Trump en antisemitisme

Trump en antisemitisme

9 januari 2020 0 Door Indignatie redactie

De Amerikaanse regering wil het groeiende antisemitisme in het land bestrijden met een presidentiële opdracht. Critici verstoorden onder andere de identificatie van Joodse Amerikaanse burgers met de staat Israël.

“Hij viel onmiddellijk aan toen hij door de deur kwam”, zei Aron Kohn. Op 28 december, tijdens een Hanukkah-feest, viel een moordenaar het huis van de rabbijn in Monsey, nabij New York, binnen en stak de aanwezigen neer. Vijf mensen raakten gewond. Het was het achtste incident sinds 13 december in de regio New York dat volgens de politie antisemitisch was.

Op 11 december verzamelde de Amerikaanse president Donald Trump verschillende gasten en vertrouwelingen bij de jaarlijkse viering van het Witte Huis Hanukkah om een ​​nieuwe uitvoeringsorder te ondertekenen, een van die presidentiële bevelen die hij graag presenteert en vaak voor camera’s toont. Deze keer ging het over een “bevel om antisemitisme te bestrijden”; Sindsdien is de Civil Rights Act, de historische burgerrechtenwet van 1964, uitdrukkelijk van toepassing op gevallen van antisemitische discriminatie. Voor veel Amerikaanse Joden is dit een welkome verandering, omdat het het Amerikaanse ministerie van Justitie wettelijke bevoegdheden krijgt om antisemitisme te bestrijden.

De Civil Rights Organisation Anti-Defamation League (ADL) registreerde 1.879 antisemitische incidenten in de VS in 2018.

In een persbericht waarschuwde het Witte Huis voor een toename van antisemitisme in de Verenigde Staten. De cijfers zijn zelfs angstaanjagend. De Joodse burgerrechtenorganisatie Anti-Defamation League (ADL) registreerde in 2018 in totaal 1.879 antisemitische incidenten in de Verenigde Staten, het derde hoogste aantal sinds de ADL dergelijke incidenten in 1979 begon vast te leggen. Het lijkt ook niet veel beter te zijn geworden in 2019. Volgens de ADL waren er alleen al in de eerste helft van 2019 780 antisemitische incidenten, vergeleken met 785 in dezelfde periode vorig jaar. De Trump-regering geeft de VS de schuld voor de opkomst, vooral de Boycott, Divestment, Sanctions (BDS) ), die voorstander is van het boycotten van de staat Israël, vooral aan Amerikaanse universiteiten. Maar Trump en zijn regering zijn geenszins onschuldig aan de toename van antisemitische incidenten. In een interview met de Los Angeles Times in februari 2019 zei Jonathan Greenblatt, de voorzitter van de ADL, dat de nieuwe golf van antisemitisme ook te maken had met de “ongelooflijk buitensporige toon” op het hoogste regeringsniveau: “Hier wordt de retoriek herhaald door extremisten, en het zou ons niet verbazen als vooral jonge mensen het nadoen. «

De verbale aanvallen hebben consequenties. Een antisemitische terroristische aanval op een synagoge vond plaats op 27 oktober 2018 in Pittsburgh, Pennsylvania, waarbij 11 mensen om het leven kwamen. Op 27 april 2019 schoot een antisemiet een vrouw neer en verwondde drie andere mensen in een vergelijkbare aanval op een orthodoxe gemeenschap in San Diego. Vier mensen doodden aanvallers op 10 december, slechts een dag voor Trump’s Chanoeka-viering, in een aanval op een koosjer supermarkt in New Jersey – deze keer kwamen de daders niet uit het extreemrechtse blanke milieu, maar hadden banden met de zwarte Hebreeuwse Israëlieten “(” Zwarte Hebreeën “) die zichzelf beschouwen als de ware afstammelingen van de Israëlische stammen.

Maar antisemitisme is al lang geleden in de mainstream in de Verenigde Staten aangekomen. Misschien was hij daar altijd thuis. Heel wat Amerikanen aan de linkerkant geloven dat de staat Israël de koloniale constructie is van een blanke meerderheidsmaatschappij; het recht op zelfbeschikking wordt joden ontzegd onder de noemer “anti-zionisme”. Hen Mazzig, een auteur van Israëlisch-Micrah, verdedigt zich tegen dergelijke ideeën. “Het feit dat Israël bovenal zorgt voor het voortbestaan ​​van de Joden uit het Midden-Oosten en Afrika is een belangrijke intellectuele bedreiging voor het anti-zionisme,” zei Mazzig in The Jewish Journal of Greater Los Angeles. Volgens hem is 60 procent van de Joodse bevolking van Israël Mizrahim, afstammelingen van Joden uit Afrika, Aziatische en Midden-Oosterse landen die pogroms en vervolging ontvluchtten en nu in relatieve veiligheid leven. “Dit is precies de reden waarom anti-zionistische groepen ons zo graag willen laten zwijgen”, zei Mazzig. Voor hem houdt dit moderne antisemitisme verband met racisme: wie Israël delegitimeert, ondermijnt ook de rechten van die gekleurde joden die hun land van herkomst moesten ontvluchten. Mazzig zegt dat hij met name aan Amerikaanse universiteiten is beledigd vanwege zijn houding. In 2018 zag de ADL een toename van 89 procent in antisemitische incidenten aan Amerikaanse universiteiten. zo Mazzig. Voor hem houdt dit moderne antisemitisme verband met racisme: wie Israël delegitimeert, ondermijnt ook de rechten van die gekleurde joden die hun land van herkomst moesten ontvluchten. Mazzig zegt dat hij met name aan Amerikaanse universiteiten is beledigd vanwege zijn houding. In 2018 zag de ADL een toename van 89 procent in antisemitische incidenten aan Amerikaanse universiteiten. zo Mazzig. Voor hem houdt dit moderne antisemitisme verband met racisme: wie Israël delegitimeert, ondermijnt ook de rechten van die gekleurde joden die hun land van herkomst moesten ontvluchten. Mazzig zegt dat hij met name aan Amerikaanse universiteiten is beledigd vanwege zijn houding. In 2018 zag de ADL een toename van 89 procent in antisemitische incidenten aan Amerikaanse universiteiten.

