De veroordeling van Israël begint in het Internationaal Strafhof

De veroordeling van Israël begint in het Internationaal Strafhof

6 januari 2020 0 Door Indignatie redactie

Het Palestijnse volk probeert al lang het ware gezicht van Israël te onthullen in internationale vergaderingen, en onlangs lijkt het erop dat het hen uiteindelijk is gelukt. Het Internationaal Strafhof zal binnenkort een rechtszaak aanspannen om Israëls oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid te onderzoeken. Dit is een grote overwinning voor degenen die al vele jaren zijn gecensureerd door Israël en zijn aanhangers, met name de Verenigde Staten.

The Real News on Twitter

After five years the International Criminal Court has finally decided to investigate Israel for war crimes. https://t.co/ojNq8B51VI

WAT IS DE FUNCTIE VAN HET INTERNATIONALE STRAFHOF?

Het Internationaal Strafhof (ICC) begon zijn activiteiten in 2002 en is internationaal bevoegd voor het onderzoeken van genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Israël en de VS zijn vanaf het begin zeer kritisch over het ICC geweest en geen van beide zijn lid van de instelling.

Een negatief aspect van de ICC heeft betrekking op de beperkte jurisdictie. Volgens de wet krijgen nationale rechtbanken van landen voorrang om de misdaden te vervolgen, terwijl het ICC alleen bevoegd is voor misdrijven wanneer nationale rechtbanken niet in staat of niet bereid zijn om onderzoek te doen.

MOHD HARIZ ANWAR on Twitter

Brazilian cartoonist Carlos Latuff on ICC’s opening of an investigation of Israel war crimes. #Genocide #GroupPalestine #قروب_فلسطيني

Het ICC is echter vrij om de misdaden van iemand ouder dan 18 jaar te vervolgen en geen enkele individuele, officiële of zelfs diplomaat is immuun voor een onderzoek.

WAT BETREFT DE HUIDIGE ZAAK TEGEN ISRAËL?

Sinds 2015 hebben de Palestijnen hun lidmaatschap van het ICC gebruikt om hun rechten tegen de misdaden van Israël te verdedigen, door hun claims te onderbouwen door bewijsstukken naar de organisatie te sturen. ICC-advocaat Fatou Bensouda kondigde aan dat de documenten voldoende bewijs hadden geleverd om een ​​rechtszaak tegen Israël aan te spannen. Bensouda onderstreepte dat Israël volhardt in het plegen van misdaden tegen de menselijkheid op de Westelijke Jordaanoever en wees erop dat hij de komende maanden met het onderzoek zou beginnen.

De vermeende oorlogsmisdaden van Israël zijn als volgt:

  • Aanval op de deelnemers van de Grote Mars van Terugkeer in de jaren 2018 en 2019, waarbij 183 mensen worden gedood.

  • De Semitische formatie van Jeruzalem.

  • Grootschalige detentie van Palestijnse kinderen.

  • Belegering van de Gazastrook sinds 2007 tot op de dag van vandaag. De Gazastrook heeft twee miljoen inwoners.

  • Massale inbeslagname van Palestijns land.

 

Hoe hebben Israël en Palestina gereageerd?

Israël weigert samen te werken met het ICC in de rechtszaak, omdat dit kan leiden tot de detentie van de Israëlische premier, hoofden van veiligheidsdiensten of legercommandanten.

Israël heeft het onderzoek geacht buiten de jurisdictie van het ICC te vallen en beweert juridische gronden voor weigering te hebben. In overeenstemming met de wet is het ICC alleen bevoegd om onderzoek te doen naar misdrijven die in een van de lidstaten zijn gepleegd, anders is goedkeuring door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vereist.

Gaza Trend on Twitter

This was NOT a mistake. This was a targeted assassination. This week Israel announced they are going to resume their targeted assassinations in Gaza. How many more innocent Palestinian men, women and children will be killed before the ICC does something?! #ICC4Israel https://t.co/U9NO9JY4Up

Lees ook:  Samenzweringspredikers: QAnon's Radical Unreality

Israël is geen lid van ICC en stelt daarom de jurisdictie van het ICC in vraag. De Israëlische autoriteiten kiezen er echter voor om het feit te negeren dat de vermeende oorlogsmisdaden plaatsvonden op Palestijns grondgebied en Palestina is lid van de ICC.

