Sociale media als overheidskanalen? – Trump wil het Amerikaanse Congres via Twitter informeren over oorlog

Sociale media als overheidskanalen? – Trump wil het Amerikaanse Congres via Twitter informeren over oorlog

6 januari 2020 0 Door Indignatie redactie

De Amerikaanse wet vereist dat de president het Congres op de hoogte stelt van oorlogshandelingen. Waarnemend president Donald Trump lijkt het niet zo nauw te zien – en zonder verder oponthoud maakt hij Twitter en Facebook hiervoor officiële kanalen.

Een wet aangenomen in 1973 , de zogenaamde “War Powers Resolution”, verplicht Amerikaanse presidenten om het Congres te informeren over alle oorlogshandelingen en de loop van gewapende conflicten. Blijkbaar te ingewikkeld voor Trump – de zittende president geeft er de voorkeur aan te voldoen aan zijn wettelijke informatie-eisen via Twitter en Facebook.

Volgens de wet zijn de president en het congres altijd gezamenlijk verantwoordelijk voor het aangaan van een gewapend conflict. Bovendien heeft de president het recht om soldaten naar de oorlog te sturen zonder de deelname van het Congres alleen na een oorlogsverklaring op basis van een wet of een nationale noodsituatie. Maar dat zou zijn voorafgegaan door een aanval op de Verenigde Staten, hun territoria of eigenschappen of hun strijdkrachten. Desondanks moet hij ook het congres binnen 48 uur raadplegen.

Hoewel verklaringen in de zogenaamde “sociale media” uiteraard niet voldoen aan de wettelijk verplichte informatieverplichting van het congres, schreef Trump zondag op Twitter:

Deze mediaposten dienen als een kennisgeving aan het Congres van de Verenigde Staten dat als Iran een Amerikaanse persoon of doelwit raakt, de Verenigde Staten snel en volledig terug zullen slaan, en misschien op een onevenredige manier. Een dergelijke juridische kennisgeving is niet nodig, maar zal nog steeds worden gegeven! “

Donald J. Trump on Twitter

These Media Posts will serve as notification to the United States Congress that should Iran strike any U.S. person or target, the United States will quickly & fully strike back, & perhaps in a disproportionate manner. Such legal notice is not required, but is given nevertheless!

Er is echter noch een oorlogsverklaring aan Iran noch een overeenkomstige Amerikaanse wet beschikbaar. De door Trump aangekondigde “vergeldingsaanvallen” zouden dus illegaal zijn en (hoe dan ook) een oorlogsmisdaad. De woordvoerster van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, wil nu een verdere escalatie van het conflict met Iran voorkomen met een stem in het Huis van Afgevaardigden Trump. In een brief aan haar partijcollega’s schreef Pelosi zondag dat het Huis van Afgevaardigden zou stemmen in de week die begint op de toepassing van de “War Powers Resolution”.

Lees ook:  Zelfs het 'onschuldige' verhaal van de reactie van Trump op de Russische premie is vernietigend

Het concrete doel is om de militaire actie van de Amerikaanse overheid tegen Iran te beperken tot 30 dagen, schrijft Pelosi. In haar brief noemde het Huis van Afgevaardigden de drone-aanval op de Iraanse generaal Qassem Soleimani “provocerend en onevenredig” en vervolgde: “Deze actie heeft onze militaire, diplomaten en anderen in gevaar gebracht door een ernstige escalatie van spanningen met Iran te riskeren.”

In het verleden veroordeelde Pelosi van de “Democraten” in ieder geval niet het doden van mensen door drone-aanvallen, ook al waren ze Amerikaanse burgers. “Misschien. Dat hangt ervan af,” antwoordde Pelosi toen ze in 2013 uit de Huffington Post kwam   gevraagd of de regering moest aankondigen of zij een drone-aanval op een Amerikaanse burger plant. In april 2010 was het al bekend dat de islamitische extremist Anwar al-Awlaki, die naast het Amerikaanse staatsburgerschap ook Jemenitische nationaliteit had, de eerste Amerikaanse burger was die sinds 2001 op de CIA-lijst van de meest gezochte extremisten werd geplaatst voor arrestatie of moorden worden geadverteerd.

De vrijlating van een gerichte moord op een Amerikaanse burger onder de Obama-regering werd in de media beschreven als ” ongekende actie “. Eind september 2011 was Anwar al-Awlaki eigenlijk “succesvol” – na een eerdere mislukte poging in mei van hetzelfde jaar – samen met een andere Amerikaanse burger en extremistische islamist, Samir Khan, en twee anderen in een drone-aanval in Jemen. “Mensen willen gewoon beschermd worden,” zei Pelosi in een interview met de Huffington Post . En verder:

Ga erop uit en doe het. Ik (de bevolking, notitie van de redacteur) zal je bekritiseren, maar ik wil beschermd worden.

Volgens de Amerikaanse media is het waarschijnlijk dat het Huis van Afgevaardigden onder controle van de Democratische Partij voor de aanpak van Pelosi zal stemmen. Er kan echter niet van worden uitgegaan dat het kan doorkomen in de Senaat, waar bekend is dat de Republikeinse partij een meerderheid heeft. Het was een ‘symbolische berisping’, schreef de Washington Times .

De regering van Trump rechtvaardigde het doden van Soleimani met verwijzing naar aanvallen die hij naar verluidt had gepland en op handen had voor Amerikaanse burgers en sprak over een daad van zelfverdediging. Bewijs hiervan werd aanvankelijk niet gepresenteerd. De officiële aankondiging door de Amerikaanse regering aan het Congres over de procedure vond zaterdag plaats volgens de Amerikaanse media.Lees ook:  Conflict tussen VS en Iran - Europa gaat in op de agressie van Washington

Comments

comments