‘Qassem Soleimani Assassination: Trump Speelt Met Vuur Om Zijn Presidentschap Te Redden’

‘Qassem Soleimani Assassination: Trump Speelt Met Vuur Om Zijn Presidentschap Te Redden’

3 januari 2020 0 Door Indignatie redactie

Opmerking: het onderstaande artikel biedt enige context voor de moord op commandant  Qassem Soleimani. Het is moeilijk om woorden te vinden die de roekeloosheid van deze moord door president Trump en het Pentagon beschrijven. Iran overweegt zorgvuldig hoe te reageren. Het heeft de capaciteit om het Amerikaanse leger en zijn bondgenoten overal in het Midden-Oosten te slaan. 

Ze hebben ook de capaciteit om te voorkomen dat olie wordt geëxporteerd uit het Midden-Oosten met enorme implicaties voor de wereldeconomie. De olieprijs stijgt al als reactie op de moord. Het is moeilijk voor te stellen welke stap Iran kan zetten die niet meer kwaad dan goed zal doen, omdat het tot escalatie zal leiden. Het stoppen van een totale oorlog tussen de VS en Iran, zullen bondgenoten van elk land in de rij staan ​​voor een regionale oorlog, moet het doel zijn van allen die zich verzetten tegen oorlog en militarisme.

Hoewel het zeggen dat Trump deze actie ondernam om herverkiezing te winnen, gewoon lijkt, heeft Trump in het verleden gezegd dat president Obama een oorlog met Iran zou beginnen om herverkiezing te winnen. In plaats daarvan sloot Obama de nucleaire overeenkomst die een weg naar vrede was.

President Trump heeft niets met Iran kunnen onderhandelen. Toen hij zich eenzijdig terugtrok uit de nucleaire overeenkomst en weigerde de sancties op te heffen en de Amerikaanse verplichtingen uit hoofde van de overeenkomst na te komen, was Iran onmogelijk de VS of de president te vertrouwen, hoewel Iran zijn belofte nakwam. Nu lijkt Trump te doen wat hij zei dat zijn voorganger zou doen – oorlog voeren om zijn herverkiezing te bevorderen. Sommigen in de Amerikaanse bedrijfsmedia juichen deze illegale moord toe, mensen over de hele wereld zien de actie als een flagrante schending van de wet die kan leiden tot oorlog tussen de VS en Iran, evenals oorlog in de hele regio.

Om Zijn Vlaggenschip Te Versterken, Ondermijnd Door De Steek Van Beschuldiging, Dringt Trump Aan Op Een Nieuwe Rampzalige Oorlog In Het Midden-Oosten

De  Amerikaanse moord  op  Qassem Soleimani,  de hoogste commandant van Iran, en een aantal Iraakse militieleiders, vertegenwoordigt vrijdag een aanzienlijke escalatie die neerkomt op een oorlogsdaad met ernstige gevolgen op lange termijn.

De vulkanische woede van Iran zal onvermijdelijk exploderen in vergeldingsacties, zoals aangegeven door de verklaring van de hoogste leider van het land, en zal ongetwijfeld gericht zijn op Amerikaanse troepen in Irak.

Gezien vanuit Teheran is dit Amerikaans schurkgedrag amok, een flagrante oorlogsdaad met de volledige arrogantie van een afnemende supermacht die bereid is om elke rode lijn te overschrijden, elke rechtsstaat te overtreden, om zijn hegemonische doeleinden te bereiken.

Bernie Sanders on Twitter

Trump’s dangerous escalation brings us closer to another disastrous war in the Middle East that could cost countless lives and trillions more dollars. Trump promised to end endless wars, but this action puts us on the path to another one.

De timing van de operatie is van wezenlijk belang.

Voor de Trump-regering eindigde 2019 op een zure toon, met de dubbele jammer van een door impeachment veroorzaakte binnenlandse politieke crisis en een brandbare, gevaarlijke escalatie in Irak die, in het licht van deze nieuwste ontwikkeling, 2020 gemakkelijk in een ander jaar van de VS zou kunnen veranderen oorlog in het Midden-Oosten.

Met de zaden van een dergelijke oorlog stevig geplant door ongebonden Iranophobia, wat wordt weerspiegeld in de unilaterale Amerikaanse oorlogvoering gevoerd onder het motto van een “maximale drukstrategie  , is de langzame maar gestage manifestatie ervan in het Iraakse conflicttheater een onontkoombare realiteit geworden.

