VVD, partij van dwang, uitbuiting en klassenhaat

VVD, partij van dwang, uitbuiting en klassenhaat

5 januari 2020 1 Door Indignatie redactie

De VVD wil dat mensen zonder werk gedwongen worden om een ”tegenprestatie” te leveren. Mensen moeten van de neoliberale partij vooral aan zichzelf denken en zichzelf redden, een centrale eigenschap van het neoliberalisme. Want dankzij de VVD (en CDA, PvdA, D66, ChristenUnie en steun van extreemrechts) is de sociale zekerheid in Nederland zo goed als vernietigd. De ”participatie-wet” was de laatste grote neoliberale aanval op vooral de zwakste arbeiders, jonge Nederlanders met een arbeidshandicap. Deze jongeren leven dankzij VVD en PvdA nu meer in armoede dan voor 2015. Daar zitten de neoliberalen van beidde partijen niet mee. Mark Rutte wil vooral de arbeidersklasse laten bloeden om het kapitalisme van dienst te zijn!

In 1970 waren 38.000 mensen lid van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie. Dat waren vooral oude liberalen heilig geloofde in het liberalisme. Ze vormde echter een duidelijke minderheid omdat Nederland toen nog erg verzuild was. Echter in diezelfde jaren 70 zou de VVD enorm gaan groeien omdat de ontzuilde jeugd zocht naar een alternatief en de liberalen konden met hun individualistische leer goed inspelen op een deel van de Nederlanders die genoeg hadden van kerk, staat en familie. De VVD groeide enorm onder Hans Wiegel, die gaf de liberale partij in 1972 meer dan 22 zetels in de Tweede Kamer!

Wiegel zou in de jaren 70 gaan pleiten voor het neoliberalisme. Een nieuwe rechtse ideologie gebaseerd op extreem-kapitalisme en een ijzeren overtuiging dat de markt alles beter en ook goedkoper zou kunnen doen dan de overheid. Veel landen hadden in die tijd nog staatsbedrijven en die werkte niet altijd efficiënte. De VVD vond het een verspilling van overheidsgeld dat bedrijven die geen winst konden steeds boven water gehouden werden. Veel individualistische stemmers vonden dat ook en gingen massaal VVD stemmen!

Lees ook:  Onze burgers verliezen hun geloof, niet alleen in de overheid ook in de democratie

Het toppunt voor de partij van Hans Wiegel was 1978. Toen waren meer dan 100.000 mensen lid. In de Tweede Kamer hadden de neoliberalen toen der tijd 28 zetels. Anders dan het CDA en de PvdA, heeft de VVD in 40 jaar tijd haar electoraat eigenlijk nooit verloren. Er is een zeer grote groep Nederlanders die heilig geloven in de markt economie en dat zo min mogelijk overheid alles beter doet. Dit zijn vaak mensen die profiteren van het kapitalistische systeem, het zijn niet de armste arbeiders en meestal zitten de grootste kapitalisten ook bij de VVD!

Hoewel de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie altijd tussen 15% en 20% van de stemmers heeft weten te bereiken, is hun ledenaantal wel enorm gezakt. Eind jaren 80 hadden 20.000 leden de VVD al verlaten en nog eens tien jaar later had de neoliberale partij nog maar 51.585. Dat was in 1999, nu twintig jaar geleden. In het jaar 2019 heeft de VVD een ledenaantal van 25.557, het laagste aantal sinds begin jaren 50 van de vorige eeuw. Toch stemde zeker 2.238.351 op de partij van Mark Rutte bij de verkiezingen van 2017!

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Het einde van het kabinet van Rutte

Voor de neoliberaal is een arbeider een onderdeel van de grote kapitalistische machine. Een belangrijk onderdeel van deze machine is dwang. Het kapitalisme draait op het uitbuiten van arbeiders om de bezittende klasse te verrijken. In Nederland bezitten 500 personen meer dan 14% van het totale landvermogen, we praten dan over miljarden aan euro’s. Internationaal hebben 42 superrijken hebben meer geld dan 50% van de planeet. Dit zijn de kille cijfers en resultaten van bijna 40 jaar neoliberalisme. Dat begon onder dictator Pinochet in Chili en verspreiden als een giftige olievlek over de wereld. Het westen was zo onder de indruk van hoe Pinochet voor massa rijkdom zorgde (door te stelen van de arbeiders) dat westerse leiders zijn economisch beleid prezen en steunde!

In Nederland vindt de VVD het volkomen terecht dat hun elitaire politici een bovenmodaal salaris verdienen en ook recht hebben op wachtgeld. VVD’er Klaas Dijkhoff krijgt 37.000 euro omdat hij (slechts) vier weken aan de top stond van een ambtenarenapparaat. Ondertussen vinden de neoliberalen dat iedereen die een uitkering krijgt, streng in de gaten gehouden moet worden. Wie weigert om een ”tegenprestatie” te leveren voor net 950 euro per maand, wordt gekort waardoor armoede alleen maar toeneemt. Dat is de dwang die de VVD graag gebruikt. Natuurlijk geldt dat niet voor hun eigen mensen en klasse. Want de rijken en de kapitalisten krijgen al 40 jaar cadeautjes van hun politici!

Lees ook:  'Houd vrienden dichtbij maar vijanden dichterbij': waarom Donald Trump werkt met bloeddorstige Neocons

Het is geen toeval dat de ongelijkheid toeneemt sinds 2012. Dat is het plan van elke neoliberale partij. Armoede en ongelijkheid veroorzaken is centraal binnen de leer van het markt fundamentalisme. Lonen laag houden, uitkeringen tot een minimum en vooral dwang toepassen om baanlozen te laten werken zonder rechten. Dat is wat elke neoliberale overheid in Nederland al jaren doet. Daarvoor is niet eens de VVD echt nodig, want ook CDA, D66 en de Partij van de (dwang) Arbeid geloven hierin. Nu de gemeentes de zorg hebben voor uitkeringen gaan rechtse colleges van B&W natuurlijk graag gebruik maken van iedereen die niets ”bijdraagt aan de kapitalistische machine”!

Die krijgen dan de opdracht om arbeid te verrichten als zogenaamde ”tegenprestatie” voor het feit dat ze in de WW of bijstand zitten. 20 tot 30 uur werken voor de gemeente, wie weigert wordt gekort. Dat is de logica van neoliberaal rechts en ook gevestigd links waarin we de PvdA, GroenLinks en SP vinden. Want ook gemeentes waar de Sociaaldemocratische Partij meedoet hanteren deze methodes. Daarom wordt de SP niet meer gezien als alternatief. Gevestigd links heeft zijn greep op werkende mensen verder verloren, omdat ze er niet in is geslaagd om solidariteit langs klassenlijnen te organiseren tegenover de verdeel-en-heers- en zondebokpolitiek van rechts, met name door de VVD!Comments

comments