De VS zullen het Midden-Oosten nooit verlaten

De VS zullen het Midden-Oosten nooit verlaten

10 januari 2020 0 Door Indignatie redactie

De campagnebelofte van president Trump om alle Amerikaanse troepen uit het Midden-Oosten te verwijderen, is een utopie.

Een groot aantal mensen lijkt te geloven dat de Tweede Wereldoorlog is begonnen met de drone-aanval die de Quds Force-commandant van Iran, generaal Qassem Soleimani, op 3 januari doodde. Op 27 december werd een Amerikaanse militaire aannemer gedood bij een raketaanval in Irak, en de VS reageerden met een bombardement. Irakezen kwamen in opstand en vielen de Amerikaanse ambassade in Bagdad aan. Washington beschuldigde Iran vervolgens van de rellen en vermoordde generaal Soleimani – een hoge functionaris in het Islamitische Revolutionaire Garde-korps van Iran – samen met zijn rechterhand in Irak, Abu Mahdi al-Muhandis.

Iran dreigde met massale vergeldingsmaatregelen als reactie op de escalatie van de VS (na de verplichte drie dagen van rouw), en president Donald Trump kondigde aan dat duizenden extra Amerikaanse troepen in het Midden-Oosten zullen worden ingezet om een ​​Iraanse militaire reactie af te schrikken. In oktober vorig jaar beval Trump de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Noord-Syrië als onderdeel van zijn doel om Amerika uit de ” eindeloze oorlogen ” in de regio te trekken – een beslissing die breed werd bekritiseerd en snel werd teruggedraaid om een ​​militaire aanwezigheid te behouden om te beschermen Syrische olievelden. Na recente gebeurtenissen besloten de VS meer troepen naar het Midden-Oosten te brengen: 750 soldaten naar Bagdad, met nog eens 3.000 stand-by.

Het is vermeldenswaard dat de terugtrekking van president Trump uit Syrië, een van zijn belangrijkste campagnebeloften, door Iran als een zwakke zet werd gezien. Maar alleen op basis van officiële cijfers behoudt de VS zijn sterke invloed in een aantal landen in het Midden-Oosten, zoals Irak en Afghanistan. 

Na de moord op Soleimani vroeg de Iraakse regering om alle Amerikaanse troepen te verwijderen, maar volgens verschillende mediabronnen zijn er geen plannen om de Amerikaanse troepen uit Irak te trekken of de Amerikaanse ambassade in Bagdad te evacueren. Iraakse functionarissen beschuldigden president Trump van het schenden van de soevereiniteit van hun land en van het aanvallen van doelen in het land, waardoor de veiligheid van Irak werd bedreigd.

Lees ook:  Trump zegt dat virustesten 'geen probleem' is, maar twijfels blijven bestaan

Volgens de gegevens van Pew Research blijven de Verenigde Staten grotendeels onaangenaam in het Midden-Oosten. Er zijn suggesties dat de Verenigde Staten weinig kunnen doen in de regio, hetzij in diplomatie of met militaire middelen. Net als in de nachtmerrie van Richard Nixon wordt Amerika door sommigen gezien als een zielige, hulpeloze reus . Maar als je naar harde gegevens kijkt, zoals over militaire uitgaven, is dat niet waar. Wat waar is, is dat de campagnebelofte van president Trump om alle Amerikaanse troepen uit het Midden-Oosten te verwijderen, een utopie is. De beslissing om extra troepen naar Bagdad te sturen is slechts de laatste bevestiging van hoe onrealistisch deze belofte is.

Een ander aspect dat het overwegen waard is, is dat zowel de bondgenoten als de vijanden van Amerika in het Midden-Oosten verward zijn over het langetermijnplan van de Amerikaanse regering voor de regio, en dat de huidige gebeurtenissen een verder gevoel van een verbijsterende chaos hebben achtergelaten.

Het Midden-Oosten wordt gezien als een lakmoesproef van Amerikaanse militaire hegemonie in de wereld. Van geopolitieke vliegtuigen wisselen, als de VS zich volledig uit de regio zouden terugtrekken, zou een dergelijke beweging zowel Rusland als China aanmoedigen om meer land en macht in beslag te nemen, zoals op de Krim, Oekraïne en de Zuid-Chinese Zee.

Als het sturen van meer Amerikaanse troepen naar het Midden-Oosten sinds 9/11 deel uitmaakt van een eindeloze cyclus, wat ziet de toekomst dan voor de VS? We zullen nog meer bezetting en troepen zien die naar het Midden-Oosten worden gestuurd in wat is beschreven als Pax Americana. Alleen al vorig jaar zijn 14.000 Amerikaanse troepen naar de Golfregio gestuurd. En ja, dit vertaalt zich in een eindeloze betrokkenheid in het Midden-Oosten en verhoogde vijandigheid tegenover Amerika van de mensen die in de chaos leven. Dit komt doordat het Amerikaanse beleid met elke administratie verschuift – en soms zelfs met elke dag – tot instabiliteit leidt. Denk maar aan de terugslag van de moord op Soleimani. 

Generaal Soleimani en vele andere Iraanse functionarissen hebben in het verleden verklaard dat Amerikaanse troepen zorgen voor een lange lijst van lucratieve doelen voor het leger en de milities van Iran, en Irak is duidelijk het meest waarschijnlijke slagveld voor een proxy-oorlog. Er zijn veel anti- en pro-Iraanse troepen in Irak, wat betekent dat de VS, ondanks de wraakacties van Iran, naar een lang, bloedig en langdurig conflict in de regio kijkt. Niet alleen Irak, maar het hele Midden-Oosten kan echter een explosie van geweld zien, omdat Iran niet zwak wil lijken voor zijn vijanden. 

Geconfronteerd met een vergeldingsaanval van Iran door Amerikaanse troepen in Irak, inclusief een waarschijnlijke sluiting van de Straat van Hormuz, hebben de VS twee opties: om de bondgenoten van Iran te slaan of Iran zelf te slaan. In beide gevallen is het duidelijk dat meer Amerikaanse troepen in de regio moeten worden ingezet.Lees ook:  Twee gejuich voor de Never Trumpers: ze spreken zich nu tenminste uit

Comments

comments