“Absoluut brandpunt”: politie waarschuwt voor links terrorisme in Leipzig

“Absoluut brandpunt”: politie waarschuwt voor links terrorisme in Leipzig

10 januari 2020 0 Door Indignatie redactie

De Saksische politie waarschuwt voor linkse extremistische aanvallen in Leipzig. De stad is een “absolute focus” van linkse aanvallen, zo wordt gezegd.

Volgens een ‘Spiegel’-rapport waarschuwt de Saksische politie tegen linkse extremistische aanvallen in Leipzig. Volgens een vertrouwelijk situatie rapport van de Staats Criminele Politie (LKA) staat de autonome scène van de stad op de drempel van terrorisme, zo meldde het tijdschrift vrijdag voorafgaand aan de nieuwe editie. Dit geldt voor aanvallen op dingen, niet voor mensen.

Leipzig is daarom een ​​”absolute focus” van linkse aanvallen in Saksen en was met meer dan 300 misdaden vorig jaar de “hotspot van de linkse autonome scène”. Volgens het situatiebeeld zijn de meeste linkse extremistische brandstichtingincidenten in 2018 in Saksen gepleegd, de meeste in Leipzig.

Volgens “Spiegel” klagen de onderzoekers ook over moeilijkheden bij het ophelderen van deze handelingen in hun analyse. De daders waren zeer samenzweerderig en vermeden sporen. Telefoons zouden nauwelijks worden gebruikt. Als ze toch werden gebruikt, hadden ze de huidige technieken voor anonimisering.

Op oudejaarsavond waren er massale botsingen in het linkse alternatieve district van Leipzig, Connewitz, waarbij een politieagent volgens de autoriteiten ernstig gewond was geraakt. Het parket onderzoekt een poging tot moord.

Oudejaarsavond in Connewitz: drie video’s en talloze getuigen roepen nieuwe vragen op

Onderzoek door BuzzFeed News Duitsland documenteert aanvallen van de politie en een ongecoördineerde operatie op oudejaarsavond.

Politieagenten stormen een groep mensen binnen, slaan en schoppen individuen. Andere agenten trekken een man bij het haar uit de menigte, een politieagent schopt hem en de politie neemt hem mee. Midden op het kruispunt is er een mens, hij is blijkbaar flauwgevallen. Politieagenten lopen langs hem heen. Een officier klimt over de man zonder om hem te geven.

BuzzFeed Nieuws Duitsland kan voorheen onbekende scènes van oudejaarsavond in Leipzig-Connewitz reconstrueren. Ze komen uit drie video’s die de afgelopen dagen aan onze verslaggevers zijn gelekt over mensen, maar ook uit interviews met 15 ooggetuigen en drie mensen die zeggen dat ze getroffen zijn door politiegeweld. De volledige namen en contactgegevens van alle ooggetuigen, slachtoffers en opstellers van de video’s zijn bekend bij BuzzFeed News – met uitzondering van één video.

Het onderzoek geeft een meer gedetailleerd beeld van de nacht, waarvan het publiek al dagen ruzie maakt. Ze tonen aan dat de politie op een gedeeltelijk ongecoördineerde en agressieve manier heeft gehandeld, dat ze blijkbaar niet de nodige hulp hebben geboden – en dat een aantal mensen het slachtoffer is geworden van politiegeweld.

Op verzoek van de verslaggevers schreef de politie van Leipzig dat de aantijgingen nog niet waren geregistreerd en daarom niet konden worden bevestigd of ontkend.

Dagelijkse discussies over escalatie op oudejaarsavond

Op oudejaarsavond in Leipzig-Connewitz stonden ongeveer 1.000 mensen, meestal vreedzaam feest, tegenover 250 oproerpolitie. De situatie escaleerde na middernacht. Een handvol aanvallers viel politieagenten op brute wijze aan, waarschijnlijk om arrestatie te voorkomen. Gedeeltelijk gemaskerde mensen gooiden voorwerpen en vuurwerk naar politieagenten, een winkelwagentje brandde en een aanvaller schopte een politieagent in de nek.

Kort na een eerste ruzie omstreeks 0.15 uur werd een 38-jarige politieman in het ziekenhuis opgenomen en werd hij geopereerd aan het oor. De politie had aanvankelijk gesproken over een levensbedreigende verwonding en de politieagent had een spoedoperatie ondergaan. Achteraf bleken deze beschrijvingen overdreven overdreven . Het parket in Leipzig blijft onderzoek doen naar poging tot moord. Drie andere officieren raakten die nacht lichtgewond.

In totaal worden 13 verdachten onderzocht voor verschillende evenementen op oudejaarsavond. Een 27-jarige straatartiest werd woensdag veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke proeftijd wegens het aanvallen van wetshandhavers en het aanvallen van hem wegens het schoppen van een politieagent. De rechtbank oordeelde dat de veroordeelde niets te maken had met het uitbreken van geweld en de aanval op de ernstig gewonde politieagent. Hij woonde pas onlangs in Leipzig en was volgens zijn eigen verklaring alleen naar Connewitz gegaan omdat hij had gehoord dat daar veel vuurwerk was.

