1 miljard dode dieren: onder een ‘brandende rode lucht’ in Australië doden apocalyptische bosbranden koala’s, kangoeroes en talloze andere wezens

1 miljard dode dieren: onder een ‘brandende rode lucht’ in Australië doden apocalyptische bosbranden koala’s, kangoeroes en talloze andere wezens

6 januari 2020 0 Door Indignatie redactie

Honderden miljoenen dieren zijn gestorven in de bosbranden die maandenlang woedden, koala’s sterven massaal af. De Australische fauna lijdt eronder. Het is het uur van vrijwilligers.

Canberra- kangoeroes die door rook in het struikgewas stuiteren. Vogels die op de grond vallen, zijn uitgeput door de hitte. En koala’s die aan de bomen branden. Branden woedden al maanden in Australië. Hele gebieden zijn verwoest – en ook een groot deel van de unieke flora en fauna van het continent. Hoeveel is nog niet duidelijk.

Honderden miljoenen dieren zijn voorzichtig geschat door wetenschappers in New South Wales alleen aan de zuidoostkust. Foto’s van verkoolde kangoeroes raken mensen in het merg. Verhalen van geredde dieren zijn balsem: zoals die van een kleine koala die net onderdak heeft gevonden in een vrachtwagen. Of verhalen over brandweerlieden die de dieren terugwinnen en water geven. Koala’s kunnen niet springen zoals kangoeroes of wallaby’s. De zakzoogdieren krullen in de bomen tijdens de branden, wat verwoestend is.

Tienduizenden dieren overleven de branden niet

Het ziet er niet goed uit voor het leefgebied en de populatie van de koala – net als kangoeroes zijn ze alleen inheems in Australië. Zo bevindt Sue Ashton, het hoofd van het enige Koala-ziekenhuis van het land in Port Macquarie, dat zich bevindt in een van de brandzones. Ze schat dat tienduizenden dieren het land niet hebben bereikt. “Honderden koala’s zijn alleen in ons gebied gestorven,” vertelde ze het Duitse persagentschap maandag. In een lang bestudeerd gebied stierf ongeveer tweederde van de bevolking.

Op kangoeroe-eiland, een populaire vakantiebestemming in het zuiden van het land, volgens schattingen van natuurbeschermers, is de helft van de dieren gestorven of zal dit waarschijnlijk gebeuren. Dit kan de helft van de ongeveer 50.000 koala’s omvatten. Er is geen voedsel meer, veel van de dieren die niet stierven in het vuur zullen verhongeren, zoals een parkeigenaar de krant “Adelaide Now” vertelde. Het zou jaren duren voordat de dierenwereld zich zou herstellen.

In Australië zijn er ook dieren waar veel mensen in Nederland nog nooit van hebben gehoord: de smalvoetige zakmuis of de konijnenkangoeroe. Euan Ritchie, professor in de ecologie van de Deakin University, zei dat het te vroeg was om de gevolgen van de branden voor elke soort te beoordelen. “We maken ons grote zorgen over veel regenwoudsoorten die meestal geen brand ervaren en daarom niet bijzonder resistent zijn.”

Maak je zorgen over de volgende generatie

In de vuurgebieden is het het uur van vrijwillige dierenredders, de Wires-organisatie telt 2.600 mensen. Zelfs hun woordvoerder John Grant kan niet zeggen hoe ernstig de branden zijn. Maar alleen al in december ontving Wires 20.000 oproepen om hulp. De organisatie zorgt voor vogels, kangoeroes en wallaby’s, vooral baby’s, evenals wombats en opossums. Veel kangoeroemoeders gooien hun nakomelingen uit de zak om zichzelf te redden, zoals Grant zegt. “We geven om de volgende generatie.” Veel dieren zouden ook moeten worden ingeslapen.

