Onvervangbare generaal: Zal ​​oorlog in het Midden-Oosten de dood van Soleimani volgen?

Onvervangbare generaal: Zal ​​oorlog in het Midden-Oosten de dood van Soleimani volgen?

3 januari 2020 0 Door Indignatie redactie

Het nieuwe jaar heeft nieuwe verrassingen tot een einde gebracht. De afgelopen dagen was een van de meest besproken gebeurtenissen het bestormen van de Amerikaanse ambassade in Bagdad op 31 januari 2019. En al op 3 januari gebeurde er een tragedie voor het Iraanse volk – Amerikaanse luchtaanvallen in Bagdad doodden de nationale held, de commandant van de Quds Forces Qassem Soleimani van de IRGC.

In oktober zei Teheran dat het een complot had verijdeld door Israëlische en Arabische agentschappen om Soleimani te vermoorden. Nu werd het realiteit.

“Hij is onvervangbaar voor Iran,” vertelde een van de hoge Amerikaanse functionarissen aan de Washington-onderzoeker . “Er is geen nieuwe baas die hetzelfde zou zijn,” voegde hij eraan toe.

Wat zou de moord op een van de meest charismatische en invloedrijke mensen in het Midden-Oosten kunnen volgen, gezien de spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran?

Soleimani’s rol

Qassem Soleimani is een held voor de Iraniërs. Soleimani werd geboren in Oost-Iran en komt uit een arm gezin, hij had eerste grote militaire ervaring tijdens de Iraanse revolutie van februari 1979, hij trad toe tot het Guardian Corps. Hij werd leider van de Quds Force van Iran in 1988. Als een jonge, maar al ervaren militair, begon hij verantwoordelijke taken buiten Iran te vervullen: hij leidde vele militaire geheime operaties en vocht actief tegen de Daesh-terroristen. Onder zijn leiding ondersteunde Quds Force Hamas en Hezbollah in Palestina en Libië, evenals pro-Iraanse strijdkrachten in Irak.

Na het uitbreken van de burgeroorlog in Syrië in 2011 beval Soleimani enkele van zijn Iraakse milities naar Syrië te komen om de regering Al-Assad te beschermen. In veel opzichten speelde hij een rol in de Syrische oorlog door president Bashar al-Assad te helpen de situatie om te keren en een deel van het grondgebied terug te nemen van de rebellen.

Tijdens de strijd van Irak tegen ISIL, vocht al-Hashd al-Shaabi (de populaire mobilisatie-eenheden), deels onder controle van Soleimani, samen met het Iraakse leger om de terrosisten te verslaan.

In juli 2018 daagde Soleimani de Amerikaanse president Donald Trump uit en waarschuwde hij dat Iran ‘de gevolgen zou hebben’ als Teheran Washington bedreigde.

Hij was de rechterhand van de Iraanse Opperste Leider van Ayatollah Ali Khamenei.

En nu de vraag die we ons moeten stellen: hoe zouden we reageren als iemand de rechterhand van de president of staatssecretaris of directeur van de nationale inlichtingendienst killes? De oorlog had kunnen beginnen.

Chronologie van het conflict

Dus wat was de formele reden voor de VS om de People’s Hero of Iran te vermoorden?

29 december vielen de Verenigde Staten de posities van Kataib Hezbollah aan, waarbij minstens 25 jagers werden gedood en minstens 38 mensen werden gewond.

Washington zei dat het bombardement werd genomen in verband met “herhaalde aanvallen van Kataib Hezbollah op Iraakse bases”. Het Pentagon zei dat de aanvallen een «reactie» waren op een beweging die een Amerikaanse burger doodde en militair personeel verwondde in Kirkuk.

In reactie daarop probeerden demonstranten op 31 januari de hoofdpoort van de Amerikaanse ambassade in Bagdad in het groene zone-gebied van de Iraakse hoofdstad te bestormen, waar diplomatieke en overheidsinstanties zijn gevestigd.

Protesten buiten de ambassade begonnen onmiddellijk na de begrafenis van mensen gedood door Amerikaanse stakingen. De rally ging woensdag door en Amerikaanse troepen gebruikten traangas tegen demonstranten.

reacties

«Alle vijanden moeten weten dat de jihad van het verzet door zal gaan met een dubbele motivatie, en een definitieve overwinning wacht de jagers in de heilige oorlog», zei de Iraanse Opperste leider Ayatollah Ali Khamenei in een verklaring van de tv.

Minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif noemde de moord op Soleimani ‘een daad van internationaal terrorisme’.

De VS draagt ​​de verantwoordelijkheid voor alle gevolgen van zijn schurkenavontuur, zei hij.

Javad Zarif on Twitter

The US’ act of international terrorism, targeting & assassinating General Soleimani-THE most effective force fighting Daesh (ISIS), Al Nusrah, Al Qaeda et al-is extremely dangerous & a foolish escalation. The US bears responsibility for all consequences of its rogue adventurism.

De meningen binnen de Amerikaanse elite liepen uiteen. Het Congres had twee reacties: ” Trump heeft terroristische commandanten vermoord die Amerikaanse burgers hebben vermoord “, of ” het klinkt alsof Trump net een grote oorlog met Ira n is begonnen “.

