Anti-christelijke aanvallen in Duitsland

Anti-christelijke aanvallen in Duitsland

11 januari 2020 0 Door Indignatie redactie

Euskirchen, een altaar werd besmeurd met hondenpoep. Een oud, houten kruis in de Sint-Maria kapel in Helmut-Götz-Strasse wordt vlak voor het kerstfeest zwaar beschadigd. Niet lang daarvoor wordt een offerkandelaar in de kerk in Buschhoven, een belangrijk pelgrimsoord, in brand gestoken. Rond diezelfde tijd wordt een kruisbeeld in Laubenheimer Ried voor de derde maal beschadigd. In Drübeck wordt brand gesticht, waarbij een acht eeuwen oud altaarbeeld bijna in vlammen opging. Het zijn maar enkele voorbeelden van de lange lijst met beschadigingen, diefstallen, brandstichtingen,… waarvan christenen het slachtoffer zijn.
Wat is er aan de hand? Zijn kerken door hun alomtegenwoordigheid gewoon vaker slachtoffer van dit soort misdrijven, en waarom was dit tot voor enkele jaren geleden niet het geval?
Sommige bronnen spreken van een golf van anti-christelijk geweld. Indien dit klopt, waar is de publieke verontwaardiging? Zulke aanvallen raken ook mensen die niet meer zoveel met kerk en geloof te maken hebben, want ze tasten enkele basisrechten aan. Voor dat debat gevoerd kan worden, moeten we de feiten kennen en dienen we een volledig beeld te hebben van wat er precies aan de hand is.

We voerden bij SCEPTR een bescheiden onderzoek uit naar anti-christelijke aanvallen.
Allereerst: wat zijn anti-christelijke aanvallen? Gaat het over ‘christianofobie’? En wat betekent die term? Een fobie is een medische kwestie. Op de website van UNIA lezen we dat het ‘aanzetten tot haat’ strafbaar is. Haat is een gevoel, dus moeilijk te controleren.
De term ‘anti-christelijke aanvallen’ is wellicht het minst ideologisch geladen, met de verduidelijking dat ‘aanval’ niet slaat op een legitieme religiekritiek maar op een daad van geweld ten aanzien van kerken, christelijke symbolen en dergelijke meer. Op basis van die definitie werd onderstaande lijst samengesteld. Het betreft hier telkens strafbare feiten: vandalisme, brandstichting, diefstal, aanzetten tot geweld, met als verzwarende omstandigheid een anti-christelijk motief. Daarbij moet worden opgemerkt dat dit laatste soms moeilijk te bewijzen valt. Satanistische graffiti op een kerk is duidelijk anti-christelijk, een offerblok leegstelen is dat niet noodzakelijk. Ramen ingooien kan gewoon vandalisme zijn, tenzij dit vlak voor een belangrijke christelijke feestdag gebeurt.
Ons media-onderzoek leverde voor de periode tussen 01/07/2019 en 31/12/2019 al 26 gevallen van anti-christelijke aanvallen op, met nog eens 27 aanvallen op kerken en symbolen waarvan het motief onzeker is. Dat zijn bovendien enkel de feiten die de media haalden. Wellicht ligt het werkelijke aantal hoger. Sinds 2017 worden misdrijven met een christenvijandig motief door de Duitse politie bijgehouden, en worden er jaarlijks meer dan honderd aantoonbaar antichristelijke misdrijven geteld, zoals katholische.de vermeldt. Deze cijfers wijzen op het verminderde respect voor die instituties, maar een stijging in ideologisch gemotiveerde aanvallen wijst op een zorgwekkende evolutie in onze samenleving.

Zijn christenen nog welkom?

Mogen ze nog in vrede hun basisrechten uitoefenen? Bovendien: waarom horen we hier nooit iets over? Religieuze instanties in eigen land lijken terughoudend te zijn om hierover te rapporteren. Waarom? Bij de reguliere media lijkt er een gêne te bestaan om over het christendom te schrijven. Of spelen er andere motieven mee? Het verschil in behandeling met anti-joodse en anti-islamitische aanvallen is op z’n minst gezegd opvallend. Ook vanuit de politiek blijft het vaak stil. Van partijen die menen dat het christendom niet in onze publieke ruimte thuishoort kan men dit verwachten, maar van andere partijen niet.
Ook instanties als Unia horen we nooit over anti-christelijke aanvallen spreken, nochtans hoort dit bij hun kerntaken. Hebben christenen voor hen dan niet dezelfde rechten als andere burgers? Hoog tijd dat deze samenleving kleur bekent.

