Amerika’s terroristische aanval op Qassem Soleimani

Amerika’s terroristische aanval op Qassem Soleimani

6 januari 2020 0 Door Indignatie redactie

De recente militaire operatie van Washington op Iraaks grondgebied tegen functionarissen van zowel Iran als Irak was een schending van de territoriale integriteit van beide landen en een daad van terrorisme.

DE GEVOLGEN VAN EVENEMENTEN

Op 3 januari zaten Qassem Soleimani en Abu Mahdi Al-Muhandis, samen met 10 commandanten van de Iraakse Popular Mobilization Forces aan boord, in twee auto’s op een luchthaven in Bagdad. De voertuigen werden aangevallen door Amerikaanse militaire drones die alle passagiers aanvielen en doodden. Het Pentagon claimde de verantwoordelijkheid voor de staking en kondigde aan dat het was bevolen door president Donald Trump.

Trump betoogde dat Iran de afgelopen week achter de gebeurtenissen aan de Amerikaanse ambassade in Bagdad zat. Natuurlijk zijn Amerikaanse functionarissen eraan gewend geraakt te beweren dat Iran achter elk incident zit dat in strijd is met hun belangen in het Midden-Oosten – natuurlijk hebben ze geen enkel bewijs voorgelegd.

Het Pentagon zegt dat de aanval van het Amerikaanse leger een reactie was op de anti-Amerikaanse activiteiten van Iran in de regio. Laten we echter niet vergeten dat de VS slechts een week geleden verschillende luchtaanvallen tegen de Popular Mobilization Forces in Irak lanceerde, wat een uiterst negatieve reactie van de Iraakse autoriteiten uitlokte.

REACTIES UIT DE HELE WERELD

De Islamitische Republiek van de hoogste leider van Iran, Ayatollah Ali Khamenei, verklaarde dat harde wreedheid wacht op iedereen die de moord heeft gepleegd. De Iraanse president Hassan Rouhani zei ook dat de bevolking van Iran en de regio wraak zullen nemen voor de aanval. De Nationale Veiligheidsraad van Iran heeft in een verklaring gezegd dat het wraak zal nemen op Amerika wanneer en waar dit passend wordt geacht. Het lijkt erop dat de VS verantwoordelijk zal worden gehouden voor zijn acties.

De Amerikaanse staatssecretaris Mike Pompeo twitterde waanzinnig dat Irakezen blij zijn met de dood van Soleimani, terwijl Trump een Amerikaanse vlag tweette als symbool van de overwinning.

Secretary Pompeo on Twitter

Iraqis – Iraqis – dancing in the street for freedom; thankful that General Soleimani is no more. https://t.co/huFcae3ap4

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu prees voorspelbaar het besluit van Trump. Democratisch leider Nancy Pelosi noemde de maatregel echter een gevaarlijke intensivering van de spanningen en merkte op dat de aanval werd gestart zonder de toestemming of raadpleging van het Congres.

PM of Israel on Twitter

Prime Minister Benjamin Netanyahu: “Just as Israel has the right of self-defense, the United States has exactly the same right. Qassem Soleimani is responsible for the death of American citizens and many other innocent people. He was planning more such attacks. https://t.co/tuCKQn0mbf

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de moord een roekeloos provocerende actie. De woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova, zei dat de VS probeert de machtsverhoudingen in het Midden-Oosten te veranderen, maar verzekerde dat de moord alleen zal leiden tot verdere escalatie van spanningen.

Andrew S. Weiss on Twitter

New #Soleimani talking points: Russian MFA’s Zakharova complains that “US military acted on the orders of US politicians. We need to remember and understand that. US politicians have their own interests, notably, that’s it’s an election year” #WagTheDog https://t.co/a19ko5sqKx

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken uitte bezorgdheid over de toenemende spanningen tussen Iran en Amerika en kondigde aan dat de luchtaanvallen in de VS de onveiligheid en instabiliteit vergroten. Turkije zei dat Irak niet langer een toneel van botsingen moet zijn en riep alle partijen op om te werken aan vrede en stabiliteit in het Midden-Oosten.

