6 augustus 2021

INDIGNATIE

Indignatie.nl jaagt altijd naar interessante, belangrijke en controversiële perspectieven grotendeels uitgesloten van de mainstream media

Het diepere verhaal achter de moord op Soleimani

iran

 9 total views,  3 views today

Dagen na de moord op generaal Qasem Soleimani komt nieuwe en belangrijke informatie aan het licht uit een toespraak van de Iraakse premier. Het verhaal achter de moord op Soleimani lijkt veel dieper te gaan dan wat tot nu toe is gemeld, waarbij Saoedi-Arabië en China betrokken zijn, evenals de rol van de Amerikaanse dollar als mondiale reservemunt.

De Iraakse premier, Adil Abdul-Mahdi, heeft details onthuld van zijn interacties met Trump in de weken voorafgaand aan de moord op Soleimani in een toespraak voor het Iraakse parlement. Hij probeerde verschillende keren op live-televisie uit te leggen hoe Washington hem en andere Iraakse parlementsleden in de gaten had gehouden om de Amerikaanse linie te volgen, en zelfs dreigde om valse vlag te schieten met sluipschutters van zowel demonstranten als veiligheidspersoneel om de situatie te ontsteken, herinnerend aan soortgelijke modi operandi gezien in Caïro in 2009, Libië in 2011 en Maidan in 2014. Het doel van een dergelijk cynisme was om Irak in chaos te brengen.

Hier is de reconstructie van het verhaal:

[Voorzitter van de Raad van afgevaardigden van Irak] Halbousi woonde de parlementaire zitting bij, terwijl bijna geen van de Soennitische leden dat deed. Dit kwam omdat de Amerikanen hadden gehoord dat Abdul-Mehdi van plan was om gevoelige geheimen tijdens de sessie te onthullen en Halbousi stuurde om dit te voorkomen. Halbousi sneed Abdul-Mehdi af aan het begin van zijn toespraak en vroeg toen om de live uitzending van de sessie te stoppen. Hierna ging Halbousi samen met andere leden naast Abdul-Mehdi zitten, openlijk met hem praten, maar zonder dat het werd opgenomen. Dit is wat in die sessie is besproken en niet is uitgezonden: 

Abdul-Mehdi sprak boos over hoe de Amerikanen het land hadden verwoest en nu weigerden om infrastructuur- en elektriciteitsnetprojecten te voltooien, tenzij hun 50% van de olie-inkomsten werd beloofd, wat Abdul-Mehdi weigerde.

De volledige (vertaalde) woorden van de toespraak van Abdul-Mahdi voor het parlement:

Daarom heb ik China bezocht en een belangrijke overeenkomst met hen ondertekend om in plaats daarvan de bouw uit te voeren. Bij mijn terugkeer belde Trump me om me te vragen deze overeenkomst te verwerpen. Toen ik weigerde, dreigde hij enorme demonstraties tegen mij los te laten die mijn premierschap zouden beëindigen.

Enorme demonstraties tegen mij kwamen naar behoren en Trump belde opnieuw om te dreigen dat als ik niet aan zijn eisen zou voldoen, hij Marine sluipschutters op hoge gebouwen zowel op demonstranten als op veiligheidspersoneel zou richten om mij onder druk te zetten.

Ik weigerde opnieuw en diende mijn ontslag in. Tot op de dag van vandaag staan ​​de Amerikanen erop dat we onze deal met de Chinezen intrekken.

Hierna, toen onze minister van Defensie publiekelijk verklaarde dat een derde zowel op demonstranten als op veiligheidspersoneel was gericht (net zoals Trump had gedreigd dat hij zou doen), kreeg ik een nieuwe oproep van Trump die dreigde zowel mij als de minister van Defensie te vermoorden als we blijven praten over deze “derde partij”.

Niemand had gedacht dat de dreiging op generaal Soleimani zou worden toegepast, maar het was moeilijk voor premier Adil Abdul-Mahdi om het wekenlange achtergrondverhaal achter de terroristische aanslag te onthullen.

Ik zou hem [Soleimani] later in de ochtend ontmoeten toen hij werd vermoord. Hij kwam om een ​​bericht uit Iran te bezorgen als reactie op het bericht dat we vanuit de Saoedi’s aan de Iraniërs hadden overgebracht.

We kunnen, afgaande op de reactie van Saudi-Arabië, vermoeden dat er een soort van onderhandelingen gaande was tussen Teheran en Riyad:

De verklaring van het Koninkrijk met betrekking tot de gebeurtenissen in Irak benadrukt het standpunt van het Koninkrijk over het belang van de-escalatie om de landen in de regio en hun bevolking te redden van de risico’s van escalatie.

