Volledige oorlog wordt vermeden en Trump gaat meteen terug naar oorlogszucht

Volledige oorlog wordt vermeden en Trump gaat meteen terug naar oorlogszucht

9 januari 2020 0 Door Indignatie redactie

De Verenigde Staten en Iran zijn voor het eerst een directe militaire uitwisseling aangegaan met de  drone-moord op generaal Qassem Soleimani vorige week en een  vergeldingsaanval vanuit Iran  via land-aan-grond raketten op twee Amerikaanse militaire bases op woensdag.

Zoals gewoonlijk was het de minder machtige natie die terughoudend was, waarbij Iran  vakkundig  de militaire capaciteiten van de bases  aanvroeg  maar maatregelen nam om met succes slachtoffers te voorkomen. De twee naties de-escaleerden terug naar hun vorige hoge niveau van gevaarlijke vijandelijkheden met een begrip tussen hen dat geen van beide partijen een volledige oorlog wil. Beide partijen  speelden “kip”  en beide kanten draaiden, en dat weten ze nu van elkaar.

Dus dat was een opluchting. We waren allemaal gedwongen onze adem in te houden en hoopten tegen hoop dat koelere hoofden zouden zegevieren na de zinloze moord op de hoogste militaire functionaris van een soevereine natie, en dat deden ze. Een grootschalige oorlog die Irak en Vietnam zou hebben verkleind in termen van dood, vernietiging en destabilisatie werd afgewend.

En toen ging Trump meteen weer terug naar oorlogszucht.

“Terwijl we opties blijven evalueren in reactie op de Iraanse agressie, zullen de Verenigde Staten onmiddellijk aanvullende straffende economische sancties opleggen aan het Iraanse regime,” zei Trump in  zijn toespraak  de ochtend na de Iraanse raketaanval. “Deze krachtige sancties zullen blijven bestaan ​​totdat Iran zijn gedrag verandert.”

Het is op dit moment onduidelijk welke vorm deze sancties zullen aannemen. Als ze momenteel op Iran worden afgevuurd, zullen ze zich verder  op Iraanse burgers richten  met als doel hen  nog ellendigder te maken  zodat ze opstaan ​​en hun regering omverwerpen. Deze opzettelijke poging om een ​​burgeroorlog tegen Teheran aan te wakkeren, is geen speculatie; het is een feit, toegegeven door de regering Trump zelf.

Lees ook:  Iedereen zit aan tafel voor de corona-miljardendans, behalve de belangrijkste partij: de belastingbetaler

Een   artikel in de New York Times  van vorig jaar meldt het volgende:

“Vorige week erkende de heer Pompeo aan Michael J. Morrell, een voormalig waarnemend directeur van de CIA, dat de strategie van de regering de Iraanse leiders niet zou overtuigen om hun gedrag te veranderen.

“Ik denk dat wat kan veranderen, de mensen de regering kunnen veranderen,” zei hij op een podcast georganiseerd door de heer Morrell, in wat een goedkeuring van regime-verandering leek te zijn. “

Het is onmogelijk voor de VS en Iran om te de-escaleren van de militaire kruitvat-situatie waarin ze zich bevinden zolang de VS opzettelijk de economie van Iran aanvalt met het doel een burgeroorlog in dat land te ontbranden. De Amerikaanse regering is niet alleen van plan deze directe aanval verder te escaleren, maar haar  steeds meer opdringerige militaire aanwezigheid  in de regio voort te zetten, inclusief  de ongewenste bezetting van Irak .

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenEn toch, bizar genoeg, beweert Trump ook een nieuwe nucleaire deal met Iran te willen bereiken.