27 december 2019 – Tübingen

Een evangelische kerk in Tübingen is het doelwit van een aanval geworden. In de vroege ochtend van 27 december staken meerdere daders een minibusje in brand voor het gemeente- en het conferentiecentrum. Ze besproeiden het ingangsgedeelte van de kerkdienstkamer met paarse verf.


* 27 december 2019 – Wattenscheid Gelsenkirchen

Dahlhausen. Kerken ontheiligd, mis niet mogelijk. Volgens het politierapport hebben dieven in de kerstperiode herhaaldelijk toegang gekregen tot gebedshuizen. Ze braken binnen in de kerk van de Poolse orde in Bochum-Wattenscheid, in een protestantse kerk in Bochum-Dahlhausen en in een katholieke kerk in Geslenkirchen-Horst. Omdat de heilige ruimte is ontheiligd en er eerst een verzoeningsritueel moet worden uitgevoerd door de bisschop, moest een mis van de Poolse orde op kerstdag worden afgelast.

*23 december 2019 – Anstadt

Johann-Sebastian-Bach-kerk ontheiligd, offers voor de allerarmsten gestolen.

Lees ook:  Is dit het keerpunt in Frankrijk ?: President Macron verklaart de oorlog tegen islamisering!

23 december 2019 – Würselen

Würselenkruis afgebroken en ontheiligd. Een pas gerenoveerd boetekruis in Würselen werd door onbekenden ontheiligd.

*20 december 2019 – Geislingen

Geislingen Stadskerk herhaaldelijk ontheiligd. Slechts 40 cent werd gestolen. De gewijde kerk is echter ontheiligd door de hoge materiële schade.

*16 december 2019 – Neusiedel am See

Parochiekerk Sint-Nikolaas – bevlekt. Na het vernielen van het adventsdorp breken de daders in de sacristie in. Er worden sporen van bloed gevonden.

*15 december 2019 – Bergkerk bij Talheim

Bergkerk vernield. Ook hier een ontheiliging van dit kleine juweel van het geloof.

14 december 2019 – Körle Homberg (Hessen)

Kerkraam van loodglas ingegooid. Kort voor de heilige mis voor de 3e advent hebben onbekenden de kerkramen ingegooid.

12 december 2019 – Thülen (Hochsauerland)

Kerk van Sint-Dionysius – meest heilige altaar ontheiligd. Sint-Dionysius is een van de oudste kerken in het Brilonse gebied en is al sinds 1175 na Christus gedocumenteerd. Tabernakel ontheiligd, altaarsteen beschadigd. De ontheiliging van de kerk eindigt voor de gemeente met een verontreinigd heiligdom en veel materiële schade.

*7 december 2019 – Haardorp (Usedom)

Ontheiliging van de kerk net voorkomen. De donderdagmiddag drong een 48-jarige buitenlander de kerk in Heringsdorf binnen. “In de bagage van de man vonden de collega’s diverse inbraakgereedschappen en diverse cosmetica en portemonnees met prijskaartjes er nog op“, zegt woordvoerster Manina Puck. De 48-jarige werd overgedragen aan de collega’s van de politie ter plaatse, die verder onderzoek doen. Tijdens hun zoektocht in een struik in de buurt van de kerk vonden ze voorwerpen die konden worden toegeschreven aan de kerk in Heringsdorf.

*7 december 2019 – Traunreut

Traunreut, Beieren kerk bevlekt. Zoals een woordvoerster van de politie-inspectie van Traunreut op verzoek van chiemgau24.de meldde, waren er zaterdagavond drie inbraken in het Traunreut-gebied: er werd ingebroken in een supermarkt, drankmarkt en een kerk.

5 december 2019 – Laubenheim (Mainz)

Ontheiligd kruis in Laubenheim. Het kruisbeeld is voor de 3e keer bevlekt Voor de derde keer wordt het wegkruis in Laubenheim ontheiligd. Het hoofd, de armen en benen van onze meest heilige Verlosser Jezus Christus werden afgesneden. Het kruis in zijn geheel werd gezaagd en in het bos gegooid.

*5 december 2019 – Riegelsberg (Saarland)

Onbekende personen veroorzaakten zware schade tijdens inbraak in de Riegelsbergkerk Sint-Matthias tussen dinsdag 17.45 uur en woensdag 7.50 uur, meldde de politie. De inbrekers kregen met geweld toegang tot de sacristie, braken kasten open en namen de 40 kilo zware Heilige Tabernakel mee, die enkele meters verderop op een voetpad ongeopend werd teruggevonden. Sporen tonen aan dat de daders er niet in geslaagd zijn het tabernakel open te breken. Voor het politierapport klik hier.

