Risico’s voor nog een onwinbare, waarschijnlijk catastrofale oorlog is Trump te stoppen?

Risico’s voor nog een onwinbare, waarschijnlijk catastrofale oorlog is Trump te stoppen?

4 januari 2020 0 Door Indignatie redactie

Nogmaals, de Verenigde Staten hebben toegeslagen in Bagdad. President Trump gaf toestemming voor de moord op de Iraanse generaal Qassem Soleimani , hoofd van de Quds (‘Jeruzalem’) Brigade en Abu Mahdi al-Muhandis, de leider van zijn Iraakse bondgenoten, de Popular Mobilization Forces (PMF), samen met vijf anderen in de buurt van de luchthaven van Bagdad op 3 januari.

Trump dreigde dit te volgen met een nieuwe illegale invasie van het Iraakse soevereine grondgebied. Dat zou een agressie zijn, waarvoor Amerikaanse leiders zouden kunnen worden berecht als de VS het Internationaal Strafhof niet zouden afwijzen. Amerikaanse bondgenoten die de jurisdictie van het ICC accepteren en grote claims maken over de op regels gebaseerde internationale orde, moeten verontwaardigd zijn over Trump’s moedwillige veronachtzaming ervan.

De rechtvaardigingen van de Amerikaanse regering voor de aanval op Bagdad – of het nu met een drone of een helikopter is – zouden in elke rechtbank omvallen. De beschuldigingen gaan minder over wat Soleimani en Abu Mahdi hadden gedaan, maar meer over wat van hen werd verwacht. Ze waren ‘actief plannen aan het ontwikkelen om Amerikaanse diplomaten en militairen in Irak en de hele regio aan te vallen’, en de ‘beslissende defensieve actie’ van Amerika was erop gericht ‘toekomstige Iraanse aanvalsplannen af ​​te schrikken’. Omdat de VS in april 2019 eenzijdig Iran’s Revolutionary Guards Corps tot een ‘aangewezen terroristische organisatie’ hebben uitgeroepen, zou het doden van het hoofd van de elite Quds-macht kunnen worden opgeëist als een ‘daad van zelfverdediging’. Soleimani, zegt Trump, is een terrorist.

De crisis ontstond na maanden Amerikaanse provocatie van Iran, valse vlagaanvallen in de Golf en de Straat van Hormuz en Iraanse vergelding. De vernietiging van Saoedische oliefaciliteiten in september 2019 werd aan Iran toegeschreven, maar wordt nu gezien als meer waarschijnlijk het werk van Israël, wiens reguliere bombardementen op Syrië voornamelijk niet worden gemeld. Met Irak nu in de overgang van leiderschap, hebben Quds en PMF hard opgepakt tegen jonge anti-corruptiedemonstranten (die waarschijnlijk steun van de CIA hebben). Amerikaanse luchtaanvallen haalden onevenredige wraak uit PMF voor het doden van een Amerikaanse aannemer op een legerbasis, en PMF-militanten bestormden en belegerden de Amerikaanse ambassade in Bagdad voor twee dagen. De meerderheid van de Shia-ondersteuning voor PMF zal naar verwachting toenemen als gevolg van de moord op zijn leider.

Lees ook:  Trump overweegt Jared Kushner te vervangen nadat hij zijn schoonzoon de schuld had gegeven voor het zakken van pollnummers: rapport

De timing van de unilaterale acties van president Trump is nooit voortreffelijk, maar hoe meer hij op de achtergrond is, hoe agressiever hij wordt (zoals Barry Levine laat zien in All the President’s Women, 2019). De nieuwste onthullingen van JustSecurity.org laten zien dat het Trump zelf was die militaire hulp aan Oekraïne heeft onthouden, en dit bewijs confronteert Senaatsrepublikeinen die hem hebben verdedigd met nieuwe problemen. Maar de minister van Defensie van Trump verklaarde na de protesten op de ambassade in Bagdad dat de VS ‘bereid en gereed’ waren voor een preventieve aanval op Iraakse militanten. Mark Esper kende de huidige stemming van Trump en was veranderd.

Irak is slechts de ouverture: de volgende stap in Trump’s campagne voor een tweede termijn is oorlog met Iran.

Die oorlog is jarenlang overwogen onder verschillende presidenten, teruggaand naar Jimmy Carter in 1979. Hij probeerde en faalde de bezetting van de Amerikaanse ambassade in Teheran en de gijzeling van Amerikaanse diplomaten tijdens de revolutie van Ayatollah te wreken. Hoewel Iran de laatste is op de lijst van het Pentagon van zeven landen in het Midden-Oosten die omvergeworpen of gedestabiliseerd worden, hebben vorige presidenten die de kosten hebben afgewogen – inclusief Obama – ertegen besloten. Maar Trump begrijpt dat het vechten tegen Amerika’s vijanden een stemwinnaar is. ‘De enige manier waarop hij denkt dat hij herkozen zal worden’, zei Trump in 2011 over Obama, ‘is om een ​​oorlog met Iran te beginnen’. Misschien maakt hij nu dezelfde berekening over zichzelf.

Omdat dit een nieuwe oorlog zou zijn, en niet waarvoor het congres in 2001 fondsen goedkeurde voor president George W. Bush, moet Trump misschien vechten voor fondsen. Hij zal betogen dat dit een verdere uitbreiding van de ‘oorlog tegen terreur’ is en daarom geen goedkeuring door het Congres nodig heeft. Senator Tim Kaine introduceerde op 2 januari een resolutie van War Powers die een debat en een stemming zou vereisen voordat de VS ten oorlog trekt in Iran. Wat er ook gebeurt, Trump zal een nieuwe onwinbare, waarschijnlijk catastrofale oorlog voorstellen, en de verspilling van miljarden meer dollars en veel meer levens: precies wat hij Obama bekritiseerde voor het doen.

Ongetwijfeld zal Trump de voorkeur geven aan Iran om overdreven te reageren. Minister van Buitenlandse Zaken Mohamad Javad Zarif heeft de VS al voor zijn ‘schurkenavonturisme’ gerucht en de moorden op Bagdad een ‘daad van internationaal terrorisme’ genoemd. Afhankelijk van wat Irak doet na de drie dagen van nationale rouw, en hoe Iran besluit te reageren, kan een nieuwe Amerikaanse oorlog van agressie voor olie en macht beginnen. Ongetwijfeld proberen Trump’s vrienden Poetin en Xi, en ook enkele westerse leiders, hem eruit te praten. Maar tientallen jaren van anti-Iran propaganda zal moeilijk zijn om terug te draaien.Lees ook:  Turkije en Rusland graven zich in voor een lange campagne in Idlib, Israël bestudeert elke beweging

Comments

comments