Spanje heeft schijt aan de democratie en het Europese Hof van Justitie

Spanje heeft schijt aan de democratie en het Europese Hof van Justitie

12 januari 2020 0 Door Indignatie redactie

Oriol Junqueras is een naam die zeker de geschiedenis in gaat als een leider van de Catalaanse zoektocht naar onafhankelijkheid van Spanje. Meer dan twee jaar geleden was hij de wettelijke, legitieme en verkozen vice-president van Catalonië en droeg hij beslissend bij aan een referendum over zelfbeschikking. Nu kon hij ook worden herinnerd als een belangrijke vormgever van Europa.

Op 19 december oordeelde het Europese Hof van Justitie (HvJ) dat hij het recht had lid te worden van het Europees Parlement en als zodanig volledige rechten te genieten, waaronder immuniteit. Naar aanleiding van deze uitspraak erkende het parlement Junqueras officieel als lid van de kamer, ondanks recente stappen van de Spaanse kiesraad om zich te bemoeien met deze stevige beoordeling en deze tegen te gaan. Hij zou daarom tijdens de volgende plenaire vergadering op maandag 13 januari plaats moeten kunnen nemen. Of dat zou tenminste de norm zijn in een democratie.

Niettemin heeft het Spaanse Hooggerechtshof besloten om zich niet aan de Europese wetgeving te houden. Donderdag heeft het hoogste gerechtshof van Spanje publiekelijk aangekondigd dat hij Europarlementariër Oriol Junqueras niet uit de gevangenis zal laten om zijn plaats in Straatsburg in te nemen, rechtstreeks tegen de uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Terwijl Europa openlijk partij is voor democratie, blijft Spanje zich wenden tot repressie.

Tot nu toe heeft Junqueras 26 maanden in de gevangenis gezeten. De Spaanse autoriteiten hebben hem, ondanks dat ze hem toelaten te rennen en verkozen te worden (terwijl ze nog steeds in preventieve hechtenis zat), daarna verboden zijn zetel in Brussel op te nemen en veroordeelden hem tot 13 jaar gevangenisstraf. . De zogenaamde ‘Junqueras-doctrine’ daagt Spaanse procedures uit en heeft daarmee enkele grondslagen versterkt die het toneel kunnen vormen voor een steviger concept van Europa. Gewoon niet in Spanje.

Merk om te beginnen op dat de Junqueras-doctrine van vitaal belang is voor het bevorderen van een Europese rechtsstaat. Volgens het Verdrag van Lissabon van 2007, het constitutionele kader voor de Unie, zijn de regels duidelijk en gelden ze voor iedereen. Het Europees Parlement mag niet worden onderschept door andere autoriteiten, hoe belangrijk deze autoriteiten ook zijn in de lidstaten. En degenen die de rechtsstaat in Spanje verdedigen, kunnen de rechtsstaat in Europa niet overslaan.

Bij het argumenteren van het vonnis heeft het HvJ duidelijk verklaard dat het niet aan de lidstaten en hun autoriteiten is om te beslissen wie de kiezers moet vertegenwoordigen; het is aan de kiezers zelf. Als Junqueras door meer dan een miljoen burgers is gekozen, moet hij worden erkend als volwaardig lid van het Europees Parlement.

Raul Romeva, Alfred Bosch 
Catalaanse politici

Bovendien heeft het HvJ voorrang op andere rechtbanken, en zijn uitspraken moeten door de lagere tribunalen als oppermachtig en bindend worden beschouwd. In dit specifieke geval is het Spaanse Hooggerechtshof niet meer supreme. Het heeft een verkeerde weg afgelegd en is door een hogere rechtbank gewijzigd. Het hoeft zelfs geen officier van justitie en andere actoren te raadplegen over de uitspraak van het HvJ, zoals het heeft gedaan; het moet zonder vertraging doorgaan, gehoorzamen en voldoen. Als u dit niet doet, betekent dit een schending van de rechtsstaat in Europa. En deze ongehoorzaamheid zou uiteraard consequenties moeten hebben.