Bovenal wilde de Saoedische koninklijke familie mensen onmiddellijk laten weten dat ze niet op de hoogte waren van de Amerikaanse operatie:

Het koninkrijk Saudi-Arabië werd niet geraadpleegd over de Amerikaanse staking. In het licht van de snelle ontwikkelingen benadrukt het Koninkrijk het belang van terughoudendheid om te waken tegen alle daden die tot escalatie kunnen leiden, met ernstige gevolgen.

En om zijn tegenzin voor oorlog te benadrukken, stuurde Mohammad bin Salman een delegatie naar de Verenigde Staten. Liz Sly , de chef van het Washington Post Beiroet-bureau, tweeerde:

Saudi-Arabië stuurt een delegatie naar Washington om aan te dringen op terughoudendheid met Iran namens [Perzische] Golfstaten. De boodschap zal zijn: ‘Bespaar ons alstublieft de pijn van het doormaken van een nieuwe oorlog’.

Wat duidelijk naar voren komt, is dat het succes van de operatie tegen Soleimani niets te maken had met de inlichtingenvergaring van de VS of Israël. Het was iedereen bekend dat Soleimani op weg was naar Bagdad in een diplomatieke hoedanigheid die de inspanningen van Irak erkende om een ​​oplossing voor de regionale crisis met Saoedi-Arabië te bemiddelen.

Het lijkt erop dat de Saoedi’s, Iraniërs en Irakezen goed op weg zijn om een ​​regionaal conflict met Syrië, Irak en Jemen af ​​te wenden. Riyads reactie op de Amerikaanse staking liet geen publieke vreugde of viering zien. Qatar, hoewel hij het niet eens was met Riyadh over vele kwesties, gaf ook onmiddellijk blijk van solidariteit met Teheran en organiseerde een bijeenkomst op hoog regeringsniveau met Mohammad Zarif Jarif, de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken. Zelfs Turkije en Egypte gebruikten modererende taal bij het becommentariëren van de moord.

Dit kan een angst weerspiegelen om aan de ontvangende kant van Iran’s vergelding te staan. Qatar, het land van waaruit de drone die Soleimani heeft gedood, opstijgt, ligt op slechts een steenworp afstand van Iran, gelegen aan de andere kant van de Straat van Hormuz. Riyad en Tel Aviv, de regionale vijanden van Teheran, weten allebei dat een militair conflict met Iran het einde van de Saoedische koninklijke familie zou betekenen.

Wanneer de woorden van de Iraakse premier worden gekoppeld aan de geopolitieke en energieovereenkomsten in de regio, begint het zorgwekkende beeld te ontstaan ​​van een wanhopige VS die uithaalt naar een wereld die een unipolaire wereldorde de rug toekeert ten gunste van de opkomende multipolair waarover ik al lang heb geschreven .

De VS, die zichzelf nu als een netto-exporteur van energie beschouwt als gevolg van de schalie-olierevolutie (waarop de jury nog steeds aanwezig is), hoeven niet langer olie uit het Midden-Oosten te importeren. Dit betekent echter niet dat olie nu in een andere valuta dan de Amerikaanse dollar kan worden verhandeld.

De petrodollar zorgt ervoor dat de Amerikaanse dollar zijn status als mondiale reservevaluta behoudt, waardoor de VS een monopolistische positie wordt toegekend waaruit het enorme voordelen haalt uit de rol van regionale hegemon.

Deze bevoorrechte positie van het aanhouden van de wereldwijde reservevaluta zorgt er ook voor dat de VS zijn oorlogsmachine gemakkelijk kunnen financieren op grond van het feit dat een groot deel van de wereld verplicht is om zijn eigen schatkistobligaties te kopen die hij eenvoudig uit het niets kan toveren. Een bedreiging vormen voor deze comfortabele regeling is een bedreiging voor de wereldwijde macht van Washington.

Toch is de geopolitieke en economische trend onvermijdelijk in de richting van een multipolaire wereldorde, waarbij China steeds meer een leidende rol speelt, vooral in het Midden-Oosten en Zuid-Amerika.

Venezuela, Rusland, Iran, Irak, Qatar en Saoedi-Arabië vormen samen de overgrote meerderheid van olie- en gasreserves ter wereld. De eerste drie hebben een verhoogde relatie met Beijing en bevinden zich zeer in het multipolaire kamp, ​​iets dat China en Rusland graag verder willen consolideren om de toekomstige groei voor het Euraziatische supercontinent zonder oorlog en conflict te verzekeren.

