De nieuwe geopolitiek van de wereldmarkt voor energie na de moord op Qasem Soleimani

De nieuwe geopolitiek van de wereldmarkt voor energie na de moord op Qasem Soleimani

10 januari 2020 0 Door Indignatie redactie

De olieprijzen stegen in de laatste maanden van het voorgaande jaar en nadat de drone de Aramco-raffinaderij aanviel. Nadat Aramco echter vóór de aanval zijn productie- en exportcapaciteit had kunnen bereiken, keerde de relatieve stabiliteit terug naar de oliemarkt. Vervolgens was er geen verandering op de oliemarkt, gezien het overschot aan olievoorziening op de markt en de vertraging in de belangrijkste olieconsumerende landen. Geopolitieke ontwikkelingen hebben een directe impact op de oliemarkt. Elke onzekerheid langs de energietransitroute en in olieproducerende gebieden zal de olieprijzen verhogen, wat meestal tijdelijk is. Evenwicht keert terug naar de markt, aangezien de veiligheid langs de doorvoerroute wordt gewaarborgd en de spanning in de regio wordt verlicht. Maar in gevallen waarin andere olieproducenten het tekort van een of meer andere landen niet kunnen compenseren en de spanning in de regio aanhoudt, olieprijzen zullen stijgen. Als de vraag naar olie het aanbod overtreft, zullen de olieprijzen verder stijgen.

Senator John Cornyn on Twitter

The small move in oil prices following Soleimani’s death shows the strategic benefit of U.S. shale. https://t.co/AIjIHOMsPh

Geopolitiek VOORTVLOEIEND UIT het doden van Qasem Soleimani

Nadat de Amerikaanse drones Qasem Soleimani op de luchthaven van Bagdad hadden gedood, trof de onmiddellijke markt de oliemarkt. De belangrijkste reden voor de stijging van de olieprijs was de bezorgdheid van de oliemarkt over de mogelijkheid van vergelding door Iran. De benchmark WTI sprong maar liefst 4,53 procent naar $ 65,54 per vat voordat hij zich enigszins vestigde nadat Iran zijn eerste reactie op de Amerikaanse moord op militaire commandant Qasem Soleimani had losgelaten .

QATAR

Als de grootste LNG-producent en -exporteur heeft Qatar altijd goede relaties gehad met Iran. De dag na de moord op Qasem Soleimani vertrok Qatarese minister van Buitenlandse Zaken Mohammed bin Abdul Rahman al-Thani naar Teheran en ontmoette Javad Zarif. Alle LNG-export van Qatar wordt vanuit de Straat van Hormuz verzonden en elk conflict in de regio zal de LNG-export verstoren. Na de moord op Qasem Soleimani gaf Qatar een verklaring af waarin de partijen werden opgeroepen hun uiterste terughoudendheid te betrachten en af ​​te zien van een nieuwe golf van spanningen in de regio.

Iran Gov Website on Twitter

The first round of talks on #regional issues between Iranian Foreign Minister @JZarif and Foreign Minister of #Qatar Mohammed bin Abdulrahman Al Thani was held in Tehran. The second round of talks is being held privately.

HET PLAN VAN IRAK OM OLIEPRODUCTIE EN -EXPORT OP TE VOEREN

Irak, een van de belangrijkste olie-exportlanden van OPEC, heeft de afgelopen jaren getracht de olieproductie en -export te verhogen door buitenlandse investeringen te faciliteren. Het bezit 12% van ‘s werelds bewezen oliereserves. Irak bereikte recordproductiecijfers in augustus met een productie van 4,88 miljoen vaten per dag (bpd), volgens S&P Global Platts, te midden van een OPEC-drive om de productie te verminderen. Op middellange termijn is het land van plan om tegen het einde van 2020 5 miljoen vaten per dag te produceren, in Irak op lange termijn van plan om tegen 2030 7 miljard bpd te produceren.

Elke onveiligheid in Irak – na de moord op Qasem Soleimani en het potentieel voor conflicten in de regio en de vergelding van Iran tegen Amerikaanse doelen en belangen in de regio – zal een direct negatief effect hebben op de nationale veiligheid en de olieproductiecapaciteit.