De woordvoerder van Justice and Development Party, Omer Celik, noemde de operatie van de VS een provocerende actie tegen Irak en de hele regio. Celik voegde eraan toe dat acties zoals moorden, interne interventies en religieuze geschillen Irak en de regio als geheel in een ernstige situatie van ernstige instabiliteit zullen slepen. De woordvoerder van de Turkse president, Ibrahim Kalin, riep alle partijen op zich rationeel te gedragen en te weigeren maatregelen te nemen die de spanningen verder zouden kunnen vergroten.

Emre Peker on Twitter

Turkey has always been against foreign interventions, assassinations & sectarian conflicts in the region,” @MFATurkey says after US strike kills Gen. Soleimani. “We are deeply worried about the escalating tension between the US & #Iran in the region.” https://t.co/PJObVm0NX2

De Iraakse premier Adil Abdul-Mahdi omschreef de actie van de VS als vijandig. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken bekritiseerde ook zwaar het ongeoorloofde gebruik van geweld door de Verenigde Staten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde dat het geweld in Bagdad alleen maar zou toenemen.

De moord op Soleimani en de daaropvolgende reactie van politici in de hele regio zouden de invloed van de VS in Irak waarschijnlijk ernstig kunnen verminderen.

De acties van Trump hebben een diepere alliantie tot stand gebracht tussen loyale strijdkrachten met Iran, en hebben verzekerd dat Iran gerechtvaardigd is in militaire ogen buiten zijn grenzen in de ogen van andere naties. Iran kan nu profiteren van de verminderde invloed van de VS in Irak en aandringen op meer politieke activiteit van populaire mobilisatie-eenheden zoals de Libanese Hezbollah onder auspiciën van loyale troepen naar Iran.

ALGEMENE RESULTATEN VAN SOLEIMANI IN HET MIDDEN-OOSTEN

Sinds de Islamitische Revolutie van 1979 in Iran is de defensieve strategie van het land ontworpen als reactie op Israëlische dreigingen, vaak gebaseerd op proxy-oorlogen. Daartoe heeft Iran het belangrijkste instrument in zijn arsenaal opgericht, de buitenlandse tak van de Islamitische Revolutionaire Garde, de Quds Force.

In 1997 werd Qasem Soleimani, gelijktijdig met de opkomst van de Taliban in Afghanistan, benoemd tot commandant van de Quds Force om de infiltratie van de Taliban in Iraans grondgebied te helpen voorkomen. Later, door de defensieve strategie van Iran correct toe te passen, kon hij de Libanese tak van Hezbollah en Palestijnse milities aanzienlijk versterken. De Quds Force speelde een belangrijke rol in het bevrijden van Libanon uit Israëlische bezetting in 2002 onder leiding van Soleimani. Deze prestatie hielp Hezbollah een effectievere rol te spelen in de Libanese politieke arena, en kreeg uiteindelijk een kabinets- en parlementair lidmaatschap van de Libanese regering.

Soleimani speelde ook een zeer belangrijke rol in Irak. Toen het Amerikaanse leger in 2007 het consulaire kantoor van Iran in Erbil aanviel en vijf Iraanse diplomaten vasthield, lanceerde Soleimani geavanceerde responsoperaties. In de loop van deze operaties braken troepen in verband met Iran in een Amerikaanse militaire basis in Karbala met 5 doden en 3 gewonden. Dit was toen Soleimani bekend werd in de internationale arena.

Nadat ISIS in Irak was opgekomen, concentreerde Soleimani zijn inspanningen op deze nieuwe en gevaarlijke terroristische organisatie, hielp hij Iraakse militaire troepen te verenigen terwijl hij trainde en ondersteunde ze met groepen zoals Saraya Al-Khorasani, As’ib Ahl Al-Haq en Kata’ib Hezbollah .

