De repressie van China van Hong Kong en de Oeigoerse moslims

De repressie van China van Hong Kong en de Oeigoerse moslims

2 januari 2020 0 Door Indignatie redactie

HONG KONG – Een gewapende oproerpolitieagent richt zijn revolver rechtstreeks op het gezicht van een doodsbange vrouwelijke demonstrant die alleen een dunne politieke poster vasthoudt met de tekst: ‘De hemel zal de CCP [Chinese Communistische Partij] vernietigen.’ 

Het moment vastgelegd door een fotograaf en gepost op sociale media symboliseert de nieuwe norm in Hong Kong. Het incident markeerde ook de abrupte beëindiging van een vreedzame bijeenkomst van de mensenrechten in het centrum van de stad in december, toen duizenden mensen zich verzamelden in Edinburgh Place om de etnische groep Oeigoers te ondersteunen die wordt onderdrukt in de autonome regio Xinjiang Uighur in China.

“We zijn hier omdat we bang zijn dat wat er in Xinjiang gebeurt in de toekomst in Hong Kong zal gebeuren”, zegt Tony Mak, een student aan de City University een veteraan van de pro-democratieprotesten die de stad voor het laatst hebben verstoord. zes maanden.

Meer dan 400 honderd pagina’s recent gelekte officiële Chinese documenten gepubliceerd in de New York Times onthulden de oplegging van wat de Chinese president Xi Jinping ooit de “organen van dictatuur” noemde in een privétoespraak – een 21e-eeuwse Orwelliaanse machine voor controle en bewaking in Xinjiang provincie.

De kosmopolitische sfeer van Hong Kong en de afgelegen bergen en woestijnen van de autonome regio Xinjiang Uighur in het westen van China kunnen niet anders zijn. Maar aanwezigen op deze bijeenkomst geloven dat het harde optreden van Peking over mensenrechten in beide regio’s direct verband houdt.  

Een andere demonstrant uit Hong Kong tweette een Chinees spreekwoord om het verband te beschrijven: ‘een appel is een appel; het maakt niet uit waar het wordt geteeld ”- hoewel in dit geval de autoritaire appels allemaal in Beijing worden geteeld. 

k on Twitter

@steve_hanke At last, #hongkongpolice take out a gun to point to the #HongKongProtesters. One of the woman, who only carry a paper, was pointed by a gun to her head? What did the police want to do?

Symptomen van dezelfde ziekte: totalitarisme

Velen in Hong Kong beschouwen China’s intolerantie van afwijkende en democratische aspiraties in hun stad en de detentie van meer dan 1 miljoen Oeigoerse moslims in wat Beijing “heropvoedingskampen” noemt als symptomen van dezelfde ziekte: totalitarisme. 

Het aantal mensen dat is gearresteerd wegens protestgerelateerde delicten is al groter dan het aantal beschikbare slots in Hong Kong. Toch is het niet alleen gevangenschap waar mensen bang voor zijn. Omdat Beijing de steeds meer verachte politie van Hongkong gebruikt om tegenstrijdige meningen aan te pakken, zijn mensen bang om te worden neergeschoten, geslagen of gewoon spoorloos te verdwijnen.

“Als ik op het vasteland woonde, zou ik gewoon ‘verdwijnen’ – ik kan niet naar het vasteland gaan omdat ik jarenlang heb deelgenomen aan de pro-democratiebeweging in Hong Kong”, zegt Li Hing-ling, 51, die enthousiast naar Australië zwaait en Britse vlaggen. 

Met ‘verdwijnen’ verwees ze naar het lot van veel Oeigoeren die naar verplichte ‘heropvoedingskampen worden gestuurd’. Ze laten geliefden achter die 24 uur per dag worden bewaakt door CCP-ambtenaren die zijn ondergebracht in het ouderlijk huis waar sommigen ‘ samen slapen ‘in het echtelijke bed. 

De repressie van Oeigoerse moslims die nu wereldwijd worden veroordeeld door spraakmakende figuren – variërend van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo tot Arsenal voetballer Mesut Ozil – is ontstaan ​​als een hard optreden na gewelddadige straatconflicten in juli 2009 tussen Oeigoeren en leden van China etnische minderheid Han. Na tientallen jaren van sociale spanningen werden de rellen in 2009 veroorzaakt door botsingen in een fabriek in de verre provincie Guangdong, nadat mannelijke werknemers in de Oeigoerse fabriek werden  beschuldigd van het seksueel misbruiken van vrouwelijke Han-medewerkers . 

Het officiële dodental van de rellen was 197, met 1.600 gewonden en ongeveer 1.000 gearresteerd – maar, in tegenstelling tot de Chinese propaganda, hadden deze protesten weinig of niets te maken met religieuze vervolging. Ze hadden meer te maken met sociale spanningen gecreëerd als de CCP, vastbesloten om het politieke landschap te monopoliseren door Xinjiang etnischer homogeen te maken, stimuleerde Han-migratie naar de onderscheidende semi-autonome regio.  