Lees ook:  Epstein en Demmink de gore smerigheid van de elite

Trump’s presidentiële orde zou de situatie moeten verhelpen. Maar het is controversieel, vooral in de Joodse gemeenschap van de VS. Sommigen zien het decreet als een aanval op de vrijheid van meningsuiting. Aangezien de Civil Rights Act discriminatie aan staatsuniversiteiten verbiedt, kan de Amerikaanse overheid in de toekomst ook overheidsfinanciering achterhouden in gevallen van antisemitisme. “Dit is onze boodschap aan de universiteiten,” zei Trump tijdens zijn Hanukkah-feest. »Als je elk jaar de enorme financiering wilt behouden, moet je antisemitisme afwijzen, zo simpel is het.«

Maar het is niet zo eenvoudig voor anderen. De links-liberale Joodse lobbygroep J-Street bekritiseerde het feit dat het bevel “minder lijkt te gaan over de bestrijding van antisemitisme” dan over “beteugeling van kritiek op Israël op openbare universiteiten. En dit in een tijd waarin antisemitisme in ons land vooral van rechtsextremisten komt «.

Er was ook kritiek van andere kanten. Yousef Munayyer, voorzitter van de Amerikaanse campagne voor Palestijnse rechten, zei in een interview met de New York Times dat de order van Trump “kritiek op schendingen van grondrechten door Palestijnen via een valse link naar antisemitisme” moet voorkomen.

Veel critici hebben echter vooral last van het feit dat deze uitvoerende orde wordt gebruikt om Amerikaanse burgers van het joodse geloof te identificeren met de staat Israël. Amerikaanse joden worden maar al te vaak geconfronteerd met de beschuldiging dat ze ontrouw zijn aan hun land en dat ze zich eigenlijk aan Israël houden. Volgens de critici bleef Trump de grenzen vervagen met zijn besluit. “Als president zal ik altijd het Joodse volk vieren en eren”, zei Trump, “en ik zal altijd onze vriend en bondgenoot, de staat Israël, bijstaan.” Hij zei op 7 december 2019 iets soortgelijks aan de conservatieve Israëlisch-Amerikaanse Raad (IAC) in Florida. De president beweerde dat degenen die de presidentskandidaten van de Democratische Partij steunden “niet genoeg van Israël hielden”.

Trump’s talloze onuitsprekelijke uitspraken over Joden kunnen niet worden weggevaagd, zelfs niet met een presidentieel decreet. Bovendien is de uitvoerende orde primair symbolisch, het is geen concrete maatregel. George Selim, de programmadirecteur van de ADL, die werkte onder president George W. Bush bij het ministerie van binnenlandse veiligheid, beschuldigt de Trump-administratie van het snijden van de middelen van het agentschap om rechts terrorisme te bestrijden. Het budget voor de overeenkomstige speciale afdelingen onder Trump werd verlaagd van $ 21 miljoen naar $ 3 miljoen, zoals Selim in april 2019 in de krant USA Today schreef.

Kandidaten voor de Democratische presidentiële kandidatuur hebben niets bij te dragen aan het onderwerp antisemitisme. Senator Kamala Harris uit Californië, die sindsdien uit de race is gestapt, was de enige die een plan bedacht om de Amerikaanse rechterlijke macht te voorzien van extra geld en bevoegdheden; Ze wilde nog eens twee miljard dollar ter beschikking stellen om extreemrechts geweld te bestrijden, en ze wilde ook de verantwoordelijkheden van het National Counterterrorism Center (NCTC) uitbreiden. Joe Biden, Elizabeth Warren en Bernie Sanders zwijgen. Biden beschreef rechtsextremisme als ‘de grootste bedreiging voor onze natie die ik ooit in mijn leven heb gezien’, maar burgers wachten nog steeds op concrete suggesties.Lees ook:  De EU is een schijndemocratie en haar nieuwe leiders zijn het bewijs

Comments

comments