In Syrië slaagde Soleimani erin de nationale defensietroepen te ontwerpen en te organiseren om tegen ISIS te vechten.

Giselle on Twitter

General Soleimani defeated ISIS and Al-Quaeda in Iraq, Syria and Lebanon. #TerroristTrump #iran #Soleimani

Soleimani richtte ook met succes de Liwa Fatemiyoun-groep op door Afghaanse strijders te organiseren en de Liwa Zainebiyoun-groep met Pakistaanse strijders, die beide een cruciale rol speelden in de oorlog tegen ISIS in Syrië en Irak.

Voordat Soleimani het bevel voerde, opereerde de Quds Force alleen in beperkte gebieden van Libanon en Palestina. Nadat hij de leiding had genomen, breidde de troepenmacht haar operationele basis uit over Afghanistan, Pakistan, Israël, Jordanië, Noord-Afrika, Irak, Syrië en uiteindelijk het Arabische schiereiland. Deze uitbreiding leidde tot een vermindering van de Amerikaanse invloed in het Midden-Oosten. Deze verminderde invloed was een van de belangrijkste redenen voor de geopolitieke verschuiving van de VS van het Midden-Oosten naar Azië.

Vince Beshara on Twitter

Short promo vid for the IRGC sponsored #Afghan militia Liwa Fatemiyoun and #Pakistani militia Liwa Zainebiyoun SE of #DeirEzzor, #Syria. Few shots of armor & other heavy equipped operated by the groups, and of course a quick appearance by Soleimani. https://t.co/jWRH5tQGLU

Onder leiding van Soleimani speelde de Quds Force van de IRGC een zeer directe rol bij de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Irak, evenals in het Libanese en Palestijnse verzet tegen Israël. Het heeft ook bijgedragen tot de integratie en het onderhoud van de betrekkingen tussen Syrië en Irak in de strijd tegen het terrorisme.

Een van de belangrijkste prestaties van Soleimani was echter het bevorderen van vriendschappelijke relaties tussen het volk en het leger thuis. Een zeer charismatisch figuur om mee te beginnen, hij werd extreem populair onder Iraniërs vanwege zijn rol in de strijd tegen ISIS in Syrië en Irak. Hij heeft veel gedaan om de relaties tussen de bevolking en het leger te verbeteren en conflicten te overwinnen die waren ontstaan ​​als gevolg van Britse en Amerikaanse propaganda.

WIE ZAL SOLEIMANI SUCCESEN?

Het leiderschap van Iran heeft generaal Esmail Ghaani gekozen als opvolger van Soleimani.

HuffPost on Twitter

Gen. Esmail Ghaani made his remarks in an interview with Iranian state television. https://t.co/Xpujcmxp8u

Ghaani diende eerder als plaatsvervanger in de Quds Force en voerde het bevel over een divisie tijdens de oorlog van Saddam Hussein met Iran. Hij nam deel aan vele belangrijke en gevoelige operaties die leidden tot de overwinning van Iran.

In tegenstelling tot Soleimani is Ghaani geen bekende figuur en zijn er weinig interviews met hem vrijgegeven: “Als er geen Islamitische Republiek was, zouden de VS de hele regio hebben verbrand,” zei Ghaani ooit. Aanstaande vrijdag beloofde Ghaani wraak te nemen op de VS voor de moord op zijn voorganger: “Heb geduld en je zult de lichamen van Amerikanen in het hele Midden-Oosten zien.”

Over het algemeen is het duidelijk dat de gedachte van generaal Ghaani in lijn is met die van generaal Soleimani, en dat hij in vrijwel dezelfde richting zal doorgaan. Het Iraanse leiderschap heeft ook aangekondigd dat de Quds Force zijn eerdere beleid zou handhaven, ongeacht de moord op Soleimani.

WAT GEBEURT ER VOLGEND?