Verklaringen van de politie lijken te zijn weerlegd

De politie in Saksen had een persbericht op oudejaarsavond gestuurd dat “een groep gewelddadige criminelen een brandend winkelwagentje in het midden van een oproerpolitie probeerde te duwen”. In een interview met ZEIT ONLINE sprak de politiechef Torsten Schultze van Leipzig over “een geplande en georganiseerde aanval” door een groep van 20 tot 30 personen. Delen van deze uitspraken waren eerder deze week al onderzocht door ZEIT ONLINE-onderzoek .

In een gesprek met BuzzFeed News beschrijven verschillende getroffenen nu het soms agressieve gedrag van de politie en melden ze ernstige verwondingen die de politie hen heeft toegebracht.

BuzzFeedNewsDE on Twitter

In Leipzig-Connewitz hat es an Silvester offenbar mehrere Opfer von Polizeigewalt gegeben. Das zeigen neue Recherchen von BuzzFeed News Deutschland sowie mehrere Videos. Betroffene berichten von Faustschlägen, einem blauen Auge und einer gebrochenen Nase. https://t.co/JxN8ehjl8w https://t.co/6qpBBDndGL

Stoten en een afgescheurde piercing

Laura N. was die avond met haar partner en enkele vrienden naar het centrale kruispunt van de woonwijk in Leipzig gekomen om het nieuwe jaar te vieren. Ze kan nog steeds niet geloven wat er daarna gebeurde. Ongeveer een week na de gebeurtenissen zit ze in haar appartement in het noorden van Leipzig, mijlen verwijderd van Connewitz, dat als links wordt beschouwd.

“Plots hadden we een hele ploeg politieagenten voor ons staan”, zegt ze, “toen gebeurde alles heel snel.” Uit de lijn van hulpdiensten hoorde ze een luid “Neem alles mee!”, Toen stormden politieagenten de menigte in. Ongeacht Laura N. vertelde BuzzFeed News verschillende andere getuigen van deze reputatie. Politieagenten grepen toen Laura N. en scheurden haar op de grond, en een officier sloeg meerdere keren op haar gezicht. Toen haar partner David K. wilde ingrijpen, werd hij aan haar haar getrokken en weggehaald, zegt ze. Het enige dat haar vriendje overhield was een gescheurde vlecht. David K. bracht de rest van oudejaarsavond door in een cel met één zwart oog.

Lees ook:  Japan en Duitsland racen hysterisch om kernenergie (en hun soevereiniteit) af te sluiten

Laura N. heeft een geheugen van vijf pagina’s opgesteld van de gebeurtenissen van de nacht, dat beschikbaar is via BuzzFeed News. Het valt samen met een video die enkele dagen geleden openbaar werd. Deze video toont de gebeurtenissen om 1:15 uur op het centrale kruispunt van de woonwijk in het zuiden van Leipzig gedurende twee en een halve minuut – een uur nadat de politieagent ernstig gewond was geraakt. Het is duidelijk gefilmd vanuit een gebouw van bovenaf. De situatie is verwarrend, mensen schreeuwen, op de achtergrond hoor je barstend glas en nieuwjaarsraketten.

De Leipziger Volkszeitung publiceerde de video dinsdagavond achter een betaalmuur, maar de video is sinds afgelopen zaterdag ook beschikbaar op Facebook . Na publicatie door de Leipziger Volkszeitung ging de politie naar de auteur van de video en dwong hem zijn mobiele telefoon te overhandigen. De auteur meldde dit in een interview met BuzzFeed News.

BILD verbindt de getroffenen met RAF-terreur

“Een politieman sloeg een piercing uit mijn oor”, zegt Laura N. Ambtenaren trokken hem eerst enkele meters over het plein en lieten hem vervolgens verrassend los. “Mensen die ik niet ken hebben me uit de actie gehaald”, zegt ze. Dit is te zien in de video en de arrestatie van haar partner.

David K. wordt op nieuwjaarsochtend vrijgelaten nadat hij zijn versie van de gebeurtenissen had beschreven. Een ambtenaar zei dat de twee meter lange man in de blauwe trui werd aangezien voor iemand uit “Antifa”. Vanwege de handgemeen toen hij werd gearresteerd, wordt hij nu beschuldigd van een aanval op een politieagent.

Andreas Loepki van de politie van Leipzig kan deze aantijgingen op verzoek niet bevestigen of ontkennen omdat “ze nog niet zijn vastgelegd”. De politie kan slachtoffers vragen om aangifte te doen bij de onderzoeksinstanties.

Na de vrijlating van David K. publiceerde de krant Bild een foto van zijn arrestatie met de titel: “Aanslagen op politieagenten door extreem linkse terroristen – politie waarschuwt voor nieuwe RAF”. Sindsdien durft de man nauwelijks de deur uit te stappen, hij is achterdochtig over elke manier waarop hij gaat, zegt David K.

