Gordijn voor Orbán

Gordijn voor Orbán

9 januari 2020 0 Door Indignatie redactie

De Hongaarse regering beperkt de vrijheid van theaters en de oppositie

De rechtse Hongaarse regering heeft de onafhankelijkheid van openbare theaters beperkt. De rechten van de politieke oppositie worden ook ingeperkt. De schending van de rechtsstaat in Hongarije was opnieuw een probleem voor de EU.

Het was een vroeg kerstcadeau voor de rechtse regering onder premier Viktor Orbán: vorige week hebben de rechtse mensen, met een tweederde meerderheid in het Hongaarse parlement, een wet aangenomen in een spoedprocedure die de staatscontrole op cultureel gebied versterkt. Er is nauwelijks een stad vergelijkbaar met Boedapest met zoveel theaters als daar. Nu moeten deze worden beteugeld. Het doel van de wet is om “de nationale cultuur te behouden en de nationale identiteit te versterken” via een nationale culturele raad. De overheid moet natuurlijk de bevoegdheid hebben om te interpreteren. Deze laatste kan nu beslissen wie de regisseur wordt van een gesubsidieerd theater.

Orbán volgt de theorie van Antonio Gramsci en wil naast politieke hegemonie culturele hegemonie bereiken voor zijn “illegale democratie” – of, zoals wordt gezegd in Magyaric Newspeak: “Christelijke vrijheid”. Een belangrijk succes in zijn strijd tegen de cultuur gestigmatiseerd als “links-liberaal” was al de verdrijving van de Centraal-Europese Universiteit van Boedapest naar Wenen – een ongekende aanpak in de EU.

Bij de lokale verkiezingen in oktober had de regerende partij Fidesz voor het eerst in negen jaar een tegenslag, vooral in Boedapest. Maar nu wil Orbán nog duidelijker laten zien wie de man in huis is.

Verschillende parlementsleden van de oppositie gebruikten theatrale maskers om te protesteren tijdens de stemming over de nieuwe wet in het parlement. Afgelopen maandag demonstreerden duizenden mensen in Boedapest tegen de wet. Gergely Karácsony, de nieuwe links-liberale burgemeester van Boedapest, zei daar: “Het beschermen van de vrijheid van het theater betekent het verdedigen van de vrijheid van de stad.” Een online petitie tegen het beschermheerschap van de staat heeft tot nu toe meer dan 50.000 handtekeningen ontvangen.

De populaire actrice Judit Pogány vergeleek de wet met de repressiemaatregelen onder János Kádár tussen 1957 en 1989. Róbert Alföldi, de voormalige directeur van het Nationale Theater, sprak over een “culturele jihad” en maakte grapjes over de “loyaliteit aan macht” die was ” Nationale strategie «.

Lees ook:  VN-, EU- en VS-kringen plannen al tientallen jaren massamigratie

Maar het zijn niet alleen de theaters die om de nek zitten. Verdere wetten werden vorige week door een urgente procedure aangenomen die de reikwijdte van de oppositie verder beperken, die al wordt beperkt door de extreemrechtse president László Kövér. Kövér kan nu hoge boetes opleggen aan parlementsleden of hen uitsluiten van vergaderingen als ze “interfereren” in het parlementsgebouw. Bovendien is onder andere het recht op vrije fracties bijna afgeschaft.

Dit alles werd aangenomen, terwijl op verzoek van Hongarije een bijeenkomst van de Europese ministers van de EU over de rechtsstaat in Hongarije werd gehouden. De Hongaarse regeringswoordvoerder Zoltán Kovács, die de vergadering als staatssecretaris bijwoonde, veroorzaakte een schandaal met talloze tweets. Zelfs vóór het begin van de sessie ging hij ervan uit dat de joodse miljardair George Soros de EU bestuurde. Kovács tweette: “Het Soros-orkest staat op het punt het podium op te gaan.” Later stuurde hij ongeveer 80 meer tweets, waarin hij bijvoorbeeld de door Soros gedomineerde Europese ministers van de EU beschuldigde in “zijn ideologische politieke strijd” tekenen. Hij beschuldigde de ministers als “beschuldigers van Soros”.

Kovács droeg Věra Jourová, Tsjechische vice-voorzitter van de EU-Commissie en commissaris voor waarden en transparantie, op dat het “zielig” was dat zij als “nutteloze liberalen” aan een “politieke heksenjacht” deelnam. De Finse minister van Europa Tytti Tuppurainen, momenteel voorzitter van de EU-Raad, zei na deze vergadering: “Elke antisemitische daad moet op de meest harde manier worden veroordeeld.” De schending van de vertrouwelijkheid tijdens de vergadering was ook “serieuze zaak”. De Hongaarse delegatie vroeg om een ​​schriftelijke verklaring.

Orbán en zijn ondergeschikten zetten hun provocaties voort, hoewel binnenkort over de nieuwe zevenjarenbegroting van de EU zal worden gestemd, en Finland eist bijvoorbeeld dat uitbetaalde EU-gelden hand in hand moeten gaan met respect voor de rechtsstaat. Als de Hongaarse regering opzettelijk EU-regels blijft schenden, kunnen andere landen instemmen met het standpunt van Finland.

Comments

comments