Nadat Mossad zich op Soleimani had gericht, trok Trump de trekker over

Nadat Mossad zich op Soleimani had gericht, trok Trump de trekker over

5 januari 2020 1 Door Indignatie redactie

Afgelopen oktober sprak Yossi Cohen, hoofd van de Israëlische Mossad, openlijk over de moord op de Iraanse generaal Qassem Soleimani, het hoofd van de elite Quds Force in de Islamitische Revolutionaire Garde van Iran.

“Hij weet heel goed dat zijn moord niet onmogelijk is,” zei Cohen in een interview. Soleimani had geprezen dat de Israëliërs hem in 2006 probeerden te vermoorden en faalden.

“Met alle respect voor zijn gebrul,” zei Cohen, “hij heeft nog niet noodzakelijk de fout begaan die hem op de prestigieuze lijst van Mossad’s moorddoelen zou plaatsen.”

‘Richt Israël zich op de hoogste generaal van Iran voor moord?’ Vroeg ik op 24 oktober. Op donderdag werd Soleimani gedood in een luchtaanval in opdracht van president Trump.

Soleimani’s konvooi werd getroffen door Amerikaanse raketten toen hij een vergadering op de luchthaven van Bagdad verliet te midden van anti-Iraanse en anti-Amerikaanse demonstraties in Irak. Aanhangers van een door Iran gesteunde militie hadden afgesproken zich terug te trekken uit de Amerikaanse diplomatieke compound in ruil voor een belofte dat de regering een parlementaire stemming zou toestaan ​​over de verwijdering van 5.000 Amerikaanse troepen uit het land.

Het Pentagon bevestigde de militaire operatie, die “op aanwijzing van de president” kwam en “gericht was op het afschrikken van toekomstige Iraanse aanvalsplannen.” Het Pentagon beweerde in een  verklaring  dat generaal Soleimani “actief plannen ontwikkelde om Amerikaanse diplomaten en dienst aan te vallen leden in Irak en in de hele regio. ”

De Israëlische premier Bibi Netanyahu was, onder beschuldiging van aanklachten, de eerste en enige nationale leider die de actie van Trump steunde, terwijl hij beweerde dat Trump volledig alleen handelde.

“Net zoals Israël het recht heeft op zelfverdediging, hebben de Verenigde Staten precies hetzelfde recht”, vertelde Netanyahu aan verslaggevers in Griekenland. “Qassem Soleimani is verantwoordelijk voor de dood van Amerikaanse burgers en andere onschuldigen, en hij was van plan meer aanvallen uit te voeren.”

De Iraanse president Hassan Rouhani beloofde vergelding voor de dood van de generaal en   tweette dat “Iran wraak zal nemen voor deze gruwelijke misdaad.”

Staat vijand

Soleimani was de meest capabele vijand van de Verenigde Staten en Israël in de regio. Als hoofd van de Al-Quds-macht was Soleimani een meester in de asymmetrische oorlogsvoering van Iran, waarbij hij proxy-strijdkrachten gebruikte om de vijanden van Iran te bloeden, terwijl het vermogen van de regering om plausibel betrokkenheid te ontkennen behouden bleef.

Na de Amerikaanse invallen in Irak financierde en leidde hij anti-Amerikaanse milities op die aanvallen op lage niveaus op Amerikaanse bezettingstroepen lanceerden, waarbij 600 Amerikaanse militairen werden gedood en druk werd uitgeoefend voor de terugtrekking van de VS.

In de afgelopen jaren leidde Soleimani twee succesvolle Iraanse militaire operaties: de campagne om ISIS in 2015 uit West-Irak te verdrijven en de campagne om de jihadistische troepen te vernietigen die tegen de Syrische Bashar al-Assad waren. De Verenigde Staten en Israël hekelden de rol van Iran in beide operaties, maar konden niet voorkomen dat Iran de overwinning claimde.

Lees ook:  Forum voor democratie wil basisinkomen is dit haalbaar

Soleimani had het afgelopen jaar een leidende rol in de Iraakse politiek op zich genomen. De anti-ISIS-campagne was gebaseerd op Iraakse milities, die de Iraniërs steunden met geld, wapens en training. Nadat ISIS was verslagen, behielden deze milities nog steeds een prominente rol in Irak die velen kwalijk namen, wat leidde tot demonstraties en rellen. Soleimani probeerde de regering te stabiliseren en de protesten tegen de Verenigde Staten te kanaliseren toen hij werd vermoord.

In dezelfde periode zette Israël zijn programma van gerichte moord voort. In de afgelopen tien jaar heeft Mossad  volgens de Israëlische journalist Ronen Bergman ten minste vijf Iraanse nucleaire wetenschappers vermoord in een poging het nucleaire programma van Iran te dwarsbomen. Yossi Melman, een andere Israëlische journalist, zegt dat Mossad 60-70 vijanden buiten zijn grenzen heeft vermoord sinds de oprichting in 1947, hoewel geen enkele zo prominent aanwezig is als Soleimani.

Israël begon vorig jaar ook te staken bij de door Iran gesteunde milities in Irak. De Verenigde Staten deden hetzelfde op 29 december, waarbij 19 jagers werden gedood en anti-Amerikaanse demonstraties werden aangespoord die even groot waren als de anti-Iraanse demonstraties van een maand geleden.

Nu belooft het doden van Soleimani meer onrust, zo niet een open oorlog. Het idee dat het Iraanse aanvallen zal afschrikken is dwaas.

“Dit betekent niet  betekenen  oorlog”, schreef de voormalige ministerie van Defensie officieel Andrew Exum, “Het zal niet  leiden tot  oorlog, en het doet geen  risico  oorlog. Niks van dat. Het  is  oorlog. 

De Koeweitse krant Al-Jarida berichtte een jaar geleden dat Washington Israël groen licht had gegeven  om Soleimani te vermoorden . Al-Jarida, die de afgelopen jaren exclusieve verhalen uit Israël heeft verbroken, citeerde een bron in Jeruzalem die zei dat “er een Amerikaans-Israëlische overeenkomst is” dat Soleimani een “bedreiging vormt voor de belangen van de twee landen in de regio.” wordt algemeen aangenomen in de Arabische wereld dat het papier wordt gebruikt als een Israëlisch platform voor het overbrengen van berichten naar andere landen in het Midden-Oosten.

Trump heeft nu de wensen van Mossad vervuld. Na zijn intentie te hebben uitgesproken om de ” stomme eindeloze oorlogen” van Amerika te beëindigen, heeft de president effectief de oorlog verklaard aan het grootste land in de regio in solidariteit met Israël, het meest impopulaire land in het Midden-Oosten.Lees ook:  Waarom zou je oorlog voeren met Iran?

Comments

comments