Lees ook:  Het belachelijk beschuldigen van Iran door de VS gov

“Voor maoïsten zoals Xi Jinping draait het allemaal om het ideologische slagveld”, zegt professor Willy Lam van de Chinese Universiteit van Hong Kong. Hij gelooft dat Xi zorgvuldig een politiestaat bouwt om de politieke naleving in heel China te controleren en af ​​te dwingen en dat Beijing zijn greep op Hong Kong alleen maar zal verstevigen.

Zowel in Xinjiang als in Hong Kong braken gewelddadige protesten uit toen mensen begonnen te geloven dat hun legitieme grieven tegen inbraak door de overheid in lokale aangelegenheden alleen maar aan dovemansoren vielen.

china

Pro-Uighur-rally in Hong Kong op 22 december 2019. Fotocredit: met dank aan Stuart Heaver

In beide regio’s werden loyale Han-Chinezen door Beijing aangemoedigd om te migreren om elke smaak van lokale identiteit te verdunnen. Golven van massale migratie vanuit het binnenland van China hebben de Han-bevolking van Xinjiang verhoogd van 6 procent in 1949 tot meer dan 40 procent in de officiële volkstelling van 2000. Hele nieuwe steden zoals Shihezi, ongeveer 150 kilometer ten noordwesten van Urumqi, zijn gebouwd om ze te huisvesten. 

In Hong Kong kunnen 150 vasteland Chinezen zich elke dag in Hong Kong vestigen zonder te worden gescreend door de autoriteiten van de stad Kong. Sinds juli 1997 zijn meer dan 1,2 miljoen Vlamingen hervestigd in een stad van 7,5 miljoen inwoners, die kampt met een acuut tekort aan betaalbare woningen. 

In plaats van tegemoet te komen aan klachten, wordt Beijing beschuldigd van toenemende sociale spanning in zijn pogingen om te homogeniseren. Het probeert vervolgens dissidentie uit te roeien en veroordeelt in Xinjiang activisten uit de Oeigoers als islamitische extremisten en terroristen die een zichzelf vervullende profetie bleken te zijn.

Een aantal terroristische aanslagen van Oeigoeren werden gemeld. Op 1 maart 2014 liet een massale messenaanval op het Kunming-Yunnan treinstation 35 doden en meer dan 140 gewonden achter. In februari 2017 werden acht mensen gedood door drie mes-zwaaiende aanvallers in het district Pishan, Xinjiang, een gebied dat door Chinese media in de media werd aangeduid als een ‘broeinest voor terrorisme’.   

Net als in Xinjiang weigert Beijing een dialoog aan te gaan om oplossingen te zoeken voor de zes maanden van sociale onrust. 

In plaats daarvan zijn de massale protesten in Hong Kong door de autoriteiten verworpen als de onverantwoorde acties van een minderheid van gewelddadige relschoppers. Chief Carrie Lam klaagde tijdens de feestdagen dat relschoppers ‘Kerstmis hadden verpest’.

Ze maakte geen melding van het feit dat, toen ongeveer 2,94 miljoen Hongkongse burgers stemden bij de districtsverkiezingen van vorige maand, ze overweldigend pro-Beijing kandidaten verwierpen. In plaats daarvan kozen de inwoners van Hong Kong voor pro-democratie kandidaten om 18 van de 19 lokale raden te besturen. Er was een korte onderbreking in de protesten terwijl mensen vol verwachting wachtten op de regering van Lam om een ​​soort constructief of verzoenend antwoord te geven op de stem van het volk – maar er was er geen. 

In plaats daarvan proberen de autoriteiten de daden van radicale demonstranten te classificeren als terrorisme, wetende dat, zoals in Xinjiang, meningsverschillen vervolgens ongestraft kunnen worden uitgeroeid.

Vorige week meldde de politie van Hong Kong de ontdekking van bommen en automatische wapens waarvan ze beweren dat ze zouden worden gebruikt tijdens recente anti-regeringsprotesten. Pro-Beijing media pakten het thema terrorisme met merkbaar enthousiasme aan, hoewel het bewijs nauwelijks overtuigend was.

“We vertellen mensen niet dat er een terroristische aanslag zal plaatsvinden, maar we willen erop wijzen dat dit zou kunnen,” vertelde Tsang Chung-bun, assistent districtscommandant voor het district Yau Tsim, het regionale hoofdkantoor van Kowloon West tegen de krant van de CCP in China Daily .

De modus operandi van gedwongen homogenisering en demonisering van afwijkende meningen lijkt te zijn ontleend aan hetzelfde autoritaire speelboek dat de nationale regering in West-China uitvoert. In tegenstelling tot de verwachtingen van de autoriteiten in Beijing, lijkt deze strategie alleen maar olie in de fik te gooien en de zeer politieke en sociale harmonie te bedreigen die de CCP zo koestert.

Waardeer dit artikel!!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine donatie klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.
Lees ook:  De lelijke terreur van een fascistische afgrond schuilt op de achtergrond van deze pandemie


Comments

comments