Opgesloten in een nul-som competitie om invloed in Irak, zijn Washington en Teheran nu op ramkoers en, tenzij verstandige diplomatie heerst, een hoogst onwaarschijnlijke mogelijkheid in het licht van de moord op Soleimani, zal de huidige situatie waarschijnlijk een nieuwe militaire dimensie in Trump veroorzaken anti-Iran strategie.

Flagrante Schending Van Soevereiniteit

Enige context voor de evenementen van deze week is hier nuttig.

Samenvallend met een gezamenlijke marine-oefening Iran-Rusland-China in de Golf van Oman als een duidelijke indicatie van de antipathie van Beijing en Moskou tegen het anti-Iran beleid van Trump, zijn de Amerikaanse luchtaanvallen van vorige week op pro-Iran milities in Irak en Syrië afgeschilderd als ” precisiedefensieve stakingen van het Amerikaanse leger in reactie op de groeiende dreiging van pro-Iran-troepen in de regio.

Het is echter overduidelijk dat deze stakingen ook geo-strategische connotaties hebben, in het licht van de outreach van staatssecretaris Mike Pompeo aan leiders in Israël, de VAE en Saoedi-Arabië onmiddellijk na het lanceren van de stakingen, die door Irak en Syrië werden afgekondigd als een flagrante schending van hun soevereiniteit.

Met Saoedische en VAE-functionarissen opwarmen tot het idee van een dooi in de betrekkingen met Iran, is Pompeo’s bedoeling duidelijk dat vooruitzicht te neutraliseren, wat in strijd is met de Amerikaanse hegemonische belangen in de regio. De afhankelijkheid van de Golf-Arabische staten van de VS betekent dat ze worden gehypothekeerd tot een langdurige rivaliteit met Iran, dat zijn eigen vredeskaart in de regio duwt en tegelijkertijd de ante tegen de Amerikaanse dominantie verhoogt.

De dobbelsteen is geworpen – en het nieuwe niveau van anti-Amerikanisme dat vandaag in Irak wordt gezien, zal waarschijnlijk niet snel verdwijnen

Maar het zou een vergissing zijn om de som van de bedoelingen van de Amerikaanse president Donald Trump achter de recente luchtaanvallen – en vooral een verkeerd berekend risico zoals de moord op Soleimani – te verminderen tot de externe omstandigheden in Irak en de regio, en om de duidelijke mogelijkheid te negeren dat Trump puttend uit het oude speelboek van het veroorzaken van een buitenlandse crisis als een afleiding van de binnenlandse gevaren naar zijn presidentschap. Dit herinnert eraan hoe Bill Clinton in 1998 een luchtaanval op Irak bestelde aan de vooravond van een belangrijke afzettingstemming.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Extreemrechts online is boos, jubelend en klaar voor meer

Op dezelfde manier rekent Trump en zijn buitenlands beleidsteam op de politieke dividenden van zijn laatste poging om de aandacht af te leiden van het beschuldigingsproces, dat aan kracht wint door de onthulling van meer vernietigend bewijs dat suggereert dat er een ‘tegenprestatie’ is met betrekking tot Oekraïne, Trump en zijn buitenlands beleidsteam. “Opstaan” tegen Iran – ook met betrekking tot de aanval van Irakezen op de zwaar versterkte Amerikaanse ambassade in Bagdad.

Media Propaganda

Aldus heeft de hele mainstream Amerikaanse media zich achter Trump opgesteld, hem een ​​verstandig gebruik van geweld toegeschreven en hem op de schouder kloppend voor het opzij zetten van zijn eerdere voorbehouden overmatig gebruik van geweld. Maar weinig van die Amerikaanse media-propaganda voor een oorlogszuchtig Amerikaans beleid – dat in directe schending van het internationale recht staat – spoelt met de lokale bevolking in de regio, omdat zelfs de New York Times heeft toegegeven dat Irakezen in het politieke spectrum verenigd waren ter veroordeling van de Amerikaanse aanvallen, waarbij tientallen Irakezen omkwamen en gewond raakten.

