VS zullen spijt krijgen van de moord op generaal Soleimani

VS zullen spijt krijgen van de moord op generaal Soleimani

4 januari 2020 0 Door Indignatie redactie

Vandaag hebben de VS de oorlog verklaard aan Iran en Irak.

Oorlog is wat het zal krijgen.

Eerder vandaag doodde een Amerikaanse drone of helikopter majoor-generaal Qassim Soleimani, de beroemde commandant van de Iraanse Quds (‘Jeruzalem’), terwijl hij het vliegveld van Bagdad verliet waar hij net was aangekomen. Hij was van plan om de begrafenis van de 31 Iraakse soldaten bij te wonen die de VS op 29 december aan de Syrisch-Iraakse grens bij Al-Qaim hadden gedood.

De Quds-kracht is de externe arm van het Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde-korps. Soleiman was verantwoordelijk voor alle relaties tussen Iran en politieke en militante bewegingen buiten Iran. Hajji Qassim adviseerde de Libanese Hisbullah tijdens de oorlog tegen Israël in 2006.

Zijn steun aan Iraakse groepen stelde hen in staat om de Amerikaanse indringers uit Irak te schoppen. Hij was de man die verantwoordelijk was voor en succesvol was in het verslaan van de Islamitische Staat in Irak en Syrië. In 2015 reisde Soleimani naar Moskou en overtuigde Rusland om in te grijpen in Syrië. Zijn steun voor de Houthi in Jemen stelde hen in staat de Saoedische aanvallers te weerstaan.

Soleimani was met een normale vlucht vanuit Libanon in Bagdad aangekomen. Hij reisde niet in het geheim. Hij werd op het vliegveld opgehaald door Abu Mahdi al-Muhandes, de plaatsvervangend commandant van de al-Hashd al-Shaabi, een officiële Iraakse veiligheidstroepen onder het bevel van de Iraakse premier.

De twee auto’s waarin ze reisden werden vernietigd tijdens de Amerikaanse aanval. Zowel mannen als hun bestuurders en bewakers stierven. De VS creëerden twee martelaren die nu de modellen en idolen zullen worden voor tientallen miljoenen jongeren in het Midden-Oosten.

De Houthi in Jemen, Hezbollah in Libanon, de islamitische Jihad in Palestina, de paramilitaire troepen in Syrië, Irak en elders hebben allemaal geprofiteerd van het advies en de steun van Soleimani. Ze zullen allemaal acties ondernemen om hem te wreken.

Moqtada al-Sadr, de onhandelbare sjiitische geestelijke die miljoenen volgelingen in Irak bestuurt, heeft opdracht gegeven om zijn militaire tak ‘Jaish al-Imam al-Mahdi’ opnieuw te activeren. Tussen 2004 en 2008 vochten de Mahdi-troepen tegen de Amerikaanse bezetting van Irak. Ze zullen het opnieuw doen.

De regelrechte moord op een commandant van het gewicht van Soleimani vereist een Iraanse reactie van minstens dezelfde grootte. Alle Amerikaanse generaals of hoge politici die in het Midden-Oosten of elders reizen, moeten nu op hun hoede zijn. Er is nergens veiligheid voor hen.

Geen Iraakse politicus zal kunnen pleiten voor het handhaven van Amerikaanse troepen in het land. De Iraakse premier Abdel Mahdi heeft opgeroepen tot een spoedvergadering van het parlement om de terugtrekking van alle Amerikaanse troepen te vragen:

Lees ook:  Pandemie verschuift geopolitiek evenwicht van west naar oost

“De gerichte moord op een Iraakse commandant is een schending van de overeenkomst. Het kan een oorlog veroorzaken in Irak en de regio. Het is een duidelijke schending van de voorwaarden van de Amerikaanse aanwezigheid in Irak. Ik roep het parlement op de nodige stappen te ondernemen. “

De Nationale Veiligheidsraad van Iran vergadert met Supreme Leader Ali Khamenei om “de antwoordmogelijkheden te bestuderen”. Er zijn veel van dergelijke opties. De VS heeft troepen gestationeerd in veel landen rond Iran. Vanaf nu zal geen van hen veilig zijn.

Ayatollah Ali Khamenei gaf een verklaring af waarin werd opgeroepen tot drie dagen openbare rouw en vervolgens vergelding.
“Zijn vertrek naar God beëindigt niet zijn pad of zijn missie,” zei de verklaring, “maar een krachtige wraak wacht de criminelen die zijn bloed en het bloed van de andere martelaren gisteravond op hun handen hebben.”

Iran zal zijn reactie koppelen aan de politieke kalender. De Amerikaanse president Donald Trump zal deelnemen aan zijn herverkiezingscampagne met Amerikaanse troepen die overal worden bedreigd. We kunnen verwachten dat incidenten zoals de Beiroet-kazerne zichzelf bombarderen wanneer hij het meest kwetsbaar is.

Trump zal leren dat het doden van de vijand het gemakkelijke deel van een oorlog is. De moeilijkheden komen nadat dat is gebeurd.

In 2018 reageerde Soleimani publiekelijk op een tweet waarin Trump Iran had bedreigd:

“Dhr. Trump, de gokker! […] U bent zich bewust van onze kracht en mogelijkheden in de regio. Je weet hoe krachtig we zijn in asymmetrische oorlogvoering. Kom, we wachten op je. Wat u betreft zijn wij de echte mannen op het toneel. Je weet dat een oorlog het verlies van al je vermogens zou betekenen. U kunt de oorlog beginnen, maar wij zullen degenen zijn die het einde ervan bepalen. “

Sinds mei 2019 hebben de VS minstens 14.800 extra soldaten ingezet in het Midden-Oosten. Gedurende de laatste drie dagen volgden elementen in de lucht en speciale troepen. De VS heeft duidelijk een escalatie gepland.

Soleimani wordt vervangen door brigadegeneraal Ismail Ghani, een veteraan van de oorlog tussen Iran en Irak die al decennia actief is in de Quds Force en heeft gevochten tegen ISIS in Syrië. Hij is een officier van gelijke gestalte en bekwaamheid.

Het beleid van Iran en de ondersteuning van buitenlandse groepen zullen toenemen. De VS hebben niets gewonnen met hun aanval maar zullen de gevolgen voor de komende decennia voelen. Vanaf nu zal zijn positie in het Midden-Oosten ernstig worden beperkt. Anderen zullen hun plaats innemen.

 

Lees ook:  Zetten Trump en zijn bondgenoten Dr. Fauci af als de pandemische zondebok?

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd door “Moon Of Alabama” –

Waardeer dit artikel!!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine donatie klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Comments

comments