De in München geboren Inga Schwaiger helpt ook om dieren te redden. Ze woont in Balmoral, een vuurgebied. Na de branden was alles daar zwart, vertelde de 61-jarige het Duitse persagentschap. Je vindt zelfs geen botten. “Ik heb maar één konijn gevonden dat al dood was.” Wat er nu volgens haar gebeurt, is dat de overlevende dieren uit de struik komen en overreden worden. De helpers geven niet op. Schwaiger verzorgt momenteel vogels thuis. Ze heeft veel te maken met het redden van dieren: “Ik doe het de hele dag.”

1 miljard dode dieren: onder een ‘brandende rode lucht’ in Australië doden apocalyptische bosbranden koala’s, kangoeroes en talloze andere wezens

Een heel continent wordt getransformeerd in “een verkoolde, apocalyptische nachtmerrie” , en experts vertellen ons dat er misschien al een miljard dieren zijn gestorven in de gruwelijke bosbranden die overal in Australië woeden. Extreem sterke winden en recordhoge temperaturen gaan ideale omstandigheden creëren voor de branden om deze week nog meer te verspreiden, maar ambtenaren zullen er alles aan doen om te proberen ze onder controle te krijgen. Op dit moment branden 146 vuren in het hele land. Met temperaturen in sommige gemeenschappen die 120 graden Fahrenheit bereiken, en met winden die deze week naar verwachting 80 km / u of hoger zullen raken, lijken dingen zeker nog erger te worden voordat ze beter worden. Het totale aantal verbrande hectaren vertegenwoordigt al een groter gebied dan de hele natie van Zwitserland, en deze crisis is nog lang niet voorbij.

Op zondag probeerden duizenden brandweermannen dapper de kolossale bosbranden die momenteel door Zuidoost-Australië rippen te bedwingen, terwijl de hele staat New South Wales “werd verlicht door een buitenaardse, brandende rode lucht” …

Lucht werd zondag boven delen van Zuidoost-Australië bloedrood toen bewoners hun toevlucht zochten tegen dodelijke bosbranden en een senior brandweerman beschreef de afgelopen 24 uur als “een van onze slechtste dagen ooit”.

Foto’s van Pambula, in de staat New South Wales, toonden een griezelig, met rook gevuld landschap, met verlaten straten verlicht door een buitenaardse, laaiende rode lucht.

Maar het was vooral een verliezende strijd om de brandweer. Deze bosbranden zijn echt ongekend, en toen ze eigenlijk hun eigen onweersbuien begonnen te produceren, was dat gewoon te veel voor de dappere brandweerlieden om mee om te gaan …

Lees ook:  De premier van Australië waarschuwt dat het leven pas weer 'normaal' zal worden als er een coronavirusvaccin arriveert

Bosbranden die een groot deel van Zuidoost-Australië verwoestten, brandden zo heet dat ze hun eigen onweersbuien en bliksem creëerden – vergelijkbaar met omstandigheden tijdens een vulkaanuitbarsting of atoombom. Brandweerman Michael Brearley leidde de verdediging van Wingello, een klein stadje ongeveer 160 kilometer ten zuiden van Sydney, toen zich op zaterdag een enorme wolk begon te vormen. Hij wist dat het slecht nieuws was: het gebied had al weken nauwelijks een druppel regen gezien.

In plaats daarvan regende het vuur dat neerregende door de vorming van pyrocumulonimbuswolken – gecreëerd door intense hitte die lucht snel naar boven rookt in de rookpluim van een wildvuur, vocht aanzuigend en resulterend in onweersbuien. Wetenschappers zeggen dat ze het weerfenomeen pas beginnen te begrijpen, waardoor het gedrag moeilijk te voorspellen is. “Toen de zuidelijke windverandering toesloeg, stortte de wolk in en het wierp gewoon vuur in het bos direct ten zuiden van de stad,” zei de heer Brearley. “We schreeuwden om meer middelen. Het vuur was op ons. ‘

Wanneer de winden echt oplaaien, kunnen deze branden met enorme snelheid bewegen en in sommige gevallen zijn de vlammen tot 200 voet lang.

Onnodig te zeggen dat veel dieren niet in staat zijn om bosbranden van die omvang te ontlopen. Miljoenen en miljoenen dieren zijn al gestorven, en het is een tragedie die de hele wereld schokt.

