Vermoord om kritiek op de islam met explosieve kracht

Vermoord om kritiek op de islam met explosieve kracht

9 januari 2020 0 Door Indignatie redactie

Kort voor haar dood droomde islamcriticus Oriana Fallaci ervan een moskee op te blazen in haar Toscaanse thuisland. Nu was haar wens bijna vervuld: neofascisten waren van plan een bomaanslag op de kerk uit te voeren.

In het najaar van 2006 zei de Italiaanse journaliste en schrijfster Oriana Fallaci in een interview met het weekblad The New Yorker dat ze de geplande nieuwe moskee in het kleine Toscaanse stadje Colle Val D’Elsa wilde “opblazen”. Fallaci beweerde dat Europa zou worden ondermijnd door de islam. Omdat ze zelf slechts enkele maanden na het interview stierf, ervoer ze niet de inhuldiging van het islamitische gebedshuis in 2013. Desondanks was haar wens bijna vervuld: vorige week arresteerde de politie twee mannen in de provincie Siena die ervan worden verdacht een aanval op de moskee te hebben gepland.

De twee gevangenen, vader en zoon, maken deel uit van een groep van twaalf waarvan de politie in Florence en Siena zich bewust werd in een onderzoek naar het aanzetten tot racistisch geweld en het verdedigen van fascisme op sociale media. Op zoek naar verschillende appartementen, kantoren en pakhuizen, beveiligden ze, naast fascistisch propagandamateriaal, een uitgebreid arsenaal aan geweren, pistolen en messen evenals explosieven. Tijdens telefoongesprekken lijkt het erop dat de groep zijn plannen om met de gasleidingen in de grootste moskee in Toscane te knoeien heeft opgegeven, alleen omdat het voelde dat de veiligheidsautoriteiten hen in de gaten hielden.

De 62-jarige hoofdverdachte, Andrea Chesi, een bankbediende die nog niet eerder in het strafrecht was opgemerkt, plaatste foto’s op sociale media die hem in SS-uniform tonen, met een fascistisch saluut voor het graf van Mussolini en een gebaar naar een gedenkplaat door de National Partisan Association (ANPI). In het zelfportret beschrijft Chesi zichzelf als de leider van een Movimento Idea Sociale (MIS), verwijzend naar de Movimento Sociale Italiano (MSI), de opvolger van de Italiaanse fascistische partij die in 1946 werd opgericht. Het repertoire van oude en jonge fascisten omvat het zoeken naar niet-ontplofte apparaten in Toscane langs een front dat bijzonder competitief was in de Tweede Wereldoorlog, de zogenaamde Goth-positie. Sommigen van hen werden gevonden in het huis van de twee gevangenen.

Lees ook:  Bespottelijke islamofascist Arnoud van Doorn vindt muziek “gevaarlijk voor kinderen” en wil verbod

De aanklacht is gebaseerd op het illegale bezit van explosief materiaal en de oprichting van een vereniging om de democratische orde omver te werpen. Tegelijkertijd benadrukte het parket dat er geen aanwijzingen waren voor banden met neofascistische partijen. De beschuldigde is tot nu toe politiek onopvallend geweest, de functionerende wapens zijn behoorlijk geregistreerd en in juridisch bezit.

Het feit dat de groep als onopvallend kan worden geclassificeerd, is te wijten aan de trivialisatie van het historische fascisme en de institutionalisering van de neofascistische subcultuur door de soevereine Lega-partij. Het was pas in het voorjaar dat zijn voorzitter, Matteo Salvini, die toen minister van Binnenlandse Zaken was, de zelfverdedigingswet versoepelde en zo het bezit en gebruik van wapens vergemakkelijkte. Strafrechtelijke verdediging kan de opgeblazen terreurcel bagatelliseren om een ​​wettelijk bewapende burgerwacht te worden. Het doelwit van de aanval was altijd het middelpunt van de anti-islamitische propaganda van de Lega. In de eerste plaats probeerde Mario Borghezio, een langdurig EU-lid van de rechtse partij, de bouwgrond voor de moskee te ‘ontheiligen’ door een barbecue met varkensworst. In de jaren na de opening van de moskee lasterde de Lega (tot 2018 Lega Nord) de moskee als een symbool van een ‘anti-Italiaans’ integratiebeleid. Boven alles is Fallaci met haar pamfletten tegen de ‘islamisering van het Westen’ al lang beschouwd als de patroonheilige van de Lega. Salvini benadrukt regelmatig op zijn campagneverschijningen hoeveel hij “Oriana” mist. Op de verjaardag van haar dood in september beloofde hij zijn volgelingen dat Fallaci’s ideeën voor altijd zouden voortleven.

Degenen die vorige week zijn gearresteerd, lijken zich geautoriseerd te hebben gevoeld om Fallaci’s ‘idee’ om torenhoge minaretten in de Toscaanse heuvels op te blazen in praktijk te brengen.Lees ook:  EERSTE ITALIË! "We zullen God, het land en het gezin verdedigen", zegt de moedige vrouwelijke versie van Matteo Salvini

Comments

comments