Het Internationaal Strafhof is bevoegd om onderzoek te doen naar de misdaden van burgers van al haar lidstaten of die van niet-lidstaten die binnen een lidstaat plaatsvinden.

DE STAND VAN ANDERE NATIES

De Verenigde Staten steunen voorspelbaar de weigering van Israël om mee te werken. Mike Pompeo, wijzend op het niet-lidmaatschap van Israël in ICC, was het ermee eens dat de organisatie geen recht heeft om een ​​zaak tegen Israël op te bouwen.

The Jerusalem Post on Twitter

@netanyahu thanked @SecPompeo for standing by #Israel after #ICC decision. https://t.co/lZihrWN0N3

Sommige Europese landen hebben ook slechte relaties met het ICC, ondanks het feit dat ze lid zijn. Italië, Frankrijk en Duitsland hebben grote meningsverschillen met de organisatie nadat het hen heeft veroordeeld voor de dood van duizenden Afrikaanse migranten die van plan waren te migreren naar Europa via de Middellandse Zee.

Iran en Turkije begroetten echter de beslissing van het ICC, net als de Arabische Liga.

DAILY SABAH on Twitter

Turkey welcomes ICC probe into alleged war crimes by Israel in Palestine https://t.co/dhLTXaM7FY

ISRAËLISCHE MISDADEN VERWIJDEREN

Volgens rapporten hebben samenwerkingen tussen Mossad-agenten en Europese veiligheidsdiensten ertoe geleid dat tal van potentiële terroristische aanslagen op Europa zijn gedwarsboomd … maar de vraag is iets ingewikkelder. Mossad moet reageren op vragen over hoe het informatie ontvangt over terroristische groeperingen buiten Israëlische grenzen.

Hier zijn de mogelijke alternatieven:

  • Mossad is gerechtvaardigd in zijn acties omdat het werkt om levens te redden. Dit is het antwoord dat Israëlische functionarissen onderstrepen, maar het is zeer moeilijk te geloven vanwege het Israëlische record aan misdaden tegen de menselijkheid.

  • Mossad werkt buiten de Israëlische grenzen en gebieden van Europese landen, maar is het mogelijk dat Mossad in Europa actief is zonder de Europese veiligheidsdiensten te informeren? Dat mag zeker niet, wat een nauwe samenwerking van Mossad met veiligheidsdiensten van verschillende Europese landen impliceert.

  • Een dergelijke samenwerking vindt plaats in omstandigheden waarin Europeanen pessimistisch blijven jegens Israël en het als een veiligheidsdreiging beschouwen vanwege zijn repressieve beleid op plaatsen zoals de Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

  • De EU is daarom nogal ambivalent of onbeslist als het gaat om het onderzoek van het ICC. Natuurlijk heeft de nadruk die het ICC legt op Israëls oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid invloed op het Europese beleid ten aanzien van Israël en schaadt het het imago van de natie internationaal.

 

Lees ook:  Het karma van het rijk

DE TOEKOMST VAN HET ICC

De Verenigde Staten hebben formeel een standpunt ingenomen tegen het ICC en weigeren zelfs visa aan hun leden te verlenen. Anti-Israël ICC-maatregelen kunnen leiden tot een intensievere confrontatie tussen ICC en Amerika. De situatie in drie grote EU-landen (Italië, Duitsland en Frankrijk) is echter iets anders dan die in de VS. Deze landen zijn feitelijk lid van het ICC, ondanks hun moeilijke relatie met de organisatie. Een veroordeling van Israël door het ICC zou het slechte bloed tussen de organisatie en deze Europese landen niettemin kunnen versterken.

Ten slotte, als het Internationaal Strafhof Israël veroordeelt, zouden de lidstaten veroordeelde hooggeplaatste ambtenaren uit Israël moeten vasthouden als zij zich geheel op hun grondgebied zouden begeven. Gezien de sterke invloed van Israël onder de ICC-leden, zou dit landen ertoe kunnen bewegen zich terug te trekken uit de internationale instelling, wat kan leiden tot een ernstige verzwakking van het ICC.Comments

comments