingen die het hebben ondersteund, zijn vernietigd, en het falen van de trickle-down (extreme neoliberale) economie wordt alleen zichtbaarder. Hier – de verschrikking van discriminatie, onrecht en ongelijkheid wordt de definitie van de dagelijkse crisis voor de helft van de bevolking en alle wanhoop die dat met zich meebrengt. Lees ook:  Pensioenen: Indexering vanaf 2020 snoeihard nodig

Comments

comments