Dientengevolge hebben de tafels de Verenigde Staten omgedraaid, en ongeacht hoeveel tweets Trump naar het Iraakse volk stuurt om hun woede op Iran te richten, de dobbelsteen is geworpen – en het nieuwe niveau van anti-Amerikanisme in Irak vandaag zal waarschijnlijk niet snel verdwijnen.

bagdad

Iraakse veiligheidstroepen worden ingezet voor de Amerikaanse ambassade in de hoofdstad Bagdad, na een bevel van de paramilitaire strijdmacht van Hashed al-Shaabi aan supporters om de compound op 1 januari 2020 te verlaten. – Duizenden Iraakse supporters van de grotendeels Iraanse getrainde Hashed had gisteren het ambassadeverblijf omsingeld en vernield, woedend door Amerikaanse luchtaanvallen die in het weekend 25 jagers van het militaire netwerk doodden. (Foto door AHMAD AL-RUBAYE / AFP)

De krachtige Sadr-factie heeft al andere Shia-politieke facties opgeroepen zich te verenigen om de VS van Irakese bodem te verdrijven .

Terwijl de situatie escaleert met het doden van zowel Soleimani als het plaatsvervangend hoofd van de Popular Mobilization Units (PMU), is het eerlijk om te wedden dat de VS de gevolgen van hun militaire actie verkeerd hebben berekend, wat de belofte van wraak en vergelding heeft uitgelokt de Iraakse PMU. De pro-Iran-militie zal waarschijnlijk hun integratieproces met de Iraakse strijdkrachten bevriezen of terugdraaien, vooral als ze de reactie van Bagdad op Trump’s overtreding van de soevereiniteit van Irak onvoldoende vinden.

arabist on Twitter

Right now you have a lot of Americans across the region (as well as US allies) who are feeling pretty vulnerable. Iran’s retaliation will probably be carefully calculated rather than all out, but waiting for it (and any wider fallout) will be nerve-wracking.

De nieuwe klap voor de banden tussen Washington en Bagdad, veroorzaakt door deze laatste dramatische ontwikkelingen, druist ook in tegen de nationale veiligheidsbelangen van de VS, ook al kan dit de persoonlijke belangen van Trump ten opzichte van beschuldiging dienen.

In wezen weerspiegelt dit een splitsing van belangen, waardoor Trump uiteindelijk ernstige schade kan toebrengen aan Amerikaanse belangen in het buitenland door een kunstmatige crisis te creëren om zijn eigen presidentschap te redden, zichzelf in de vlag te wikkelen en het verborgen reservoir van Amerikaans jingoisme aan te boren om de uitputting tegenover zijn presidentschap.

Nog Een Oorlog In Het Midden-Oosten?

Het is moeilijk om de ernstige Amerikaanse fout te overschatten bij het plegen van deze door de staat gesponsorde daad van terreur die hoogstwaarschijnlijk een dodelijke cyclus van geweld zal activeren die vele levens eist.

Desalniettemin is het in het belang van de VS om te voorkomen dat de crisis in Irak die deze moedwillig heeft verdiept en toch volledige controle mist.

In wezen heeft zich een uitgroei van de VS-Iran-crisis voorgedaan in Irak, die veel verder zou kunnen escaleren dan “schaduwoorlogen” en het gebruik van proxy’s, met onvoorspelbare wendingen die een duidelijk risico vormen voor de duizenden Amerikaanse militairen in de regio – om nog maar te zwijgen over de gezondheid van de wereldeconomie, die verbonden is met de vrije stroom van olie door de Straat van Hormuz.

Trump speelt met vuur om zijn vlaggenschip van presidentschap te versterken, ondermijnd door de steek van beschuldiging, en vertoont nu alle symptomen van een trigger-gelukkige president die een nieuwe rampzalige oorlog in het Midden-Oosten wil veroorzaken, waardoor hij zijn belofte verraadt om te voorkomen dat de VS verstrikt raken in een ander conflict.

Jammer genoeg, zoals zijn verkeerde beleid met betrekking tot zowel Iran als Irak duidelijk laat zien, herhaalt Trump niet alleen de beschuldigingen van zijn voorganger, maar staat hij ook op het punt de fouten van de oorlogen in het Bush-tijdperk in het Midden-Oosten te recyclen.

Nader Entessar is emeritus hoogleraar bij de afdeling Politicologie en Strafrecht aan de Universiteit van South Alabama.
Kaveh Afrasiabi, PhD, is een voormalige professor in de politieke wetenschappen aan de Universiteit van Teheran en auteur van verschillende boeken over internationale zaken en het buitenlands beleid van Iran. Zijn geschriften zijn verschenen in verschillende online en gedrukte publicaties, waaronder UN Chronicle, New York Times, Der Tagesspiegel, Middle East Journal, Harvard International Review, Bulletin of Atomic Scientists en The Guardian onder anderen.


Lees ook:  Chris Hedges: Amerika's Doden mars

Comments

comments