5 december 2019 – Friesach (Karinthië)

Kerk in brand gestoken. Een 13-jarige jongen werd gearresteerd. Hij had sinds november meerdere malen geprobeerd de kerk van Sint-Salvator in brand te steken.

*2 december 2019 – Wesel

Kerkelijke ontheiliging voorkomen door massale veiligheidsmaatregelen. Onbekende daders hebben geprobeerd een deur van een katholieke kerk in de Bislicher Straße open te breken. Het is ze echter niet gelukt om de achterdeur te openen. Ze namen echter een bladblazer mee uit een tuinhuisje op het terrein van de kerk. De onbekende daders waren tussen 27/11 en 30/11 op het terrein.

1 december 2019 – Maagdenburg

Sint Nicolaaskerk met hakenkruisen ontheiligd. Het enige nieuws over de kerkelijke ontheiligingsepidemie op de pagina’s van ZDF! Ik beschouw dit als een grensgeval voor kerkelijke ontheiliging, omdat de graffiti aan de buitenkant van de kerk is aangebracht.

*22 november 2019 – Klagenfurt

Kathedraalkerk ontheiligd. Onbekende personen beroven de offers voor de allerarmsten uit de kathedraalkerk van Klagenfurt. Ze beschadigen de kerk aanzienlijk.

21 november 2019 – Rems-Murr District

Sint-Maria – poging tot brandstichting van het kruisbeeld. In de katholieke parochie Sint-Maria werd het kruisbeeld van de parochiekerk in brand gestoken.

*21 november 2019 – Brandenburg

Heilige kruisen gestolen. Twee bisschopskruisen uit de keizertijd van de Berlijns-Brandenburgse staatskerk tijdens de bisschopswisseling van de bisschop gestolen.

*19 november 2019 – Uedesheim

Uedesheim Kerk ontheiligd. Donaties voor de allerarmsten gestolen tijdens een inbraak in een protestantse kerk.

17 november 2019 – Buschhoven

Brandstichting van kerken. Twee keer in een week tijd. Volgens de eerste bevindingen werd de collectebus in de Sint-Katharina kerk in brand gestoken met boeken. De kerk wordt vereerd als een bedevaartsoord in een groot gebied vanwege de beroemde ‘Rosa Mystica‘ afbeelding van de Heilige Maagd. Ook in de Verzoeningskerk op 200 meter afstand is er vandalisme geweest door onbekenden. Hier nog een verslag.

Lees ook:  NATIONALE ZELFMOORD OP STEROÏDEN! Nadat Angela Merkel voor de tweede keer "multiculturaliteit een mislukking" noemt

14 november 2019 – Höxter

Kerk ontheiligd en bevuild. De dader of daders hadden duidelijk geen enkel respect voor het katholieke geloof. In de Nieheimkerk lieten ze hun vernietigende woede vrije loop. Op zondag gooiden ze tussen half twaalf en zeven uur ‘s avonds zangboeken op de grond, strooiden ze kaarsvet uit en staken ze zelfs een kleine brand aan, waardoor een beeld beschadigd raakte.

*13 november 2019 – Haltern

Haltern – Sint-Sixtuskerk ontheiligd. De verslaggever merkt terecht op dat inbrekers allang geen schroom meer kennen bij kerken – dat is geen verrassing. De Sint-Sixtuskerk werd ontheiligd, gezegende sacrale medailles van geringe waarde werden gestolen.

*13 november 2019 – Schwarzwald

Sankt Georgenkirche bevlekt. Donaties van de gelovigen voor allerarmsten gestolen. Offerblok werd opengebroken en het offer werd gestolen.

9 november 2019 – Drübeck

Kloosterkerk in Drübeck in brand gestoken. Onbekende daders probeerden op donderdagmiddag 7 november delen van de inventaris van de kloosterkerk Sint-Vitus in Drübeck in brand te steken. Het beroemde driedelige altaarstuk uit de 12e eeuw van de kerk zelf werd niet aangetast. Het is niet de eerste misdaad van de laatste jaren. Zo was de Drübeckse kloosterkerk herhaaldelijk het doelwit van dieven en schade aan eigendommen.

