Het geheime wapen van Bayer-Monsanto: Ex-groene lobbyist om de wereld te vertellen dat het kanker glyfosaat het klimaat zal redden

Het geheime wapen van Bayer-Monsanto: Ex-groene lobbyist om de wereld te vertellen dat het kanker glyfosaat het klimaat zal redden

8 januari 2020 0 Door Indignatie redactie

Terwijl Bayer verder wegzinkt in een moeras van rechtszaken gericht op zijn dodelijke Roundup-herbicide, krijgt het bedrijf een broodnodige make-over van een afvallige Groene Partij die vastbesloten is het te positioneren als het tegengif tegen klimaatverandering.

Het belegerde bedrijf, geplaagd door rechtszaken van door kanker getroffen klanten sinds het vorig jaar Monsanto overnam, huurde voormalig Duitse Green Party MP Matthias Berninger in als senior vice president voor publieke en overheidszaken in januari. De vroegere milieuactivist heeft geen tijd verspild in zijn poging om Bayer te redden door het te positioneren als het antwoord op onze gebeden over klimaatverandering. Berninger heeft de discussie weggedraaid van de potentieel dodelijke effecten van Roundup op mensen en heeft de media rondgedraaid om de milieuvoordelen van het herbicide te bevorderen.

Welke voordelen voor het milieu, zegt u?

” De gegevens bewijzen ” dat glyfosaat – de belangrijkste chemische stof in Roundup – goed is voor het klimaat, vertelde Berninger vorige week aan de Duitse handelsonderneming Handelsblatt, en legde uit dat ” de productie van glyfosaat behoorlijk CO2-intensief is”, ” bespaart drie keer meer CO2 ‘in vergelijking met landbouwgrond met een tractor en ploeg, een proces waarvan hij verklaart dat het CO2 via de verbrandingsmotor zou uitblazen en het gas uit de grond zou vrijkomen. Berninger heeft het zelfs voor ploegen.

” Het zou een illusie zijn om te geloven dat de Amerikaanse of Braziliaanse landbouw zou terugkeren naar ploegen ,” zei hij en zette zijn retorische stroman neer met meedogenloze efficiëntie. De biologische landbouw zou ook geen vleeshongerige wereld in stand houden – om het hem te horen vertellen, moet de mensheid de landbouwgrond drastisch uitbreiden ten koste van de biodiversiteit, of vertrouwen stellen in gewaswetenschap, ook bekend als Bayer.

De voordelen van glyfosaat zijn veel te groot voor zowel boeren als het milieu.

Boeren getroffen door kanker na langdurig gebruik van RoundUp kunnen de zaak anders bekijken. Hoewel minder levende mensen een kleinere koolstofvoetafdruk voor de soort betekent, en met name minder levende boeren minder uitstoot veroorzaakt door de landbouw, zou het een echte sociopaat zijn om het idee van een ” voordeel ” uit te breiden met minder concurrentie op de markt voor boeren wier buren zijn overleden aan door Roundup geïnduceerd non-Hodgkins-lymfoom. Maar of dit is wat Berninger in gedachten heeft wanneer hij de vage ” voordelen ” van glyfosaat voor boeren en de planeet beschrijft, is onduidelijk – ondanks herhaaldelijk te hebben verwezen naar wetenschappelijk bewijs voor de deugden van glyfosaat, is de voormalige politicus moeder gebleven over de specifieke kenmerken van de chemische voordelen voor het milieu, alleen op verschillende manieren aandringen dat ‘onafhankelijke regelgevende instanties hebben glyfosaat al meer dan 40 jaar wereldwijd als veilig beoordeeld 

Welke onafhankelijke autoriteiten? Monsanto is in het verleden betrapt op ‘ onafhankelijke ‘ beoordelingen over ghostwriting . De Wereldgezondheidsorganisatie verklaarde dat glyfosaat in 2015 ‘ waarschijnlijk kankerverwekkend ‘ was, terwijl de staat Californië de chemische stof ‘ bekend om kanker te veroorzaken ‘ verklaarde in 2017. En het Amerikaanse Environmental Protection Agency, dat onlangs bevestigde dat ‘ glyfosaat geen carcinogeen is ‘ ondanks de rechtbank vonnissen die zich opstapelen tot het tegendeel, worden al lang beschuldigd van ‘ in bed liggen’”Monsanto – zelfs (vooral) door wetenschappers die eerder in dienst waren van het bureau, die beweren dat het de regels heeft vastgelegd om het populaire herbicide groener te maken. Regelgevers hebben niet gewogen of glyfosaat giftig is voor planten, want dat is het hele doel van een herbicide – inderdaad, Monsanto heeft miljarden verkocht aan de verkoop van genetisch gemanipuleerde “ Roundup-ready ” zaden zodat boeren gewassen kunnen verbouwen die niet doodgaan wanneer ze zijn bespoten met de onkruidverdelger. Berninger zou serieuze logische gymnastiek nodig hebben om deze afwezigheid van wettelijke veroordeling als een zegel van goedkeuring te beschouwen.

Maar de ex-Green wil dat de wereld weet dat Bayer meer is dan alleen glyfosaat. Berninger noemde het ” unieke potentieel van het bedrijf om de duurzaamheidsdoelstellingen van de VN te helpen bereiken “, liet Berninger doorschemeren dat ” door de alomvattende digitalisering van de landbouw te bevorderen ” het bedrijf uiteindelijk zou kunnen overgaan op het gebruik van minder ” gewasbeschermingsmiddelen “. Maar niet te weinig, hij benadrukt – “ we hopen ook dat politici openstaan ​​voor de goedkeuring van de volgende generatie gewasbeschermingsmiddelen die in nog kleinere hoeveelheden effectief zijn. 

Het kwaad weer goed maken

” We hoeven ons niet te verontschuldigen voor het verdienen van geld ,” vertelde Berninger – ooit het jongste lid van de Bondsdag – eerder deze maand tegen de Duitse Kölner Stadt-Anzeiger, en stond erop dat Bayer milieuschade kon vergoeden door het bereiken van ” duurzaamheidsdoelen “. van die doelen op haar website is enorm vaag en belooft dat ecologische duurzaamheid een prioriteit is (de CEO zal in januari de extra titel van Chief Sustainability Officer aannemen!) en belooft dat Bayer uiteindelijk 100 procent CO2-neutraliteit zal bereiken. Het bedrijf heeft ook toegezegd om 100 miljoen ‘ kleine boeren in lage- en middeninkomenslanden ‘ te voorzien van ‘ holistische oplossingen ‘ voor ‘verbouw gewassen duurzamer ”en verhoog zowel de opbrengsten als de inkomsten. 

Lees ook:  Australische bosbranden voeden het magische denken

Dat laatste klinkt nogal nobel, maar men moet zich afvragen: waar passen de (koolstofneutrale) landbouwchemicaliën in bij duurzame of holistische landbouwmethoden? Kleine boeren uit India, waar Monsanto de schuld wordt gegeven voor honderdduizenden zelfmoorden die zijn veroorzaakt door schulden die zijn opgelopen door de hoge prijs van de zaden en pesticiden van het bedrijf, naar Brazilië, waar het bedrijf dubbel daalt door  royalty’s te verzamelen uit de verkoop van gewassen geteeld met zijn zwaar gereguleerde zaden, proberen moeilijk te bewegen weg van Monsanto producten. Bayer denkt misschien dat zijn hulp ” meer mensen zal helpen gedijen binnen planetaire grenzen ,” maar zelfs zijn PR-mensen weten dat de naam Monsanto even giftig is als zijn producten – “partnerschappen met openbare, particuliere en lokale organisaties zijn van cruciaal belang om holistisch tegemoet te komen aan de behoeften van kleine boeren ” , geeft het toe . 

Onder leiding van Berninger sloot Bayer zich aan bij een alliantie van meer dan 200 bedrijven, de Braziliaanse Coalitie voor Klimaat, Bos en Landbouw, die zich zorgen maakte over het Amazone-regenwoud (misschien als afleiding van het geroezemoes van onvrede onder Braziliaanse boeren, die vorige maand verloren op een uitbetaling van $ 2 miljard nadat een rechtbank was teruggedraaid een uitspraak ten gunste van Monsanto). Deze heterogene groep heeft de Braziliaanse regering opgeroepen om de controle over de vernietiging van de Amazone te bemachtigen en beweert dat ongeveer 90 procent van de houtkap illegaal is – hoewel hun doel minder is om de verwoesting te beëindigen dan Brasilia de leiding te geven. Bayer is inderdaad niet op afstand geïnteresseerd in het beëindigen van het kappen van regenwoudland om plaats te maken voor de sojateelt die de wereldhoge vleesconsumptie voedt. Volgens Berninger zal Bayers rol in plaats daarvan bestaan ​​uit het stimuleren van ” innovatie ” in ” duurzame intensivering ” – dat wil zeggen meer sojabonen per hectare laten groeien op ex-regenwoudland, vermoedelijk met behulp van glyfosaat, in de hoop dat uiteindelijk minder land nodig is. 

Regenwouden zijn niet het enige dat Bayer heeft toegezegd op zijn eigen speciale manier te redden. Nadat ze in oktober in het geheim twee Duitse studies over glyfosaat hadden betrapt, draaide het bedrijf het script om en kondigde het aan dat het campagne had gevoerd voor transparantie in de lobby. Berninger is sindsdien opgeroepen tot een transparantie lobby wet “zoals die bestaan in de VS ” – het land waar het lobbyen is zo rampzalig ongereguleerde een beginner congresswoman blootstellen van wetteloosheid van de industrie kan gaan virale – herhaaldelijk – en waarbij een long-running joke oproepen tot politici dragen de logo’s van hun grootste sponsors op hun kleding op de manier van autocoureurs.

Met de schijnbaar onmogelijke taak om een ​​bedrijf dat algemeen wordt beschouwd als een van de meest kwaadaardige op de planeet, te greenwashen , komt Berninger desondanks voor de gelegenheid, Bayer omlijst als een verdediger van het regenwoud en een standaarddrager van moderne landbouwpraktijken. Maar het is iedereen een raadsel of de corporatie momenteel aangeklaagd door boeren uit Canada tot Australië
 in staat om zichzelf te presenteren als hun redder, vooral met hele landen zullen zijn – Oostenrijk onlangs werdde eerste in de EU – schopt zijn ster glyfosaat onkruidverdelger naar de stoep. En zelfs als Berninger in staat is om genoeg klimatologisch op te roepen om de relevante autoriteiten ervan te overtuigen dat Roundup een nobele soldaat is in de strijd tegen de opwarming van de aarde, heeft Monsanto genoeg skeletten  in de kast om zelfs de meest gladde PR-man in cirkels te houden tot de gletsjers smelten.

Vind je dit verhaal leuk? Deel het met een vriend!Lees ook:  Wanneer zwartheid een al bestaande aandoening is

Comments

comments