IS een rolmodel? De Amerikaanse president Trump bedreigt Iran met aanvallen op culturele locaties

IS een rolmodel? De Amerikaanse president Trump bedreigt Iran met aanvallen op culturele locaties

6 januari 2020 0 Door Indignatie redactie

President Trump heeft Iran bedreigd met aanvallen op zijn culturele locaties als hij de drone-moord op majoor Gen. Qassem Soleimani durft te wreken. Hij kondigt hierbij een nieuwe schending van het internationale recht aan en volgt een traditie van IS.

President Donald Trump heeft zijn dreiging bevestigd om culturele sites in Iran aan te vallen. Op zaterdag had Trump al gedreigd 52 Iraanse doelen aan te vallen via Twitter, mocht Iran wraak nemen op de drone-moord op majoor generaal Qassem Soleimani door Amerikaanse doelen aan te vallen. Trump schreef letterlijk:

Iran spreekt vrijmoedig over het aanvallen van bepaalde activa van de Verenigde Staten als wraak voor onze bevrijding van onze terroristische leider, die net een Amerikaan heeft vermoord en vele anderen ernstig heeft verwond, om nog maar te zwijgen van alle mensen waarin hij zich bevindt Had onlangs honderden Iraanse demonstranten vermoord. Hij had onze ambassade al aangevallen en bereidde zich voor op verdere aanvallen op andere plaatsen.

Iran is al vele jaren een probleem. Laat dit dienen als een WAARSCHUWING dat als Iran Amerikanen of Amerikaanse bezittingen aanvalt, we ons richten op 52 Iraanse doelen (die de 52 Amerikaanse gijzelaars vertegenwoordigen die Iran vele jaren geleden had genomen), sommige op zeer grote schaal op hoog niveau en belangrijk voor Iran en de Iraanse cultuur. WE ZULLEN VOLDOEN aan deze doelen en Iran zelf ZEER SNEL EN ZEER HARD. De Verenigde Staten willen geen bedreigingen meer!

Donald J. Trump on Twitter

targeted 52 Iranian sites (representing the 52 American hostages taken by Iran many years ago), some at a very high level & important to Iran & the Iranian culture, and those targets, and Iran itself, WILL BE HIT VERY FAST AND VERY HARD. The USA wants no more threats!

Critici beschuldigden de president onmiddellijk van het plannen van oorlogsmisdaden en trokken parallellen met de systematische vernietiging van culturele activa door de Islamitische Staat (IS).

Niema Movassat on Twitter

Trump kündigt hier an, iranische Kulturstätten zu zerstören. Kein Verbrechen, welches das iranische Regime jemals begangen hat rechtfertigt derartige Drohungen. Wo ist da eigentlich noch der Unterschied zum IS, der syrische Kulturstätten zerstörte?! #USA #Iranwar #Iran https://t.co/VEHtx3KejG

Zlatko Percinic on Twitter

US Präsident @realDonaldTrump droht mit der Auslöschung der über 2000-jährigen iranischen Kultur. Damit stellt er sich und die #USA auf eine Stufe mit #ISIS. #Iran https://t.co/Aer51YeV8O

De Iraanse vice-minister van Buitenlandse Zaken Seyyed Abbas Araghchi zei dat de “vijandige en bedreigende” uitspraken van Trump “absoluut onaanvaardbaar en geschonden internationaal recht” waren. Een gebruiker liet Twitter (als mediabedrijf) zondag weten dat het gewelddadige beroep van Trump in strijd is met de regels van dit bedrijf en – volgens de impliciete conclusie – dat zijn account onmiddellijk moet worden geblokkeerd.

Misha Collins on Twitter

Hey, @Twitter, @realdonaldtrump is violating your rules by threatening to obliterate Iran. Thanks. https://t.co/BXbJaHjWe5 https://t.co/gSKZ9SuC3i

Lees ook:  Wat zegt de familie van Trump dat hij moet doen?

Trump kreeg echter ook steun. De conservatieve adviseur en lobbyist Jack Burkman op Twitter riep Teheran op om door te gaan zoals destijds met Dresden:

Laten we met Teheran doen wat we Dresden hebben aangedaan – aansteken en afbranden. Laten we Teheran een waarschuwing geven!

Jack Burkman on Twitter

Lets do to Tehran what we did to Dresden-light it up and burn it down. Lets make Tehran a memory!

Trump bevestigde zijn bedreigingen op zondag. Op de terugvlucht van Florida naar Washington vertelde hij journalisten dat Iran Amerikanen vermoordde en martelde en ze met bommen opblies:

En we zouden hun culturele sites niet mogen aanraken? Dat is niet hoe het werkt.

Maggie Haberman on Twitter

They’re allowed to kill our people. They’re allowed to torture and maim our people. they’re allowed to use roadside bombs and blow up our people. And we’re not allowed to touch their cultural site? It doesn’t work that way,” POTUS SAID.

Hezbollah: Onze vijand is niet het Amerikaanse volk

De verklaringen van de secretaris-generaal van de Libanese Hezbollah, verbonden met Iran, wiens militaire arm wordt beschouwd als een terroristische organisatie in westerse landen, staan ​​in schril contrast met de aankondigingen van de Amerikaanse president. Hassan Nasrallah kondigde ook vergelding aan in de vorm van aanvallen op Amerikaanse doelen, maar alleen op militaire wijze:

Lees ook:  Het werkt als je wilt: Groot-Brittannië scherpt de immigratieregels drastisch aan - dankzij Brexit

Natuurlijk bedoel ik niet het Amerikaanse volk categorisch. Ik hoop dat hier extreme duidelijkheid over is. We bedoelen niet het Amerikaanse volk. Er zijn Amerikaanse burgers in onze regio; Dealers, verslaggevers, journalisten, ingenieurs en artsen. Deze mogen niet worden aangeraakt.

Sam on Twitter

Nasrallah: “I want to be very clear, we don’t mean the American people. All across the region there are American citizens– traders, journalists, engineers, and doctors. They cannot be touched… any harm to U.S. civilians will only serve Trump’s agenda.” https://t.co/KzoBcQzbeb

Iran is – in tegenstelling tot de VS – een millennia-oude culturele natie. UNESCO telt 24 culturele sites in dit land dat op de werelderfgoedlijst staat. De bekendste is ook de oude Perzische koninklijke stad Persepolis.

Michaela Huber on Twitter

Welche iranischen Kulturgüter will Trump vernichten? Hier Beispiele. https://t.co/SQsKp9GGTJ

Azin Mohajerin on Twitter

I couldn’t pick my favorite place. They all my favorites #IranianCulturalSites #HandsOffIran #NoWarOnIran

De opzettelijke vernietiging van dergelijke sites is een oorlogsmisdaad, volgens een resolutie van de VN-Veiligheidsraad in 2015. Op Twitter hebben gebruikers al foto’s en video’s gedeeld van hun favoriete plaatsen die, zoals Trump heeft aangekondigd, binnenkort het doelwit kunnen worden van Amerikaanse militaire aanvallen.

 Comments

comments