De Republikeinen waren meer enthousiast over de dood van Soleimani en de Democraten (die hem ook beschimpen en hem een ​​’terrorist’ noemden) gebruikten het als een reden om Trump te bekritiseren voor het beginnen van een grote oorlog.

Democratische presidentskandidaten op donderdag waarschuwden dat de moord op de Iraanse generaal Qassem Soleimani een escalatie van geweld in het Midden-Oosten zou kunnen veroorzaken, en dat Iran waarschijnlijk op zijn beurt zou reageren.

Joe Biden noemde het een escalatie, maar hij is nog steeds erg anti-Iraans.

Bernie Sanders zei dat de beslissing van Trump ons dichter bij “een rampzalige oorlog in het Midden-Oosten brengt die talloze levens en triljoenen meer dollars kan kosten”.

Elizabeth Warren , die Soleimani beledigde, voegde eraan toe dat deze “roekeloze beweging de situatie met Iran escaleert”.

Lees ook:  Timmermans over gesteggel in de EU: 'Europa loopt hierdoor littekens op'

Elizabeth Warren on Twitter

Soleimani was a murderer, responsible for the deaths of thousands, including hundreds of Americans. But this reckless move escalates the situation with Iran and increases the likelihood of more deaths and new Middle East conflict. Our priority must be to avoid another costly war.

Sen. Lindsey Graham was openlijk enthousiast over de moord op Soleimani en prees Trump zelfs voor die beslissing.

Lindsey Graham on Twitter

I appreciate President @realDonaldTrump’s bold action against Iranian aggression. To the Iranian government: if you want more, you will get more.

Lindsey Graham on Twitter

If Iran continues to attack America and our allies, they should pay the heaviest of prices, which includes the destruction of their oil refineries.

Lindsey Graham on Twitter

To the Iranian government: If you want to stay in the oil business leave America and our allies alone and stop being the largest state sponsor of terrorism in the world.

Andere Senator-reacties zijn min of meer vergelijkbaar:

Tom Cotton on Twitter

Qassem Soleimani masterminded Iran’s reign of terror for decades, including the deaths of hundreds of Americans. Tonight, he got what he richly deserved, and all those American soldiers who died by his hand also got what they deserved: justice. https://t.co/1wkjtvj2QA

Liz Cheney on Twitter

Qassem Soleimani was an evil and deadly terrorist with the blood of thousands, including hundreds of Americans, on his hands. @realDonaldTrump was right to order decisive action to kill Soleimani to prevent further attacks and defend American lives and interests.

Globalistische experts, die Soleimani bekritiseerden en hem als een ‘terrorist’ beschouwden, gaven ook commentaar op deze gebeurtenis. Bijvoorbeeld, Mark Dubowitz zei `s zoals het verliezen«JSOC bevelhebber, directeur van de CIA en minister van Buitenlandse Zaken – allemaal tegelijk». De dood van Soleimani zal meer gevolgen hebben dan die van Osama bin Laden en ISIS-leider Abu Bakr al-Baghdadi, voegde hij eraan toe.

Mark Dubowitz on Twitter

If your view is Suleimani can easily be replaced, you know nothing about how he has completely dominated QF & IRGC for 20 yrs. Ops, intel, foreign relations, political warfare, strategy. It’s like losing your JSOC commander, CIA director & foreign minister – all at once.

Maar hoe gedemoniseerd hij ook was, zelfs zijn vijanden erkenden hem als een van de machtigste mensen in het Midden-Oosten.

Geopolitiek

Geopolitiek ontstaat er een groot conflict. Het doel van de VS is om toenadering van Iran en Irak te voorkomen en de invloed van Iran in de regio te verzwakken. Dat is de reden waarom Washington opzettelijk posities bombardeert en de Iraanse reactie uitlokt, waardoor de Iraakse leiders ook moeten reageren op de uitdagingen.

Door Soleimani te doden, veroorzaken de Verenigde Staten nieuwe onrust in Iraanse en pro-Iraanse kringen. Iran heeft al beloofd de dood van Soleimani te wreken.

De voormalige commandant van de IRGC, secretaris van de Expeditieraad Mohsen Rezaee  waarschuwde op Twitter dat de IRGC “wraak zou nemen” op de dood van de “gemartelde” generaal.

محسن رضایی on Twitter

سپهبد شهید #قاسم_سلیمانی به جمع برادران شهیدش پیوست ولی انتقام سختی از امریکا خواهیم گرفت. #انتقام_سخت

De onrust in Irak begon in oktober en in het conflict gieten Amerikaanse en Israëlische troepen opzettelijk olie in het vuur. Dit is een open voorwendsel voor harde actie door Iran.

Israël creëert extra hysterie door gebruik te maken van het lawaai. Israël is zeer alert gehouden vanwege mogelijke dreigingen vanuit Iran en de berg Hermon is gesloten voor bezoekers. De Israel Defense Forces (IDF) bevestigden deze beslissing op haar officiële Twitter-account.

Guy Elster on Twitter

BREAKING #Israel is on high alert for any #Iran|ian response over the killing of Soleimani. Mount Hermon is closed for visitors

De gevolgen kunnen niet snel of direct komen. Maar ze kunnen enorm zijn. »- zei Daily Beast .Lees ook:  Donald Trump en Elon Musk vinden het wiel uit

Comments

comments