“De zeer defecte JCPOA verloopt sowieso binnenkort en geeft Iran een duidelijk en snel pad naar nucleaire uitbraak,” zei Trump. “Iran moet zijn nucleaire ambities opgeven en zijn steun voor terrorisme beëindigen. Het is tijd dat het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Rusland en China deze realiteit erkennen. Ze moeten nu breken met de overblijfselen van de Iran-deal of JCPOA. En we moeten allemaal samenwerken om een ​​deal te sluiten met Iran dat de wereld veiliger en vrediger maakt. We moeten ook een deal sluiten waardoor Iran kan gedijen en bloeien en profiteren van zijn enorme onbenutte potentieel. “

Lees ook:  CENSUUR: Franse uitgevers geconfronteerd met "missing link"

Dit gaat niet gebeuren. De Amerikaanse regering heeft Teheran al verbrand op de JCPOA en het gaat geen nieuwe deal sluiten zolang de VS er agressief op blijft aandringen dat de VS zelf niet van een andere natie zouden tolereren. Iran zal nu veel  minder  bereid zijn om de Amerikaanse regering in een nieuwe deal te vertrouwen en zal veel  meer  zekerheid en accommodatie nodig hebben dan in de vorige; een dergelijke onderhandeling (ervan uitgaande dat de regering Trump dit zelfs echt wil) zou  moeilijker zijn , niet eenvoudiger. Dit blijft zo, zelfs nadat Trump zijn ambt heeft verlaten.

Caitlin Johnstone ⏳ on Twitter

The airstrikes between the US and Iran were the result of the trajectory of escalations Trump initiated by wrongfully withdrawing from the JCPOA in order to smash Iran with sanctions. Heaping even more sanctions on top of those accelerates along that same trajectory toward war. https://t.co/CafcRr13E1

De regering-Trump heeft ook de spanningen verder doen ontbranden door de NAVO uit te nodigen om verder betrokken te raken bij het Midden-Oosten, waarmee de NAVO-chef Jens Stoltenberg heeft ingestemd.

“De president heeft de secretaris-generaal van de NAVO gevraagd meer betrokken te raken bij het Midden-Oosten”, aldus een verklaring van de NAVO  . “Ze kwamen overeen dat de NAVO meer zou kunnen bijdragen aan regionale stabiliteit en de strijd tegen internationaal terrorisme.”

Dus dingen worden alleen maar warmer met Iran, en er is geen reden om te geloven dat meer uitbarstingen zoals de directe militaire confrontatie die we zojuist hebben meegemaakt, niet meer zullen voorkomen, met de wereld misschien de volgende keer veel minder geluk. Trump en zijn aanhangers proberen de ontduiking van volledige oorlog te claimen als een overwinning voor zowel vrede als voor Amerika, maar dat is het ook niet.

Lees ook:  Hoe zal Joe Biden Iran benaderen?

Alle verdedigingen van Trump’s oorlogszucht die je hebt gezien zijn gebaseerd op de onbetwiste veronderstelling dat het zowel redelijk als acceptabel is voor de Verenigde Staten om een ​​militaire aanwezigheid in het Midden-Oosten te behouden, zelfs in landen waarvan de regeringen ze niet willen daar zoals Irak en Syrië. Als de VS niet zouden aandringen op het handhaven van een enorme militaire aanwezigheid in dit ene gebied aan de andere kant van de planeet, zou er geen debat zijn over de noodzaak voor Amerika om zichzelf te ‘verdedigen’ door de Iraanse economie aan te vallen, regeringsfunctionarissen te vermoorden, en luchtaanvallen uitvoeren op Iraakse milities. Het zou gewoon een ander land aan de andere kant van de wereld zijn en zijn eigen ding doen op zijn eigen manier.

De meeste Amerikanen hebben niet erg nagedacht over dit uitgangspunt. Ze worden gevoed met enkele regels over de noodzaak om Amerikaanse ‘belangen’ te beschermen en een aantal onverklaarbare noodzaak om Israël te verdedigen, en omdat die regels op gezaghebbende toon worden uitgesproken, zijn de meeste mensen tevreden het daar te laten. Maar als Amerikanen daadwerkelijk alle feiten voor zich hebben neergelegd en diep nadenken over wat de militaire aanwezigheid van hun regering in het Midden-Oosten hen kost en risico’s voor hen in vergelijking met wat het hen daadwerkelijk oplevert, zou het worden gezien als de waanzinnige imperialistische machtsagenda dat het zo duidelijk is.Comments

comments