Een paar dagen geleden werd ons verteld dat bijna een half miljard dieren tot nu toe zijn gestorven. Het volgende komt van CNBC …

Bijna een half miljard dieren in de staat New South Wales in Australië zijn de afgelopen maanden gedood door woedende bosbranden, en het verwoestende dodental zal naar verwachting toenemen.

Ongeveer 480 miljoen zoogdieren, vogels en reptielen zijn getroffen sinds de bosbranden in september begonnen, volgens ecologen van de Universiteit van Sydney, die toevoegen dat het werkelijke aantal waarschijnlijk veel hoger is.

Maar nu vertellen experts ons dat het waarschijnlijk is dat een miljard dieren zijn gestorven. Het volgende komt uit een Britse nieuwsbron …

HARTBREKENDE beelden tonen de verkoolde overblijfselen van dode koala’s en kangoeroes – omdat experts vrezen dat de verwoestende Australische bosbranden een MILJARD dieren hebben gedood.

Een gruwelijke video toont de huiveringwekkende scènes van verbrande lijken van dieren langs de weg van Batlow in New South Wales – een van de gebieden die het weekend het zwaarst zijn getroffen door de helden.

Ik kan me niet nog een ramp in mijn hele leven herinneren die zoveel dieren in zo’n korte periode heeft gedood.

En volgens Stuart Blanch van WWF Australië zullen in de komende weken en maanden veel meer dieren sterven …

Hij zei: “Dieren die door de branden komen, zullen de komende weken en maanden blijven sterven vanwege uitdroging, honger, ziekte en gemakkelijker prooi zijn voor wilde katten en vossen.

“Zelfs dieren die niet dood worden verbrand worden gekookt vanwege extreme temperaturen, of ze raken erg in de war en verloren door de rooknevel, zodat onze dieren geen kans maken op deze massale mega-branden die vlammen tot 200 ft verbranden hoog.”

Als je enige sympathie hebt voor andere wezens, zijn de afbeeldingen die uit Australië komen absoluut hartverscheurend. In het bijzonder zijn sommige foto’s van een kangoeroe die ernstig was verbrand om hulp te vragen , over het hele internet viral geworden …

Deze hartverscheurende foto’s laten het moment zien waarop een kangoeroe om hulp smeekt in de nasleep van de verwoestende bosbranden in Australië. Het buideldier kreeg enorme brandwonden op zijn lichaam voordat een tiener het met water doordrenkte en het te drinken gaf. Het getroffen dier is een van de miljarden die zijn verstrikt in de ergste bosbranden van Australië, die ongecontroleerd blijven branden over een gebied dat meer dan een derde van de grootte van Engeland is.

Natuurlijk kunnen kangoeroes vrij snel bewegen, en zo velen van hen hebben kunnen ontsnappen uit de branden.

Maar koala’s kunnen helemaal niet snel bewegen en experts waarschuwen dat tot 30 procent van alle koala’s die er zijn al gestorven is …

“Tot 30% van de koala’s in de regio is mogelijk gedood, omdat tot 30 procent van hun habitat is vernietigd,” vertelde de Australische federale minister van Milieu Sussan Ley vorige week aan de Australian Broadcasting Corporation. “We zullen meer weten wanneer de branden zijn gedoofd en een goede beoordeling kan worden gemaakt.”

Dit lijkt de ergste natuurramp in de moderne geschiedenis van Australië te zijn, en premier Scott Morrison vertelt ons dat de branden “maandenlang kunnen branden” voordat ze eindelijk uitgaan.

Helaas is de waarheid dat onze hele planeet sterft, we zullen de komende maanden en jaren nog ergere rampen zien en er is absoluut niets dat we kunnen doen om dit te voorkomen.

Het seizoen van “de perfecte storm” is hier en het wordt een buitengewoon pijnlijke tijd voor de hele planeet.Lees ook:  Waarom klimaatontkenning overleeft terwijl Australië brandt

Comments

comments