ONZEKERHEID IN HET STRAIT VAN HORMUZ EN DE AANVAL OP DE ENERGIE-INFRASTRUCTUUR VAN SAUDI ARABIA

Eerder vorig voorjaar, toen de olie-export van Iran bleef dalen, was de Straat van Hormuz getuige van toegenomen onveiligheid. De inbeslagname en aanval op olietankers brachten de grote energieverbruikende landen ertoe om te proberen de spanningen in de regio te verminderen door middel van diplomatieke instrumenten. In de tussentijd hebben de VS opgeroepen tot een grotere aanwezigheid in de regio door een maritieme alliantie op te richten. Iran bood ook aan een regionale vredescoalitie te vormen in de hoop de maritieme veiligheid in de regio te vergroten, wat niet werd verwelkomd door regionale landen.

EHA News on Twitter

Iran’s FM questioned #US plans for a coalition for a “peaceful resolution” in the Middle East while listing repeated Iranian diplomatic initiatives Zarif on Twitter listed eight diplomatic initiatives by Iran since 1985, including a peace plan for Yemen in 2015

Drone’s aanval op Aramco-raffinaderijen – Naast de vermindering van de olieproductie en exportcapaciteit van Aramco, is de zwakte van Saoedi-Arabië in de beveiliging van zijn energie-infrastructuur duidelijker geworden. De Verenigde Staten besloten het Patriot raketafweersysteem te verkopen aan Saoedi-Arabië nadat het troepen had gestuurd om de energie-infrastructuur van Saoedi-Arabië te beschermen.

Lees ook:  Trump wil weten wie bronnen klokkenluider zijn: “Je weet wel wat we vroeger deden met spionnen en verraders, nee?”

CHINA IL INVOER UIT de Straat van Hormuz en de Iraans-Chinese betrekkingen

Olie verkopen op de grijze markt of olie verkopen via het derde land is een van de manieren waarop Iran erin is geslaagd een deel van zijn marktaandeel te behouden. China is een van de landen die olie kopen op de grijze markt. De Amerikaans-Chinese handelsoorlog maakte ook de voorwaarden voor de verdere verkoop van Iraanse olie aan China op de grijze markt gemakkelijker. Vorige week lanceerde Iran, samen met China en Rusland, een marine-manoeuvre in de Indische Oceaan om aan te tonen dat het niet geïsoleerd was en in staat was om te manoeuvreren met twee grote regionale en mondiale machten.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenMeer dan 50% van de geïmporteerde olie uit China wordt via de Straat van Hormuz verzonden. Het importeert ook ongeveer 30% van zijn LNG via de Straat. Vandaar dat elke onzekerheid langs de energietransitroute rechtstreeks van invloed is op energiezekerheid en economische groei. Uiteraard zal China na de moord op Qasem Soleimani alle essentiële middelen gebruiken om escalatie in de regio en mogelijke Iraanse vergelding te voorkomen.

 

EEN MOGELIJKE ETALIATIEVE ACTIE DOOR IRAN EN DE ENERGIEMARKT

Verwacht wordt dat Iran vergeldingsmaatregelen zal nemen na het doden van Qasem Soleimani, maar het is niet eenvoudig om de ernst ervan te voorspellen en in te schatten. Ze zullen waarschijnlijk rechtstreeks optreden tegen Amerikaanse belangen en bases in de regio, of Iraanse proxy-groepen kunnen Amerikaanse belangen in de regio aanvallen of zich richten op de energie-infrastructuur van Saudi-Arabië. Als de ernst van de mogelijke aanval op de raffinaderij-installaties van Aramco groter is dan die van de drone-aanval op de raffinaderij-installaties van Aramco, zal het geopolitieke risico in de regio toenemen. Ondertussen rijst de vraag of Saoedi-Arabië bereid is dergelijke aanvallen aan te gaan. Als er een aanval op oliemaatschappijen of olievelden in de regio plaatsvindt, is het zeer waarschijnlijk dat oliemaatschappijen hun activiteiten zullen staken of opschorten. Onder dergelijke omstandigheden zal het risico van investeringen in olieprojecten in de regio toenemen.

Lees ook:  Man gearresteerd in DC met ongeautoriseerde inauguratiegegevens, een geladen pistool en veel munitie

Het is duidelijk dat de Verenigde Staten het niveau van beveiligingsmaatregelen zullen verhogen om hun bases in de regio en hun ambassades te beschermen, na de moord op Qasem Soleimani.