Saoedi-Arabië daarentegen is pro-VS maar kan zowel militair als qua energie aangetrokken worden tot het Chinees-Russische kamp. Hetzelfde proces is aan de gang met Irak en Qatar dankzij de vele strategische fouten van Washington in de regio vanaf Irak in 2003, Libië in 2011 en Syrië en Jemen in de afgelopen jaren.

De overeenkomst tussen Irak en China is een goed voorbeeld van hoe Beijing van plan is de trojka Irak-Iran-Syrië te gebruiken om het Midden-Oosten nieuw leven in te blazen en deze te koppelen aan het Chinese Belt and Road Initiative.

Terwijl Doha en Riyadh de eerste zouden zijn die economisch onder een dergelijke overeenkomst zouden lijden, is de economische macht van Beijing zodanig dat er met zijn win-winbenadering ruimte is voor iedereen.

Saoedi-Arabië voorziet China van het grootste deel van zijn olie en Qatar voorziet samen met de Russische Federatie China van het grootste deel van zijn LNG-behoeften, hetgeen aansluit bij de visie van Xi Jinping voor 2030, die tot doel heeft de vervuilende uitstoot sterk te verminderen.

De VS zijn afwezig op dit plaatje, met weinig vermogen om gebeurtenissen te beïnvloeden of aantrekkelijke economische alternatieven te bieden.

Washington wil elke Euraziatische integratie voorkomen door chaos en vernietiging in de regio te ontketenen en het vermoorden van Soleimani diende dit doel. De VS kunnen zich niet voorstellen dat de dollar zijn status als mondiale reservemunt verliest. Trump is bezig met een wanhopige gok die rampzalige gevolgen kan hebben.

In het ergste geval kan de regio worden overspoeld door een verwoestende oorlog waarbij meerdere landen betrokken zijn. Olieraffinaderijen zouden in de hele regio kunnen worden vernietigd, een kwart van de olietransit in de wereld zou kunnen worden geblokkeerd, de olieprijzen zouden omhoog schieten ($ 200 – $ 300 per vat) en tientallen landen zouden in een wereldwijde financiële crisis terechtkomen. De schuld zou vierkant aan Trump’s voeten worden gelegd, waardoor zijn kansen op herverkiezing zouden eindigen.

Om iedereen in de rij te houden, wordt Washington overgelaten aan zijn toevlucht tot terrorisme, leugens en niet-gespecificeerde bedreigingen van het bezoeken van vernietiging aan zowel vrienden als vijanden.

Trump is kennelijk door iemand overtuigd dat de VS zonder het Midden-Oosten kunnen, dat het zonder bondgenoten in de regio kan en dat niemand ooit olie in een andere valuta dan de Amerikaanse dollar zou durven verkopen.

De dood van Soleimani is het resultaat van een convergentie van Amerikaanse en Israëlische belangen. Met geen andere manier om de Euraziatische integratie te stoppen, kan Washington de regio alleen maar in chaos brengen door zich te richten op landen als Iran, Irak en Syrië die centraal staan ​​in het Euraziatische project. Hoewel Israël nooit het vermogen of de lef heeft gehad om zelf een dergelijke moord uit te voeren, zou het belang van de Israel Lobby voor het verkiezingssucces van Trump zijn beslissing hebben beïnvloed, des te meer in een verkiezingsjaar.

Trump geloofde dat zijn drone-aanval al zijn problemen kon oplossen door zijn tegenstanders bang te maken, de steun van zijn kiezers te winnen (door de moord op Soleimani te vergelijken met die van Osama bin Laden) en een waarschuwing naar Arabische landen te sturen voor de gevaren van het verdiepen van hun banden met China.

De moord op Soleimani is dat de VS hun gestage verlies van invloed in de regio uithalen. De Iraakse poging om te bemiddelen in een duurzame vrede tussen Iran en Saoedi-Arabië is afgezwakt door de vastberadenheid van de VS en Israël om de vrede in de regio te voorkomen en in plaats daarvan de chaos en instabiliteit te vergroten.

Washington heeft zijn hegemonische status niet bereikt door een voorkeur voor diplomatie en een rustige dialoog, en Trump is niet van plan van deze benadering af te wijken.

De vrienden en vijanden van Washington moeten deze realiteit erkennen en de nodige tegenmaatregelen nemen om de waanzin te bedwingen.

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Comments

comments