Politieke autoriteiten van landen over de hele wereld hebben hun bezorgdheid geuit over de rebellie, spanning en uitgebreide botsingen tussen Iran en Amerika die waarschijnlijk het gevolg zullen zijn van de moord op Soleimani. Natuurlijk zal de beslissing van Trump een serieuze reactie van Iran teweegbrengen: een enorme strijd dreigt misschien voor de deur, de top van de 40-jarige vijandschap tussen de twee naties.

Iraanse functionarissen hebben duidelijk gemaakt dat ze snel en krachtig zullen reageren op de terroristische aanval van Washington. Iran heeft de afgelopen jaren effectief gereageerd op maatregelen die strijdig zijn met zijn belangen en aanvallen, ongeacht de bron. Bijvoorbeeld, na de Israëlische luchtaanval op posities in het westelijke deel van Irak, werd een drone-aanval uitgevoerd op een Aramco-raffinaderij in Saoedi-Arabië.

Iran reageerde resoluut op terroristische aanvallen door ISIS in Teheran en viel de posities van de terroristische organisatie in Syrië aan met raketten. Iran reageerde ook sterk op de inbeslagname van zijn inbeslagname van olietankers in Gibraltar en nam wraak door op zijn beurt een Britse olietanker in beslag te nemen.

Toen een Amerikaanse spionnenjager zijn luchtruim schond, aarzelde Iran niet om het vaartuig te vernietigen.

Met dit in gedachten, is het waarschijnlijk dat Iran binnenkort vergeldingsmaatregelen tegen de VS zal nemen. Er zijn verschillende mogelijkheden:

  • Er kunnen raketaanvallen worden uitgevoerd tegen Amerikaanse posities in Irak. Er is ook een mogelijkheid dat Iran Amerikaanse drones zal aanvallen waar ze zich ook binnen het bereik van hun luchtverdedigingssystemen bevinden.

  • Er kunnen acties worden ondernomen tegen Amerikaanse bondgenoten zoals Saoedi-Arabië of Israël, uitgevoerd door troepen die zijn verbonden met Iran, zoals Hamas, Libanese Hezbollah of de Houthi-beweging in Jemen.

  • De derde optie is waarschijnlijker, omdat Iraanse functionarissen altijd hebben geprobeerd het spanningsniveau in het Midden-Oosten te de-escaleren. Om dezelfde reden is het nogal vreemd om te geloven dat Iran een face-to-face confrontatie zal voeren in tegenstelling tot zijn huidige proxy oorlogsstrategie tegen de VS en zijn bondgenoten. De verdedigingsstrategie van Iran in het Midden-Oosten is gebaseerd op proxy-oorlogen: een hulpmiddel dat Soleimani zelf heeft ontworpen en uitgevoerd.

  • De acties van de VS hebben het land echter naar een totale oorlog geduwd en hebben een uitgesproken negatieve reactie in de hele regio teweeggebracht. Hoewel de moord zelf succesvol was, zal deze waarschijnlijk worden gevolgd door de gedwongen volledige terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Irak, ongeacht hoe Iran reageert. Met andere woorden, de terroristische aanval van Washington heeft geleid tot een algemene bevraging van de filosofie van de voortdurende aanwezigheid van Amerikaanse troepen in Irak.

  • De VS schonden openlijk de soevereiniteit en territoriale integriteit van Irak met deze staking en vermoordden Iraanse en Iraakse functionarissen. Internationaal komt dit neer op een proclamatie van oorlog tegen beide landen en heeft dit ernstige onveiligheid in het Midden-Oosten veroorzaakt.

  • De VS hebben keer op keer laten zien dat het wanhopig is om de inzet van troepen in het hele Midden-Oosten te rechtvaardigen via verschillende provocaties; deze keer kan Trump echter iets nog gevaarlijkers in gedachten hebben, met een beslissend doel voor de mensen in het Midden-Oosten.Comments

comments