7 november 2019 – Druffel, Westfalen

Christusmonument bestiaal vernietigd. Niet voor het eerst werd de wegkruising met het kruisbeeld in Druffel het doelwit van moedwillige vernietiging. Deze keer werd het lichaam van onze Verlosser met brutaal geweld verbrijzeld en werd het onderste deel gestolen om restauratie te voorkomen.

7 november 2019 – Versmold, Gütersloh

Versmold – Martin Luther Stele vernield. Drie onbekende daders, die door een getuige werden geobserveerd, vernielen de Martin Luther Monument voor de Petri-kerk. De politie geeft geen beschrijving van de daders, maar is op zoek naar verdere getuigen. Het kunstwerk heeft aanzienlijke materiële schade geleden.

*23 oktober 2019 – Dillingen (regio Augsburg)

Dillingen – Sint-Jakobus kerk ontheiligd. De politie-inspectie Dillingen meldt twee gevallen waarin onbekenden probeerden in te breken in een kerk. Een getuige had op zondag rond 14.30 uur twee “jonge mannen” geobserveerd.

15 oktober 2019 – Münchrath (NRW)

Münchrath – berouwkruis vernietigd. “Het lichaam van het wegkruis werd met geweld afgebroken.” Volgens het stadsbestuur dateert het smeedijzeren, filigraanvormige kruis uit de 19e eeuw en werd het in 1984 aan de lijst van architectonische monumenten toegevoegd. Een kruisbeeld van onze Verlosser was al ontheiligd in Ophoven. Zie hier.

10 oktober 2019 – Marxheim

Marxheim – kruisen vernield met kettingzaag. Een man die een motorvoertuig in de omgeving rond reed laat een spoor van vernieling achter. Verschillende crucifixen werden door hem vernietigd met een kettingzaag.

*25 september 2019 – Villingen Schwenningen

Pastorie van de Assumptiekerk geplunderd. Veel schade aan de eigendommen. Maar omdat de rectories nauwelijks kostbaarheden en geen financiële middelen hebben, wat bekend is bij de katholieken, bleef ook deze inbraak, met grote materiële schade, voor de inbrekers volledig vruchteloos.

16 september 2019 – Witzenhausen

Witzenhausen Christus Kerk – twee poging brandstichting. Twee gevallen van poging tot brandstichting in de Christus Kerk aan de Drießenstraße in Witzenhausen. Brandversneller gebruikt om stapels papier in brand te steken.

9 september 2019 – Wildeshausen en Harpstedt, provincie Oldenburg

Kerken ontheiligd en aangestoken. De kerk was net gerenoveerd en schoongemaakt in de periode voor Pasen 2019, voor 120.000 euro. De kerk is overdag altijd open om de gelovigen binnen te laten. Kerkgemeenten in Wildeshausen en Harpstedt zijn de afgelopen weken het slachtoffer geworden van verschillende strafbare feiten. Op vrijdag vond er een brandstichting plaats in de Sint-Pieterskerk in Wildeshausen. De daders zijn “onbekend“.

31 augustus 2019 – Wildeshausen

Harpstedt Sint-Pieterkerk – Brandstichting. Pastoor Brock en Bernhard Kramer haastten zich naar de kerk toen ze van de aanval hoorden. Geschokt keken ze naar de schade. “We zullen het orgel volledig moeten laten ontmantelen en schoonmaken. Het zal tot 30.000 euro kosten.” Kramer heeft minimaal 50.000 euro begroot voor het schoonmaken van de kerk. Hij had de deskundigen, die ‘s avonds nog verwacht werden, onmiddellijk op de hoogte gebracht om de schade nauwkeuriger te kunnen inschatten. De kerk was net gerenoveerd en schoongemaakt voor Pasen 2019 voor 120.000 euro. De kerk is overdag altijd open om de gelovigen binnen te laten. Tot slot ook graffiti en inbraken. “We kunnen dit, nee we moeten dit heroverwegen,” zei Kramer, die net als Brock, verbaasd was over wie er verantwoordelijk was voor de brandstichting. Opvallend is dat er de afgelopen weken graffiti is aangebracht in de Alexanderkirche en dat er is ingebroken in de parochiekantoren van de Christuskirche in Harpstedt en de Alexanderkirche. Pastor Brock wijst erop dat er dit weekend geen kerkdiensten kunnen worden gevierd in de Sint-Pieterskerk.