Marc Martinez on Twitter

Security advice from the US Embassy in Riyadh after #Soleimani’s death

VS kondigde de inzet van meer dan 3.000 nieuwe troepen in het Midden-Oosten aan onmiddellijk na de moord op Qasem Soleimani. De Verenigde Staten hebben het doel aangekondigd om een ​​groot aantal troepen te sturen om mogelijk geweld aan te pakken.

De vergeldingsmaatregelen van Iran in elk geval, ongeacht of dit de energiezekerheid van China en de rest van de grote energieverbruikende landen in gevaar zal brengen. Olie- en LNG-bedrijven zullen de kosten van verzending van deze middelen verhogen. Verzekeringsmaatschappijen zullen ook de verzekeringspremies van olietankers verhogen. Opgemerkt moet worden dat de energiemarkt in de vergeldingsactie van Iran niet gereed of veilig is in de Straat van Hormuz, en zijn energieprojecten en bezorgdheid over de vergeldingsactie van Iran zullen nog lang in de regio en op de mondiale energiemarkt blijven bestaan.

DE POLITIEKE CRISIS IN IRAKISCHE OLIE

Irak wordt nu geconfronteerd met een politieke crisis, omdat een van de belangrijkste oliemarkten die is opgeheven om de export te stimuleren, de kans op lagere export en stijgende olieprijzen op de wereldmarkt heeft versterkt. Wat betreft de taak van de wereldwijde oliemarkt, terwijl de spanningen in de regio toenemen, kan worden gezegd dat als de spanningen aanhouden of veranderen in de politieke situatie in Irak, de onzekerheidsmarkt kan worden voorspeld. Hoewel Iran niet veel olie naar de wereldmarkt exporteert, maakt de wereld zich zorgen over het vooruitzicht op de olie-export van Irak.

Bloomberg on Twitter

Oil buyers in Asia are increasingly wary that the worsening dispute between the U.S. and Iran could disrupt shipments from Iraq https://t.co/4ZKrJKkvP7

VS OLIE- INVOER UIT IRAK

De VS heeft verschillende soorten olie nodig om verschillende aardolieproducten te produceren. De binnenlandse olielekkage omvat echter niet de soorten ruwe olie die nodig zijn om de Amerikaanse aardolieproducten te produceren. Productie, toegang, raffinage en vraag naar olie variëren in de VS. Er zijn veel delen van de Verenigde Staten die geen toegang hebben tot schalie-olievelden via de pijpleiding. De belangrijkste productiegebieden voor schalieolie in de Verenigde Staten liggen binnen handbereik van de meeste infrastructuren voor toegang tot olie, evenals raffinage- en transportfaciliteiten voor producten, voornamelijk in Midden- en Zuid-Amerika. Deze kwesties illustreren zowel de behoefte aan flexibiliteit in de internationale oliehandel als waarom de Verenigde Staten grote hoeveelheden olie blijven importeren en veel van hun olie exporteren.

Anas Alhajji on Twitter

US crude oil imports from Iraq exhibit all kinds of Ironies. If relations deteriorate between the US and #Iraq, will the US ban imports of Iraqi crude the same way it did with #Venezuela? The only problem is: #Crude_Quality_Matters

De piek in de olieprijs kan vooral de Chinese economie beïnvloeden, omdat China ‘s werelds grootste importeur van ruwe olie is en schommelingen in de olieprijzen een aanzienlijk effect op de economie zullen hebben. Daarom is het wenselijk dat Amerika, dat China als zijn belangrijkste concurrent in de economische wereld beschouwt, meer betrokken wordt bij schommelingen in de olieprijzen, zodat de Verenigde Staten het meeste kunnen winnen in de tariefoorlog.

Aan de andere kant heeft de schalieolie-industrie, die nu geconfronteerd wordt met een ernstig overschot aan olievoorziening met een piekproductie van meer dan 8 miljoen vaten tegenwoordig, meer dan welke andere factor dan ook nodig om de olieprijzen te verhogen om haar kostbare levensduur te kunnen voortzetten. Experts beweren dat Amerikanen steeds meer beslag leggen op de oliemarkten in Irak en energiesoevereiniteit bereiken, zodat ze hun olieproductenportfolio kunnen diversifiëren en Iran onder druk kunnen zetten.Lees ook:  Ongelofelijk: luxe hotel aan de Tegernsee is niet goed genoeg voor de migranten van Merkel

Comments

comments