Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden besluit de militaire bevoegdheden van Trump tegen Iran te beperken

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden besluit de militaire bevoegdheden van Trump tegen Iran te beperken

10 januari 2020 0 Door Indignatie redactie

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een resolutie aangenomen die de bevoegdheden van president Donald Trump beperkt om unilaterale beslissingen te nemen over militaire actie tegen Iran. Deze bevoegdheden van de president zijn gebaseerd op een wet van 1973.

Leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemden donderdag met 224 stemmen voor en 194 stemmen tegen, bij 13 onthoudingen, voor een resolutie die de controle van het Congres over militaire acties die de Verenigde Staten zouden kunnen voeren, versterkt. De afgevaardigden stemden grotendeels volgens hun partijrelatie.

De achtergrond van dit besluit is dat Trump niet eens de relevante leden van het Huis van Afgevaardigden van beide partijen heeft geraadpleegd in de aanloop naar de luchtaanval, waarbij de Iraanse commandant Qassem Soleimani afgelopen vrijdag is vermoord. De resolutie is niet bindend. Dat betekent dat Trump niet de mogelijkheid heeft om een ​​veto uit te spreken.

We gaan deze weg omdat het de handtekening van de president (…) niet nodig heeft, “zei Elissa Slotkin, de MP die het wetsontwerp donderdag presenteerde.” Dit is een verklaring van het Amerikaanse Congres en ik zal niet toestaan dat deze verklaring afneemt door het feit of de president er een veto over heeft of niet. “

De Senaat zal naar verwachting volgende week een vergelijkbare resolutie aannemen. Hoewel de Republikeinen de Senaat controleren, hebben verschillende Republikeinse senatoren aangegeven bereid te zijn de resolutie te steunen, waaronder Rand Paul en Mike Lee.

De War Powers Act werd aangenomen in de laatste dagen van de oorlog in Vietnam om te voorkomen dat toekomstige presidenten eenzijdig een groot conflict voeren, zoals de Amerikaanse president Lyndon B. Johnson in 1964 deed met betrekking tot de oorlog in Vietnam.

Hoewel de wet erkent dat de president de macht heeft om Amerikaanse troepen de strijd in te sturen zonder een formele oorlogsverklaring, moet hij het Congres minstens 48 uur van tevoren op de hoogte stellen en een periode van 60 dagen vaststellen. Militaire operaties die verder gaan dan dit tijdsbestek, vereisen goedkeuring door het Congres.

De resolutie die donderdag is aangenomen, geeft Trump opdracht het gebruik van het Amerikaanse leger tegen Iran te beëindigen zonder goedkeuring van het Congres, tenzij het nodig is om “zichzelf te verdedigen tegen een aankomende gewapende aanval”.

Huisspreker Nancy Pelosi liet donderdag ook weten dat het huis binnenkort de intrekking van de licentie voor 2002 zou kunnen vragen om militair geweld tegen Irak te gebruiken, wat voorzag in de goedkeuring door het Congres van de invasie van maart 2003.Comments

comments