Lees ook:  "Kinderen met baarden"?: De regering Merkel wil kinderen en jongeren uit Griekenland accepteren

31 augustus 2019 – Rastatt

De Sint-Johanneskerk wordt steeds meer het doelwit van vandalisme. Geluidsoverlast, vuilnis en ook inbraken zijn de afgelopen maanden aanzienlijk toegenomen in het gebied van de Röttererberg. Tot de ernstigste incidenten van vandalisme behoren herhaalde inbraken in de Johanneskerk. Voor het laatst werd een raam in de kelder ingeslagen en werd de offerblok opengebroken. “De buit was niks, maar er was grote materiële schade“, zegt Wacker.

31 augustus 2019 – Greiz

Kerk in Greiz verontreinigd – zinloos vandalisme. Tussen begin augustus hebben onbekenden met geweld toegang gekregen tot de kelder van een kerk in de Friedhofstraße en materiële schade veroorzaakt. Volgens de huidige stand van zaken is er echter niets gestolen.

*29 augustus 2019 – Wasserleben (Harz)

Wasserleben kerk ontheiligd. Onbekende daders braken met geweld in, via de hoofdingang en de zijdeur van de kerk in Wasserleben. Volgens de politie waren de dieven waarschijnlijk op zoek naar heilige voorwerpen. Blijkbaar werden ze gestoord tijdens de voorbereidingen. Er was een engel aan het plafond bevestigd, die ze probeerden te stellen. De schade bedraagt ongeveer 1000 euro.

*27 augustus 2019 – Stuttgart-Möhringen

Möringerkerk bevlekt. Onbekende personen braken in een kerk en kleuterschool in aan de Barchetstraße, in de nacht op zondag (25.08.2019). Tussen 16.00 uur en 10.30 uur hebben de daders eerst de toegangsdeur van de kerk geopend en vervolgens verschillende kamers binnen ontheiligd.

23 augustus 2019 Altenhagen

Kerk van Altenhagen ontheiligd. Heilige Bijbel “beschadigd“, gezegende orgelpijp vernietigd.

*21 augustus 2019 -Ganderkesee (Oldenburg)

Ganderkesee Kerk bevlekt. De kerk op de Habbrügger Weg werd op maandag tussen 12 uur en 17 uur ontheiligd door onbekende inbrekers.

20 augustus 2019 – Ostbeverner

Sint-Ambrosius kerk bevlekt. Zondag tussen 16 en 18 uur werd een met bergkristal versierde leestafel zwaar beschadigd, kandelaars werden omgestoten en drankjes op de vloer gepakt.

*20 augustus 2019 – Herne-Crange

Kerk ontheiligd – heilige kelk gestolen. Door het inslagen van een raam kwamen inbrekers in het interieur van de Cranger Kerk. De politie is op zoek naar getuigen. De inbraak in de kerk (An der Cranger Kirche) vond plaats in het weekend tussen zaterdag 17 en maandag 19 augustus. De daders doorzochten het pand en stalen een kelk en geld voor de allerarmsten uit de offerblokjes.

19 augustus 2019 – Ostbevern/Warendorf

Ostbeverner Kerk ontheiligd – heilige ruimte bezoedeld met slijm. Op maandag 19.8.2019, tussen 13.00 en 18.00 uur, is er in de Sint-Ambrosiuskerk aan de hoofdstraat in Ostbevern nog meer schade aan eigendommen ontstaan. Onbekende personen hebben de microfoonstandaard beschadigd en de muren ingesmeerd met gekleurd slijm.

17 augustus 2019 – Euskirchen

Het toenemende vandalisme dwingt de Sint-Maartensparochie om drie kerken in het centrum van Euskirchen te sluiten. Een altaar werd het laatst besmeurd met hondenpoep.

30 juli 2019 – Bad Schussenried

Brandstichting op de binnenplaats van het klooster. Een “onbekende” heeft op zondagavond een brand gesticht in een kerk in het Kloosterhof in Bad Schussenried. Volgens politierapporten stak de man daar tussen 17.30 en 17.50 uur een doek aan. Het vuur verspreidde zich naar heilige afbeeldingen en het kruisbeeld van onze Verlosser dat ernaast staat.

9 Juli 2019 – Golzwarden

Vermoedelijke brandstichting. De historische kerk van Sint-Bartholomeus is zwaar beschadigd na de vermeende brandstichting.

8 juli 2019 – Remmen/Wesermarsch – Provincie Oldenburg

Brakerkerk afgebrand. Nieuwe bevindingen over de kerkbrand in Brake (district Wesermarsch): Er zijn aanwijzingen gevonden die wijzen op een mogelijke brandstichting als oorzaak van de brand. Dit wordt gemeld door de politie. De altaarzaal met het heiligste hoogaltaar brandde uit in het vuur.Comments

comments