Lees ook:  Amerikaanse globalisten verzinnen een nieuw ontwerp om Turkije, Iran, Armenië en Rusland tegen elkaar op te zetten

Bovendien is het idee dat democratie de overhand moet hebben van het grootste belang. Bij het argumenteren van het vonnis heeft het HvJ duidelijk verklaard dat het niet aan de lidstaten en hun autoriteiten is om te beslissen wie de kiezers moet vertegenwoordigen; het is aan de kiezers zelf. Als Junqueras door meer dan een miljoen burgers is gekozen, moet hij worden erkend als volwaardig lid van het Europees Parlement. De heer Sassoli, de huidige voorzitter van het Europees Parlement, heeft het zeer duidelijk gemaakt; deze uiterst belangrijke beslissing van het HvJ moet worden toegepast. Er zijn geen excuses voor het negeren van algemeen stemrecht.

Het belangrijkste is dat politieke en burgerrechten worden gerespecteerd. Burgers hebben het recht zich te laten vertegenwoordigen door wie ze kiezen. Verkozen leden van het Europees Parlement hebben het recht burgers te vertegenwoordigen, immuniteit te hebben, zittingen bij te wonen, hun standpunten en ideeën ongecensureerd te uiten en zich vrij te bewegen in een vrij Europa. Dit geldt ook voor EP-leden Carles Puigdemont en Antoni Comín, respectievelijk ex-president en ex-minister van Catalonië, die in ballingschap zijn en moeten aantreden.

Het concept van Europees burgerschap moet worden beschermd. Wat ook hun oorsprong, credo, geslacht of ideeën zijn, alle burgers in de EU zijn gelijk. Ze kunnen niet worden gediscrimineerd, ongeacht de positie van de lidstaat. Het idee in sommige landen dat “we het risico lopen op een ander Catalonië in ons land” rechtvaardigt niet dat miljoenen burgers worden vertrapt. Laten we duidelijk stellen dat Catalanen overwegend pro-Europees zijn en de neiging hebben om stevige Remainers te zijn (om de Brexit volkstaal te gebruiken). Hen volledig burgerschap ontkennen terwijl ze buigen voor Eurosceptici is politiek gezien onverstandig.

Junqueras heeft al meer gedaan voor een vrij, eerlijk, sterk en verenigd Europa dan veel zogenaamde Europeanen. Durf hem nu een separatist te noemen.

Raul Romeva, Alfred Bosch 
Catalaanse politici

Voor EU-aanhangers is het Europees Parlement soeverein, aangezien geen enkele andere autoriteit kan verhinderen dat gekozen leden van hun toestand genieten. Het is de enige instantie die om vrijstelling van parlementaire immuniteit kan verzoeken of deze kan uitvoeren. EP-leden kunnen alleen worden geschorst, zoals in het verleden is gebeurd, na een stemming door hun collega-EP-leden. Door de capaciteit van lidstaten om zich te bemoeien met de meest democratische EU-instellingen te ontkennen, wordt de Europese soevereiniteit versterkt.

Ten slotte bewijst de zaak op een zeer aangrijpende manier dat dit geen binnenlandse aangelegenheid is binnen het Koninkrijk Spanje. Een grote Europese instelling heeft aangetoond dat de Spaanse autoriteiten hun macht hebben overtroffen tegen een pro-onafhankelijkheid Catalaanse leider. We kunnen vermoeden dat dit onderdeel was van een poging om te straffen en wraak te nemen op politieke ideeën en acties die sommigen liever onderdrukken.

Maar hoe men het idee van een Catalaanse Republiek ook leuk vindt of niet, Europa heeft nu met luide stem gesproken. Lidstaten zijn verantwoordelijk; ze moeten verantwoording afleggen voor elk misbruik en de fundamentele waarden van democratie, zoals mensenrechten en Europese saamhorigheid, moeten worden hersteld.

Junqueras heeft al meer gedaan voor een vrij, eerlijk, sterk en verenigd Europa dan veel zogenaamde Europeanen. Durf hem nu een separatist te noemen.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  ‘Als Spanje een rechtsstaat is, weet ik het niet meer’

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  De Chinezen zijn er klaar voor. En wij?
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments