Trump Tweets “Alles is goed” nadat Iran raketten afvuurt op twee Amerikaanse vliegvelden in Irak

Trump Tweets “Alles is goed” nadat Iran raketten afvuurt op twee Amerikaanse vliegvelden in Irak

8 januari 2020 0 Door Indignatie redactie

Samenvatting :

 • President Trump heeft getweet dat “Alles goed is! “

“Raketten gelanceerd vanuit Iran op twee militaire bases in Irak.

Beoordeling van slachtoffers en schade die nu plaatsvindt. Tot nu toe, zo goed!

We hebben verreweg de krachtigste en best uitgeruste militaire waar dan ook ter wereld!

Ik zal morgenochtend een verklaring afleggen . “

 • De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javid Zarif heeft getweet:

 Iran heeft evenredige maatregelen genomen en genomen ter zelfverdediging op grond van artikel 51 van het VN-handvest, gericht op basis van waaruit een laffe gewapende aanval op onze burgers en hoge ambtenaren werd gelanceerd.”

 • Iran heeft meer dan een dozijn ballistische raketten gelanceerd tegen meerdere bases die Amerikaanse troepen huisvesten in Irak, en hebben “meer verpletterende reacties” gedreigd als Washington verdere aanvallen had uitgevoerd.
 • Aanvankelijk raakten negen raketten de uitgestrekte vliegbasis Ain al-Asad in het westen van het land, de grootste van de Iraakse militaire verbindingen waar buitenlandse troepen zijn gevestigd.  De aanval kwam in drie golven net na middernacht, meldde AFP.
 • Iran heeft snel de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist , waarbij de staatstelevisie zei dat het “tientallen raketten” op de basis had gelanceerd.
 • Iraanse bronnen beweren dat de operatie een naam heeft: ‘Operation Martyr Suileimani’. De luchtmacht van Iran is naar verluidt ingezet.
 • Iraakse PMF kondigde de start aan van de militaire operatie ‘ Overwhelming Response’ .
 • Geen bevestigde details over gewonden / slachtoffers – “bezig met initiële slagschadebeoordelingen.” Volgens bronnen van sociale media heeft het Pentagon gezegd dat de Iraanse raketaanval alleen slachtoffers onder Irakezen heeft veroorzaakt
 • President Trump ‘is op de hoogte gebracht’ is ‘de situatie nauwlettend in de gaten houden en overleggen met zijn nationale veiligheidsteam’, en ondanks de eerste berichten van CNN dat hij de natie wilde toespreken, heeft de perssecretaris ontkend dat Trump vanavond de natie zal toespreken.
 • De FAA heeft beperkingen opgelegd voor civiele vluchten over de Perzische Golf.
 • ISNA meldt dat Iran een brief heeft gestuurd naar de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties dat het niet na oorlog is.
 • Markten zijn in beroering : de activa van de veilige haven stijgen (obligaties, bitcoin en goud), de olieprijzen stijgen en aandelen worden dichtgeslagen

Michael Every van de Rabobank heeft een vroege hot-take over de situatie:

Lees ook:  The Spy Game: het is niet meer wat het vroeger was

In dit stadium, met nieuws wazig en feiten op de grond ontbreken,  verschijnen er twee realistische scenario’s.

Een daarvan is dat deze aanval theater is om de grote menigten te kalmeren die zo recent in de straten van Iran waren.

Het alternatief is dat Iran echt heeft besloten om Trump te testen door ook de ante te verhogen.

De enige manier om te vertellen is of er Amerikaanse slachtoffers zijn gevallen.

Als we beelden krijgen van dode en gewonde Amerikaanse soldaten, beginnen de worstcasescenario’s zich te openen. Als deze raketten geen echte schade hebben aangericht, maar Teheran de menigte laat zien dat het heeft gereageerd, zijn er nog meer positieve mogelijkheden beschikbaar. We zullen het binnenkort te weten komen, maar het laatste nieuws is dat er volgens het ministerie van Defensie ‘alleen’ Iraakse slachtoffers zijn. Het valt nog te bezien of dat een rode lijn is voor Trump, of het soort bijkomende schade was dat hij verwachtte na het uitschakelen van voormalig IRGC-hoofd Soleimani.

Gezien het feit dat deze beweging vanuit Iran helemaal niet in overeenstemming is met hun gebruikelijke strategische inzicht, betekent ofwel het verlies van Soleimani een totaal verlies van talent en / of zelfbeheersing, of dit is inderdaad een symbolisch niveau van wraak.

Ik zal me * voorlopig * voorzichtig aan die interpretatie houden.

* * *

President Trump heeft getweet:

Donald J. Trump on Twitter

All is well! Missiles launched from Iran at two military bases located in Iraq. Assessment of casualties & damages taking place now. So far, so good! We have the most powerful and well equipped military anywhere in the world, by far! I will be making a statement tomorrow morning.

En de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javid Zarif heeft ook getweet:

Javad Zarif on Twitter

Iran took & concluded proportionate measures in self-defense under Article 51 of UN Charter targeting base from which cowardly armed attack against our citizens & senior officials were launched. We do not seek escalation or war, but will defend ourselves against any aggression.

 

Lees ook:  AMERIKAANSE RELLEN; HOE HET LEGER VAN SOROS EEN GEWELDSORGIE ONTKETENDE


Comments

comments