Veel politie en een gebroken neus

Laura N. en David K. zijn niet de enigen die met BuzzFeed News hebben gesproken over hun problemen met de politie. Madeleine G. is blijkbaar ook het slachtoffer geworden van politiegeweld op oudejaarsavond in Leipzig. Ze beschrijft haar ervaringen BuzzFeed News aan haar eettafel in haar appartement in het zuiden van Leipzig. Ze nipt voorzichtig aan haar koffie en kan nog steeds niet echt begrijpen wat er is gebeurd. Ze vertelt kalm en zonder woede.

Madeleine herinnert zich nauwelijks de details van het incident, dus plotseling was alles voorbij. “Ik stond aan de zijlijn toen de politie wild naar me toe rende en plotseling werd het zwart”, zegt ze. Madeleine vertrouwt ongeveer een week op pijnstillers om de hoofdpijn te verdragen. Haar gezicht is zelfs dagen na oudejaarsavond gezwollen blauw. Haar voorhoofd is vervormd door een uitstulping.

Het ziekenhuisrapport van de ochtend van het nieuwjaar meldt een neusfractuur, die tot medio januari nog steeds ziek is. Madeleine G. wil nog steeds geen klacht indienen tegen de politie. “Het werkt niet”, zegt ze.

Politieagent schopt mensen op de vloer liggen

Twee van de drie video’s die beschikbaar zijn voor BuzzFeed News tonen tal van andere situaties waarin politieagenten mensen slaan of schoppen zonder ze daarna te arresteren. De twee video’s overlappen elkaar in de tijd en documenteren verschillende minuten rond 1.15 uur vanuit verschillende perspectieven. Op een gegeven moment roept een vrouw: “Het is jouw eigen schuld als dit escaleert.” Wanneer een man met witte gympen en een baseballcap op een politieagent stapt, brengen vier officieren hem naar de grond. Een andere politieagent rent naar de groep en schopt degene die op de grond ligt. Uiteindelijk wordt de man omringd door negen officieren.

De video toont ook meerdere keren mensen die door politieagenten op de grond zijn geslagen of die al op het asfalt liggen. Een persoon ligt meer dan een minuut in het midden van het kruispunt zonder zichtbare tekenen van leven. Een groep oproerpolitie gaat recht langs haar heen zonder zich om de persoon te bekommeren. Een van de officieren klimt zelfs rechtstreeks over het levenloze lichaam. Aan het einde van de video bieden twee voorbijgangers eerste hulp.

Het is duidelijk niet de enige onbewuste persoon vanavond. Reeds rond 0.15 uur, toen de aanval op de later ernstig gewonde politieagent plaatsvond, melden getuigen dat de hulp niet werd gegeven. Volgens dit, gooiden twee officieren een man op de grond, sleepten hem naar een verkeerseiland en lieten hem daar achter. Gemeenteraadslid Thomas ‘Kuno’ Kumbernuß (de partij) zag dit als een ooggetuige: ‘Hij werd weggesleept. Hij kon niet schreeuwen. Hij was weggegaan. ‘Een politieagent had tegen Kumbernuss gezegd dat hij de man achter moest laten. De lokale politicus plaatste de persoon vervolgens onder de hoede van andere burgers.

Beschuldigingen van verzuim om de politie te helpen

Een ander BuzzFeed Nieuws van bekende getuige bevestigt de observaties van Kumbernuss. Hij voegt eraan toe: “Toen hij lag, zag ik alleen een politieman hem een ​​harde slag geven op de juiste tempel”, zegt de getuige. Een andere official was nog steeds lid geworden. “Toen ze merkten dat hij flauwgevallen was, verlieten ze hem en gingen weg.” De getuige is het niet eens met de verklaring dat de politie aanvankelijk op een de-escalerende manier handelde. Al om 10.30 uur, toen hij naar het kruis liep, zag hij politieagenten helmen dragen en sommigen schilden in de zijstraten.

Gevraagd naar de beschuldigingen van verzuim om hulp te bieden, antwoordde Andreas Loepki van de politie van Leipzig dat de verplichting om individuele mensen te helpen op alle aanwezigen rustte. Ambtenaren hebben misschien niet meteen kunnen helpen, omdat ‘aspecten van intrinsieke beveiliging aanzienlijk kunnen zijn geweest’.

Een derde privévideo, die ook beschikbaar is via BuzzFeed News, toont een kort gedeelte om 0.50 uur. Verschillende politieagenten dragen een persoon naar de ingang van een zijstraat en laten hem daar vallen. “Hij is gewond, hij bloedt”, zegt een ambtenaar, terwijl hij de filmende persoon wegduwt. Kort gezegd is te zien dat het onbewuste slachtoffer op de vloer in deze situatie geboeid is. Volgens informatie van BuzzFeed News is ‘s nachts ten minste één gearresteerde in het ziekenhuis opgenomen en daar enkele dagen onder toezicht van de politie behandeld.

De gebeurtenissen op oudejaarsavond in Connewitz hadden tot landelijke discussies geleid. Donderdag heeft de fractie van de partij Die Linke in het Saksische staatsparlement de herziening van de oudejaarsavond in Leipzig-Connewitz aangevraagd. De rijksoverheid moet informatie verstrekken over de inzetplanning van de politie, de communicatiestrategie en de omstandigheden die hebben geleid tot de verwonding van mensen.

Comments

comments